Inquero 25.09.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Właśnie zaczynam remont mieszkania 71m2 w kamienicy. Plan jest aby zmieścić się w 60 tys. zł. Do zrobienia jest: -nowa instalacja c.o., wody i kanalizacji -3 przebicia ścian -3 nowe ścianki -demontaż 2 pieców kaflowych -zabudowa kuchni -4 okna 1mx2m -wszystko w łazience -podłogi, z wylewką w jednym miejscu -gdzieś 30m2 gładzi i malowanie całości -troche mebli Życie pokaże czy się uda, ale jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribalrs 28.09.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 My staramy się robić jak najwięcej sami, teśc jest budowlańcem, co jest potęznym plusem (minusem z kolei fakt, że nie ma zbyt wiele czasu). Metoda jest dobra, bo w miarę niekokosztowa, z drugiej strony remont przeciąga się w czasie... Idealnych rozwiązań nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedros20 28.09.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 witam wszystkich,planuje remont starego mieszkania w kamienicy 60m,remont ma obejmowac dosłownie wszystko:inst.elektryczna,kanalizacyjna,drzwi pokojowe i wyjsciowe,podłogi,sciany, wymienione zostały okna i wyburzone zostały piece kaflowe,zainstalowane zostało ogrzewanie CO reszte prac ma wykonac firma budowlana.czy ktos mógł by mi powiedziec na jaki koszt musze sie przygotowac? z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 28.09.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Ostatnimi czasy postanowiłam powoli zacząć remont mieszkania. Dziś zamówiłam okna wraz z parapetami. Powinny być zamontowane jeszcze w październiku. Wydatek z robocizną to 4,5 tys. (4 okna, 1 drzwi balkonowe) - sąsiedzi twierdzą, że niedrogo. Z kolei na przyszły rok planuję remont łazienki z budżetem 5 tys. Może nawet coś wyskrobię z portfela na maleńki pokoik o pięknej nazwie WC Póżniej znów rok oszczędzania aby z przedpokoju i pokoi-kopciuszków zrobić piękne królewny. Na koniec zostanie kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natash 30.09.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Mieszkanie 76 m2. - połączenie kuchni z pokojem, połączenie wc i łazienki - nowa łazienka, armatura, meble, baterie, wszystko - nowe posadzki w kuchni, łazience, przedpokojach, wylewanie posadzki w celu równania - gładzie i malowanie ścian w każdym pomieszczeniu gdzie niema kafli na ścianach - nowa instalacja wod-kan - wszędzie podwieszony sufit, korytarze, łazienko-wc, kuchnia oświetlenie w suficie, transformatory schowane pod sufitem (to akurta nie trafne rozwiązanie ) - nowe drzwi (porta 1,2k sztuka 4 sztuki) - nowe drzwi wejściowe (Gerda 1,5 sztuka) - kafle wszędzie kładzione bez wykończeń plastykowych, tylko szlifowane - nowa instalacja elektryczna, kable tv i internetowe w ścianie do każdego z pomieszczeń - nowe włączniki, gniazdka elektryczne, tv, internetowe - ok 2k suma ok 40k (robocizna - 12k, wszystko robiła 1 osoba ok 4 miesięcy) Do tego teraz kuchnia ok 10k meble i sprzęt ok 6k Jedyne co nie zostało ruszone to stary parkiet w pokojach, listyw przypodłogowe nowe, kaloryfery były nowe, okna były nowe, parapety częściowo wymienione, rury w rogach pokoi od OC zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribalrs 30.09.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 okna 3,500 (pseudo)hydraulik 1 500 drzwi 2 600 (dre + gerda tt plus) , ich montaż ok 700-800 pln kafelki + wyposażenie łazienki ok 4 000 kontener na gruz 220 + 100 "pomocnicy" gips, farba, kable, gniazdka itd ok 1500 zalanie sasiadki 350 koszty "dodatkowe" typu pizza, napoje, co namniej 300 a do końca jeszcze daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 14.10.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ostatnimi czasy postanowiłam powoli zacząć remont mieszkania. Dziś zamówiłam okna wraz z parapetami. Powinny być zamontowane jeszcze w październiku. Wydatek z robocizną to 4,5 tys. (4 okna, 1 drzwi balkonowe) - sąsiedzi twierdzą, że niedrogo. Z kolei na przyszły rok planuję remont łazienki z budżetem 5 tys. Może nawet coś wyskrobię z portfela na maleńki pokoik o pięknej nazwie WC Póżniej znów rok oszczędzania aby z przedpokoju i pokoi-kopciuszków zrobić piękne królewny. Na koniec zostanie kuchnia. A nie lepiej wziąc ...20 kredytu i zrobic sobie od razu wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 28.10.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 No to i ja "pochwalę się" swoimi wydatkami. Na wakacjach skonczylismy remont mieszkania 61-metrowego w bloku. Oczywiście nie wszystko jest jeszcze skonczone. Prawie wszystko robilismy sami (ja , mąż, mój ojciec i czasami teść). Trwało to pół roku. A co było robione? - wszystko. totalna demolka, przestawianie ścian, wybijanie przebić do pokoju, w łazience, zrywanie boazerii, tapet, starych płytek w łazienkach i korytarzu, elektryka, instalacja wod-kan na nowo, Sciany robione niemal od podstaw (szpachlowanie, gładzenie, docieplanie niektórych ścian, płyty g-k na ścianach i trochę na sufitach. Wymiana dwóch okien i 3 drzwi (w tym wejsciowych). nowe podłogi - gdzieniegdzie wylewki, wszędzie nowe posadzki (panele i płyty gresowe), nowa łazienka (płytki +sprzęt) oczywiście wszędzie malowanie, gdzieniegdzie płytki ceglane na ścianach. meble kuchenne i sprzęty mielismy jeszcze całkiem nowe z poprzedniego mieszkania, więc tylko przenieslismy. wydatek na same matreiały - policzone ok. 25 tys, ale dużo jeszcze nie policzonych wydatków, więc może 30 tys. bez robocizny. dodam, że większość materiałów mieliśmy ze sporymi zniżkami (nawet do 20-30%). Na robociznie zaoszczędziliśmy z pewnością ok. 15-20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribalrs 28.10.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 A nie lepiej wziąc ...20 kredytu i zrobic sobie od razu wszystko... Pożyczasz 20, spłacasz 30, a przy okazji powierzasz mieszkanie różnej maści "specjalistom", po pracach których zostaje tylko ból głowy i dochodza kolejne koszta. Jak dla mnie to opcja "krok po kroku" jest zdecydowanie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasznowydom 31.12.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Na remont 49m2 wydałem około 30 tysięcy, ale nie robiliśmy np. wymiany instalacji elektrycznej. Kuchnia i łazienka - nowe kafelki i urządzenia, pokoje: nowe podłogi, gładzie i malowanie, wymiana okien w jednym pokoju. Kafelki były ze średniej półki (ok. 60/m2), podobnie panele (ok. 50/m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamillaDeMon 15.01.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 My remontujemy nasze 46 m2. Poleciały wszystkie ściany działowe, bo równanie ich wyniosłoby więcej niż postawienie nowych. Wymieniliśmy instalację elektryczną i hydraulikę. Pochowaliśmy wszystkie rurki w ścianach. Podłoga została skuta, położyliśmy ogrzewanie podłogowe i laliśmy nową podłogę. Mąż jest budowlańcem, więc "robocizna" za darmo, większość materiałów sprowadzaliśmy z Niemiec, więc tanio nie jest;/ Na razie są to drobne kwoty, ale już się boję zakupu płytek, parkietu i...kuchni. Wczoraj zamówiłam drzwi, ograniczając się do minimum- zewn.1500 zł, wewn.1200 zł (drewno) i zastanawiam się czy to drewno wewnątrz ma sens. Plany mieliśmy oczywiście niebiańskie ale teraz szukamy gdzie taniej.Za kuchnię (same meble) wywalimy około 7 tys zł, blat zażyczyłam sobie 8 cm, więc będzie drogo. Jedna z sąsiadek poszła na zamianę na piwnice (pod nami) i butla gazowa plus bojler będzie w piwnicy a nie w szafce!A druga z sąsiadek przyczyniła się do olbrzymiej mokrej plamy na naszym suficie- dobrze że jeszcze nie podwieszanym...3majcie kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worobiej 15.01.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, myślę, że nie ma sensu dyskutować o kosztach remontu i urządzania mieszkania. Ja jestem w trakcie remontu swojego 69 metrowego mieszkania. Zakończy się ta akcja pewnie kosztami około 70-80 tyś. ale jak pisałem wcześniej - różnice mogą być ogromne. Każdy ma inne wymagania, potrzeby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-71 25.01.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Rozstrzał pomiędzy nawet tym samym metrażem może być spory, jeden będzie miał proste ściany inny krzywe i już wyda więcej na ich wyrównanie itp. Poza tym koszty samych materiałów w zależności od jakości, producenta itp też bywają spore. Ja u siebie dawałem materiały budowlane z średniej półki io wyniosło mnie to przy 63 m2 ok 60 tys zł . A jeszcze urządzenie to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia4444 28.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Mój generalny - 65 młazienka - wymina rur , glazury , kaloryfera , wanny , umywalki , sedesu , oswietlenia kuchnia - meble w zabudowie , sprzęty ( bez zmywarki , jesteśmy już w 2 szt) glazura na ścianie i podłodze , oświettlenie , stól , krzesłaprzeróbki chydrauliczne wszystkie sciany zdarte do zywego betonu , gipsowane szlifowane i malowane przeróbki w elektryce i wymiana wszystkich gniazdek i przełącznukówparkiety cyklinowane wymiana firanek i karniszy wymiana wszystkich drzwi -5 sztszafa komandor , mała przedpokuj komoda, stolik i szafka RTV -salonikKoszt 80 tyś w tym robocizna 22 tyśczas - 6 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinka123 14.05.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Hej Mam pytanko: Mam niewielką łazienkę i muszę do niej zakupić płytki... Wie ktoś jaki jest wzór na jej powierzchnię ? Ile kartonów płytek powinnam kupić? Na ile starczy jeden karton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKELWAWA 14.05.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ja muszę odnowić parkiet... 17m kw. Orientuje się ktoś ile to może kosztować? pozdrawiam a wzoru na powierzchnie niewielkiej łazienki to podejrzewam, że nawet najstarsi Egipcjanie nie znali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 16.05.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Hej Mam pytanko: Mam niewielką łazienkę i muszę do niej zakupić płytki... Wie ktoś jaki jest wzór na jej powierzchnię ? Ile kartonów płytek powinnam kupić? Na ile starczy jeden karton? Płytki kupujesz w m2 po obliczeniu powierzchni ścian,podłogi,dodatkowej zabudowy.A co do wzoru na powierzchnie -kłania się matematyka: długość ściany x wysokość ściany dają m2.Na każdym kartonie masz podane m2,ilość sztuk,rozmiar płytek,gatunek,,często też klasę ścieralności.Jedno opakowanie nie oznacza naogół 1 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gormiti 25.05.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Ja muszę odnowić parkiet... 17m kw. Orientuje się ktoś ile to może kosztować? Ja orientowałam sie ile kosztuje odnowa desek ( stare kamienicowe dechy, pokryte farbą olejną) + cyklinowanie + ich ewentualna pojedyncza wymiana i uzupełnianie ubytków + 3 krotne lakierowanie lakierem juz dobrej klasy to koszt 50-60zł na metr. Mysle, ze samo cyklinowanie będzie duzo tansze Ja jestem przed remontem strego mieszkanka kamienicowego 73m i jak patrze ile kaski przeznaczacie na remont to chyba na nic mi nie strczy Ja łazienki w tym roku nie robię, w przyszły będą w bloku wymieniac instalacje wodne i ciągnąc C.O. (poczatek instalacji zacznie mi się włazience) - dlatego ta przyjemnosc zostawiam sobie na przyszły rok. Wszystkie rury do c.o. puszczę po mieszkanku (kaloryfery tez kupie w przyszłym roku) i w kuchni juz doprowadzimy nowe rury od ciepłej i zimnej wody. Kuchnie ze sprzętem mam 3 letnią, wiec narazie nie wymieniam. Reszte mebli tez narazie zostawiam. Chce tylko dwie szafy wnękowe załozyc. Okna tez juz są wymienione. Ekipe remontowa mam fajna, solidną (cenowo tez) i dokładną do bólu , za niedługo robimy wycene ... juz się boje ... ekipa sprawdzona w 100% na domku mojej mamy Mi marzy zamkniecie się w 30tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka_1511 04.06.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 mam zamiar zrobić remont kapitalny w mieszkaniu w starej kamienicy z lat 30. do zrobienia: podział kuchni na dwa pomieszczenia kuchnię i łazienkę z wc, której nie ma w mieszkaniu wogóle + wejście doń i wszystkie potrzebne instalacje i projekty. wyrównywanie ścian, podłóg, ogrzewanie gazowe + projekt (piec gazowy dwubiegowy w miarę dobry i niedrogi), wymiana elektryki + projekt, meble to koszt rzędu 3000 za sam materiał -robimy sami ale nie wiem jak reszta czy ktoś się orientuje? W przedpokoju,łazience i kuchni (razem jakieś 14m2) na podłodze kafle ale jakieś nie drogie, w pokojach (klasy średniej) panele i coś co wyciszy podłogę bo mam sąsiada, któremu przeszkadza moje chodzenie w nocy do toalety (ok 35m2 :)okna wymienione, zrobić coś z jedną ścianą zewnętrzną na której jest wilgoć i wychodzi pleśń BŁAGAM O POMOC!!!!!!!!! jaki to koszt? muszę wiedzieć ile się zadłuże a już niedługo mam termin porodu i muszę się pośpieszyć bo inaczej moje maleństwo w zimę zamarznie w tym mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianeczka 22.07.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 oj to trudne pytanie . tymbardziej ze jest to kamienica.sama jestem w fazie remontu i najgorsze jest to ze wyliczenia sie zminiają cały czas. Po prostu okazuje sie ze cos jeszcze trzeba wykonac. najlepiej wez jakiegos speca - niech wyliczy robocizne, wieksze materialy mozesz popatrzec na ceny w sklepach i mneij wiecej przekalkulowac. Podłogi - mozesz wejsc do jakiegos sklepu, może komfort - tam policza ci i wyjasnia wszystko za darmo. zalezy czy bedzies zrobic wylewki, w jakim stanie sciany itd. Zycze powodzenia . Mnie remont 60 mkw. gladzie, malowanie, podlogi, lazienka elektryka wyniósł - 40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts