Robak 02.06.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 dziś rozmawiałem z facetem który zajmuje się hydrauliką, chcialbym faceta wynając aby przygotował drenaż wokół budybku oraz połączył rury spadowe i aby dwa odcinki niezależne od siebie powędrowały do jakiegoś dużego zbiornika na wodędach 300 mkwbudynek po obrysie 70 metró bieżacych czy samemu jestem w stanie zabrać się za wykonanie drenażu czy jednak lepiej wziąć majstra? zastanowiło mnie dziś że człowien nie używa geowłókninym gdyż twierdzi że ta zamula sięproponuje po prostu rury drenarskie, na to piach (a nie drobne kamienie?) i to wszystko przykryć folią trochę dziwne rozwiązanie, nie jestem do końca przekonany czy prawidłowe pytam, bo już miałem w styczniu człowieka który zamiast rur drenarskich do drenazu chciał zaproponowac zwykłe pcv - niektóre osoby chyba nie za bardzo znają się na robocie, a pewnie niejeden inwestor nia ma wiedzy i da się nabrać "fachowcowi" prosze o pomoc jak ugryźć temat tych drenaży; jakie materiały zastosować, jakiej wielkości zbiornik zakupić? chciałbym z tej wody korzystac do podlewania ogrodu który ma 400 mk zdaję sobie sprawę, że jakoś dni deszczowych coraz mniejale z drugiej strony to zawsze inwestycja proekologiczna; zyski za lat kilka... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.06.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 W mojej stopce jest moje www - tam zobaczysz fotkli z drenazu - po krótce rura - perforowana drenarska + obsybka zwiru i taka kanapka w geowłókninie (zamuli Ci to max poźno) co do zbiornika tak - ale powinien mieć taką pojemnośc by odprowadzic wode z poziomu fundamentów i by w tym zbiorniku miejsca zawsze wystarczyło - zapewne czeka cię instalacja w nim pompy zatapialnej - wypompowującej ewentualny nadmiar wody sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.06.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Powinieneś mieć taką kolejność warstw, licząc od rury: kamienie/tłuczeń, geowłóknina, piach, ziemia rodzima. Kamienie - bo nie wchodzą w otwory rury i nie zamulą jej. Geowłóknina - żeby nie zapiaszczyć/zamulić kamieni (im więcej wolnych przestrzeni między kamieniami, tym większa powierzchnia rury jest aktywna). Piasek - żeby nie zamulić geowłókniny. A ziemia rodzima piasku łatwo nie zamuli - bo za drobny, ponadto w takiej odległości od rury to już znacznie większa powierzchnia się robi. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 03.06.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 u nas jest glina, wredy materiał, jak sucho to ziemia twarda jak skała, jak spadnie choć odrobina desczu zaraz wszystko robi się jak maź jakaś; w niektórych miejscach powstaja kałuże a ja czytając gdzieniegdzie informacje na temat drenazy chciałbym robić tak: rów ok pół metra od ławy fundamentowej; do tego drobne kamienie; na to rura drenarska w geowłókninie; na to drobne kamienie; dajel żwir i resztę przysypać gliną czy zamiast gliny całość przysypać żwirem? na pewno bardziej przepuszczalny niż glina no i czym obsypać ostatecznie ścianę fundamentową?? żwirem czy gliną? no i zapomniałem - na 300 mk dachu mam 7 rur spustowych i wszystkie połączyć w jednem obwód i pociągnąć na tył do ogroduno i jaki ten zbiornik? 10 metrów sześciennych wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 to po co CI drenaż, jak zasypać chcesz gliną?glina to izolator, sam zauważyłeś, że jak popada to od razu robi się maź do samej powierzchni materiały przepuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 uwzględnij odległości, zagłębienie, pojemnośćjeżeli rury spustowe chcesz podłaczać to rury pcv pełne do zbiornika, zawór zwrotny, rewizcje prrzed przejściem rury w grunt, umozliwiające upust wody po zamknięciu się zaworu (lub pompa w zbiorniku pompująca na zewnątrz wodę, gdy poziom wody w zbiorniku zbliża się do poziomu wlotu rury)im lepiej chcesz tym więcej technologicznie "problemów" jednakże, w przypadku podłączenia i drenażu do zbiornika proponuję zawór zwrotny (zwrotny, czy przeciwcofkowy? jak to sie zwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 03.06.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 U mnie jest lekki spadek w kierunku odprowadzenia wody, w najwyższym punkcie drenażu jest odpowietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.04.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no i jak poszło z tym drenażem............? odnawiam temacik:D ja rownież mam glinę, ktora jest teraz pokryta spora iloscia czarnoziemu.... ja planuję wykopać rów na ok 0,5 m głebokosci, wysypać drobnymi kamyszkami, dać na to żwir a potem zatopic w nim rurę drenarską pokrytą już geowłóknina i na to ziemia..... wszystkie odpływy z dachu skierować na tył ogrodu, gdzie posadzę rosliny, które lubia mokro chyba dobrze, co??? p.s. nie polecano mi zatapiac w glinie żadnego pojemnika na składowanie wody, poniewaz przy takim podłozu będzie tendencja wypierania beczki na powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chuck_S 08.04.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 hmm spotkałem się z czymś takim w sumie całkiem fajnie przedstawione może komuś pomoże http://www.castorama.pl/porady/art-budowlane/drenaz-opaskowy-budynku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.04.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 hehe własnie to czytam...trafiłam tam też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 08.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ja robiłem to tak: Kupiłem dwa rodzaje geowłókniny o ile pamiętam o gęstość 200 i 6060 owinełem zółtą rurę melioracyjną 200 rozłożyłem na dole wykopu na to poszedł żwir płukany (dość drogi) potem kładziona była rura melioracyjna przysypana tym żwirem. Całość zawinięta na zakład 200. Przysypane sporą ilośćią piachu. Potem zasypane gruntem rodzimym czyli gliną. Przy zasypywaniu wykopu koparką szuflowaliśmy piach aby przy samej ścianie piwnicy nie było gliny. Zrobiłem tak ponieważ obawiałem się że z czasem warstwa filtracyjan w postaci żwiru płukanego się zamuli od gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts