beataj 31.05.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Witam Forumowiczów... ... i od razu spieszę z wyjaśnieniem tematu wątku. Otóż kilka tygodni temu zobaczyłem na Allegro coś takiego: GUNNERA OLBRZYMIA -Bardzo DUŻEsadzonki -ostatnie! Kupujesz 1 sadzonkę gunnery - 2 letnią za 49 zł Gunnera to wyjątkowo piękna i majestatyczna roślina. Tworzy niesamowite, ogromne pędy i liście. Pochodzi z Brazyli i na okres zimy wymaga dokładnegookrycia. Gunnery rosną między innymi we Wrocławskim i Krakowskim Ogrodzie Botanicznym, uprawa tej rośliny w gruncie jest możliwa w ciepłych rejonach (z dokładnym okryciem części podziemnych). W zimnych należy uprawiać ją w dużym pojemniku który na czas zimy przenosi się w miejsce zabezpieczone przed mrozem. To naprawdę bardzo niezwykła roślina, która będzie królową każdego ogrodu! Sadzonki pochodzą z renomowanej firmy ogrodniczej O******. Sadzonki posiadają od 1 do 3 liści (mają formę sporych bulw z których w ciągu kilku tygodni rozwiną się większe liście). Liściaste bulwy (kłącza) są pakowane w doniczki 9x9 lub 11x11 Kupiłem ....... i ..... czekałem 29 dni na coś takiego : http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/gunnera/91c58791.jpg http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/gunnera/a94d6131.jpg http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/gunnera/df9deead.jpg http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/gunnera/cb57a6e7.jpg Po odebraniu przesyłki zadzwoniłem do Pana O i poprosiłem o wyjaśnienie co jest tu LIŚCIEM i czy taka sadzonka ma szansę na przyjęcie się . Powiedziałem, że zanim wystawię tzw. negatywa na Allegro to wolę wyjaśnić wszystko ze sprzedającym . Wysłałem też maila o takiej treści: Witam, > zgodnie z umową przesyłam kilka zdjęć "tego co przyszło" > Proszę "to" porównać z opisem transakcji : > **Sadzonki posiadają od 1 do 3 liści .............???????** > > Czy to ma szansę się przyjąć??? > Proszę o wiadomość na maila. ............. Pan O. odpowiedział po 24 godzinach i napisał coś w tym rodzaju : "....liść jest a nawet chyba dwa, może bardzo małe i nie jest takie jak w opisie ale - liście wykształcone w jasnym miejscu mają zielone zakończenia- tak jak w opisie i ..... liście z ciemnego miejsca - są takie jak te w opisie ...Jednak 1-2 liści jest. Zawsze pierwsze liście są takie jak te co Pan przysłał na zdjęciach tj. brzydkie, krótkie, białe i czerwone." Poza tym napisał , że mam dwie możliwości: "pierwsze to odsyłka rośliny ale nie zwróci kosztu przesyłki w jedną i drugą stronę - ponieważ nie prowadzi JAK TO NAZWAŁ wypożyczalni roślin) kolejna możliwość to posadzić roślinę w ogrodzie i za 2-3 tygodnie liście będą takie jak w opisie ...." Rozumiem zasady Allegro, rozumiem też, że można coś czasami nieroztropnie kupić ..... ale teraz to już nie jestem pewien jak wygląda liść..... Proszę Forumowiczów o pomoc co jest liściem a co nie..... ....może liście gunnery faktycznie tak wyglądają ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 01.06.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Jak sie wyjasni to napisz od kogo kupiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 01.06.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Kilka rzeczy na Allegro kupiłam i nie żałuję, ale jak można zdecydować się na kupno roślin - tego nijak nie rozumiem. Chciałeś to kupiłeś za 49,00 su....per roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.06.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 JAK WYGLĄDA LIŚĆ ??? - czyli lekcja biologii na Allegro. beataj, to lekcjie biologii chcesz pobierać na Allegro A do szkoły Ty nie chodził? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 01.06.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Sadzonki pochodzą z renomowanej firmy ogrodniczej O****** Firma Oleander powstała 1 czerwca 2005 roku. Założycielem i właścicielem firmy jest Dominik Nikelski z wykształcenia politolog Informacje o Użytkowniku: www_oleander_pl (2979) Data rejestracji: 2005-04-06 Możesz być pewnym udanych zakupów u mnie, bo jestem uczciwym człowiekiem. No prosze, renoma w trzy lata, pomyslec ze niektorzy pracuja na nia z mozolem cale zycie i nie zawsze im sie udaje. Ktos zlosliwy moglby zauwazyc ze ta eksplozja pasji ogrodniczej (???) jest jakos dziwnie zbiezna z data rozpoczecia aktywnosci na allegro. No ale my tu na forum zlosliwi nie jestesmy. Pewnie jakos to moze bedzie i roslo, ale dostarczyc do klienta sadzonke w takim stanie i za takie pieniadze, zwlaszcza jesli fotografie przedstawiaja cos innego to troche nieetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 01.06.