Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bramy Krispol.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, pomocy bo nie wiem co dalej...

Planowałem do garażu bramę segmentową Wiśniowski. Tymczasem terminy zaproponowane są jakieś strasznie długie. Sprzedawca zaproponował bramę Krispol. nie mam kompletnie pojęcie co to za producent, co to za produkt etc.. Pytanie czy jakość w porównaniu do Wiśniowskiego jest lepsza/gorsza ? Wygląd okleiny ? Warto ?

Szczegóły: Brama segmentowa, sprężyny skrętne, okleina złoty dąb, przetłoczenia poziome wąskie; wymiar z natury 3500x2200. Automatyka NICE SPIN 21.

Ceny z montażem wahają się, w zależności od wersji 4,7-5,3 tys, raczej wiśniowski droższy o ~300 zł, ale to żadna różnica....

Jeszcze jedno - jak brama typowa to prowadzenie niskie ze sprężynami z tyłu; a jak nietypowa to prowadzenie 'normalne'. - jak lepiej ?

Pomocy :)

Słuchajcie, pomocy bo nie wiem co dalej...

Planowałem do garażu bramę segmentową Wiśniowski. Tymczasem terminy zaproponowane są jakieś strasznie długie. Sprzedawca zaproponował bramę Krispol. nie mam kompletnie pojęcie co to za producent, co to za produkt etc.. Pytanie czy jakość w porównaniu do Wiśniowskiego jest lepsza/gorsza ? Wygląd okleiny ? Warto ?

Szczegóły: Brama segmentowa, sprężyny skrętne, okleina złoty dąb, przetłoczenia poziome wąskie; wymiar z natury 3500x2200. Automatyka NICE SPIN 21.

Ceny z montażem wahają się, w zależności od wersji 4,7-5,3 tys, raczej wiśniowski droższy o ~300 zł, ale to żadna różnica....

Jeszcze jedno - jak brama typowa to prowadzenie niskie ze sprężynami z tyłu; a jak nietypowa to prowadzenie 'normalne'. - jak lepiej ?

Pomocy :)

Ta sama klasa bram, wygląd okleiny powinien być identyczny,warto

aby była typówka wysokość bramy musi mieć 225cm i dlatego pewnie zmiana napędu .

dobrze zamontowana brama ze spręzynami z tyłu będzie równie dobrze chodziła co prowadzenie normalne.

przy wąskich przetłoczeniach nawet jak się brama schowa za nadproże to nie będzie to aż tak widoczne .

osobiście nie miałem do czynienia z tym produktem więc nie będę pisał że ok itd

ważne jest by ktoś ci go dobrze do brał do produktu jaki ma obsługiwać

Bardzo dobrze jak sprawdzisz wszystkie opcje silników jakie rozważasz itp

Jeden napęd ma opcję taką a inny jej nie ma ale za to ma inną i to może być plusem na korzyść jednego z nich.

A co masz już taki napęd?czy zastanawiasz się nad kupieniem?

co ma on obsługiwać?

• 1 month później...

Witam,

Potrzebuje pomocy szukam dwóch bram garażowych 2400x2120, ciemny dąb(dab bagienny )

Dostalam takie trzy wyceny:

- Krispol, model Mistral, automatyka do wyboru włoska firma Nice model spin21 lub Somfy Dexxo. za 6200zl

- Normstalh - Model G60 LINE, Z szybkim napędem 210 mm/s - 7000zl

- Horman - LPU 40 PRZETŁOCZENIA „M”, NAPĘD PROMATIC - 7600zl

I co teraz wybrać ?

Witam,

Potrzebuje pomocy szukam dwóch bram garażowych 2400x2120, ciemny dąb(dab bagienny )

Dostalam takie trzy wyceny:

- Krispol, model Mistral, automatyka do wyboru włoska firma Nice model spin21 lub Somfy Dexxo. za 6200zl

- Normstalh - Model G60 LINE, Z szybkim napędem 210 mm/s - 7000zl

- Horman - LPU 40 PRZETŁOCZENIA „M”, NAPĘD PROMATIC - 7600zl

I co teraz wybrać ?

model mistral jest stosunkowo najtańszym w Krispolu. Jeśli ci odpowiada to ok. dopytaj również o strukturę bo masz do wyboru woodgrain oraz slick .

silnik maranteca też powinien być w promocji ja osobiście wybieram własnie ten choć i nice i somfy działają b.dobrze.

bramy bardzo podobne do siebie jakościowo ,różnica w cenie na korzyść krispola ponieważ mają promocję na dekory i napęd

dobry montaż i spokojnie można brać

Dzięki za odpowiedź,

Na forach, m.in i na tym znalazłem informacje ze Krispol jest gorszy od Hormanna czy też NormStalha, czy to prawda ?

montowałem wszystkie 3 z 2 z nich mam styczność na co dzień i się z tą opinią nie zgodzę!

jakieś konkrety tej gorszości? czy tylko gorszy i już ?

pozdrawiam

napędy masz do wyboru :

somfy-dobre

nice spin-dobre ,nice shell słabsze ale już ich krispol nie ma

marantec -dobre (osobiście te zawsze wybieram chyba że klient życzy sobie inny)

nie wydaje mi się by były gorsze!

słabsze rolki? jak dla mnie to bardzo podobne teflonowe rolki

mniej szczelne? brama może być bezczelna jak się nie będzie chciała zamknąć :) nie widziałem szczelnych bram!

Mam jeszcze jedno pytanie, na co zwracać uwagę przy zakupie bram Krispol, jakie wyposażenie dodatkowo warto wziąć, które później ułatwi obsługę lub zmniejszy awaryjność bram ? Czy ma jakieś znaczenie typ prowadzenia ? Czy lepiej brać najtańszy ?

Pozdrawiam

Typ prowadzenia dobiera się do wysokości nadproża. jak masz nadproże 24cm to najlepiej(i najtaniej ) wychodzi prowadzenie typ N

jeśli niższe to już trzeba zastosować prowadzenie typ L a jak masz wysokie nadproże i chcesz aby brama chodziła trochę wyżej a co za tym idzie masz więcej wolnej przestrzeni wtedy można zastosować prowadzenie typ H

W Krispolu masz sporo przetłoczeń oraz opcje slick i woodgrain to już od ciebie zależy co ci się podoba.

Jeśli masz boczne wejście do garażu albo mozliwość wejścia od domu to nie musisz brać zamka +awaryjne otwieranie (lub akumulatora)

Ważne by ściana i nadproże było równo o tynkowane .Po zamontowaniu bramy powinni cię przeszkolić :) wtedy sprawdzisz czy nic nie strzela itp

Równie istotne jest też zadbanie o czyste prowadnice po których chodzą rolki .jeśli wszystko będzie ok to nie powinno być problemu.

Pozdrawiam