Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujący problem.

Na krokwiach położona membrana Tyvek Enercor Dach z warstwą aluminium, odbijającą promieniowanie słoneczne.

W celu zapewnienia prawidłowego działania membrany w zakresie odbijania promieniowania wymagana jest szczelina powietrzna pomiędzy tą membraną, a wełną.

Niestety super fachowcy źle naciągnęli mi folię, wskutek czego są dość duże "zwisy", rzędu 3 cm!

Po założeniu wełny, będzie ona dotykać się do membrany i cały skutek z zastosowania tak drogiego elementu pójdzie na marne.

Jak w związku z powyższym można by wykonać taką szczelinę teraz (krokwie 18 cm, wełna 15 cm pomiędzy oraz 10 cm na krokwie)?

Bardzo proszę o jakieś pomysły.

https://forum.murator.pl/topic/102718-szczelina-wentylacyjna-pomi%C4%99dzy-membran%C4%85-a-ociepleniem/

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W celu zapewnienia prawidłowego działania membrany w zakresie odbijania promieniowania wymagana jest szczelina powietrzna pomiędzy tą membraną, a wełną

membrany w zakresie odbijania promieniowania a co to za nowość ?

jakie promieniowanie odbija ? co ma szczelina do jakiegoś promieniowania ?

Znam membrany (sam taka mam) które w jedna stronę nie przepuszcza

wodę a w drugą przepuszczają parę.

Ale takiej odbijającej promieniowanie to nie znam.

ciekawe jak ta "membrana" działa skoro składa się po części z warstwy aluminium... do tej pory sądziłem że aluminium nie jest paroprzepuszczalne... no chyba, że jednak nie jest to membrana...

hmmmm... Czyzby ro była paroizolacja co to ma odbijać promirniowanie cieplne z pomieszczenia? Tylko "fachowcy" się walneli i wzieli ja za membranę paroprzepuszczalną? :lol:

Bo z tym odbijaniem promieniowania słonecznego... Czy do tego są potrzebne specjalne przezroczyste dachówki???

Poszczególne komponenty tworzą kompletny system pozwalający na wyposażenie domu w otulinę poprawiającą istniejącą izolacyjność i hermetyczność oraz zapewniającą jednocześnie zdolność oddychania budynku. Zintegrowanie nowo opracowanych folii TyvekŽ Enercor™ Dach, TyvekŽ Enercor™ Ściana i DuPont™ AirGuard™ w jeden system ze szczeliną powietrzną wielkości 25 mm - stanowi przełom w wentylacji budynków.

Cytat pochodzi z materiałów reklamujących tem materiały, wytłuszczenie moje :).

Te materiały nie dość, że odbijają promieniowanie, to jeszcze stanowią wentylację budynku :lol: , a wszystko za cenę jedynie 3-krotnie wyższą od ceny innych folii wstępnego krycia.

Poszczególne komponenty tworzą kompletny system pozwalający na wyposażenie domu w otulinę poprawiającą istniejącą izolacyjność i hermetyczność oraz zapewniającą jednocześnie zdolność oddychania budynku. Zintegrowanie nowo opracowanych folii TyvekŽ Enercor™ Dach, TyvekŽ Enercor™ Ściana i DuPont™ AirGuard™ w jeden system ze szczeliną powietrzną wielkości 25 mm - stanowi przełom w wentylacji budynków.

Cytat pochodzi z materiałów reklamujących tem materiały, wytłuszczenie moje :).

Te materiały nie dość, że odbijają promieniowanie, to jeszcze stanowią wentylację budynku :lol: , a wszystko za cenę jedynie 3-krotnie wyższą od ceny innych folii wstępnego krycia.

No to jak???

Ktoś odpowie jak wykonać tą szczelinę?

przecież to proste...wystarczy zrobić szczelinę 6cm co w tych miejscach gdzie są zwisy po 3,5 da Ci wymaganą szczelinę 2,5cm...

O.K...., ale.... posiadam już wełnę grubości 15 cm pomiędzy krokwie (o grubości 18 cm) oraz wełnę 10 cm pod krokwie. Opuszczenie wełny niżej niemożliwe z powodu i tak małego poddasza.

W związku z powyższym jak napiąć folię, podwiesić, etc...

ściągnąć dachówkę oderwać łaty i kontrłaty, napiąć folię , pozaklejać w niej dziury po gwoździach a potem to już normalnie: łaty, kontrłaty i dachówka...

Ha, ha, ha...

kilka lat temu pewna firma pewnemu inwestorowi zalozyla na krokwie folie z warstwa aluminium ,

dzisiaj prawie nic z niej nie zostalo ,

..... ciekawe dlaczego ?

kilka lat temu pewna firma pewnemu inwestorowi zalozyla na krokwie folie z warstwa aluminium ,

dzisiaj prawie nic z niej nie zostalo ,

..... ciekawe dlaczego ?

Z firmy, folii, czy z warstwy aluminium ? :)

ściągnąć dachówkę oderwać łaty i kontrłaty, napiąć folię , pozaklejać w niej dziury po gwoździach a potem to już normalnie: łaty, kontrłaty i dachówka...

Ha, ha, ha...

cóż, jeżeli nie tak brutalnie, aczkoliwek w jedyny skuteczny sposób

to może perswazją, aby dojść do konsensusu, wykorzystując własną erudycję, jednakże nie manipulując adwersarzem, bo to może doprowadzić do obstrukcji i nihilizmu...

Ha, ha, ha...

Nie jest źle, skoro się z tego śmiejesz :wink:

Chociaż moim zdaniem nie ma w tym nic śmiesznego. Powinieneś zrobić tak jak pisze pierwek. Każde inne rozwiązanie to półśrodek, który nie rozwiąże wszystkich problemów. Niestety na budowie każdy błąd w wykonawstwie rodzi określone konsekwencje :(.

Ha, ha, ha...

Nie jest źle, skoro się z tego śmiejesz :wink:

Chociaż moim zdaniem nie ma w tym nic śmiesznego. Powinieneś zrobić tak jak pisze pierwek. Każde inne rozwiązanie to półśrodek, który nie rozwiąże wszystkich problemów. Niestety na budowie każdy błąd w wykonawstwie rodzi określone konsekwencje :(.

Wcale mi nie do śmiechu.

Czy można by było np. "podwiesić" folię za pomocą sznurków, wstawić jakieś profile, czy tym podobne???