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 beataj prosił mnie telefonicznie abym odpowiedział w jego imieniu z racji na tymczasowy brak dostępu do kompa. Wszystko co tu piszę to słowa beataj Jak sie wyjasni to napisz od kogo kupiles liczyłem na spryt i inteligencję forumowiczów... no i trafiony, zatopiony w kolejnym poście. Kilka rzeczy na Allegro kupiłam i nie żałuję, ale jak można zdecydować się na kupno roślin - tego nijak nie rozumiem. Chciałeś to kupiłeś za 49,00 su....per roślinę. ja także nie zamawiałbym roślinki pocztą, ale miesiąc temu moja żona znalazła na Allegro tę gunnerę a to było w jej dniu urodzin (żony - nie gunnery) ... no to zamówiłem. Biedna żona dostała "prezencik" miesiąc później w postaci takiego zajefajnego zielonego liścia. to lekcjie biologii chcesz pobierać na Allegro A do szkoły Ty nie chodził? .. .... a chodził , chodził - ale Pani od biologii mieszkała na wysokiej górze, gdzie przeraźliwie wiało (a jak zawsze pod górę i pod wiatr to jak tu sie uczyć ?) Pewnie jakos to moze bedzie i roslo, ale dostarczyc do klienta sadzonke w takim stanie i za takie pieniadze, zwlaszcza jesli fotografie przedstawiaja cos innego to troche nieetyczne. I o to tu chodzi. Trzeba było napisać, że to "cebulka" , może niezbyt ładna , ale wyrośnie to i to. Nie byłoby w ogóle tego wątku. A ten allegrowicz, (Gratuluję Sherlock !) ma sporo wystawionych opinii pozytywnych na allegro - TYLKO wystawionych tego samego dnia, o tej samej porze i przez tego samego "kupującego" PS. To tak jakby na naszym forum ktoś 1000 razy wysłał post z napisem "witaj" - no i zostałby "OLIMPEM" . Tylko jakim....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 01.06.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Piszę teraz w swoim imieniu.Tak sobie myślę, że ten sprzedawca z Allegro dał mi sposób na zarobienie szmalu na moją fabrykę gwoździ. Otóż :Ogłaszam się na forum motoryzacyjnym, że mam do sprzedania koła. Różne rozmiary i od ręki. Warunek jeden - przesyłam minimum 5 kół. Przyjmuję zamówienia i kasuję forsę. Po miesiącu wysyłam koła: http://www.gimp.signs.pl/tutoriale2/006tut/olimpiada.png Otrzymuję reklamacje, że to nie koła. A ja jednak odpowiadam mailem, że to są jednak koła. Tylko nie wiadomo kiedy będą sprawne do jazdy. Ja mam kasę. Frajerzy mają koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 01.06.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Po pierwsze -ja nigdy nie kupie roslin przez internet, chyba , ye moge je osobiscie odebrac.Po drugie-jesli bym widziala tyle negatywow w ogole bym nie kupila.Ale dobrze, ze o tym napisales, bo to dla innych przestroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 01.06.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Watpie zeby przestroga przejal sie tu ktokolwiek. Co do samego mechanizmu komentarzy to jest on skonstruowany w tak kretynski sposob ze zazwyczaj sprzedajacy wystawia swoj dopiero po otrzymaniu komentarza od klienta, a co za tym idzie liczba ocen negatywnych jest bardzo zanizona w obawie przed rewanzem.Swoja droga nie rozumiem jak mozna bylo domagac sie 50 zlotych za cos co jest warte maksymalnie 5 zlotych i jeszcze znalezc nabywcow. Nawet na stosunkowo drogim brytyjskim ebay sadzonka kosztuje 3 funty, czyli tyle co pelargonia w doniczce fi 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 02.06.2008 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Dlatego na niemieckim ebayu teraz jest tak,ze sprzedajacy w ogole moze tylko pozytyw wystawic.A kupujacy wszystko.Bylo duzo zlosliwych komentarzy od sprzedajacych i duzo kupujacych balo sie wystawic negatyw,ze w odwecie tez dostanie negatyw.Niestety w Polsce duzo rzeczy jest drozszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beataj 02.06.2008 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Wreszcie online. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ciekawe jaki komentarz dostanę na allegro w ramach odpowiedzi na mój negatyw. To, że będzie negatywny to pewne (pozeracz i magos - macie 100 racji, mówiąc o wadach wystawiania komentarza na allegro). Mam nadzieję, że mój przypadek ostrzeże innych. A gunnera, no cóż - jak napisał mi w mailu sprzedający - za 3 tygodnie będzie wyglądała jak w opisie sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 02.06.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 No wlasnie:za wystawiony slusznie negatyw masz odwet.Ale dobrze, ze dales negatywa.Ja mialam do czynienia z jednym sprzedawca na allegro, ktory podobnie sie zachowywal, a skonczyl tak http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2858821&type=fb_recvd_neg czyli konto zawieszone. Ja bym napisala jeszcze do allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 03.06.2008 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tez mialam taka przygode z roslinka z allegro - zamowilam rosiczke, miala byc swietnie zapakowana itd., a przyszla w stanie takim-sobie i jakas podgnita. Przezyla jeszcze pare miesiecy, ale nie wygladala za dobrze, w koncu padla. Potem zamowilam nasiona innej rosliny, z ktorych nie wzeszlo nic, facet wyslal mi drugie opakowanie nasion - rowniez nic. W koncu odechcialo mi sie pisac do faceta i kupowac roslinek na allegro. Ostatnio jesli ktorys sklep internetowy nadepnie mi na odcisk wypowiadam sie na jego temat we wszystkich miejscach, gdzie tylko sie da - porownywarkach, forach itd. Ku przestrodze innych. Kiedys jeden wlasciciel zadzwonil do mnie (to znaczy musiala to byc jego jakas zona, dziewczyna czy ktos taki), ze jest prawnikiem reprezentujacym te firme i zanim zlozy pozew chcialaby ze mna porozmawiac. Na szczescie nie bylo mnie w domu, bo bym dziewczyne panienkami obrzucila. Myslal biedaczysko, ze sie przestrasze i przestane pisac, co o nim mysle. W efekcie znalazlam jeszcze kilka innych stron, gdzie mozna ocenic sklep internetowy. Nie chodzi o to, zeby sie mscic, ale zeby ostrzegac innych przed ludzmi, ktorzy nie potrafia robic interesow. Popelniac bledy jest rzecza ludzka, ale z takim agresywnym chamstwem powinnismy walczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 03.06.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tez mialam taka przygode z roslinka z allegro - zamowilam rosiczke, miala byc swietnie zapakowana itd., a przyszla w stanie takim-sobie i jakas podgnita. Przezyla jeszcze pare miesiecy, ale nie wygladala za dobrze, w koncu padla. Potem zamowilam nasiona innej rosliny, z ktorych nie wzeszlo nic, facet wyslal mi drugie opakowanie nasion - rowniez nic. W koncu odechcialo mi sie pisac do faceta i kupowac roslinek na allegro. : Hmm,jednak roślinka starała się...tylko nie dane jej było dalsze przeżycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 03.06.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tez mialam taka przygode z roslinka z allegro - zamowilam rosiczke, miala byc swietnie zapakowana itd., a przyszla w stanie takim-sobie i jakas podgnita. Przezyla jeszcze pare miesiecy, ale nie wygladala za dobrze, w koncu padla. Potem zamowilam nasiona innej rosliny, z ktorych nie wzeszlo nic, facet wyslal mi drugie opakowanie nasion - rowniez nic. W koncu odechcialo mi sie pisac do faceta i kupowac roslinek na allegro. : Hmm,jednak roślinka starała się...tylko nie dane jej było dalsze przeżycie... Zamordowalam rosiczke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 08.06.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Nie wszyscy na allegro sprzedają że to tak nazwe "psiaki" ja kupuje u jednej i tej samej osoby- są to cebulki kwiatowe, nigdy ( tu odpukać) się nie zawiodłam, zawsze zakwitły. A kupiłam już napewno minimum 100 sztuk. Myslę, ze wszystko zalezy od sprzedającego czy zachowa sie jak człowiek i przyjmie trefną roślinkę i wymieni na inna czy zachowa się jak przysłowiowy burak( tak jak w tym przypadku). Kupując na allegro należy ZAWSZE czytać komentarze ilość negatywnych komentarzy daje wiele do myślenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts