Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić w kotłowni podłogę niżej

Recommended Posts

Ja mam niżej, chociaż dom miał być bez schodów... Piec na paliwo stałe, mam wężownicę schładzającą, czasem trzeba wodę spuścić z pieca albo kotłownię spłukać. Dla mnie największy plus to uzyskana wysokość i kubatura kotłowni. o grawitacji zapomnij jeśli instalacja nie będzie na nią zaprojektowana - UPS pozwala na spokojny sen:)

bez sensu, większość piecy i tak pracuje na pompie, a gdy zabraknie prądu to napewno nie na cały tydzień ani miesiąc a te kilka godzin wytrzymasz, no i ne będzie wtedy dla Ciiebie najważniejsze ze nie jest ciepło tylko ze nie da sie obiadu ugotować, kawy zrobić i takie tam prozaiczne rzeczy nie ze akurat zrobiło sie w domu chłodniej.

...grawitacja wymaga odpowiednich spadkóów i średnic ...

nie mam spadków /rury ułozone na slepej posadzce poziomo, rozdział górny, gałązki odchodza pionowo, zadnych "skosów - spadków"/

mam za to duze średnice na wyjściu z kotła i powrocie i zmiane srednic po trasie/

grawitacja działa przy obnizonym kotle

u nas w domu jest bardzo obniżona i nie uciągnie bez pompy ...

jakie masz średnice rur nesrine ?

samo obniżenie nie pomoże (choć cuda się zdażają, ale raczej nie przy nowych instalacjach)

zachowanie minimalnych spadków zapobiega zapowietrzaniu, oraz ułatwia przepływ, poziomo to tak na styk z prawidłowością poprowadzenia instalacji

a nawet niewielka ilość powietrza w instalacji może zakócić obieg

... nawet niewielka ilość powietrza w instalacji może zakócić obieg

zgadza sie

w pierwszym roku działania instalacji miałem jeden ciagle zapowietrzający sie grzejnik

(pisałem o rade w tej sprawie na forum i bardzo dobrej udzielił mi VPS)

lecz rozwiązanie problemu - znacznie prostsza wskazówka hydraulika - spowodowało ze nie skorzystałem z rad VPS'a)

w kolejną zime juz nie miałem problemów z zapowietrzajacym sie grzejnikiem

mam pompe w instalacji - lecz jej nie uzywam

nie ma takiej potrzeby bo grawitacja działa wspaniale

Barbossa, ale UPS "trzyma" kilka minut, prawda? A u nas było już kilka kilkugodzinnych wyłączeń. :roll:

ups tryzma tyle ile pojemności maja akumulatory

mała bateria aku, gdzieś w pom gosp z prostownikiem załatwi temat nawet na kilka godzin, a przynajmniej nie zostaniesz z ręką w nocniku, tj załadowanym opałem piecem (oczywiście nie dotyczy to gazowych, olejowych, z podajnikami automatycznymi i czym tam jeszcze)