Gołąb 01.06.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Witam Proszę o uświadomienie - co jest tańsze : kupno gotowego nadproża L-19 w ilości 40 szt, czy lane przez murarza na budowie / materiał + robocizna/ Dzięki za info - pozdrawiam - " Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 01.06.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Taniej lanie na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.06.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Taniej lanie na budowie jak lejesz samemu .... bo fachowcy nie zawsze "mają czas i ochotę" zeby szalowac, zbroic i targac beton wiadrami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 03.06.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tak jak wyżej , fachowcy nie chcą szalować i mieć przerwe w pracy, łatwiej jest położyć L -19 i po klopocie, troche jest to drogawe, a jak wziałem jedną L-19 przeciołem na pół to tam tylko 3 druty były, wiec lepiej jest szalowac ale wiecej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 04.06.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Witam Dziękuję za odpowiedzi - ostatnie jeszcze pytanka : - orientacyjna różnica cen w % między lanym a gotowym - jaka długa przerwa na wyschnięcie lanego ? Dzięki za info - pozdrawiam - "Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.06.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Witam Proszę o uświadomienie - co jest tańsze : kupno gotowego nadproża L-19 w ilości 40 szt, czy lane przez murarza na budowie / materiał + robocizna/ Dzięki za info - pozdrawiam - " Gołąb" Ja kupiłem L-19 i się nie patyczkowałem. Chwila moment i zrobione. Może ciut drożej ale znacznie szybciej. Druty włozyć w środek i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.06.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 - orientacyjna różnica cen w % między lanym a gotowym jeżu .... nikt ci nie odpowie na takie pytanie, a przynajmniej nie uczciwie nie ma cennika nadprozy lanych .... deski masz tak czy tak, tyle ze je potniesz i potem juz tylo wywalisz, zwir i drut tez sie znajdzie, cement i woda stale obecne .... ale kto to wie ile czego pojdzie w nadproza ? dam ci rade jesli wolno ... nie skupiaj sie na detalach - jesli szukasz oszczednosci, to nie tutaj .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.06.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 - orientacyjna różnica cen w % między lanym a gotowym jeżu .... nikt ci nie odpowie na takie pytanie, a przynajmniej nie uczciwie nie ma cennika nadprozy lanych .... deski masz tak czy tak, tyle ze je potniesz i potem juz tylo wywalisz, zwir i drut tez sie znajdzie, cement i woda stale obecne .... ale kto to wie ile czego pojdzie w nadproza ? dam ci rade jesli wolno ... nie skupiaj sie na detalach - jesli szukasz oszczednosci, to nie tutaj .... Bardzo dobrze powiedziane Oszczędzać można na wykończeniu a nie na ścianach , nadprożach itd... Tosz to na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.06.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Dlatego należy zrobić nadproża wylewane na budowie i porządnie zazbroić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 05.06.2008 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam - dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam - " Gołąb " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 05.06.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dlatego należy zrobić nadproża wylewane na budowie i porządnie zazbroić Ja mam L-19 i pożądnie zazbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.06.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dlatego należy zrobić nadproża wylewane na budowie i porządnie zazbroić na budowie nie namieszasz takiego mocnego betonu .... a sama masa drutu to za malo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.06.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 A jak mocny beton musi być do nadproża ? Czy lepiej włożyć w mocny beton 3 pręty fi 8 czy lepiej może włożyć 4 pręty fi 12 w beton o mniejszej wytrzymałości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 05.06.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 A jak mocny beton musi być do nadproża ? Czy lepiej włożyć w mocny beton 3 pręty fi 8 czy lepiej może włożyć 4 pręty fi 12 w beton o mniejszej wytrzymałości ? No i pojechać betonem 32,5 I lub 42,5 I. Wtedy będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 05.06.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ale bzdury tu piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.06.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 A jak mocny beton musi być do nadproża ? Czy lepiej włożyć w mocny beton 3 pręty fi 8 czy lepiej może włożyć 4 pręty fi 12 w beton o mniejszej wytrzymałości ? No i pojechać betonem 32,5 I lub 42,5 I. Wtedy będzie ok. Ja tu poważnie pytam a Ty sobie jaja robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.05.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Podnoszę.A jak powinny być te L19 ułożone w ściane 2W - z poro 30 cm?Tak?a) I_ _I _Iczy tak:b) _I _I I_ W projekcie mam, że a) a na stronach producentów nadprozy że to układ dla ściany wewnątrznej a dla zewnętrznej powinno być b) ze względu na ocieplenie nadproża. Czy przy ścianie 2W ocieplenie nadproża ma jakiś sens - na pewno jets chłodniejsze niż poroterm, ale i tak ocieplać ma wełna na wierzchu ściany (i nadproża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.05.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Ja kupiłem L-19 i się nie patyczkowałem. Chwila moment i zrobione. Może ciut drożej ale znacznie szybciej. Druty włozyć w środek i będzie dobrze. Dodatkowe druty między te nadproża dajesz? Nie jest to nadgorliwość? W betoniarni mi powiedzieli, że nie trzeba... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.05.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Druty w L19 to już chyba lekka przesada, no chyba, że nadproże 270 cm a nad tym 4 pietra ;-P Równie dobrze możnaby wkładac druty miedzy warstwy cegły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.05.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Podnoszę. A jak powinny być te L19 ułożone w ściane 2W - z poro 30 cm? Tak? a) I_ _I _I czy tak: b) _I _I I_ W projekcie mam, że a) a na stronach producentów nadprozy że to układ dla ściany wewnątrznej a dla zewnętrznej powinno być b) ze względu na ocieplenie nadproża. Czy przy ścianie 2W ocieplenie nadproża ma jakiś sens - na pewno jets chłodniejsze niż poroterm, ale i tak ocieplać ma wełna na wierzchu ściany (i nadproża) sens ma tym większy im bardziej wyżyłowane parametry izolacyjności cieplnej przegrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts