scaut.00 31.05.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Buduje uzytkowe poddasze. Slyszalem, ze aby wentylacja grawitacyjna dobrze dzialala, kanal musi miec wys. minimum 2,80m. Z uwagi na niskie poddasze wysokosc takiego kanalu u mnie nie wchodzi w gre. Budowa komina rowniez nie.Jezeli w pokojach dam po prostu kratki wentylacyjne i wykuje w scianie otwor na zewn - czy toe pomieszczenia w jakims stopniu beda wentylowane wlasnie przez kratke??? p.s. jaka powinna byc wys kanalu went dla okapu w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 31.05.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 podczepiam się pod pytanie, u mnie zamierzałem wykonać jakąś wentylację w dachówkach - są przecież jakieś wywietrzniki dachówkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 ja słyszałem o min 2m w pionie ps. - siakieś dziwne to pytanie można próbować zrobić wentylację na zasadzie "przewietrzania" tj. wlot jest w pomieszczeniu (ścianie zewn), wylot w pomieszczeniu (ściana zewn) po przeciwległej, tyle że uwzględnić strony świata: wlot po cieplejszej, wylot po zimniejszej można zrobićwent mech wywiewną (po prostu wiatrak) a w pokojach dać nawietrzaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.06.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Jak nie masz 2 m komina, to wentylacja grawitacyjna nie zadziała samoczynnie, można zastosować wspomagające nasady kominowe. Wg mnie kratka w ścianie to błąd, będzie nawiewać zimne powietrze, a nie ciągnąć.Poza tym, żeby w ogóle działała wentylacja grawitacyjna musi być nawiew np. przez rozszczelnione okna lub nawiewniki.A zawsze można wentylować poddasze mechanicznie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts