Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od kogo zgoda na budowanie bliżej granicy działki?

santia

Recommended Posts

a co z budynkiem gospodarczym? Mozna na granicy czy obowiazuja jakies zasady, ze od granicy musi byc w jakiejs odleglosci?? Chcemy garaz na granicy postawic.

§ 272.2. Budynki jednorodzinne, rekreacji indywidualnej oraz budynki mieszkalne zagrodowe i gospodarcze, ze ścianami i dachami nierozprzestrzeniającymi ognia, powinny być sytuowane w odległości nie mniejszej od granicy sąsiedniej, niezabudowanej działki, niŜ jest to określone w § 12.

W przypadku działki zabudowanej, tez obowiazuja przepisy par.12 jesli jest to budynek

a budynek- zgodnie z definicją PB to:

2) budynku – należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie to taki posty smiesza. Po co kupowac waska dzialke a potem kombinowac jak kon pod gorke? A jak sie taka dzialke dostanie w spadku, to sprzedac, niech kto inny sie buja.

Ten "inny" napisze podobny temat i bedzie oczekiwal pomocy - kiedys trzeba przeciez i tak to rozwiazac, a co to za roznica kto to zrobi?

Pzdr.

• 2 weeks później...

Raczej po: odstępstwo może też dotyczyć właśnie konkretnych warunków zabudowy, a nie generalnie zasad prawa budowlanego.

To odstępstwo to powinno się dołączać do wniosku o pozwolenie, jak sądzę, ale radzę to sprawdzić w urzędzie, do którego będziesz składać wniosek o PnB.

Pozdrawiam :)

WZiZT miałem dużo wcześniej, a odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę

pozdrawiam

TINEK

we wniosku o warunki muszisz przynajmniej naszkicować umiejscowienie budynku w stosunku do granic, więc już wtedy powinno być wiadomo gdzie

czy przypadkiem nie występowałeś o wypis z MPZP, bo wtedy ma rence i nogy to co napisałeś

we wniosku o warunki muszisz przynajmniej naszkicować umiejscowienie budynku w stosunku do granic, więc już wtedy powinno być wiadomo gdzie

czy przypadkiem nie występowałeś o wypis z MPZP, bo wtedy ma rence i nogy to co napisałeś

No ale przecież w warunkach szkicujesz sobie jak największy dom żeby w razie co potem nie było problemu, żeby się z nim zmieścić :wink:

I ktoś myślisz nad tym szkicem będzie siedział z lupą i się zastanawiał czy to jest 3m czy 4m od granicy? :wink: Przecież te mapy są w jakiejś ogromnej skali...

Zresztą w warunkach określają przecież takie rzeczy jak kąt nachylenia dachu i % zagospodarowania działki, a nie odległości od granicy, czy mnie już pamięć zawodzi?

WZiZT miałem dużo wcześniej, a odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę

pozdrawiam

TINEK

Dokładnie to było tak, że wniosek o WZiZT występował właściciel działek który sprzedawał (robił podział wydzielając 4 działki na wszystkich w WZiZT był wrysowany dom mniej wiecej tam gdzie teraz się buduje i budynek gospodarczy zupełnie w drugim końcu prawie na środku), tak więc kupiłem działkę z WZiZT gdzie budynek gosp. nijak mi nie pasował chciałem go mieć koło domu w granicy (tak abym połowę działki miec na ogród), no i dalej jak napisałem odstępstwo załatwiałem podczas załatwiania pozwolenia na budowę

pozdrawiam

TINEK

• 1 year później...

My mamy podobny problem....

Mamy działkę 16,5 metra ( o 0,5 metra za szeroką niestety żeby stawić na granicy działki lub 1,5 metra od granicy – nowa ustawa z lipca 2009 r. Ministra dot. waskich działek do 16metrów ).

Projekt domu ma 10,08 metrów, więc brakuje nam 0,58 m aby zmieścić się wyznaczonej granicy usytuowania budynku - 3 metry od działki sąsiada ( ściana bez okien) i 4 metry od drugiej strony.

Jakim sposobem umieścić dom o 58cm bliżej?? Czytałam na forum, że można pisać o uzyskanie odstępstwa od przepisów budowlanych do Ministerstwa, ale gdzie, do jakiego konkretnie ministerstwa???

Dzisiaj dzwonilismy do Departamentu Rynku Budowlanego i Techniki do kierownika i powiedziano nam że zadnych odstepst nie ma :( Radzono, aby od dwóch stron pozbyć się okien ( no cóż może niektórzy lubią mieszkać w bunkrach, ale nie my )

Mamy czas do poniedziałku z podjęciem decyzji - czy zwęzić projekt z obu stron o 29cm czy wybrać inny.....

Dotychczas było rozplanowane posadowienie domu o 1,5 metra od granicy sąsiada. Wysłano pismo do sąsiada i niestety on na 1,5 metra nie wyraża zgody, choć podobno jego decyzja nie jest dla urzędników wiążąca...

Czy w takim razie Starostwo może wydać indywidualne pozwolenie przesunięcia budynku o te 58cm (czyli 2,42 m od granicy) na podstawie szczególnych warunków działki, gdyż nie da się na niej inaczej usytuować budynku?? A może prezydent miasta - w necie czytałam tez własnie ze wniosek można skierować do niego....??

Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.