Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Calkowity remont mieszkania -ile kasy?

bondzo83

Recommended Posts

ja w czerwcu remontowałam nasze M2 (49m2) i wydałam ponad 50 tys

teraz kupujemy wieksze bo jednak w dwóch pokojach nam ciasno liczę ze na wykonczenie i urzadzenie 71m2 potrzebuje min 80 tys

Patrząc na ostatni remont to pewnie w 100 tys się zdołam zamknać bo teraz chcę ciut mocniej poszalec z kafelkami i innymi sprawami

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Minimum 30 tys. PLN pod warunkiem, że prace wykonasz sam, a materiały nie będą z górnej półki.

*Meble do kuchni to koszt rzędu 1000-2000 PLN (standardowe, nie na zamówienie), Dodatkowe wyposażenie to ok 5000-8000 PLN

Łazienka to koszt ok 7000 -8000 PLN

Panele podłogowe do całego mieszkania (z montażem) ok 5000 tys.

Myślę, że najdroższe będą okna. Najlepiej brać PCV.

Hmmm...

Jestem na etapie wykańczania mieszkania więc się mniej więcej orientuję w cenach niektórych elementów, dlatego Twoja wypowiedź troszkę mnie zaintrygowała.

- meble do kuchni za 1 tys zł... skąd? Z Leroy Merlin? Z gazetki?

- łazienka 7-8 tyś zł... Hmmm - moja ma 4 m2 - i póki co płytki, klej + robota wychodzi 8 tyś; nie liczę białego montażu (+2,5 tyś.), baterii (min. 1 tyś, wybrałam rańsze), fug, pozostałych elementów wykończenia, jak ytongi do obudowy wanny, folia w płynie, siatki, płyty GK, profile i inne elementy montażowe, oświetlenie, lustro, mata grzewcza, meble łazienkowe i pół miliona innych rzeczy. Generalnie łazienka to wydatek ok 13-15 tys. A w przypadku remontowanej to jeszcze trzeba dołożyć koszt doprowadzenia jej do stanu np. deweloperskiego + ewentualne przeróbki.

Moim zdaniem, licząc dość oszczędnie remont mieszkania to ok. 1 tys. za 1 m2

No chyba, że ktoś ma ochotę na wersję soft (panele po 15,99, płytki po 19,99 m2, itp), to może wyjść taniej. :)

Jedna z sąsiadek poszła na zamianę na piwnice (pod nami) i butla gazowa plus bojler będzie w piwnicy a nie w szafce!

)

Butla w piwnicy?! Wiem, że to stary wątek i pewnie już po remoncie ale zastanówcie się, czy to dobre rozwiązanie. U mnie np. w piwnicy nic takiego jak kanistry, butle, łatwopalne płyny itp przetrzymywać nie można. Co w przypadku jakiejkolwiek nieszczelności? Macie tam jakieś czujniki obecności gazu? Strach na takiej bombie siedzieć.

• 3 months później...

łazienka 4,6m stan deweloperski:

meble 2600

drzwi 3000

geberit1000

kibelek 2000

płytki 4000

kabina 3000

brodzik 500

panel 1300

grzejnik 1400

umywalka 800

oświetlenie1000

robocizna 6500

już poszło ponad 26000 i nie szalałam z materiałami z górnej półki. Podziwiam jak ktoś liczy, że uda mu się zrobić remont całego mieszkania za 30 tys:no:

• 3 weeks później...
Sorry, ale jak dla mnie drzwi za 3000, płytki w łazience o pow.4,6 m za 4000 to są właśnie raczej materiały z górnej póki.

Co do drzwi to się zgodzę. Co do płytek - zdecydowanie nie. Ja moje też kosztowały ok. 4000 - Mogano / Travena z Paradyża. Nie sądzę, żeby to była wyższa półka. Dodatkowo płytki kupowane w sklepie internetowym, więc sporo taniej niż w tradycyjnym.

• 2 months później...

pracuje w sklepie łazienkowy i projektuje i stwierdzam :

koszt materiałów potrzebny na łazienke5 m2 - 8-9 tys

robocizna : 6 tys

co do nemi płytki travena mogano nie są najtańszymi płytkami. Cena 130 zł za 1 m2 to duzo i nie koniecznie do bloku - duzo docinek. Przyjmuje się kafelki do 65 zł za 1 m2

sama jestem na etamie wykańczania 56 m2 mieszkanka i mamy na to 50.000 i mimo znajomości i super cen jakie moge sobie załtwić to powoli stwierdzam, ze mozemy sie nie zmieścić :( czemu? ekipa remontowa zdziera! jezeli ktoś zna się na wylewkach, gładziach i karton gipsach to jest to idealny budzet, ale bez tych umiejętności i czasu marnie to widze :(

• 1 month później...
Ja wlasnie skonczylem kapitalny remont mieszkania 60m.Koszt remontu łącznie z wymiana instalacji,zabudowa kuchni wraz ze sprzetem,zabudowa przedpokoju i sypialni to ponad 40 tys.Mialem dobrego fachowca ktory zrobil to bardzo dobrze i niedrogo.Firma godna polecenia,sa bardzo elastyczni pod wzgledem cen,siedzibe maja na podlasiu ale z tego co wiem dzialaja tez poza.Naprawde polecam http://www.rwsrvis.pl.Moge przeslac zdjecia na emaila.

• 8 months później...
Remont mieszkania to od 200zł/m2 za gruntowne odświeżenie i odnowienie mieszkania do 400-500zł/m2 za gruntowny remont (wyburzenia, murowanie ścianek, wymiana wszelkich instalacji, nowa wylewka, gładź na ścianach, itp.). Mówię o samej robocie, bez materiałów.

Pozdrawiam

Znalazłam odpowiedz na moje pytanie zadane w innym wątku :-) Na ile aktualne są te ceny?

• 4 weeks później...
około pół roku temu w Krakowie 72m2 53k zł bez łazienki i WC (na to liczę dodatkowe 15k zł, ale w późniejszym terminie). W cenie nowa instalacja elektryczna, LAN, RTV-SAT + niskonapięciowa LED (ok 4k zł), tynki, panele ok 50m2x 60zł/m2, meble do kuchni i sprzęty (około 23k zł), malowanie i meble do 3 pokojów (ok 9k zł).

• 6 months później...

O rany, drogie te remonty! Ja co prawda remontowałem mieszkanie pod wynajem, więc nie kupowałem najdroższych rzeczy, ale też nie ma tam linoleum i lamperii ;) Mieszkanie 40m2, robione wszędzie gładzie, panele, malowanie, lampy, łazienka od zera, aneks kuchenny z kaflami i meblami. Mieszkanie około 8000zł materiały i robocizna, kuchnia ~4000zł (nie ma jeszcze lodówki, piekarnika...), łazienka ~5000zł. Wszystkie materiały kupowałem sam, robotników przez znajomych albo z Oferii (polecam).

Wniosek mój jest taki, że da się zrobić gruntowny remont mieszkania za 50zł/m2. Ba, dałoby się nawet za 30-40zł, ale z najtańszą kabiną prysznicową, byle jakimi kaflami i farbami marki "hipermarket".

• 2 weeks później...
Wniosek mój jest taki, że da się zrobić gruntowny remont mieszkania za 50zł/m2. Ba, dałoby się nawet za 30-40zł, ale z najtańszą kabiną prysznicową, byle jakimi kaflami i farbami marki "hipermarket".

Himalaya gratuluję zatem GRUNTOWNEGO remontu mieszkania o powierzchni 40 m2 za kwotę 2.000 zł (40 m x 50 zł/m2). Przyznam szczerze, że chyba nie chcę sobie wyobrażać efektów.

Z Twoich kalkulacji wynika, że Twój remonto kosztował Cię 10 razy więcej. Zdradź proszę jak zatem zrobić remont we wskazanym przez Ciebie budżecie, bo to może być naprawdę bardzo ciekawe i pouczające. A i jeśli to możliwe to ja poproszę także o tę wersję soft za 30 zł / m2 z najtańszą kabiną prysznicową i byle jakimi płytkami. :D

Sorry za szczerość, ale trochę fantazja Cię poniosła...