malkaj 31.05.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Witam Was i zapraszam do komentowania mojego dziennika. Wpisy i porady mile widziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksanka 02.06.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam serdecznie! Projekty super.Ale czy nie za duże te domy? Bynajmniej jeden. Może taniej wyjdzie budować z poddaszem i mniejszym metrażem ? Nasz projekt jest też z Archipelag-u. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 02.06.2008 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witaj Roksano! Miło mi, że wpisałaś sie jako pierwsza do moich komentarzy. Widać, że naszą wspólną cechą jest to, że podobają się nam domy z Archipelagu. Mój małż też uważa, że Seweryna jest za duża. Podoba mi się też Frida, ale ma parę minusów: - za mała kotłownia jak na piec CO i składzik na węgiel i nie ma wyjścia z kotłowni na zewnątrz domu, - pokoje dla moich 2 synów wychodziłyby na północ. Więc dalej szukam, a Sewerynę zostawiam sobie jako mój wymarzony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksanka 02.06.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 My też długo szukaliśmy odpowiedniego projektu.Po długich wojażach znaleźliśmy projekt,który nam się podobał i myśleliśmy,że to właśnie ten. Oglądając realizację projektów (czyli domów wybudowanych wg projektu) nasz wybrany okazał się mało ciekawy i mało spełniający nasze wymogi. Tak,więc poszukiwania trwały nadal. W końcu trafiliśmy na projekt-Gloria-powinien sprawdzić się dla naszej rodzinki życzę przyjemności w szusowaniu po dalszych projektach i mam nadzieję,że też traficie na ten właściwy Trzymam kciuki za szybkie odnalezienie tego wymarzonego... Pozdrawiam Roksana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.06.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 malkaj przejrzałam Twoje typy. domki są śliczne - szczególnie Seweryna. Powiem tak. Mój rozmach jest troszkę innego typu niż Twój. Twój objawia się głównie w... dachu Domki mają ogromne i bardzo skomplikowane zadaszenie. To naprawsdę dużo kosztuje. Szczególnie ten z Seweryny który w dodatku wymusza karpiówkę. W dodatku dachy kopertowe (a tak w sumie możnaby je przyporządkować) mają jedną wielką wadę - pomieszczenia na piętrze mają strasznie dużo skosów i ciężko je zagospodarowac bo rzadko gdzie trafia się normalnej wysokości ściana. W dodatku nie ma szans na podniesienie ściany kolankowej (czego zresztą jestem przeciwnikiem). Wiem że one ślicznie wyglądają z zewnątrz ale to nie na zewnątrz domu będziesz mieszkać. Radzę pojeździć po domkach z takimi dachami i zobaczyć jak wygląda poddasze. P.S. Nam też bardzo podobają się projekty z archipelagu. Stąd zresztą wzięła się nazwa mojego dziennika. Od projektu Elwira http://www.archipelag.pl/files/Project/0od8mob05re2ta/view_1sgmiv706r9ugp_size1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 03.06.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witaj Efilo w moich komentarzach. Dzięki za konstruktywne rady Od razu obejrzałam Elwirę, oczywiście super domek! Musiałabym mieć w nim garaż 2-stanowiskowy. Dach z garażem 1- stanowiskowym w Elwirze ma też dużą pow. 325m2. A ja marzę o zadaszonym tarasie (na deszczowe dni, których u nas nie brakuje) Dach w Sewerynie ma 380m2, ale garaż jest 2-stanowiskowy i taras zadaszony. Chciałam mieć też przy sypialni małżeńskiej osobną łazienkę. W kosztorysie na materiały netto Elwiry (175m2) z garażem jest kwota: 185 tys., a w Sewerynie (220m2) 181 tys. To mnie zastanowiło! Może ta moja wymarzona Seweryna nie wyjdzie dużo drożej niż Elwira z garażem. Chciałam podnieść ścianę kolankową o 2 bloczki, bo widziałam w internecie taki domek - i nie został przez to oszpecony. (niestety za daleko budują ten domek i nie mogę go zobaczyć w realu) Tym sposobem będę miała więcej powierzchni na poddaszu. Co o tym myślisz? Czy jeżeli Seweryna ma dla mnie super ustawienie, jest funkcjonalna i nadaje się na zamieszkanie np. po paru latach drugiej młodej rodzinki na poddaszu (moje dzieci są już coraz większe!), a ma jak dla mnie tylko jedną wadę - za drogi dach- to mogę sie zdecydować na nią. Dalej myślę!! To jest ten domek z internetu (opisane zmiany: dodane 2 bloczki i rezygnacja z bawolego oczka nad garażem, wjazd do garażu niżej niż w projekcie za to więcej pow. powyżej 190 cm nad garażem) http://img181.imageshack.us/img181/9820/seweryna3zo5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.06.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 malkaj widze że jesteś napalona na ten domek Będę trzymać kciuki. A może masz szanse zobaczyć taki domek w rzeczywistości? Naprawdę warto się wyprawic. Chodzi oczywiście głównie o wnętrze (przede wszystkim poddasze). Co do kosztu dachu to nie chodzi tu w ogóle o powierzchnie tylko o poziom skomplikowania co się przekłada na trudną więźbę, dużo obróbek no i przede wszystkim dużo dachówek specjalnych (gąsiory itp) co znacznie podraża dach. P.S. domki z archipelagu są super ale w kosztorysy to bym tak średnio wierzyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 03.06.2008 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 efiloMasz oczywiście rację- podobnie mówi mój mąż, że elementy wykończeniowe dachu i więźba będzie kosztowna. Bardzo bym chciała widzieć taki dom w realu. Postaram się nawiązać kontakt z kimś kto go budował i pojadę go zobaczyć.Oczywiście kosztorysy a archipelagu traktuje niezbyt poważnie, chodziło mi tylko o porównanie kosztów (mniej więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 03.06.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Malkaj-realizuj swoje marzenia jeżeli tylko finanse i zdrowie Ci na to pozwala Każdy wiek jest dobry dla marzeń A Twoje dzieci to jeszcze (sorki dla synków) małolaty, więc jeszcze duzą chwilę z Wami pomieszkają. Co do projektów-oba są ładne ale Seweryna będzie bardzo droga(ze względu min.na dach).Wiesz jak my wybieraliśmy projekt?W necie wchodziliśmy na strony z projektami,wpisywaliśmy metraż i zaczęło się Zapisywaliśmy te,któe nam się najbardziej podobały(ich cena też była do przyjecia).Zebrało się tego całe mnóstwo, a później drogą eliminacji wybieraliśmy to co nam najbardziej odpowiadało.I wkońcu "padło' na nasz projekt.Odbyła się narada rodzinna- ma być ten? Wszystkim nam się podobał "ten" i już.Klamka zapadła. I jak narazie myślę,że to jest "ten"Oczywiście poźniej jeszcze z miesiąc patrzyłam,patrzyłam na projekt - co by tu jeszcze zmienić żeby tak do końca spełniał nasze oczekiwania.I tak powstały zmiany,wg których budujemy. A... jeszcze moja rada.Nie buduj domu dla pokoleń.Dzieci napewno pójdą w świat.A i my też "na stare lata" będziemy chcieć mieć spokój, ciszę.Ja jestem za opcją- każdy mieszka u siebie.Zresztą nam z mężem się właśnie tak udało zaraz po ślubie.A jak trzeba będzie( a na pewno trzeba będzie) to pomożemy dzieciom w zdobywaniu własnego mieszkania,może też domu I jeszcze kosztorys- nie patrz na to.Dom kosztuje duuuuużo więcej,niż jest to w projektach. Sorki,że się tak rozpaplałam.Trzymam kciuki Pozdrawiam Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 05.06.2008 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Kochane, mądre babki! Dobrze mi radzicie. I w związku z kosztami Seweryny i w kwestii domu dla pokoleń! Każdy chce usamodzielnić się i mieszkać sam ze swoja rodziną, tak było z nami i tak będzie z naszymi dziećmi. Nadal szukam, ale skłaniam się ku Fridzie. Przyjaciółka przypomniała mi, że moim pierwszym wymarzonym domkiem była Frida, więc to do tego projektu musiałoby się odnosić powiedzenie: Pierwsza myśl, złota myśl. Katalogów przejrzałam już kilka, szukałam wiele projeków w Internecie, a Frida była wybrana z pierwszego katalogu. Z tym, że w porównaniu z Seweryną znalazłam w mojej faworytce minusy, szczególnie związane z kotłownią. Teraz to przemyślałam i wiem, że na etapie adaptacji można to zmienić np. wydłużyć garaż o 2 m i zrobić z tego pomieszczenia wyjście na dwór z boku garażu(tak jak chciałam miejsce na węgiel, rowery) Okna pokoju dzieci są wprawdzie od północno-wschodniej strony, ale trzy ulice dalej moja ciocia i inni na tej ulicy maja na tą samą stronę front domu i 4 główne okna- więc już sie tym nie martwię. Mąż mi też często mówił o kosztach i o tym, że Seweryna jest za duża, ale dopiero Wasze wpisy na forum przekonały mnie, że nie mam racji upierając się przy Sewerynie. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 05.06.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 To ja Żaba Tez mój domek jest z Archipelagu ( Zosia) i poprzednicy maja racje co do tego, ze te domy sa kosztowne w realizacji. Pamiętam jak wybieraliśmy nas zprojekt domu to z naszych wyliczeń wynikałao ze wyday na do jakieś 400 tys, czyli więcej niż podano w kosztorysie. Jak bardzo się mylilismy wiem dopiero teraz jak dom już stoi. A została jeszcze elewacja do zrobienia i podbitka. Malkaj musisz sama zdecydowac, czy stac Cię na Sewerynę. Bo dzieci masz juz duże więc lada chwila wyfruną z gniazda. Ja nie chciałąbym, żeby moje dzieci wraz z zonami zamieszkali tutaj. I pewnie oni tez tego nie chcieliby. Tak więc malkaj nie kieruj sie tym w wyborze projektu. Spytaj swoich synów czy chcieliby z Wami mieszkać jak załoza swoje rodziny Nie myśl sobie , ze żałuję że ne zbudowaliśmy czegoś skromniejszego. Bradzo podoba i się moja Zosia, ten skoplikowany dach i przestrzeń w środku i nie zamieniłabym swojego doku na żaden inny Celowo wybralismy projekt z sypialnia rodziców na dole, zeby nie ogrzewac góry jak juz chłopcy pójda w świat. Tak naprawdę ,gdyby nie koputer który stoi na antresoli to w ogóle nie korzystałabym ze schodów. Pomysl o tym również, bo to istotny arguent moim zdaniem...przeciez będziemy coraz starsi.. Ale po co ja Cie pzrekonuję. Juz zdaje się podjęłas decyzję Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 05.06.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam Cię Żabko w moich komentarzach! Bardzo się ucieszyłam, że czytałaś początek mojego dziennika. Jak widzisz jeszcze nie zaczęłam budowy, a dziennik już założyłam. Ale przydaje się dziennik i na tym etapie. Cieszę się z waszych komentarzy i że radzicie mi w moich wahaniach (a Wasze rady sobie cenię szczególnie, bo w ostatnim czasie albo wybudowaliście, albo budujecie, więc wiecie jakie sami mieliscie wahania, kłopoty, no i radości) Mam nadzieję, że w niedługim czasie stanę się właścicielą ziemską i wreszcie ruszę z robotą do przodu Cieszę się, że podobają się nam domki z tego samego biura projektowego. To następna cecha, która nas łączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.06.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 No to idź do tego taty bo się nie doczekamy na pierwszą łopatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 14.07.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Jak się ma sprawa działeczki? Jesteś już właścicielką? A małż to pamiętał o rocznicy ślubu? Bo mój to zwykle nie pamięta Ale wybaczam mu to Ja to wolę żeby przez cały rok zachowywał się tak jak w rocznicę . Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 20.07.2008 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Bogusiu!Nadal czekam na zakończenie spraw spadkowych. Małż pamiętał o rocznicy (może dlatego, że była okrągła), nawet dostałam prezent i mieliśmy udaną imprezkę- grila z rodzinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 20.07.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 To ja też życzę dalszych, szczęśliwych lat pożycia małżeńskiego Porządny małżonek .Życzenia,prezent i jeszcze do tego imprezka Cierpliwości w oczekiwaniu na działeczkę =budowę domku życzę Ci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 01.11.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Hej malkaj co tam u Ciebie kobietko?Jak sprawy działkowo-budowlane? Pozdr Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkaj 02.11.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam,Zaraz mi mocniej serducho zabiło na wiadomość, że ktoś jeszcze o mnie pamięta. Nie piszę, bo nie mam jeszcze działki, ale myślę o tym prawie codziennie. Ojciec był w sądzie załatwił stare sprawy spadkowe (po swojej matce) i teraz dopiero ma własność na ziemię, którą całe życie uprawiał. Ale gdy był u pani Naczelnik okazało się że z głównej drogi do nas jest wytyczona na mapach 6 metrowa droga, która skręca na pole i biegnie do sąsiada, żeby połączyć się z inną ślepą uliczką. Ta droga jest nikomu nie potrzebna, bo dojazd do działek jest wszędzie poprzez ślepe uliczki. A co gorsza dzieli pole mojego taty bardzo nierównomiernie, na małą ok 700 m2 i na dużą działkę (na której teraz stoi stodoła i gołębnik ojca, niestety nie do ruszenia!). Złożyliśmy protest wraz z sąsiadami, współpracujemy przy tym z radnym, który jest też architektem. A że protesty złożyli też inni mieszkańcy naszej dzielnicy to teraz czekamy. Mamy nadzieję, że na wiosnę ta droga zniknie z mapek i mój tata będzie mógł podziałkować to pole- ale tak jak nam jest wygodnie czyli na 2 równe działki. Na razie oszczędzam prawie każdy grosz, żeby mieć na początek i nadal czytam Wasze dzienniki.Dzięki Waszym sugestiom mam teraz 2 zupełnie inne typy domów. Podobają mi się:Honorata z Archetonu:http://www.archeton.net/RESOURCES/WIDOKI/honorata/honorata-390-a0-p.jpgi Proxima II (dom budowany przez Amtlę):http://img218.imageshack.us/img218/8017/262fte0.jpgOba projekty spełniają nasze oczekiwania w środku i podobają mi się na zewnątrz. Jak tylko będę miała przepisaną działkę to zaczynam. Jak podobają Ci się projekty?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 02.11.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A już myślałam,że z budowy nic nie będzie. Ach te sprawy papierowo-urzędowe .Ale widzę,że jednak jest szansa na rychłe rozpoczęcie budowy życzę Ci tego z całego serca Podobają mi się oba projekty.Projekt Amtli jest taki bardziej "rozłożysty" i jeżeli jest odpowiednio duza działka .... Drugi projekt też bardzo ładny- wybór należy do Ciebie Informuj na bieżąco o9 postępach formalnosci- trzymam za to mocno kciuki Pozdr Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.11.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 oba domki bardzo ładne trzymam kciuki za rozsądek władz lokalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts