Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna stropu...

Recommended Posts

Witam,

ROzbudowuje dom, na dole mieszka domownik, ja robie sobie gore. Strop nad parterem to KLEIN, został rozebrany do poziomu cegiel, zazbrojony w zalany ok 6cm betonu. Na te chwile ma ok 12cm (6 cegla i 6 beton).

Chce zrobic jakas w miare dobra izolacje akustyczna stropu, by np glosna muzyka nie przedostawala siez gory na dol i odwrotnie. Rowniez zeby jak najbardzoej zniwelowac odglosc chodzenia czy biegania dzieci na gorze.

Chce na waspomniany strop polozyc 5cm twardego styropianu i na to dac wylewke 4-6cm.

Pytanie: czy jeslidam 2x5cm styropian czy to znacznie poprawi akustyke, czy moze nie ma sensu dawaxc drugiej warstwy???

A moze w ogole styropian jest slabym "izolatorem"??? Czy jedna lub dwie warstwy 5cm cos wogole pomoga i czy duza bedzie roznica w 1 a 2 warstwach???

Wełna raczej w gre nie wchodzi...

daj zamiast styropianu wełne

Taaaa.......

Witam,

ROzbudowuje dom, na dole mieszka domownik, ja robie sobie gore. Strop nad parterem to KLEIN, został rozebrany do poziomu cegiel, zazbrojony w zalany ok 6cm betonu. Na te chwile ma ok 12cm (6 cegla i 6 beton).

Chce zrobic jakas w miare dobra izolacje akustyczna stropu, by np glosna muzyka nie przedostawala siez gory na dol i odwrotnie. Rowniez zeby jak najbardzoej zniwelowac odglosc chodzenia czy biegania dzieci na gorze.

Chce na waspomniany strop polozyc 5cm twardego styropianu i na to dac wylewke 4-6cm.

Pytanie: czy jeslidam 2x5cm styropian czy to znacznie poprawi akustyke, czy moze nie ma sensu dawaxc drugiej warstwy???

A moze w ogole styropian jest slabym "izolatorem"??? Czy jedna lub dwie warstwy 5cm cos wogole pomoga i czy duza bedzie roznica w 1 a 2 warstwach???

Stropy izolujesz przede wszystkim na dźwięki uderzeniowe (wpomniane uderzenia i chodzenie). W tym wypadku dajesz izolację akustyczną z "akustycznego" styropianu - nie musisz dawać dwóch warstw.

Jeśli chciałbyś zwiększyć izolacyjność na dzwięki powietrzne - musisz zwiększyć ciężar stropu - może to być wylewka betonowa.

Jeśli robisz pokój audio lub kinowy - musisz wyeliminować pogłos - do tego celu najlepiej nadaje się wełna, blacha perforowana, okładzina drewniana wygłuszająca itp - ale te elementy przeważnie dajesz na ścianie lub suficie w celu "pochłaniania" dzwięków

DO tego celu służa specjalne styropiany tzw akustyczne (są dość elastyczne. działają tylko wtedy , jeśli są dociśnięte np. wylewką 5 cm.

Trzeba wylewkę oddylatowac na obwodzie paskami od ścian obwodowych, przerywa simostki odgłosów stukowych.

Sztywny styropian nie jest właściwy do wygłuszania.

Witam,

Zanim się zajmę akustyką, zapytam o statykę:

Czy ten strop Kleina przeniesie w ogóle te dodatkowe warstwy :6 cm betonu + 6 cm jastrychu?

Akustyka: czy chodziłoby tu o obliczenie parametrów akustycznych takiego stropu?

:D

Budowlańcy operują "skrótami", które niestety przyjęły się jako "obowiaąujące". Nijak się to ma do określeń z akustyki "właściwej".

Ogólnie sprawę ujmując pod pojęciami, "dźwięki powietrzne", czy "dźwięki materiałowe" kryje się droga transmisji (przenoszenia) fali akustycznej (dźwięku)

Toć przecie pisałem, ze to ewenement. Próbowałem rozszyfrować.

A skąd się wzięły? Jednak z budownictwa, a nie krawiectwa :lol: Ja spotkałem takie określenie w akustyce architektonicznej, a ściślej w akustyce budowlanej.

Ja spotkałem takie określenie w akustyce architektonicznej, a ściślej w akustyce budowlanej.

Taaa, pozostawię bez komentarza.

Rozumiem, jakby nie było normy, rozumiem, jakby była to jakaś nowość, ale w tym przypadku wszystko jst jasne : oznaczenia, definicje, jednostki itp.

...... ale może się mylę :D

Dla laików:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/dzwieki-zza-sciany,7196_3111.htm

Dla fachowców:

* PN-EN ISO 717-1 - Ocena izolacyjności akustycznej w budynkach i izolacyjności akustycznej elementów budowlanych. Izolacyjność od dźwięków powietrznych.

* PN-EN ISO 717-2 - Ocena izolacyjności akustycznej w budynkach i izolacyjności akustycznej elementów budowlanych. Izolacyjność od dźwięków uderzeniowych.

* DIN 4109

Ten artykuł pozostawie bez komentarza, gdyż jest delikatnie mówiąc nie na czasie. Już dawno nie określa się izolacyjności od dźwięków powietrznych za pomocą Rw.

Dla fachowców:

* PN-EN ISO 717-1 - Ocena izolacyjności akustycznej w budynkach i izolacyjności akustycznej elementów budowlanych. Izolacyjność od dźwięków powietrznych.

* PN-EN ISO 717-2 - Ocena izolacyjności akustycznej w budynkach i izolacyjności akustycznej elementów budowlanych. Izolacyjność od dźwięków uderzeniowych.

* DIN 4109

Jeśli zacytowałeś to wskarz mi punkt w którym jest coś napisane o "dźwiękach materiałowych"

Budowlańcy operują "skrótami", które niestety przyjęły się jako "obowiaąujące". Nijak się to ma do określeń z akustyki "właściwej".

Ogólnie sprawę ujmując pod pojęciami, "dźwięki powietrzne", czy "dźwięki materiałowe" kryje się droga transmisji (przenoszenia) fali akustycznej (dźwięku)

Chyba już tutaj budulec1 otrzymał swoją odpowiedź.

Ostatnie zdane podaje jak najbardziej logiczną genezę nazwy.

Można także wyrazić swoją opinię na temat twórców norm. Norm nie zawsze logicznie zbudowanych i przetransponowanych często niezgodnie z charakterem języka polskiego.

Bo są jeszcze inne dźwięki którym ani do powietrznych ani do "stukowych".

Ja spotkałem takie określenie w akustyce architektonicznej, a ściślej w akustyce budowlanej.

Taaa, pozostawię bez komentarza.

Rozumiem, jakby nie było normy, rozumiem, jakby była to jakaś nowość, ale w tym przypadku wszystko jst jasne : oznaczenia, definicje, jednostki itp.

...... ale może się mylę :D

Można zamiast określenia: "dźwięki powietrze" napisać fachowo:

"ciśnienie akustyczne, którego jednostką jest paskal, określane jako poziom ciśnienia akustycznego wyrażanego w decybelach, występujące jako fala akustyczna, rozchodząca się w ośrodku sprężystym, w tym przypadku gazie (powietrzu), zawarte miedzy częstotliwościami 16Hz - 20kHz"

Dla "dźwięków materiałowych" wystarczy zamienić "gaz" na "ciało stałe".

Dla uproszczenia budowlańcy, a w zasadzie akustyka budowlana przyjęła w/w pojęcia które stały się potoczne, tak samo jak potoczne jest określenie np. "dźwięki niskie, lub wysokie".

Uf. :lol:

Bo są jeszcze inne dźwięki którym ani do powietrznych ani do "stukowych".

Dokładnie, jest np. jeszcze pojęcie "przenoszenie boczne" i wiele innych. Myślę, że warto posługiwać się przynajmniej pojęciami normowymi. W innym wypadku trudno nam będzie się porozumieć.

A swój pogląd na sprawę wyraziłem już w pierwszym poście.

Można zamiast określenia: "dźwięki powietrze" napisać fachowo:

"ciśnienie akustyczne, którego jednostką jest paskal, określane jako poziom ciśnienia akustycznego wyrażanego w decybelach, występujące jako fala akustyczna, rozchodząca się w ośrodku sprężystym, w tym przypadku gazie (powietrzu), zawarte miedzy częstotliwościami 16Hz - 20kHz"

Dla "dźwięków materiałowych" wystarczy zamienić "gaz" na "ciało stałe".

Dla uproszczenia budowlańcy, a w zasadzie akustyka budowlana przyjęła w/w pojęcia które stały się potoczne, tak samo jak potoczne jest określenie np. "dźwięki niskie, lub wysokie".

Uf. :lol:

Nie jest to do końca takie oczywiste.

Fala akustyczna, która rozchodzi się powietrzu przenika do wnętrza budynku w rózny sposób, m.in. Wywołując drgania przegród zewnętrznych. W myśl waszego nazewnictwa można to również nazwać "materiałowe"

Fala akustyczna, która rozchodzi się powietrzu przenika do wnętrza budynku w różny sposób, m.in. Wywołując drgania przegród zewnętrznych. W myśl waszego nazewnictwa można to również nazwać "materiałowe"

Nie można, bo są to zupełnie oddzielne zjawiska akustyczne (fizyczne) o zupełnie innych i różnych"skutkach" - stąd rozdzielenie; na falę akustyczną w gazie, w ciele stałym, oraz nie nazwanym po "budowlańcu" - cieczy.

Jak do tej pory mówiliśmy o rozchodzeniu się fali akustycznej i nazewnictwa budowlanego w określonym "ciele sprężystym", a nie o zjawisku rozchodzenia się (przenoszenia) fali dźwiękowej ogólnie - no chyba, że czegoś nie doczytałem.

I tak na marginesie - to nie jest moje "nazewnictwo". Jest to nazewnictwo wąskiej grupy osób, choć oficjalnie przyjęte w akustyce budowlanej.