pablo7607 31.05.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Poczytałem trochę pytań i odpowiedzi na tym forum i znalazłem trochę odpowiedzi na moje ciche pytania. Witam mam pytania.Ale najpierw opiszę stan faktyczny.3 lata temu kuoiłem 3,9 h ziemi rolnej - zostałem rolnikiem -płacę krus.Ziemię kupiłem z myslą o budowie na niej domu. Jest ślicznie położona do centrum wioski 200m. Nie ma planu miejscowego. jest nieobowiązujące studium w którym zapisano - zabudowa, projektowane mieszkalnictwo, zabudowa zagrodowa. Nie jestem na stałe zameldowany w tej gminie gdzie niby gospodarstwo niby prowadze. jestem w gminie sasiedniej zameldowany.Teren mój nie ma tkzw. dobrosąsiedztwa. mogę wydzierzawić od mojego przyjaciela rolnika 20h ziemii by mieć srednią dla gminy, by uzyskac wz i Pozwolenie na budowe siedliska.media w drodze dojazd super. chcę od razu podzielic działke na 8 mniejszych po 0,3h i 7 potem sprzedać.I takie pytania. 1. czy jestem rolnikiem - gosp mam 3 lata nie piec nie mam szkoły o tym charakterze itd.2. nie mam zameldowania stałego w gminie.3. czy mozna bez umowy na pismie na okres ponizej 1 roku pod te pozwolenia wydzierzawic.ustne umowy tez sa ponoc wiążące.4. czy od razu zrobic podział i wystąpić na wszystkie działki o WZ, czy tylko na tą na której teraz chce sie budować. wiadomo ze i tak poxniej bede wystepował na reszte po kolei i o pozwolenie na budowe. i umowy warunkowe itd.Prosze o podpowiedz jak postąpićz góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 01.06.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 z tego co się orientuję to nie można podzielić ziemi rolnej na działki mniejsze niż 3000 metrów kwadratowych a sprzedać można tylko sąsiedniemu właścicielowi ziemi w celu powiększenia jego pola uprawnego (te podzielone mniejsze działki). tak gdzieś słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 01.06.2008 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 przeciez napisałem że dzielę na zagrody, wszystkie po 3001m2poczytałem trochę więcej i jestem rolnikiem - mam wykształcenie wyższe, a to wg ustawy wystarczy by ten warunek był spełniony.Gorzej z zameldowaniem w gminie( ZONA jest z dziecmi) ja 2 gminy dalej, bo tam mam interesy. wiec nawet sasiednia gmina mi odpada.Może wypowie się ktoś obeznany w temacie?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.06.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ad.1,2. Tak w sensie formalnym, ale do zabudowy zagrodowej powinien być , a w zasadzie musi być meldunek w danej gminie lub - UZNANIOWO - meldunek w gminie sąsiadującej. Z drugiej strony piszesz, ze zona z dziećmi jest zameldowana w tej gminie - może wystarczyć, ale też UZNANIOWO.Ad3. Rozumiem, ze chodzi tu o brakujący areał do "średniej gminnej". Raczej wymagana jest umowa o dzierżawę w formie pisemnej. Nigdzie nie określono w jakim terminie ma być zawarta, ale musi być zawarta przed złożeniem "kwitów" na WZ zabudowy zagrodowej.Ad.4. Wszystko zależy od klasy gleby, ale i tak najrozsądniejszym wydaje się dokonanie podziału po wybudowaniu, bo w sprzyjających okolicznościach następne działki mogą otrzymać WZ na zasadzie "dobrego sąsiedztwa - Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 01.06.2008 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 dzięki za odpowiedz. mam nadzieje ze numer z zoną i dziecmi bedzie uznany. zona jest w gminie od urodzenia czyli całą wieczność. hi hi. a jak myslisz co z tym wykształceniem? jestem po administracji państwowej?a podział to uważam że można kiedy sie chce zrobić. A o wz wystepowac po kolei - gdy bede sprzedawał, albo nawet jednoczesnie ale po wylaniu fundamentów na swojej działce.nie ukrywam za pieniadze z kilku działek chce wybudować własny dom.u mnie w gminie m2 kosztuje na wolnym rynku ok. 30-50 zł.gmina sprzedaje po 58 zł 12 ar budowlane niedaleko mojej ziemii ok 200m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.06.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Zgodnie z Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego - masz wykształcenie rolnicze - gratuluję. Nie zapominaj, że WZ i pozwolenie na budowę otrzymasz na konkretną działkę. Może lepiej przed wystąpieniem o WZ dokonać podziału dla uzyskania działki "niezależnej" pod zabudowę - nie ma to dla Ciebie znaczenia (w sensie otrzymania WZ), a może znacznie ułatwić późniejsze podziały, a co ważniejsze unikniesz "papirologii" z pozwoleniem na budowę - będzie musiało być przepisane na "nową" działkę uzyskana w ramach podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 01.06.2008 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 WitamMyślę, ze sam podział na 8 działek to tylko formalność, wszystkie warunki sa raczej ok. nawet droga wewnętrzna szerokosci 10m i zakończona zatoczką o szer. 12m.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jak to ? pozwolenie na budowę powinno być przepisane? Czy chodziło o wz dla terenu całego. Jeszcze pytanko mam grunt rolny w pobliżu byłego torowiska - obecnie planowana obwodnica - droga. trochę m2 na pewno pojdzie pod uwłaszczenie. ponad hektar chciałbym przeznaczyc pod stację benzynowa , markrt spożywczy. wiem że trzeba bedzie odrolnić. Jak to przeprowadzić, od czego zacząć i jakie moga byćtego koszty?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.06.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Pozwolenie na budowę dostaniesz na działkę nr XXX. Po podziale, tej działki nie będzie - będzie np. XXX/1Lepiej zrobić podział przed wystąpieniem o WZ, lub po skończeniu budowy. Nie jest to jednak niezbędne.Co do reszty, to wszystko zależy od klasy gruntu i może to być formalność (przy gruntach klasy IV poch. mineralnego) lu "droga przez mękę" w przypadku gruntów lepszych np.III klasy. Przy kalkulacji, pamiętaj również o tym, że sprzedając taka ilość działek (wiecej niż 2) z "automatu" wchodzisz w 22% podatek VAT za wszystkie sprzedane działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 01.06.2008 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 rzeczywiście mam ziemie klasy IIIb i IV a lub b teraz nie pamietam, były to sady , poprzedni właściciel wyciąłw pien pozostawiając korzenie. Nie nadaje sie do uprawy chyba ze by usunąć korzenie. spory koszt. O podatku nie wiedziałem przyznam szczerze wiem że gmina akurat żadnych opłat nie nakłada typu renty lub adiacenckiej.A wiedziałem że zbyt pieknie być nie może.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 02.06.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 nie zapomnij, że zostaniesz płatnikiem VATu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 02.06.2008 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 nie zapomne niestety, sam pewnie jeszcze musze fakt sprzedaży zgłosić do us.A moze tak zataić? pewnie i tak sie dopatrzą.pewnie jedynym rozwiazaniem by jak naj mniej zapłacić bedzie zaniżenie wartości poszczegolnych działek przy sprzedazy- co moze byc znowu ryzykowne bo moze nastapic prawo pierwokupu przez AR jesli kupujący nie bedzie rolnikiem- a zapewne nie będzie.ale mysle ze agencja nie połasi sie na działkę 30ar za 30 tys, jak ANR po 11 h sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.06.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Zataić zawsze można - tylko szczerze wpółczuję konsekwencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo7607 02.06.2008 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 konsekwencje przy dobrym tłumaczeniu moga byc takie ze po prostu zapłaci sie vat i tyle. jak ktos nie ma układów w us to z kodeksu karnego skarbowego dolicza karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts