Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deszczówka średnice rur odwodnienia

Recommended Posts

Planuję wykonanie podziemnego układu odprowadzenia deszczówki z dachu. Planuję zrobić połączony układ szarych rur kanalizacyjnych fi 100 z wyjsciem do studzienki. Powierzchnia dachu wynosi około 250 m2 i wg projektu rury spustowe mają mieć śednice fi 100. System ma na obwodzie poprzez trójniki zbierac deszczówkę z rur spustowych. Czy wystąpienie kilku (dokładnie 4) takich przylączeń powinno wymóc zwiększenie średnicy rury (np fi 160) podziemnego odwodnienia. Czy przy takiej powierzchni dachu i przeciętnych opadach deszczu wystąpi ryzyko za małej przepustowości rur tego odwodnienia. Woda po wysciu ze studzienki bedzie z dużym spadkiem rozprowadzona na pobliskim nieużytku. Dodam że chcąc zwiekszyc srednice do 160 musze przejsc na duzo drozsze pomaranczowe rury. Obwód budynku około 60m.

Planuję wykonanie podziemnego układu odprowadzenia deszczówki z dachu. Planuję zrobić połączony układ szarych rur kanalizacyjnych fi 100 z wyjsciem do studzienki. Powierzchnia dachu wynosi około 250 m2 i wg projektu rury spustowe mają mieć śednice fi 100. System ma na obwodzie poprzez trójniki zbierac deszczówkę z rur spustowych. Czy wystąpienie kilku (dokładnie 4) takich przylączeń powinno wymóc zwiększenie średnicy rury (np fi 160) podziemnego odwodnienia. Czy przy takiej powierzchni dachu i przeciętnych opadach deszczu wystąpi ryzyko za małej przepustowości rur tego odwodnienia. Woda po wysciu ze studzienki bedzie z dużym spadkiem rozprowadzona na pobliskim nieużytku. Dodam że chcąc zwiekszyc srednice do 160 musze przejsc na duzo drozsze pomaranczowe rury. Obwód budynku około 60m.

w uczonych pismach stoi zalecenie coby po drugiej rurze spustowej fi100 zwiększyć już średnicę rury zbierającej do fi160, ale napisałeś też o "przeciętnych opadach", a dla przeciętnych opadów to i fi100 moim zdaniem za duzo :) ja mam skolei do opanowania dach 500m2 i powyżej fi160 nie wyjdę, przeciez nie zakładam deszczówki ulicznej....

Uczone pisma dobrze radzą. Po drugiej rurze spustowej należy zwiększyć średnicę do 160. Nie chodzi wyłącznie o przepustowość, ale też o zwiększenie współczynnika niezawodności systemu.

Różnica kosztów jest po prostu śmieszna w obliczu ewentualnych wykopów i odkrywek. Nie wiem, dlaczego dyskutuje się o takich sprawach.

Rury powinny być pomarańczowe, nie szare i ja mimo wszystko połączyłbym przez studzienkę rewizyjną, choćby 315, nie przez trójnik.

Uczone pisma dobrze radzą. Po drugiej rurze spustowej należy zwiększyć średnicę do 160. Nie chodzi wyłącznie o przepustowość, ale też o zwiększenie współczynnika niezawodności systemu.

Różnica kosztów jest po prostu śmieszna w obliczu ewentualnych wykopów i odkrywek. Nie wiem, dlaczego dyskutuje się o takich sprawach.

Rury powinny być pomarańczowe, nie szare i ja mimo wszystko połączyłbym przez studzienkę rewizyjną, choćby 315, nie przez trójnik.

Dokładnie tak, choć kwestia połączeń przez trójnik lub studzienkę hmm zależy ...

Generalnie czajnik dobrze gada.

pzdre

• 12 years później...

Panowie ja mam też dylemat co do rur i odprowadzenia wody z dachu lub 2 dachów. Sprawa wygląda tak. Obecnie budują w głównej drodze kanalizacje sanitarną i kanalizację deszczową. Zostały już wprowadzone na działkę studzienki kanalizacyjna i deszczowa.Teraz czas jest żeby zrobić odwodnienie z dachu. Dach jest płaski i będzie miał jakieś 120m2. Ogólnie są na tym budynku 3 rury spustowe z dachu o przekroju 150mm, 120mm i 80mm. Przekrój rur nie był w tym budynku w żaden sposób wyliczany. Mój ojciec który był dekarzem zrobił takie blaszane rury już 20 lat temu i zapewne są przewymiarowane. Potrzebuje z tych 3 rur odprowadzić wodę do studzienki deszczowej. Jakiej średnicy musi być rura która by była w stanie odprowadzić wodę z takiego dachu 120m2?

Kolejne pytanie mam takie. Działka obok domu o który pisałem wyżej jest moja i planuje tam wybudować dom. Niestety droga z której będę miał wjazd na działkę nie będzie miała dostępu do kanalizacji deszczowej (w planach jest tylko sanitarna). Domyślam się że żeby to wszystko było legalnie to muszę dostać pozwolenie na podłączenie się do studzienki deszczowej na działce sąsiada (dom z dachem 120m2) i oczywiście jego zgoda musi być. Ma być u mnie domek z dachem 2-spadowym o powierzchni 210m2. Wiem że ma być tam 6 rur ale nie znam ich przekroju jeszcze. Domyślam się że 100mm.

Jaka by musiała być rura odprowadzająca wodę z tego dachu 210m2 z 6 rurami?

Jeśli bym dostał zgodę od urzędu i od sąsiada to jakiej średnicy by musiała być rura która by wodę z tych 2 domów?