budulec1 04.06.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Jak do tej pory mówiliśmy o rozchodzeniu się fali akustycznej i nazewnictwa budowlanego w określonym "ciele sprężystym", a nie o zjawisku rozchodzenia się (przenoszenia) fali dźwiękowej ogólnie - no chyba, że czegoś nie doczytałem. Prawdę mówiąć to nie wiem o czym do tej pory mówiliśmy I tak na marginesie - to nie jest moje "nazewnictwo". Jest to nazewnictwo wąskiej grupy osób, choć oficjalnie przyjęte w akustyce budowlanej. Widocznie jest to bardzo wąska grupa, dla mnie za wąska . Oficjalnie przyjęte nazewnictwo wraz z definicjami, jednostkami itp jest we wspomnianych wcześniej normach. jeśli nie doczytałem proszę o wskazanie palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102684-izolacja-akustyczna-stropu/page/2/#findComment-2497347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Wcale nie tak wąska. Jak myślisz, z "czego" ten cytat: 1) od dźwięków powietrznych dla: ścian zewnętrznych, stropodachów, ścian wewnętrznych, okien w przegrodach zewnętrznych, drzwi i okien ,wewnętrznych, 2) od dźwięków powietrznych i uderzeniowych dla stropów, I aby było ciekawiej, przywołane przez PL-PROJEKT normy nie są obowiązujace. Natomiast te zapisy, które cytuję są jak najbardziej obowiazujece Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102684-izolacja-akustyczna-stropu/page/2/#findComment-2497386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 04.06.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Wcale nie tak wąska. Jak myślisz, z "czego" ten cytat: 1) od dźwięków powietrznych dla: ścian zewnętrznych, stropodachów, ścian wewnętrznych, okien w przegrodach zewnętrznych, drzwi i okien ,wewnętrznych, 2) od dźwięków powietrznych i uderzeniowych dla stropów, Nie wiem z czego ten cytat, ale jest on jak najbardziej poprawny i prawdziwy. Jednak nie ma w nim nic o tzw "dzwiekach materiałowych" sSiwy12 bardzo często mam wrażenie, że my rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. po pierwsze: padło pytanie, na które postarałem sie zwięźle odpowiedzieć. Następnie Sp5es próbował przemycić określenie "odgłosy stukowe", na co zareagowałem uśmiechem. Wy natomiast próbujecie zgrywać znawców, ale stosując wyrażenia "dla wąskiego grona" lu "dla laików" czegoś tu nie rozumiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102684-izolacja-akustyczna-stropu/page/2/#findComment-2497657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.06.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Też odpowiedziałem na pytanie, że dźwięki materiałowe jest to określenie z akustyki budowlanej, a poprawność "fizyczna" (akustyczna) tego określenia jest taka sama jak określenie "dźwięki powietrzne" i "dźwięki uderzeniowe" - które aprobujesz jako "najbardziej poprawne i prawdziwe", a też pochodzą ze wspomnianej akustyki budowlanej i zostały przeniesione do obowiązującego Rozporządzenia..... W pojęciu akustycznym - w zrozumieniu fizyki i ich oznaczeń, czy jednostek, nie ma dźwięków powietrznych, stukowych, materiałowych ani uderzeniowych. Skoro jednak aprobujesz poprawność (nie wiem na jakiej zasadzie, bo źródło jest to samo - akustyka budowlana) dźwięków powietrznych i uderzeniowych, to może zaakceptuj także fakt "dźwięku materiałowego". Dla jasności nie zgrywam znawcy, tylko odpowiadałem na Twoje pytanie, bo znałem odpowiedź: A niby skąd taka nomenklatura? i to:No i jak panowie PL-PROJEKT i sSiwy12 podpowiecie mi skąd nazwa "dźwięki materiałowe". Moze to z krawiectwa nie budownictwa? również pisałem o tym: Rozumiem, jakby nie było normy, rozumiem, jakby była to jakaś nowość, ale w tym przypadku wszystko jst jasne : oznaczenia, definicje, jednostki itp. i o tym:Fala akustyczna, która rozchodzi się powietrzu przenika do wnętrza budynku w rózny sposób, m.in. Wywołując drgania przegród zewnętrznych. W myśl waszego nazewnictwa można to również nazwać "materiałowe" I juz na koniec, bo tego nie wiem - jaką jednostkę ma dźwięk powietrzny i uderzeniowy i gdzie zostały zdefiniowane? Szukałem, ale nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102684-izolacja-akustyczna-stropu/page/2/#findComment-2497698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts