Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od kogo zgoda na budowanie bliżej granicy działki?

santia

Recommended Posts

znam przypadek budowy 1,20 m dom od domu

sprawa trafiła do NSA a starostwo broniło sie "priorytetem miejscowego planu zagospodarowania nad Prawem Budowlanym" i postawiło na swoim ... Sąd przyznał racje Starostwu ...

Jest to całkowicie zgodne z literą prawa w niektórych sytuacjach. Proszę zapoznać się z par. 12, ust. 3, podpunkt 1) rozporządzenia w sprawie warunków technicznych dla budynków (Dz. U. nr 75, poz. 690).

Jeżeli Sąd przyznał rację starostwu, to oznacza, że musiały zachodzić przesłanki, o których mowa w przywołanym powyżej przepisie.

Jestem przekonany, że o tym "priorytecie MPZP nad prawem budowlanym" to już własna, radosna twórczość autora wpisu.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak czytam takie pytania, do wychodzi jaka ja wredna jestem . Nasi znajomi właśnie się wprowadzają, obok maja wąską działkę i sąsiad chce się budować, przychodził do nich o zgodę na przybliżenia. Nie dostał, składa o pozwolenie na budowę, a ja jak namawiam moja koleżankę do uruchomienia machiny aby tej zgody nie dostał. Przepisowe odległości i tak są małe, nie rozumiem jak można się pchać z oknami i drzwiami pod dom sąsiada. Nie mieści się projekt na działce to wyjścia są dwa, albo sprzedać działkę , kupić drugą szerszą i na niej się budować, albo wybrać taki projekt, który będzie możliwy do zrealizowania z zachowaniem przepisów na obecnej działce. ps. Zgody na garaże w miedzy też nie wyrażam.

wredna to jesteś bez dwóch zdań, są przypadki, gdzie można i uruchamianie machiny nie pomoże, a skoro działka budowlana przy tej wielkości, to może uzyskać zgodę niezaleznie od Twej (lub kolezanki) wredoty

vide:

§ 12. (7) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

4. Jeżeli na sąsiedniej działce:

1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,

2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m.

6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu.

Jest to całkowicie zgodne z literą prawa w niektórych sytuacjach...

owszem - zgadzam sie z Toba co do "niektórych sytuacji"

jest jednak jedno ale ...

mataczono przy tym sporo pojęciami, "remont" /budynek który tam był wczesniej został rozebrany do zera a na jego miejscu powstawał nowy zupełnie inny/ "odbudowa", "modernizacja", "dobudowa" i "zabytek"

a miescowy plan nie opisywał szczgółowo takich przypadków

to było - moim zdaniem - "naciaganie prawa pod konkretny przypadek"

czyli wg zasady jak sie chce - to sie da

albo inaczej

ja sie da - to sie zrobi ....

Skoro tak napisałeś, to tak musiało być. Historia zna nie takie przypadki. :D

no tak :)

kiedys miałem nawet zamiar wkleic zdjęcie tych dwu budynków

ale uznałem, ze mogło by to naruszac prawa prywatności jednej ze stron

na powyższe odstępstwo musi wyrazić zgodę ministerstwo (minister budownictwa/infrastruktury) bo one jest autorem Rozporzędzenia nt warunków technicznych .... gdzie są określone te odległości,

Co do okien to mogą być większe problemy niż ze ścianą bez okien bo stwarza to większe zagrożenie pożarowe.

Miałem podobny problem u mnie i zrezygnowałem z walki bo w UM mówili że procedura może potrwać ok. pół roku, a oni raczej nie będą temu przychylni. Procedura wygląda tak: - piszesz do UM o zgodę o odstępstwo oni to wysyłają do ministerstwa ze swoją opinią i czekają na odpowiedź.

Moi rodzice chcą kupić działkę budowlaną o szer. 14 m (jest bardzo ale to bardzo tania).

Zadzwoniłam więc do Architektury w Starostwie, żeby się dowiedzieć czy dostanę pozwolenie na budowę. Pani powiedziała, że jeżeli działka jest od dawna budowlana to dostanę pozwolenie na budowę w granicy działki lub 1.5 m od granicy i nie mówiła nic o oknach.

