Gość 22.03.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Jak wykonać taras na wysokości ok. 0,5 m nad ziemią przylegający do ściany fundamentowej domu? Jak, z czego, gdzie i jakie izolacje, itd., itp.? Albo w którym "Muratorze" to można znależć? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 22.03.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 6/2003jest trochę o tarasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 22.03.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 i jeszcze w 1/2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Dziękuję magi. Gdyby jednak komus chciało się na temat wykonania tarasu coś napisać to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 22.03.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Czy z betonu, gruzu czy ziemny- zawsze oddziel termicznie od budynku, pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 22.03.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Jak wykonać taras na wysokości ok. 0,5 m nad ziemią przylegający do ściany fundamentowej domu? Jak, z czego, gdzie i jakie izolacje, itd., itp.? Albo w którym "Muratorze" to można znależć? Z góry dziękuję za pomoc. Zastanow sie nad tarasem ukladanym na zageszczanej ziemi a nie na plycie betonowej. Ja zrobilem plyte betonowa i bardzo zaluje. Trzeba to obkleic plytkami i zawsze jest ryzyko ze beda odchodzic. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Zastanow sie nad tarasem ukladanym na zageszczanej ziemi a nie na plycie betonowej. Nie będzie osiadać? Ale chciałem tak krok po kroku. Jak wykonać ścianki takiego tarasu: piasek, chudziak, beton, bloczki (jak ściana fundamentu) czy inaczej? Jak odizolować i zdylatować taras od domu? Itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 22.03.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 1. Usuń ziemię roślinną aż do tzw. martwicy- pod całym obrysem. 2. Wykonaj wykopy pod ścianki i wzdłuż styku z domem do głębokości przemarzania, ułóż pionowo izolację termiczną na ścianie domu (jeżeli nie jest to ść. z izol. wewnętrzną = 3w). 3. Wykonaj fundament pod ścianki = ich grubości i same ścianki, z materiału nie nasiąkliwego. 4. Odsłonięty grunt nośny wyprofiluj ze spadkiem od budynku (wykorzystaj grunt z wykopów pod ścianki). Rozważ, ile zaoszczędzisz, stosując murki z prefabrykatów ogrodowych, płycej posadowione, zamiast sztywnych murków betonowych, wymagających posad. pod głęb. przemarzania. Wykonaj podsypki, zagęść, wykonaj kolejne w-wy wg woli. Jeżeli betonowe, to podziel na bezpieczne pola o boku do 4 m. 5. Wykonaj murki. Pozostaw otworki w murkach sztywnych- odwodnieniowe (w ogrodowych powstają same). 6. Wykończ wybraną nawierzchnią, zawsze ze spadkiem od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 22.03.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Jeśli można pytanie bo też się tym interesuję:Co to są murki ogrodowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 23.03.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Określiłem tak skrótowo murki wykonywane z prefabrykatów zasypowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 23.03.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 A jak wykonać taras 0,9 m na ziemią? Poradżcie proszę...czy na filarach, czy kopać fundament dookoła i murować ścianki. Przyszły wykonawca radzi na filarach. Taras...30m.kw. dobudowywany do domu. 50 zł za m.kw. .....tyle liczy za wykonanie takiego tarasu na filarach. Bardzo proszę o radę ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 23.03.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Ja bede mial taras 4,5m x 7m i muruje tak jak fundamenty = wylewka chudziaka bez zbrojenia + scianki z bloczkow. Wszystko zasypie piachem i na gorze wylewka 10cm betonu. Mysle, ze bedzie dobrze, jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 23.03.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Chmurka, 50 zł za 1m kw. płytowego tarasu (ze zbrojeniem) i na odpowiednio głęboko fundamentowanych filarkach to rewelacja - ja bym za tę kwotę nie chciał tego wykonywać. Ino sprawdź, jak mówią na wsi, czy nie ma w tej ofercie jakiegoś kruczka, np. za małe i zbyt rzadko rozstawione filarki poprzebijają się przez płytę, beton będzie wymagał extra zabezpieczeń itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 23.03.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Zastanow sie nad tarasem ukladanym na zageszczanej ziemi a nie na plycie betonowej. Nie będzie osiadać? Ale chciałem tak krok po kroku. Jak wykonać ścianki takiego tarasu: piasek, chudziak, beton, bloczki (jak ściana fundamentu) czy inaczej? Jak odizolować i zdylatować taras od domu? Itd... Oczywiscie podklad trzeba zagescic. A nawet gdyby troszeczke siadlo to co za problem wyjac plyte i podsypac troche piasku. Natomiast jak plyta betonowa peka lub odklejaja sie plytki to jest problem. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 23.03.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Nowicjuszu, bardzo dziękuję za odpowiedż! Nie omawiałam szczegółowo sposobu wykonania tarasu, ale na pewno ze zbrojeniem. Mnie tez wydaje się tanio, jak na prawdziwego fachowca, który"z tego żyje"...jak sam mówi. Widzę, że muszę dokładnie wiedzieć co i jak , Czy mogę jeszcze spytać...jakie powinny byc filarki, żeby było ok? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 31.03.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Przepr. za opóźnienie, ale nie miałem czasu na włączanie "telewizora"!Wstępnie, bez projektu, załóż, że słupki będą co 3 m, z betonu zbrojonego, o przekroju 25x25, zagłębione w grunt na głęb. przemarzania i oparte na stopach fund. 60x60 cm, płyta zbrojona 10 cm z bet. min. B20 - taki układ b. trudno żle wykonać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.04.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Nowicjuszu, prawie zwątpiłam w odpowiedż, a tu proszę....miła niespodzianka! Dziekuję, teraz wiem co i jak... skonfrontuję to ze sposobem mojego fachowca. Pozdrawiam...i życzę Wesołych Swiąt! http://republika.pl/gify_gify/gifywielkanoc/jajka/47.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 10.04.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Dziękuję i odwzajemniam życzenia świąteczne (a przy okazji również solidnego i niedrogiego tarasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 14.09.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Tak jak w temacie. Proszę powiedzcie mi od czego trzeba zacząć żeby dobrze zrobić taras o wymiarach 3,10m X 6,70m wysoki na ok 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.09.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 ale z czego?jesli mialby byc drewniany to zajrzyj tutaj:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25464 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts