Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obsypka z wysiewki

Recommended Posts

Zastanawiam się czy obsypanie z zewnątrz fundamentu wysiewką z kamieniołomu (pył kamienny pomieszany z coś jakby żwirem) bedzie dobrym rozwiazaniem. Obsypka ma zapewnic możliwość spływu ewentualnej wody deszczowej z otoczenia ściany fundamentowej do rury drenarskiej osadzonej w warstwie żwiru i zawiniętej geowłóniną. Wysiewka co zauważyłem stosunkowo długo pozbywa się wody i mozno zbija a bedac ciagle zawilgocona moze utrudniac przedostawanie sie wody deszczowej do drenażu. Wysiewkę mam prawie za darmo, ale z drugiej strony nie chce przez oszczednosci błędnie wykonac system drenażowy. Grunt rodzimy to gleba ilasta. Budynek niepodpiwniczony ale bedzie narazony na spływ wody deszczowej z sasiedniej wyżej połozonej działki

• 1 year później...
  • 2 years później...

Witam!

Ja również wykorzystałem wspomnianą wyżej wysiewkę z kamieniołomu. Użyłem jej do wypełnienia fundamentów wewnątrz. Tak wypełniony fundament ( warstwa ok 60cm) mam zamiar zostawić do wiosny. Wysiewka nie była zagęszczana mechanicznie. Czy konieczne jest ubijanie skoczkiem? czy może ten materiał się samoczynnie zagęści tak pozostawiony do wiosny. Po zimie planuje dokupić pospółki i to dopiero zagęścić mechanicznie przed wykonanie chudego betonu.

Proszę o cenne uwagi dotyczące wykorzystania wysiewki

• 6 years później...