Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak liczyć powierzchnię domu do kredytu hipotecznego?

tata_jagody

Recommended Posts

witam,

stoję przed wyborem projektu domu , który chcę w całości sfinansować z kredytu hipotecznego. zdolność mam, wszystko jest ok, jestem po wstępnych rozmowach w banku... no i właśnie- pan doradca kredytowy kazał mi w kosztorysie przyjąć minimum 2 tys. zł za każdy metr kwadratowy domu. na pytanie jakiej powierzchni- powiedział: całkowitej. ale odniosłem wrażenie, że nie za bardzo potrafi odróżnić użytkową od całkowitej.jestem teraz w kropce bo wychodzi, że przeciętny domek ok 120 m ma powierzchni całkowitej ok 200 metrów kw. co oznacza że musiałbym zaciągnąć 400 tys kredytu... To jest chyba niemożliwe. A jak się ma do tego garaż w bryle domu- przecież nie wykańcza się garażu w standardzie salonu! Jak to jest z tą powierzchnią którą analityk bankowy przyjmuje jako ten metr kwadratowy za 2000 zł? Może ktoś z Forumowiczów pomoże , miał takie doświadczenia z bankiem? pozdrawiam :)

całkowita powierzchnie to liczysz wiadomo całkowite metry a powierzchnie użytkowa to liczysz poszczególne pomieszczenia od ściany do ściany

np pokój kuchnia to minimalna wysokość 2.5m

poddasza to minimalna wysokośc 1,7m wiec każdy centymetr niżej odpada z tego wniosek ze poddasze które ma 100metrów podłogi może mieć np 70 użytkowych jak ktoś ma niską ściankę kolankową do tego odliczy kominy itd.