Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Malkaj buduje dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Roksano!

Miło mi, że wpisałaś sie jako pierwsza do moich komentarzy.

Widać, że naszą wspólną cechą jest to, że podobają się nam domy z Archipelagu.

Mój małż też uważa, że Seweryna jest za duża. Podoba mi się też Frida, ale ma parę minusów:

- za mała kotłownia jak na piec CO i składzik na węgiel i nie ma wyjścia z kotłowni na zewnątrz domu,

- pokoje dla moich 2 synów wychodziłyby na północ. :-?

Więc dalej szukam, a Sewerynę zostawiam sobie jako mój wymarzony dom. :p

:D My też długo szukaliśmy odpowiedniego projektu.Po długich wojażach znaleźliśmy projekt,który nam się podobał i myśleliśmy,że to właśnie ten. :wink: Oglądając realizację projektów (czyli domów wybudowanych wg projektu) nasz wybrany okazał się mało ciekawy i mało spełniający nasze wymogi. :roll: Tak,więc poszukiwania trwały nadal. W końcu trafiliśmy na projekt-Gloria-powinien sprawdzić się dla naszej rodzinki :D

życzę przyjemności w szusowaniu po dalszych projektach i mam nadzieję,że też traficie na ten właściwy :D :wink: Trzymam kciuki za szybkie odnalezienie tego wymarzonego... Pozdrawiam Roksana.

malkaj

przejrzałam Twoje typy. domki są śliczne - szczególnie Seweryna.

Powiem tak. Mój rozmach jest troszkę innego typu niż Twój. Twój objawia się głównie w... dachu :wink: Domki mają ogromne i bardzo skomplikowane zadaszenie. To naprawsdę dużo kosztuje. Szczególnie ten z Seweryny który w dodatku wymusza karpiówkę. W dodatku dachy kopertowe (a tak w sumie możnaby je przyporządkować) mają jedną wielką wadę - pomieszczenia na piętrze mają strasznie dużo skosów i ciężko je zagospodarowac bo rzadko gdzie trafia się normalnej wysokości ściana. W dodatku nie ma szans na podniesienie ściany kolankowej (czego zresztą jestem przeciwnikiem). Wiem że one ślicznie wyglądają z zewnątrz ale to nie na zewnątrz domu będziesz mieszkać. Radzę pojeździć po domkach z takimi dachami i zobaczyć jak wygląda poddasze.

P.S. Nam też bardzo podobają się projekty z archipelagu. Stąd zresztą wzięła się nazwa mojego dziennika. Od projektu Elwira

http://www.archipelag.pl/files/Project/0od8mob05re2ta/view_1sgmiv706r9ugp_size1.jpg

Witaj Efilo w moich komentarzach.

Dzięki za konstruktywne rady :D

Od razu obejrzałam Elwirę, oczywiście super domek! Musiałabym mieć w nim garaż 2-stanowiskowy. Dach z garażem 1- stanowiskowym w Elwirze ma też dużą pow. 325m2. A ja marzę o zadaszonym tarasie (na deszczowe dni, których u nas nie brakuje) :( Dach w Sewerynie ma 380m2, ale garaż jest 2-stanowiskowy i taras zadaszony. Chciałam mieć też przy sypialni małżeńskiej osobną łazienkę. W kosztorysie na materiały netto Elwiry (175m2) z garażem jest kwota: 185 tys., a w Sewerynie (220m2) 181 tys. To mnie zastanowiło! Może ta moja wymarzona Seweryna nie wyjdzie dużo drożej niż Elwira z garażem. Chciałam podnieść ścianę kolankową o 2 bloczki, bo widziałam w internecie taki domek - i nie został przez to oszpecony. (niestety za daleko budują ten domek i nie mogę go zobaczyć w realu) Tym sposobem będę miała więcej powierzchni na poddaszu.

Co o tym myślisz? Czy jeżeli Seweryna ma dla mnie super ustawienie, jest funkcjonalna i nadaje się na zamieszkanie np. po paru latach drugiej młodej rodzinki na poddaszu (moje dzieci są już coraz większe!), a ma jak dla mnie tylko jedną wadę - za drogi dach- to mogę sie zdecydować na nią. Dalej myślę!!

To jest ten domek z internetu (opisane zmiany: dodane 2 bloczki i rezygnacja z bawolego oczka nad garażem, wjazd do garażu niżej niż w projekcie za to więcej pow. powyżej 190 cm nad garażem)

http://img181.imageshack.us/img181/9820/seweryna3zo5.jpg

malkaj

widze że jesteś napalona na ten domek :lol: Będę trzymać kciuki. A może masz szanse zobaczyć taki domek w rzeczywistości? Naprawdę warto się wyprawic. Chodzi oczywiście głównie o wnętrze (przede wszystkim poddasze).

