Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - pomocy!

mister No

Recommended Posts

Mam kupiony dom na mazurach i muszę go remontować. Jest to domek jedno rodzinny, nieduży bo ok 120 mkw razem z piwnicą i strychem.

Przyszło lato, fundusze mam to trzeba pomyśleć o ogrzewaniu. Na pewno ocieplę styropianem, no i nie wiem jak ogrzewać. Jak wspominałem ładna wieś ale mam tylko prąd (już słyszałem że to i tak dużo :)). Gazu nie ma i nie będzie. W tej chwili mam jakiś bardzo stary piec na drewno ale nie wiem jak się sprawuje, bo nie rozpalałem jeszcze. Ale po stanie technicznym widzę, że trzeba wymieniać.

Chodziłem ostatnio po Praktikerze i oglądałem co tam jest. Jest mnóstwo opcji na gaz i na opał stały. Tylko, że ja nie chcę sie bawić w drewno i węgiel.

Zastanawiam się więc nad pompą ciepła, bo słyszałem, że jest dużym komfortem i potrzebuje tylko trochę prądu. Takie rozwiązanie mi sie podoba. Kolega namawia mnie na zakup pompy firmy Junkers. Mówi, że ma ich kocioł kondensacyjny i bardzo dobrze mu się sprawdza.

Doradźcie mi czy to będzie dobre rozwiązanie?

Tylko nie JUNKERS

A dlaczego nie Junkers?

Ja w sumie nie mam pompy ciepła bo z płacy laboranta ciężko na taki koszt sobie pozwolić ale posiadam za to kocioł Junkersa i bardzo dobrze mi sie go użytkuje :) Jestem zadowolony i jeżeli mają takie same pompy i ludzi z serwisu to polecam :) Konkretni goście :D

Panowie nie zbaczajcie z tematu proszę. Przypomnę może to o co się pytam: czy zastosowanie pompy ciepła Junkersa to dobre rozwiązanie w moim przypadku (brak gazu, nie chcę opału stałego). Sam już wchodziłem na ich stronę i i czytałem co tam mają.

Kolega radzi mi iść do projektanta żeby dobrać odpowiednią pompę. No ale wiecie jak to jest, projektant zaprojektuje ale zawsze można to skonsultować :) Co o tym sądzicie?

Pomp jest do jasnej niespodziewanej...

A ciepło to Ty masz? Gdzie?

Jak je chcesz brać? Glikol ,bezpośrednio?

Zacznij od takiego rozpoznania, to model sam z tego wyjdzie.

Generalnie - pompa ma sens. Tylko trzeba ją naprawdę dobrze posadzić.

Adam M.

Pomp jest do jasnej niespodziewanej...

A ciepło to Ty masz? Gdzie?

Jak je chcesz brać? Glikol ,bezpośrednio?

Zacznij od takiego rozpoznania, to model sam z tego wyjdzie.

Generalnie - pompa ma sens. Tylko trzeba ją naprawdę dobrze posadzić.

Adam M.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w pierwszej części Twojej wypowiedzi?

Pompa ciepła jest swoistym "transformatorem temperatury".

Trzeba jej "dać" źródło ciepła, z którego będzie czerpać i odbiornik do którego będzie je transformować. Odbiornik to dom.

A źródło?

To tak zwane dolne źródło pompy ciepła?

Ma być wydajne i nie kosztować majątku.

Będziesz bił w skale 100 metrowe sztolnie pionowe? Zakopiesz rurę z glikolem w Saharyjskich piaskach?

Co masz pod trawnikiem? Jest tam woda? Jak głęboko?

Adam M.

Pytanko do PL-PROJEKT. Dlaczego nie polecasz mi Junkersa? Przecież mają bardzo dobre referencje a i koledzy mówią, że mają dobrą współpracę z tą firmą i polecają mi ich pompę tej.

Adamie_mk pod trawnikiem jest czarna ziemia - tyle mogę powiedzieć po wkopaniu szpadla. A na szczegóły trzeba poczekać, bo czekam na gościa od pomiarów. Woda chyba tez musi być bo domek ma wodę a wodociągu tu nie ma :)

A jakie ma to znaczenie co jest pod trawnikiem?

zgadzam się z Adamem_mk. To co jest pod ziemią jest bardzo ważne. Z tego co mi wiadomo to najlepiej jest mieć glinę bo wtedy najwięcej odzyskuje się ciepła. Myślę, że pompy Junkersa też będą pracowały najoptymalniej w takich warunkach geologicznych, bo zapewne wykorzystują to samo zjawisko fizyczne ;)

już wiem o co chodzi z tym co jest pod ziemią :D Internet rulez :)

Jeszcze nie wiem czy mam wodę głębinową ale rozmawiałem też z kolesiem który powiedział, że jak będzie woda to lepiej bo współczynniki wnikania są lepsze niż w samym gruncie. Mówił też, że taki odwiert to problem firmy od odwiertów :)

Jak mu powiedziałem, że zamierzam założyć pompę Junkersa to mi powiedział, że decyduję się na solidną firmę :) Czyli stanowiska są bardzo podzielone w tej kwestii

nie dziw się, że opinie są podzielone :p W przypadku ogrzewania jest tak samo jak z każdym produktem. Jedni wolą to inni owo.

To jest tak jak w przypadku samochodów: jedni chwalą Fordy inni odradzają zakup tych aut. Ja jest w tej drugiej grupie - mam i nie polecam :-?

A jeżeli pompy ciepła Junkersa są jak ich kotły to spokojnie mogę porównać je do Mercedesów :D

Jestem przygotowany na wielkie kopanie :D Przyznaję jednak, że wolę odwiert niż te poziome rozwiązanie, bo słyszałem, że potem na tych rurach nie można nic sadzić a chcę posadzić kilka krzewów i drzewek :)

Przyznam się, że coraz bardziej kręci mnie ten remont i zastosowanie pompy ciepła Junkersa :) Pierwszy raz coś takiego robię. Mam nadzieję, że instalatorzy nie schrzanią nic :-?

No co panikujesz. Jak weźmiesz autoryzowanego instalatora Junkersa do ich pompy ciepła to na 100% zrobią wszystko dobrze. Żeby nosić miano autoryzowanego to trzeba przejść mnóstwo szkoleń i jeszcze zaliczyć jakieś testy. Tak jest przynajmniej w laboratorium ale myślę, że wszędzie tak jest, także u Junkersa. Ty martw sie lepiej firmą od odwiertów bo oni mogą nawalić :-?