Najlepiej więc zadzwoń do Starostwa i zapytaj.

Moi rodzice chcą kupić działkę budowlaną o szer. 14 m (jest bardzo ale to bardzo tania).

Zadzwoniłam więc do Architektury w Starostwie, żeby się dowiedzieć czy dostanę pozwolenie na budowę. Pani powiedziała, że jeżeli działka jest od dawna budowlana to dostanę pozwolenie na budowę w granicy działki lub 1.5 m od granicy i nie mówiła nic o oknach.

Na telefon to można...

14-2x4=6 metrów domu, no kupią tanio a sprzedaca jeszcze taniej

na powyższe odstępstwo musi wyrazić zgodę ministerstwo (minister budownictwa/infrastruktury) bo one jest autorem Rozporzędzenia nt warunków technicznych .... gdzie są określone te odległości,

Co do okien to mogą być większe problemy niż ze ścianą bez okien bo stwarza to większe zagrożenie pożarowe.

Miałem podobny problem u mnie i zrezygnowałem z walki bo w UM mówili że procedura może potrwać ok. pół roku, a oni raczej nie będą temu przychylni. Procedura wygląda tak: - piszesz do UM o zgodę o odstępstwo oni to wysyłają do ministerstwa ze swoją opinią i czekają na odpowiedź.

Od momentu zlozenia wniosku w Wydziale Architektury do decyzji ministerstwa minelo u mnie 5 miesiecy. Decyzja pozytywna. Miedzyczasie dosylalem ze 3 dodatkowe uzasadnienia. Nalezalo uzasadnic odleglosci od innych budynkow, zacienienie, ogniotrwalosc itd, z tych ciekawszych rzeczy to musialem napisac, ze nie bede prowadzil w domu przedszkola :)

O oknach lub drzwiach w scianie, ktora chcemy zblizyc mozna zapomniec.

Moj dom byl za szeroki o 2m na dzialke, dzialka ma 18,6m. 1,5m zdobylem przysuwajac sie do granicy, 50cm zwezajac kuchnie (na jakis kompromis musialem pojsc) - i zmiescilem go :)

Ja mam podobną sytuację (a właściwie nie do końca, bo nie muszę się tak przysuwać do sąsiada, ale a. to jest znajomy b. ma ogromną działkę i dom będzie i tak stał po drugiej stronie, więc c. zwisa mu to :) a ja po prostu chcę mieć troszkę większy ogródek :oops: :oops: :oops: :lol: ) i powiedzieli nam że najłatwiej to jest załatwić tak, żeby w projekcie zmienić okna na luksfery, a potem w czasie budowy "zmienić zdanie" i wystąpić o zmianę luksfer na normalne okno :lol:

Ale na razie jeszcze nie budujemy :cry: więc nie złożyliśmy i nie wiemy czy to się tak rzeczywiście da. Mamy zgodę od sąsiada i pismo mamy złożyć do Prezydenta Miasta, a to że głosowaliśmy na Panią HGW chyba nam tutaj niestety nie pomoże... :wink:

No i oczywiście to nie rozwiązuje problemu drzwi... Może z drugiej strony się spróbujcie przysunąć, tam gdzie nie ma drzwi?

Kolejny problem to jak się nie zgodzą i będziecie mieli luksfery np. w salonie :evil: u nas to dotyczy okna w garażu więc luz - w ogóle go może nie być :-?

Powodzenia, Santia

Procedura jest dokładnie taka jak opisał kpam, załatwiałem zgodę na budowę budynku gospodarczego w granicy, i trwa to długo (ale mam) miałem zgode sąsiada na piśmie, nie ma prawnego znaczenia, ale zawsze to dodatkowy papierek w dokumentacji do ministerstwa.

pozdrawiam

TINEK

rok 1986

działka o szerokości 10,5 front 11,5 tyl terenu długa na 33 m

wystąpiłem o pozwolenie na budowę w ostrej granicy

sąsiadka złożyła protest

dostałem zgodę

sąsiadka dostała pismo iz nie ma prawa do oprotestowywania decyzji

chałupa stoi :)

sąsiadka - wróg publiczny numer jeden :(

ale to były inne - ponoć gorsze :lol: - czasy ;)