Co do kosztu dachu to nie chodzi tu w ogóle o powierzchnie tylko o poziom skomplikowania co się przekłada na trudną więźbę, dużo obróbek no i przede wszystkim dużo dachówek specjalnych (gąsiory itp) co znacznie podraża dach.

P.S. domki z archipelagu są super ale w kosztorysy to bym tak średnio wierzyła

efilo

Masz oczywiście rację- podobnie mówi mój mąż, że elementy wykończeniowe dachu i więźba będzie kosztowna. Bardzo bym chciała widzieć taki dom w realu. Postaram się nawiązać kontakt z kimś kto go budował i pojadę go zobaczyć.

Oczywiście kosztorysy a archipelagu traktuje niezbyt poważnie, chodziło mi tylko o porównanie kosztów (mniej więcej)

Malkaj-realizuj swoje marzenia jeżeli tylko finanse i zdrowie Ci na to pozwala :wink: Każdy wiek jest dobry dla marzeń :lol: A Twoje dzieci to jeszcze (sorki dla synków) małolaty, więc jeszcze duzą chwilę z Wami pomieszkają.

Co do projektów-oba są ładne ale Seweryna będzie bardzo droga(ze względu min.na dach).Wiesz jak my wybieraliśmy projekt?W necie wchodziliśmy na strony z projektami,wpisywaliśmy metraż i zaczęło się :D Zapisywaliśmy te,któe nam się najbardziej podobały(ich cena też była do przyjecia).Zebrało się tego całe mnóstwo, a później drogą eliminacji wybieraliśmy to co nam najbardziej odpowiadało.I wkońcu "padło' na nasz projekt.Odbyła się narada rodzinna- ma być ten? Wszystkim nam się podobał "ten" i już.Klamka zapadła. I jak narazie myślę,że to jest "ten"Oczywiście poźniej jeszcze z miesiąc patrzyłam,patrzyłam na projekt - co by tu jeszcze zmienić żeby tak do końca spełniał nasze oczekiwania.I tak powstały zmiany,wg których budujemy.

A... jeszcze moja rada.Nie buduj domu dla pokoleń.Dzieci napewno pójdą w świat.A i my też "na stare lata" będziemy chcieć mieć spokój, ciszę.Ja jestem za opcją- każdy mieszka u siebie.Zresztą nam z mężem się właśnie tak udało zaraz po ślubie.A jak trzeba będzie( a na pewno trzeba będzie) to pomożemy dzieciom w zdobywaniu własnego mieszkania,może też domu :lol: :p

I jeszcze kosztorys- nie patrz na to.Dom kosztuje duuuuużo więcej,niż jest to w projektach.

Sorki,że się tak rozpaplałam.Trzymam kciuki :D

Pozdrawiam Bogusia

Kochane, mądre babki! Dobrze mi radzicie. I w związku z kosztami Seweryny i w kwestii domu dla pokoleń!

Każdy chce usamodzielnić się i mieszkać sam ze swoja rodziną, tak było z nami i tak będzie z naszymi dziećmi. :lol:

Nadal szukam, ale skłaniam się ku Fridzie. Przyjaciółka przypomniała mi, że moim pierwszym wymarzonym domkiem była Frida, więc to do tego projektu musiałoby się odnosić powiedzenie: Pierwsza myśl, złota myśl.

Katalogów przejrzałam już kilka, szukałam wiele projeków w Internecie, a Frida była wybrana z pierwszego katalogu. Z tym, że w porównaniu z Seweryną znalazłam w mojej faworytce minusy, szczególnie związane z kotłownią. Teraz to przemyślałam i wiem, że na etapie adaptacji można to zmienić np. wydłużyć garaż o 2 m i zrobić z tego pomieszczenia wyjście na dwór z boku garażu(tak jak chciałam miejsce na węgiel, rowery)

Okna pokoju dzieci są wprawdzie od północno-wschodniej strony, ale trzy ulice dalej moja ciocia i inni na tej ulicy maja na tą samą stronę front domu i 4 główne okna- więc już sie tym nie martwię.

Mąż mi też często mówił o kosztach i o tym, że Seweryna jest za duża, ale dopiero Wasze wpisy na forum przekonały mnie, że nie mam racji upierając się przy Sewerynie. Dziękuję :D

To ja Żaba :D

Tez mój domek jest z Archipelagu ( Zosia) i poprzednicy maja racje co do tego, ze te domy sa kosztowne w realizacji. Pamiętam jak wybieraliśmy nas zprojekt domu to z naszych wyliczeń wynikałao ze wyday na do jakieś 400 tys, czyli więcej niż podano w kosztorysie.

Jak bardzo się mylilismy wiem dopiero teraz jak dom już stoi.

A została jeszcze elewacja do zrobienia i podbitka. :roll:

Malkaj musisz sama zdecydowac, czy stac Cię na Sewerynę. Bo dzieci masz juz duże więc lada chwila wyfruną z gniazda. Ja nie chciałąbym, żeby moje dzieci wraz z zonami zamieszkali tutaj. I pewnie oni tez tego nie chcieliby. Tak więc malkaj nie kieruj sie tym w wyborze projektu. Spytaj swoich synów czy chcieliby z Wami mieszkać jak załoza swoje rodziny :wink:

Nie myśl sobie , ze żałuję że ne zbudowaliśmy czegoś skromniejszego. Bradzo podoba i się moja Zosia, ten skoplikowany dach i przestrzeń w środku i nie zamieniłabym swojego doku na żaden inny :D :D :D Celowo wybralismy projekt z sypialnia rodziców na dole, zeby nie ogrzewac góry jak juz chłopcy pójda w świat. Tak naprawdę ,gdyby nie koputer który stoi na antresoli to w ogóle nie korzystałabym ze schodów. Pomysl o tym również, bo to istotny arguent moim zdaniem...przeciez będziemy coraz starsi.. :wink:

Ale po co ja Cie pzrekonuję. Juz zdaje się podjęłas decyzję :D

Powodzenia :D :D :D

Witam Cię Żabko w moich komentarzach!

:lol: Bardzo się ucieszyłam, że czytałaś początek mojego dziennika. Jak widzisz jeszcze nie zaczęłam budowy, a dziennik już założyłam. Ale przydaje się dziennik i na tym etapie. Cieszę się z waszych komentarzy i że radzicie mi w moich wahaniach (a Wasze rady sobie cenię szczególnie, bo w ostatnim czasie albo wybudowaliście, albo budujecie, więc wiecie jakie sami mieliscie wahania, kłopoty, no i radości) :roll:

Mam nadzieję, że w niedługim czasie stanę się właścicielą ziemską i wreszcie ruszę z robotą do przodu :-?

Cieszę się, że podobają się nam domki z tego samego biura projektowego. To następna cecha, która nas łączy. :p

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...

Witam,

Zaraz mi mocniej serducho zabiło na wiadomość, że ktoś jeszcze o mnie pamięta. Nie piszę, bo nie mam jeszcze działki, ale myślę o tym prawie codziennie. Ojciec był w sądzie załatwił stare sprawy spadkowe (po swojej matce) i teraz dopiero ma własność na ziemię, którą całe życie uprawiał. Ale gdy był u pani Naczelnik okazało się że z głównej drogi do nas jest wytyczona na mapach 6 metrowa droga, która skręca na pole i biegnie do sąsiada, żeby połączyć się z inną ślepą uliczką. Ta droga jest nikomu nie potrzebna, bo dojazd do działek jest wszędzie poprzez ślepe uliczki. A co gorsza dzieli pole mojego taty bardzo nierównomiernie, na małą ok 700 m2 i na dużą działkę (na której teraz stoi stodoła i gołębnik ojca, niestety nie do ruszenia!). Złożyliśmy protest wraz z sąsiadami, współpracujemy przy tym z radnym, który jest też architektem. A że protesty złożyli też inni mieszkańcy naszej dzielnicy to teraz czekamy. Mamy nadzieję, że na wiosnę ta droga zniknie z mapek i mój tata będzie mógł podziałkować to pole- ale tak jak nam jest wygodnie czyli na 2 równe działki. Na razie oszczędzam prawie każdy grosz, żeby mieć na początek i nadal czytam Wasze dzienniki.

Dzięki Waszym sugestiom mam teraz 2 zupełnie inne typy domów. Podobają mi się:

Honorata z Archetonu:

http://www.archeton.net/RESOURCES/WIDOKI/honorata/honorata-390-a0-p.jpg

i Proxima II (dom budowany przez Amtlę):

http://img218.imageshack.us/img218/8017/262fte0.jpg

Oba projekty spełniają nasze oczekiwania w środku i podobają mi się na zewnątrz. Jak tylko będę miała przepisaną działkę to zaczynam. Jak podobają Ci się projekty?

Pozdrawiam

A już myślałam,że z budowy nic nie będzie. Ach te sprawy papierowo-urzędowe :x .Ale widzę,że jednak jest szansa na rychłe rozpoczęcie budowy życzę Ci tego z całego serca :)

Podobają mi się oba projekty.Projekt Amtli jest taki bardziej "rozłożysty" i jeżeli jest odpowiednio duza działka ....

Drugi projekt też bardzo ładny- wybór należy do Ciebie :roll:

Informuj na bieżąco o9 postępach formalnosci- trzymam za to mocno kciuki :p

Pozdr Bogusia :D