Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piwopijca kurcze.... niby ok, ale....

MAPEGUM:

Producent: Mapei

Elastyczna, ciekła folia gotowa do użycia, do wykonywania hydroizolacji wewnątrz budynków, o szybkim czasie schnięcia.

Zakres zastosowania: Ciekła folia izolująca przeciwwilgociowo podłoża wewnątrz budynku, nie będące w ciągłym kontakcie z wodą lub z wodą o parciu negatywnym.

Chyba ze miales na mysli Mapei MAPELASTIC

MAPELASTIC Mapei, to profesjonalna trwale elastyczna izolacja wodna i przeciwwilgociowa.

Symbol: MAPEI-001

Producent: Mapei

Opakowanie: 32 kg (worek 24kg + kanister 8kg)

Zastosowanie: izolacja łazienek, izolacje tarasów, izolacje przeciwwilgociowe, izolacje wodne

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorki, oczywiscie ze Mapei MAPELASTIC, dwuskladnikowy :oops:

Ciagle z rozpedu wypisuje mapegum, mapegum dawalem pod prysznic jako izolacje przed wilgocia scian przed ulozeniem gresu

Poszlo mi tego ok. 3/4 worka na balkon ok. 5m2 (polokragly)-moze ciutke wiecej.

Pzdr.

Witam,

Jestem przed wykonywaniem warstw tarasowych i mam problem bo mam do wyboru dwóch wykonawców z których każdy ma swoją teorię odnośnie tego w jakiej kolejności powinny iść warstwy tarasowe (taras tradycyjny - nie odwrócony).

I Wariant: Płyta żelbetowa, warstwa paraizolacji, izolacja termiczna, szlichta spadkowa, podwójna papa

II Wariant: Płyta żelbetowa, szlichta spadkowa, warstwa paraizolacji, izolacja termiczna, podwójna papa.

Różnica jest w miejscu wykonania szlichty spadkowej. Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś rady który wariant wybrać?

Też będe robił taras nad wykuszem i mam pytanie czemu służy paroizolacja???

Jeśli bedzie papa to gdzie ma uciec ta para?

• 6 months później...
Witam mam pytanie ile można wziąć za zrobienie ławy fundamentowej ze zbrojeniem o wymiarach 0.50 x0.50 x19 i płyty tarasowej postawionej na sześciu słupach szerokie na 30cm wysokie na 80cm, płyta tarasowa o wymiarach 6m na 3.5m grubość około 15 cm, zaznaczam że, beton nie będzie lany przy pomocy gruszki tylko ręcznie, proszę o pomoc. pozdrawiam:cool:
  • 3 weeks później...
hej, ja za wykopanie fundamentu pod taras o głębokości 70 cm, o wymiarach 4,5x 3,5, zazbrojenie, wykopanie humusu, zasypanie piaskiem, wymurowanie dwóch rzędów bloczków fundamentowych i zalanie betonem zapłaciłam 600zł. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale była to część z innych robót wykonywanych przez moja ekipę.
  • 8 months później...

Witam,

proszę o paradę, jak wykonać taras (około 4mx3m), budynek na zdjęciu.

P1070164.JPG

Dom wymurowany z 24cm pustaka, piwnica 40cm.

Jak wykonać poprawnie taras?

Pierwszy strop obmurowany pustakiem 6cm.

Czy można wykuć te kostki na szerokości tarasu i podlać betonem ze zbrojeniem,

tak aby taras spierał się na ścianie i był połączony ze stropem. Nie będą przemarzać ściany? Jakieś inne pomysły.

Kolejne filarki będą wyglądać nie estetycznie.

,,Kolejne filarki będą wyglądać nie estetycznie. "

Rozumiem przez to że nie zamierzasz obmurowywać tarasu, bo wtedy estetyka nie miałaby znaczenia. W takiej sytuacji proponuję wykonać podpory prostokątne (nie okrągłe), przylegające do ocieplonej już ściany w kolorze elewacji, posadowione oczywiście poniżej głębokości przemarzania gruntu.

