Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Calkowity remont mieszkania -ile kasy?

bondzo83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a mnie kosztowal kapitalny remont starego 100 letniego domu ok 20.000zl(wszystko do roboty,wszystkie instalacje ,wylewki,praktycznie z domu zostaly gole sciany) i kilkaset godzin mojej roboty i to lacznie z meblami antycznymi ,wyposarzeniem ,kominkami itp.Wyremontowany dol domu (bo teraz robie strych) to 2 pokoje kuchnia lazienka oraz piwnica mieszkalna w starej cegle .Duzo zaoszczedzilem , bo mialem czas i nie gonily mnie zadne terminy ,wiec moglem ustrzelic rozne rzeczy na wyprzedazach (koncowki seri te sprawy)i sporo rzeczy trafilem okazyjnie w sieci ,czesto nawet za darmo ,bo mam duzego busa oraz powierzchnie do skladowania i szybko reagowalem na ogloszenia z seri "oddam ".Oczywiscie gdybym musial to robic na szybko,kupowalbym meble w desie to koszta wynioslyby kilka razy tyle.Pzdr

Witam prosze bardzo tak ,wyszedl kominek jeszcze niekompletny ,zdjecie zrobione w czasie remontu http://imageshack.us/photo/my-images/707/obraz534.jpg/ kuchnia jeszcze w trakcie remontu ,ale cegla zostala na wierzchu ,zreszta w mieszkalnej piwnicy tez ja zostawilem http://big-dot.cba.pl/img/1254871359.jpg tak wyszedl duzy pokoj http://imageshack.us/photo/my-images/706/obraz765.jpg/ a tak poza tym to chyba najtanszy dom w "mojej wsi " ,bo kosztowal mnie z remontem imeblami i wyposarzeniem tyle ile przecietnie kosztuje garaz ,czyli ok 70tys zl,a ze zrobionym strychem ,czyli 6 pokoi ,centralne kuchnia ,aneks kucheny 2 lazienki, mieszkalna piwnica ogrodzeniem z kamienia , kotlownia , garazem wyjdzie ok 130-140tys zl czyli rownowartosc kawalerki.Pzdr

• 2 months później...

Zawsze trzeba liczyć +10-20% zakładanego budżetu. Trzeba pamiętać o rzeczach które najczęściej się pomija - jak kontakty, listewki + inne doróbki. Niby to są groszowe sprawy ale jak policzymy ile tego jest to sie robi większa kwota.

Zapraszam: fotografia ślubna poznań

Witam wszystkich,

Kiedyś sam robiłem remont generalny mieszkania 65 metrów i zdecydowanie trzeba uwzględnić, że koszty materia łów i robocizny będą większe. Szczególnie trzeba uważać na koszt robocizny. Wszystko było ustalone - a na koniec cennik i wyszło + 40 %. Bardzo często tak jest.

Teraz sam mam firmę remontowo-budowlaną i wiem jak nie robić, żeby Klient był zadowolony i żeby być godnym polecenia. Jest wycena, jest kosztorys i mogą dojść koszty w przypadku powiększenia zakresu prac ale mogą i zawsze powinny w przypadku rezygnacji z Klienta z niektórych punktów kosztorysów. Wszystko jasne i oczwiste.

Pozdrawiam

Podłączę się do tematu, bo też się przymierzam do remontu mieszkania - dużego, starego (ponad 100 lat) i zaniedbanego. Zupełnie nie wiem, jak wycenić roboty i jak się w ogóle do sprawy zabrać, na razie podczytuję :)

Z dotychczasowych doświadczeń mam takie, że generalny remont kuchni w obecnym mieszkaniu w bloku, razem z wymianą wszystkich sprzętów i mebli miał nas kosztować 13 tysięcy, a wyszło prawie 20. Więc naprawdę trzeba założyć spory margines.

• 1 month później...

