fighter1983 04.12.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 piwopijca kurcze.... niby ok, ale....MAPEGUM:Producent: Mapei Elastyczna, ciekła folia gotowa do użycia, do wykonywania hydroizolacji wewnątrz budynków, o szybkim czasie schnięcia.Zakres zastosowania: Ciekła folia izolująca przeciwwilgociowo podłoża wewnątrz budynku, nie będące w ciągłym kontakcie z wodą lub z wodą o parciu negatywnym. Chyba ze miales na mysli Mapei MAPELASTIC MAPELASTIC Mapei, to profesjonalna trwale elastyczna izolacja wodna i przeciwwilgociowa.Symbol: MAPEI-001Producent: MapeiOpakowanie: 32 kg (worek 24kg + kanister 8kg)Zastosowanie: izolacja łazienek, izolacje tarasów, izolacje przeciwwilgociowe, izolacje wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 04.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Sorki, oczywiscie ze Mapei MAPELASTIC, dwuskladnikowy Ciagle z rozpedu wypisuje mapegum, mapegum dawalem pod prysznic jako izolacje przed wilgocia scian przed ulozeniem gresu Poszlo mi tego ok. 3/4 worka na balkon ok. 5m2 (polokragly)-moze ciutke wiecej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam, Jestem przed wykonywaniem warstw tarasowych i mam problem bo mam do wyboru dwóch wykonawców z których każdy ma swoją teorię odnośnie tego w jakiej kolejności powinny iść warstwy tarasowe (taras tradycyjny - nie odwrócony). I Wariant: Płyta żelbetowa, warstwa paraizolacji, izolacja termiczna, szlichta spadkowa, podwójna papa II Wariant: Płyta żelbetowa, szlichta spadkowa, warstwa paraizolacji, izolacja termiczna, podwójna papa. Różnica jest w miejscu wykonania szlichty spadkowej. Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś rady który wariant wybrać? Też będe robił taras nad wykuszem i mam pytanie czemu służy paroizolacja??? Jeśli bedzie papa to gdzie ma uciec ta para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek25 29.06.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam mam pytanie ile można wziąć za zrobienie ławy fundamentowej ze zbrojeniem o wymiarach 0.50 x0.50 x19 i płyty tarasowej postawionej na sześciu słupach szerokie na 30cm wysokie na 80cm, płyta tarasowa o wymiarach 6m na 3.5m grubość około 15 cm, zaznaczam że, beton nie będzie lany przy pomocy gruszki tylko ręcznie, proszę o pomoc. pozdrawiam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 18.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 hej, ja za wykopanie fundamentu pod taras o głębokości 70 cm, o wymiarach 4,5x 3,5, zazbrojenie, wykopanie humusu, zasypanie piaskiem, wymurowanie dwóch rzędów bloczków fundamentowych i zalanie betonem zapłaciłam 600zł. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale była to część z innych robót wykonywanych przez moja ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grejf 14.04.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam, proszę o paradę, jak wykonać taras (około 4mx3m), budynek na zdjęciu. Dom wymurowany z 24cm pustaka, piwnica 40cm. Jak wykonać poprawnie taras? Pierwszy strop obmurowany pustakiem 6cm. Czy można wykuć te kostki na szerokości tarasu i podlać betonem ze zbrojeniem, tak aby taras spierał się na ścianie i był połączony ze stropem. Nie będą przemarzać ściany? Jakieś inne pomysły. Kolejne filarki będą wyglądać nie estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 14.04.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ,,Kolejne filarki będą wyglądać nie estetycznie. "Rozumiem przez to że nie zamierzasz obmurowywać tarasu, bo wtedy estetyka nie miałaby znaczenia. W takiej sytuacji proponuję wykonać podpory prostokątne (nie okrągłe), przylegające do ocieplonej już ściany w kolorze elewacji, posadowione oczywiście poniżej głębokości przemarzania gruntu.Odradzam robienie sobie tak potężnego mostka cieplnego w przypadku łączenia stropu parteru z tarasem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grejf 14.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Bardzo dobry pomysł, tylko że zaraz przy ścianie jest zrobiony drenaż, zasypany drobnymi kamieniami. Ściana piwnicy (fundament) robiona była "staro-dawną" metodą szalunku ziemnego ;/ z poszerzeniem z dołu, zamiast stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 07.06.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 murarz postawil z bloczkow betonowych obrys na wysokosc 6 bloczkow. Ma to byc taras o wymiarach 3 x 7mI teraz w srodek chce wsypac zwirek zagescic go, na to chudziak do poziomu bloczkow.Na to przyjdzie papa 2 razy na lepiku, na to szlichta z 10 cm z siatka zbrojona, zdylatowana od muru.Na to ja jkas folia w plynie , 2-3 cm zaprawa betonowa i na to cegla.Czy takie rozwiazanie jest poprawne, jeszcze jedno bloczki betonowe sa na malym fundamencie okolo 20 cm, nie zbrojonym.I jak wykonac teraz dostawiane do tego tarasu schody, beda ze 3-4 schodki, bo widze ze on tak nie ma pomyslu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 07.06.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 jeszcze jedno, pomiedzy fundamencikiem a bloczkami 2 razy papa na lepiku, czy trzeba izolowac rowniez pionowe sciany z wewnatrz i zewnatrz? Posmarowac jakims dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Poprawne rozwiazanie masz w projekcie (jezeli go masz...)... Liczyć na murarza że "coś wymyśli" - on jest od murowania ścian a nie "myślenia". Edytowane 7 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 07.06.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ale mi rada, w projekcie nie mam tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.06.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ale mi rada, w projekcie nie mam tarasu Radę trzeba zrozumieć... Nie masz projektu stąd twoje głupie pytanie "JAK ZROBIĆ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 07.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 nie ma glupich pytan, co najwyzej glupie odpowiedzi.Nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj glosu, bo szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 08.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 nie ma glupich pytan, co najwyzej glupie odpowiedzi. Nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj glosu, bo szkoda czasu. Czym będzie wykończony taras ? Cegłą (brukiem) klinkierową, czy dobrze zrozumiałem ? Moim zdaniem strasznie skomplikowana konstrukcja tego tarasu, w większości domów jest chudziak i na to klejone płytki. Nie wiem po co dwie warstwy izolacji przeciwwilgociowej. Balkon albo wykusz trzeba dobrze izolowac ale taras to moim zdaniem zbędny wydatek (bo z opisu wnioskuję że nie jest to taras nad garażem np. ?) Jeżeli Twój taras ma zostać wykończony brukiem klinkierowym to ja bym chyba w ogóle darował sobie chudy beton i układał bruk bezpośrednio na zagęszczonym podsypie + piasek / piasek z cementem (oczywiście skrajne cegły na zaprawę aby całość się nie rozłaziła na boki) Z drugiej strony nie wiem czy fundamencik pod taras nie jest zbyt płytki (20 cm, czy tak ?). W zależności od gruntu w mroźną zimę może go wysadzać i mogą pojawiać się pęknięcia. Powinien moim zdaniem być poniżej przemarzania gruntu w twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 08.06.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 taras jest na gruncie, wykonczony ma byc cegla klinkierowa.Grunt jest piaszczysty, wiec woda nie stoi i nie podchodzi wysoko - co do tego fundamenciku.Pomysl takiej konstrukcji tarasu zaczerpnalem z wlasnewgo doswiadczenia, gdyz na dzilce w ten sposob mialem zrobiony taras, tylko on byl nad piwniczka do lodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.06.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jeśli taras jest na gruncie to nie ma co utrudniać. Zrobić jak pisze aki007A podpowiedzi tutaj:http://www.muratorplus.pl/technika/nawierzchnie/taras-na-sucho_65567.htmlhttp://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_topowe/id,12658/Itemid,254/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.06.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 sorry - jak pisał dzabij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 12.07.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Taras będzie z kostki, czy w takim przypadku wybierać ziemię do gliny czy od razu wypełniać np. gliną http://images45.fotosik.pl/973/092b00071aecc3c2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 12.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 1. spadek musi być od domu w kierunku ogrodu 1 cm na metr2. glina nie nadaje się jako podsypka ponieważ w zimie mocno pracuje3. trzeba wybrać, nasypać piachu, nasypać suchego betonu, wbić kosteczki i zafugować. Każdą warstwę mocno ubić.4. boki z większej kostki albo nawet z muraków (forki na http://www.blechert.pl) i obmurować betonem ze skosa dookoła. Ps. na tarasy mam specjalną kostkę granitową: płomieniowana, płaska z góry i łupana po bokach. Wygodna pod krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts