Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Malkaj buduje dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj malkaj!

Z tego co przeczytałam, to poszukujesz domku o zbliżonej powierzchni i funkcjolnalności do tego, który my wybraliśmy. Moja rodzinka tak jak u Ciebie to ja, małż i dwaj synowie (20 i 15 lat).

Apis to całkiem przyjemny domek, ale koszty dachu będą jednak spore. My z małżem obejrzeliśmy mnóstwo projektów (w pewnym momencie byłam już tym zmęczona), a W-49.12 był naszym czwartym typem na którym się zastanawialiśmy. Wybierając projekt przede wszystkim analizowałam funkcjonalność i rozmieszczenie pomieszczeń, zależało mi na dodatkowej sypialni na dole (gdyż nigdy nie wiadomo czy nie będzie potrzebna), garderobie i pralnio-suszarni (którą zrobię nad garażem).

Życzę szybkiego posiadania działki - pozdrawiam.

http://images48.fotosik.pl/101/a5791b8b216c4fcb.jpg

Niech czas Wielkanocny utrzyma Twoje marzenia w mocy,

by wszystkie życzenia okazały się możliwe do spełnienia ...

Aby nie zabrakło wzajemnej życzliwości ...

Aby przez życie kroczyć w ludzkiej godności,

a symbol Boskiego Odrodzenia był celem do spełnienia… życzy Jola

Owcy, kozy czy baranka,

prezentu od zająca z samego ranka,

święconki jadalnej, pisanki niebanalnej,

dyngusa bardzo mokrego i czasu radosnego

http://republika.pl/blog_hs_861431/3017099/tr/kurczaczki.jpg

SPOKOJNYCH ŚWIĄT życzy Dagmara

• 2 weeks później...

Witam .

Dawno mnie tu nie było 8)

Jeszcze jedno- jeżeli podniesiemy ściankę kolankową to zwiększy się powierzchnia użytkowa powyżej 140m2 i nie będziemy mogli skorzystać z kredytu z dopłatą państwa do odsetek.

A ktoś Ci to już wyliczył że na mur beton się zwiekszy ponad te ustawowe 140 m2 ?

Z drugiej strony jak nie podniesiemy tej ścianki to możemy żałować, że mamy mało ustawne i funkcjonalne pokoje! Mam o czym myśleć :-? (wolałabym oczywiście przejść do czynu :wink: , ale muszę ćwiczyć swoją cierpliwość) Teraz tylko brak działki nas powstrzymuje przed rozpoczęciem budowy!

A właśnie jaka jest w projekcie wysokość sciany kolankowej ?

pozdrawiam i powodzenia zyczę :)

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
Witaj malkaj, piękne domki masz w planach, tylko zgadzam się z rogbog żebyś za bardzo nie zakładała że któryś z Twoich synów będzie z Tobą mieszkać po ślubie. To jak znam życie nie jest dobre wyjście, popatrz na swoją sytuację - jesteś już -dzieścia lat po ślubie i ciągle nie na swoim. Ja jestem 6 i też cały czas cierpię z tego powodu. Poradziłabym Ci wybudować domek ok.100m2 pow. uż. w formie tzw. połówki bliźniaka, do której w każdej chwili można by dobudować drugą część. My też jak najszybciej chcemy wybudować nasz mały domek bo mam już po wyżej uszu mieszkania u kogoś (w tej chwili mieszkamy w trzy rodziny w jednym domu)

• 3 weeks później...

Jestem! Czytam o Waszych poczynaniach i kibicuję. W moim przypadku najgorzej będzie zacząć. Wiedziałam, że tak będzie. Zaległości prawne w naszej rodzinie sięgały kilku pokoleń. Teraz jeszcze działki przecina niepotrzebna droga szeroka na 10 metrów i jest to w trakcie załatwiania, żeby ją wykreślić z planu zagospodarowania. Potem dopiero mój tata przepisze na mnie działkę. Na razie jeszcze nawet on nie ma własności na ziemię po swoich rodzicach- też jest to w trakcie załatwiania w sądzie.

Mimo tych trudności nadal nie rezygnuję z moich marzeń. Oszczędzam, żeby mieć jak najwięcej swojego kapitału na początek. Czytam Wasze wpisy na Forum, bo jestem już od tego uzależniona.

Pozdrawiam i miło mi, że o mnie nie zapominacie. :D

• 2 months później...

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Ci szczerze:

Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę.

Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni.

Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei.

By spełniło się choć jedno z twoich marzeń.

Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!

http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S1IAMZB0DsI/AAAAAAAAAbE/xxrfcFlLIg0/3955.jpg

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D