sSiwy12 08.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 a co z budynkiem gospodarczym? Mozna na granicy czy obowiazuja jakies zasady, ze od granicy musi byc w jakiejs odleglosci?? Chcemy garaz na granicy postawic. § 272.2. Budynki jednorodzinne, rekreacji indywidualnej oraz budynki mieszkalne zagrodowe i gospodarcze, ze ścianami i dachami nierozprzestrzeniającymi ognia, powinny być sytuowane w odległości nie mniejszej od granicy sąsiedniej, niezabudowanej działki, niŜ jest to określone w § 12. W przypadku działki zabudowanej, tez obowiazuja przepisy par.12 jesli jest to budynek a budynek- zgodnie z definicją PB to: 2) budynku – należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 09.06.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Mnie to taki posty smiesza. Po co kupowac waska dzialke a potem kombinowac jak kon pod gorke? A jak sie taka dzialke dostanie w spadku, to sprzedac, niech kto inny sie buja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 a mnie rozczulają takie posty, jak Twójnormalnie robię się miękki jak wosk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 10.06.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Twardym cza być, nie mietkim. Alleluja i do przodu, chłop żywemu nie przepuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.06.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Po co kupowac waska dzialke a potem kombinowac jak kon pod gorke? Choćby po to, by działkę kupić kilka razy taniej, niż okoliczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Mnie to taki posty smiesza. Po co kupowac waska dzialke a potem kombinowac jak kon pod gorke? A jak sie taka dzialke dostanie w spadku, to sprzedac, niech kto inny sie buja. Ten "inny" napisze podobny temat i bedzie oczekiwal pomocy - kiedys trzeba przeciez i tak to rozwiazac, a co to za roznica kto to zrobi? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santia 23.06.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Powiedzcie mi tylko czy to pismo o odstepstwo pisze sie przed wystapieniem o warunki zabudowy czy juz po?Sorki ze moze glupie pytanie ale chce sie upewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 26.06.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Raczej po: odstępstwo może też dotyczyć właśnie konkretnych warunków zabudowy, a nie generalnie zasad prawa budowlanego. To odstępstwo to powinno się dołączać do wniosku o pozwolenie, jak sądzę, ale radzę to sprawdzić w urzędzie, do którego będziesz składać wniosek o PnB. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Powiedzcie mi tylko czy to pismo o odstepstwo pisze sie przed wystapieniem o warunki zabudowy czy juz po? Sorki ze moze glupie pytanie ale chce sie upewnic. a może razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 26.06.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 WZiZT miałem dużo wcześniej, a odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowępozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santia 27.06.2008 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 WZiZT miałem dużo wcześniej, a odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę pozdrawiam TINEK we wniosku o warunki muszisz przynajmniej naszkicować umiejscowienie budynku w stosunku do granic, więc już wtedy powinno być wiadomo gdzie czy przypadkiem nie występowałeś o wypis z MPZP, bo wtedy ma rence i nogy to co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 27.06.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 we wniosku o warunki muszisz przynajmniej naszkicować umiejscowienie budynku w stosunku do granic, więc już wtedy powinno być wiadomo gdzie czy przypadkiem nie występowałeś o wypis z MPZP, bo wtedy ma rence i nogy to co napisałeś No ale przecież w warunkach szkicujesz sobie jak największy dom żeby w razie co potem nie było problemu, żeby się z nim zmieścić I ktoś myślisz nad tym szkicem będzie siedział z lupą i się zastanawiał czy to jest 3m czy 4m od granicy? Przecież te mapy są w jakiejś ogromnej skali... Zresztą w warunkach określają przecież takie rzeczy jak kąt nachylenia dachu i % zagospodarowania działki, a nie odległości od granicy, czy mnie już pamięć zawodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 podstawowe wymiary i odległość należy we wniosku umieścić przy braku MPZP, czasami mogą byc problemyw przypadku MPZP, jeżeli działka kwalifikuje się jako budowlana, zgodę na odstępstwo łatwiej załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 27.06.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Faktycznie, wpisuje się - masz rację Ale to chyba nie musi oznaczać że nie można później występować od odstępstwo przy składaniu o pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 warunki wydaje się na konkretną "propozycję" - później niekoniecznie to można odkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 27.06.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 WZiZT miałem dużo wcześniej, a odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę pozdrawiam TINEK we wniosku o warunki muszisz przynajmniej naszkicować umiejscowienie budynku w stosunku do granic, więc już wtedy powinno być wiadomo gdzie czy przypadkiem nie występowałeś o wypis z MPZP, bo wtedy ma rence i nogy to co napisałeś Dokładnie to było tak, że wniosek o WZiZT występował właściciel działek który sprzedawał (robił podział wydzielając 4 działki na wszystkich w WZiZT był wrysowany dom mniej wiecej tam gdzie teraz się buduje i budynek gospodarczy zupełnie w drugim końcu prawie na środku), tak więc kupiłem działkę z WZiZT gdzie budynek gosp. nijak mi nie pasował chciałem go mieć koło domu w granicy (tak abym połowę działki miec na ogród), no i dalej jak napisałem odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 cóż, nie zmiena to niczego,a urzędasy powinni raczej wydać nowe warunki na nowy wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmx 24.09.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 My mamy podobny problem.... Mamy działkę 16,5 metra ( o 0,5 metra za szeroką niestety żeby stawić na granicy działki lub 1,5 metra od granicy – nowa ustawa z lipca 2009 r. Ministra dot. waskich działek do 16metrów ). Projekt domu ma 10,08 metrów, więc brakuje nam 0,58 m aby zmieścić się wyznaczonej granicy usytuowania budynku - 3 metry od działki sąsiada ( ściana bez okien) i 4 metry od drugiej strony. Jakim sposobem umieścić dom o 58cm bliżej?? Czytałam na forum, że można pisać o uzyskanie odstępstwa od przepisów budowlanych do Ministerstwa, ale gdzie, do jakiego konkretnie ministerstwa??? Dzisiaj dzwonilismy do Departamentu Rynku Budowlanego i Techniki do kierownika i powiedziano nam że zadnych odstepst nie ma Radzono, aby od dwóch stron pozbyć się okien ( no cóż może niektórzy lubią mieszkać w bunkrach, ale nie my ) Mamy czas do poniedziałku z podjęciem decyzji - czy zwęzić projekt z obu stron o 29cm czy wybrać inny..... Dotychczas było rozplanowane posadowienie domu o 1,5 metra od granicy sąsiada. Wysłano pismo do sąsiada i niestety on na 1,5 metra nie wyraża zgody, choć podobno jego decyzja nie jest dla urzędników wiążąca... Czy w takim razie Starostwo może wydać indywidualne pozwolenie przesunięcia budynku o te 58cm (czyli 2,42 m od granicy) na podstawie szczególnych warunków działki, gdyż nie da się na niej inaczej usytuować budynku?? A może prezydent miasta - w necie czytałam tez własnie ze wniosek można skierować do niego....?? Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 rozpaczliwie szukasz odpowiedzi, które już padly, musisz wystąpić o odstępstwo, jeżeli nie spełniasz przepisów PB, WZ, MPZPdecyzyjne jest ministerstwo infrymoże być za pośrednictwem powiatui tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts