barteks31 01.06.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Pytanie jak w tytule dodam tylko że piec docelowo ma być na ekogroszek. Podobno ułatwia to spuszczanie wody z c.o, a w przypadku gdyby zabrakło prądu jest szansa że inst. będzie działała na zasadzie grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 01.06.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Napewno nie zaszkodzi, ja tak mam , ale jeszcze się to nie przydało i mam nadzieją ,że nie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.06.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 pod działanie grawitacyjne trzeba zaprojektować instalacjęzamiast "obniżać" zainwestuj np w ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.06.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 zrób niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 01.06.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja mam niżej, chociaż dom miał być bez schodów... Piec na paliwo stałe, mam wężownicę schładzającą, czasem trzeba wodę spuścić z pieca albo kotłownię spłukać. Dla mnie największy plus to uzyskana wysokość i kubatura kotłowni. o grawitacji zapomnij jeśli instalacja nie będzie na nią zaprojektowana - UPS pozwala na spokojny sen:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesrine 02.06.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 bez sensu, większość piecy i tak pracuje na pompie, a gdy zabraknie prądu to napewno nie na cały tydzień ani miesiąc a te kilka godzin wytrzymasz, no i ne będzie wtedy dla Ciiebie najważniejsze ze nie jest ciepło tylko ze nie da sie obiadu ugotować, kawy zrobić i takie tam prozaiczne rzeczy nie ze akurat zrobiło sie w domu chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 bez sensu, większość piecy i tak pracuje na pompie ... bo własciciele nie pomysleli, ze instalacja moze pracowac grawitacyjnie /bez prądu/ i nie obnizyli posadzki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesrine 03.06.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 u nas w domu jest bardzo obniżona i nie uciągnie bez pompy dlatego właśnie została założona, bez pompy na tak dom nawet przy obniżonej posadzce i innym elementach wspomagających nie dało rady, wiec nie jest to do końca prawda z ta grawitacja brzozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino..." co ma piernik do wiatraka, pompa wymusza obieggrawitacja wymaga odpowiednich spadkóów i średnic powrót w piecu poniżej najniższych powrotów z grzejników i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.06.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 a ja żałuję, że nie zrobiliśmy niżej, bo zimą zdarzały się wyłączenia prądu na kilka godzin i nie mogliśmy palić w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 samo obniżenie nie pomaga, uświadomcie to sobie Agnieszko, przecież wiele osób pisało, że UPS załatwia taki problem dość skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 ...grawitacja wymaga odpowiednich spadkóów i średnic ... nie mam spadków /rury ułozone na slepej posadzce poziomo, rozdział górny, gałązki odchodza pionowo, zadnych "skosów - spadków"/ mam za to duze średnice na wyjściu z kotła i powrocie i zmiane srednic po trasie/ grawitacja działa przy obnizonym kotle u nas w domu jest bardzo obniżona i nie uciągnie bez pompy ... jakie masz średnice rur nesrine ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 samo obniżenie nie pomoże (choć cuda się zdażają, ale raczej nie przy nowych instalacjach)zachowanie minimalnych spadków zapobiega zapowietrzaniu, oraz ułatwia przepływ, poziomo to tak na styk z prawidłowością poprowadzenia instalacji a nawet niewielka ilość powietrza w instalacji może zakócić obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 03.06.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Jeśli instalacja będzie na rozdzielaczach, z rurakami poprowadzonymi w podłodze, to trzeba by opuścić podłogę kotłowni tak, aby rodzielacz zasilający był poniżej poziomu podłogi pozoztałych pomieszczeń. Wtedy jest nadzieja na grawitacyjne działanie instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 ... nawet niewielka ilość powietrza w instalacji może zakócić obieg zgadza sie w pierwszym roku działania instalacji miałem jeden ciagle zapowietrzający sie grzejnik (pisałem o rade w tej sprawie na forum i bardzo dobrej udzielił mi VPS) lecz rozwiązanie problemu - znacznie prostsza wskazówka hydraulika - spowodowało ze nie skorzystałem z rad VPS'a) w kolejną zime juz nie miałem problemów z zapowietrzajacym sie grzejnikiem mam pompe w instalacji - lecz jej nie uzywam nie ma takiej potrzeby bo grawitacja działa wspaniale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 no i jeszcze jedna sprawa - do grawitacji to chyba potrzebny jest układ otwarty a co to za wskazówka hydraulika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 tak - mam układ otwarty a ta wskazówka - wody dobijac jak najrzadziej - raz w roku ... i to był strzał w dziesiatke ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Barbossa, ale UPS "trzyma" kilka minut, prawda? A u nas było już kilka kilkugodzinnych wyłączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Barbossa, ale UPS "trzyma" kilka minut, prawda? A u nas było już kilka kilkugodzinnych wyłączeń. ups tryzma tyle ile pojemności maja akumulatory mała bateria aku, gdzieś w pom gosp z prostownikiem załatwi temat nawet na kilka godzin, a przynajmniej nie zostaniesz z ręką w nocniku, tj załadowanym opałem piecem (oczywiście nie dotyczy to gazowych, olejowych, z podajnikami automatycznymi i czym tam jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.06.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Zawsze jeżeli boisz się dłuższych wyłączeń prądu, to postaw sobie agregat. U mnie właśnie elektryk szykuje wpięcie do szafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts