Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak kleju w scianie

Recommended Posts

witam

nie bylo mnie na budowie caly dzien ( piatek ) w niedziele przyjechalem i patrze duzo zrobione...buduje z solbetu na klej. po podejsciu do muru zalamalem sie totalnie jak zobaczylem szpary pionowe i poziome, wlasciwie to co drugi klocek w powietrzu ( klej na placki a nie grzebieniem ). dzisiaj prace wstrzymane i jutro spotkanie z kierownikiem oraz szefem budowlancow. co robic i jak ratowac cos takiego. czy nie zastanawiac sie i kazac rozebrac do momentu w ktorym bylo zrobione prawidlowo? ( sciaganie belek, rozwalanie warstwy cegiel pod strop, nadproza itd ) prosze o jakies szybkie porady! jestem tak zalamany i wk...., ze od wczoraj jade na kropelkach uspakajajacych, a jutro chyba kupie i wypije caly flakonik przed spotkaniem bo obawiam sie ze kogos rozszarpie....

pozdrawiam

pawel

Jak 1W to niestety do niczego - chyba, że Ci zrobią z tego 2W za swoje pieniądze (koszt dodatkowego ocieplenia). Ma to też wady - grubsza ściana, możesz nie zmieścić się w dopuszczalnym obrysie i np. zblizyć się za bardzo do granicy. No i czasem nie daj się wpuścić w styropian 5 cm - 10 min. Jak dwuwarstwowa, to łatać dziury i dość szybko kłaść ocieplenie - przed jesienią, bo ci woda będzie się lać do chałupy.

Wiesz co Paweł, jak przeczytałam tytuł to jakby to mój link był.

U mnie jest podobnie. Ekipa która mi buduje jest autoryzowaną ekipą do Ytonga. Więc też robili u mnie na kleju - BK H+H (24 cm).

U mnie problem był ze szparami pionowymi. W poziomie to się nie zdarzyło.

Ale oczy kuło. Zwłaszcza mojej drugiej połowie. Pogadałam z szefem ekipy że drażni mnie jak będąc w domu oglądam świat przez szpary zamiast przez okna i..... w 3 godziny chlopaki zrobiły tak że szpar już nie ma.

A tłumaczyli mi, że :

- bloczki są bardzo nierówne

- jak na to pójdzie styropian to jak będzie powietrze w środku to będzie ono izolatorem

Hmmm. Teraz mam prawie tak jak chciałam.

Pogadałam z szefem ekipy że drażni mnie jak będąc w domu oglądam świat przez szpary zamiast przez okna i..... w 3 godziny chlopaki zrobiły tak że szpar już nie ma.

Znaczy się co porobili? Zakleili czy murowali od nowa?

Ja dodam od siebie, że pionowe łączenia Porothermu też po czasie zakleiłem, szczególności jak zimą próbując podgrzać trochę środek wiało mi przez szpary. Tak więc każdą resztkę zaprawy czy kleju wykorzystuję do zaspoinowania pionowych łączeń.

• 1 month później...

witam,

nareszcie jestem... a wiec u mnie ze sparami to rozebrano pol budynku- zrobiono bezproblemowo i ladnie, reszte miejsc ( sporadyczne przypadki ) beda nacinane szlifierka i wypelniane ciepla zaprawa lub pianka niskoprezna. do tego zalepiania doszla poprawka stropow ktore powychodzily w czesci mieszkalnej po 10 cm - jedna czesc chaty nizej ( bo szalunek puscil...... :-)....)

tak wiec powoli do przodu