Odradzam robienie sobie tak potężnego mostka cieplnego w przypadku łączenia stropu parteru z tarasem.

Pozdrawiam.

Bardzo dobry pomysł, tylko że zaraz przy ścianie jest zrobiony drenaż, zasypany drobnymi kamieniami. Ściana piwnicy (fundament) robiona była "staro-dawną" metodą szalunku ziemnego ;/ z poszerzeniem z dołu, zamiast stopy.
  • 1 month później...

murarz postawil z bloczkow betonowych obrys na wysokosc 6 bloczkow.

Ma to byc taras o wymiarach 3 x 7m

I teraz w srodek chce wsypac zwirek zagescic go, na to chudziak do poziomu bloczkow.

Na to przyjdzie papa 2 razy na lepiku, na to szlichta z 10 cm z siatka zbrojona, zdylatowana od muru.

Na to ja jkas folia w plynie , 2-3 cm zaprawa betonowa i na to cegla.

Czy takie rozwiazanie jest poprawne, jeszcze jedno bloczki betonowe sa na malym fundamencie okolo 20 cm, nie zbrojonym.

I jak wykonac teraz dostawiane do tego tarasu schody, beda ze 3-4 schodki, bo widze ze on tak nie ma pomyslu.....

Gość zibik_eng
Poprawne rozwiazanie masz w projekcie (jezeli go masz...)... Liczyć na murarza że "coś wymyśli" - on jest od murowania ścian a nie "myślenia". Edytowane przez zibik_eng
nie ma glupich pytan, co najwyzej glupie odpowiedzi.

Nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj glosu, bo szkoda czasu.

Czym będzie wykończony taras ? Cegłą (brukiem) klinkierową, czy dobrze zrozumiałem ?

Moim zdaniem strasznie skomplikowana konstrukcja tego tarasu, w większości domów jest chudziak i na to klejone płytki. Nie wiem po co dwie warstwy izolacji przeciwwilgociowej. Balkon albo wykusz trzeba dobrze izolowac ale taras to moim zdaniem zbędny wydatek (bo z opisu wnioskuję że nie jest to taras nad garażem np. ?)

Jeżeli Twój taras ma zostać wykończony brukiem klinkierowym to ja bym chyba w ogóle darował sobie chudy beton i układał bruk bezpośrednio na zagęszczonym podsypie + piasek / piasek z cementem (oczywiście skrajne cegły na zaprawę aby całość się nie rozłaziła na boki)

Z drugiej strony nie wiem czy fundamencik pod taras nie jest zbyt płytki (20 cm, czy tak ?). W zależności od gruntu w mroźną zimę może go wysadzać i mogą pojawiać się pęknięcia. Powinien moim zdaniem być poniżej przemarzania gruntu w twojej okolicy.

taras jest na gruncie, wykonczony ma byc cegla klinkierowa.

Grunt jest piaszczysty, wiec woda nie stoi i nie podchodzi wysoko - co do tego fundamenciku.

Pomysl takiej konstrukcji tarasu zaczerpnalem z wlasnewgo doswiadczenia, gdyz na dzilce w ten sposob mialem zrobiony taras, tylko on byl nad piwniczka do lodki.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

1. spadek musi być od domu w kierunku ogrodu 1 cm na metr

2. glina nie nadaje się jako podsypka ponieważ w zimie mocno pracuje

3. trzeba wybrać, nasypać piachu, nasypać suchego betonu, wbić kosteczki i zafugować. Każdą warstwę mocno ubić.

4. boki z większej kostki albo nawet z muraków (forki na http://www.blechert.pl) i obmurować betonem ze skosa dookoła.

Ps. na tarasy mam specjalną kostkę granitową: płomieniowana, płaska z góry i łupana po bokach. Wygodna pod krzesła.