Ja wolałam, a raczej musiałam zainwestować w fachowców. Zostałam sama i nie miał mi kto pomóc w remoncie. Dostałam mieszkanie po babci. Totalny prl, nie mam pojęcia kiedy było tam cokolwiek naprawiane. Na początku chciałam sprzedać, ale moja sytuacja się pokomplikowała i musiałam tam zamieszkać. „Specjaliści” z firmy remontowej wyliczyli mi, że za totalną demolkę i położenie wszystkiego na nowo (kuchnia, łazienka, 3 pokoje, grzejniki, parapety, drzwi, okna, podłogi, no wszystko) mam szykować 50 tysięcy :/ (mieszkanie 52m2). Najgorsze jest to, że nie miałam kasy i musiałam się zapożyczyć :( Banki z góry mi odmówiły (pracuję na umowę zlecenie) i wzięłam pożyczkę w takiej instytucji, janvest. Jak tak odwiedzałam te wszystkie firmy parabankowe w Toruniu, które oferowały mi pożyczki, to ta była jedną tańszych. Kasę dają praktycznie od razu, warunki jasno spisane na umowie, bez żadnych haczyków i dodatkowych kosztów. Dają możliwość przedłużenia terminu spłaty, co mi akurat bardzo odpowiada, bo pewnie w pół roku się nie wyrobię :) Mieszkanko jest zrobione na błysk, szybko i solidnie. A i mam dwa pokoje do wynajęcia w Toruniu, jakby ktoś szukał.

PS. firmę remontową też mogę polecić :)

• 2 weeks później...

Ja 10 lat temu robiłem sam (poza łazienką) 55 m2 i wyszło mi od stanu surowego ponad 40 tysięcy (uwzględniając całe wyposażenie od gołych ścian do w pełni wyposażonego mieszkania). Do stanu zdatnego do zamieszkania zapłaciłem jakieś 20k (w 80% gotowa kuchnia i łazienka, reszta pomieszczeń na pożyczonych meblach), reszta zeszła na wyposażanie w późniejszym czasie.

Jeżeli chodzi o remont łazienki, to jest na sieci fajny artykuł, który dość dokładnie opisuje koszty wykończenia.

• 2 weeks później...
ja robiłam niedawno generalny remont w mieszkaniu 56 m2 i wyniósł mnie on ponad 50 tys. zł. w cenie była kuchnia na zamówienie, sprzęty agd, wymiana instalacji, paneli, płytek, okien malowanie i wygładzanie ścian..na początku myślałam, że 30 tys. będzie wystarczyło, ale szybko się przekonałam że jednak nie.. :-)

• 5 months później...
witam, prosze o porade- ile kosztuje metr kwadratowy zrobienia gładzi- sciany w bloku- nigdy gładz nie była robiona, sciany sa proste, ale mają małe dziurki- chodzi mi o cene materiałów, a nie robocizne. Cene gladzi i innych tynków, klejów, czy co tam jest do tego potrzebne. z góry dziekuje:)

My kupiliśmy niedawno synowi mieszkanie w Tarnowo Park. Nowe, więc wszystko wykańczaliśmy ze stanu deweloperskiego. Remont 75m2 wyniósł ich podobno około 80 tys złotych, ale zrobili wszystko w dobrym standardzie tak, jak sobie wymarzyli. Mieszkanie wyszło pięknie - jest w jasnych kolorach, do tego słoneczne, więc chce się tam przebywać.

• 3 weeks później...
My kupiliśmy niedawno synowi mieszkanie w Tarnowo Park. Nowe, więc wszystko wykańczaliśmy ze stanu deweloperskiego. Remont 75m2 wyniósł ich podobno około 80 tys złotych, ale zrobili wszystko w dobrym standardzie tak, jak sobie wymarzyli. Mieszkanie wyszło pięknie - jest w jasnych kolorach, do tego słoneczne, więc chce się tam przebywać.

Sorry za offtopic, ale to prawda, że Amazon będzie miał w Tarnowie swoją siedzibę? Bo jak tak, to takie mieszkanie może okazać się niezłą inwestycją…

Wynajęcie ekipy kosztuje, ewentualnie można po znajomych popytać i znaleźć fachowca, który zrobi remont "na czarno", ale jeśli jest sam, to na pewnie szybki nie będzie sie można wprowadzić. Ja z żoną to, co mogliśmy zrobić sami to zrobiliśmy, np kładzenie tapety, malowanie. Ale za płytki i panele na ścianie się nie braliśmy. Na podłodze poołożyliśmy w jednym pokoju, ale w drugim już robił fachowiec.

• 2 weeks później...
Sorry za offtopic, ale to prawda, że Amazon będzie miał w Tarnowie swoją siedzibę? Bo jak tak, to takie mieszkanie może okazać się niezłą inwestycją…

Im to za bardzo się tam podoba żeby mieli zaraz sprzedać czy wynająć mieszkanie, ale jeśli ktoś je kupił z myślą o Amazonie na pewno zarobi.

• 7 months później...