Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studium a MPZP ?

nnm

Recommended Posts

witam,

mam pytanie: jaka jest mozliwosc uzyskania w przyszlosci MPZP pod budownictwo na teren "X" jesli tam teraz w studium jest pod rolnictwo ?

1.) jaka jest procedura prawna?

2.) jakie dokumenty trzeba zlozyc i gdzie ?

3.) czy ktos ma doswiadczenie?

dziekuje z gory

dzieki -klawo-,

czy na ta uwage do studium jest jakis formularz ?

co ma byc wpisane czy uwzglednione w takiej uwadze ? piszesz z doswiadczenia?

jak sie ma taka sprawa jesli na tym terenie nie ma nawet studium ?

jaka jest procedura w tym przypadku ?

dzieki z gory,

-nnm-

dzieki duska za infos.,

wlasnie co siedze i produkuje sie w pismie do urzedu miasta o wpis/uchwalenie do studium.

niestety po prawie 30 latach pobytu za granica nie idzie mi to za dobrze.

czy jest cos takiego jak:

"zabudowa jedno/wielorodzinna z mozliwoscia prowadzenia nie uciazliwej dzialanosci gospodarczej"

jaka podac argumentacje by studium zostalo uchwalone po mojej mysli ?

czy masz moze idee na moje poprzednie pytanie:

"witam,

mam pytanie: jaka jest mozliwosc uzyskania w przyszlosci MPZP pod budownictwo na teren "X" jesli tam teraz w studium jest pod rolnictwo ?

1.) jaka jest procedura prawna?

2.) jakie dokumenty trzeba zlozyc i gdzie ?

3.) czy ktos ma doswiadczenie?"

dziekuje z gory

odpowiem Ci tak

jeśli jesteś kompletnie zielony to chyba najprościej jeśli zrobi to za Ciebie urbanista, np. w każdej gminie, Twojej też, jest komisja urbanistyczno-architektoniczna, dowiedz się kto jest w składzie, skontaktuj się z jedną z nich ale z urbanistą i zrobi Ci to za niewielkie pieniądze. Wszystkie materiały ma pod ręką i doskonale zna uwarunkowania dla obszaru obejmującego Twoją działkę. Musisz wiedzieć co gmina zamierza zrobić w pobliżu np droga szbkiego ruchu, farmy wiatraków, linie wysokiego napięcia, Natura 2000......itp

Jeśli sam chcesz to napisać to zacznij od przeczytania ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r. Art.9-13 o studium, art 14-30 o planie

Potrzebny Ci będzie wniosek do wójta/burmistrza o zmianę obowiązującego studium i wniosek o sporządzenie planu zagospodarowania. Musisz wiedzieć jak nazywa się to studium, nr uchwały uchwalającej

czy jest cos takiego jak:

"zabudowa jedno/wielorodzinna z mozliwoscia prowadzenia nieuciazliwej dzialanosci gospodarczej"

- jak najbardziej, ale musisz sprecyzować czy to będą usługi czy produkcja oraz czy to mają być tereny zabudowy mieszkaniowej z dopuszczeniem np. funkcji usługowych czy tereny usług z dopuszczeniem funkcji mieszkaniowej jako towarzyszącej. W planie zazwyczaj określane są proporcje funkcji

poniżej z grubsza funkcje jakie określa się w planach

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20031641587&type=2&name=ATTZVRT5