aniak25 24.06.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Niestety, znowu i nie wiem co jeszcze bo szlag mnie trafia z naszym ukochanym wrocławiem. Ale po kolei... Po pierwsze decyzja w sprawie slużebności od gminy na przejazd przez ich działki został dziś podpisany przez prezydenta miasta, co prawda z tygodniowym opóźnieniem i po mojej ostrej interwencji i pokazaniu palcem na mapie (dosłownie) ale jest Po drugie dostałam nakaz do 3 lipca uzupełnienia braków i naniesienia poprawek do wniosku o pozwolenie na budowę. Kilka rzeczy, które moja pani architekt przewidziała i już załatwiła i kilka innych drobiazgów ale.... jest jeden knot... Stwierdzili, że projekt jest niezgodny z warunkami zabudowy bo od MPWiK dostałam warunki na budowę wodociągu i kanalizacji a do PnB dałam projekt szamba i decyzję o budowie wodociągu. Problem tkwi w tym ze od początku wnioskowałam o tymczasowe szambo a jeszcze wczesniej o oczyszczalnie (nawet robiłam badania geologiczne w tym kierunku) a MPWiK nie mogło wydać innych warunków bo nasza dzielnica jest skanalizowana (co prawda nie w mojej bocznej uliczce). Napisali też ze nie planują w najbliższych latach rozbudowy sieci i ze jedyną możliwością podłączenia jest rozbudowa i wody i kanalizy w obu przypadkach na odcinku ok 100m. I tu właśnie jest rozbieżność. Miasto tak jakby wogle nie wzięło pod uwagę mojej prośby z wniosku o WZ a teraz robią problemy. Napisałam też we wniosku o WZ ze zobowiązuje się do budowy wodociągu no bo innego wyjscia nie ma ale tymczasowo chce szambo az miasto będzie stać na rozbudowe kanalizy bo mnie na pewno w nabliższym czasie nie będzie. No i wymodziłam dziś pismo w tej sprawie do urzędu i zaniosłam i czekam na efekt. Zgodzą się czy nie? oto pytanie za 100 000zł czyli mniej wiecej tyle ile może kosztować owa kanalizacja. Rozpisałam się ale uważam to wszystko za jakąś paranoję, gdzie polityka prorodzinna, gdzie ułatwianie startu w życiu na swoim, wściekła jestem bo znowu wszystko opózni się o kolejny miesiąc i wyjdzie na to, że w tym roku nie zacznę budowy. a miało być tak pięknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 17.07.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Na dzień dzisuejszy tak oto stoimy ze sprawami papierkowymi. 1. Wszczęto już (po dwóch tygodniach od złożenia) postępowanie w sprawie zmiany w Decyzji o Warunkach Zabdowy. Mam już złożone uzupełnienie w postaci zgody sąsiadów na taką zmianę więc zekamy jeszcze na papier z Mienia Komunalnego bo oni też są stroną i potem na podpisy z Urzędu Miasta i odpowiedź. Mam ogromną nadzieję, że będzie zgoda i choć Pani, która prowadzi sprawę i prowadziła WZ mówi żebym się nie matwiła to ja już po tym co przeszłam trzęsę się z niepewności. 2. Wodociąg - nie mogę się doczekać od ponad miesiąca na kosztorys od jednego z wykonawców, drugiemu wysłałam w piątek i już wczoraj dostałam wszystko wycenione. jednak to koniec dobrych wiadomości w tej sprawie bo Pan wyliczył, że całość będzie kosztować prawie 35 tys a ja zakładałam w moim kosztorysie do kredytu o 10 tys mniej jestem zła i mam nadzieję, że uda mi się wydębić jakiś rabat. 3. Kanalizacja - w tej sprawie właśnie to co punkt pierwszy opisuje. Zmiana w WZ dotyczy pozwolenia na tymczasową budowę szamba ub oczyszczalni. Niestety Pan, od którego dostalam kosztorys wodociągu nie jest w stanie bez projektu wycenić ile by kosztowało zrobienie sieci. Ja w podaniu o zmianę w WZ pisałam, że to ok 100tys bo z tego co się wywiedziałam to może kosztować 3-4 razy tyle co woda no wiec tak sobie przyjęłam. Mam nadzieję, że słusznie. A poza tym poskarżę się na sąsiadów, któzy zawsze są najmądrzejsi sąsiad upiera się, że nie powinnam składać wniosku o warunki przyłącza do MPWiK tylko pójść do nch z projektami przyłącza wody i kanalizy jako przyłącza tymczasowego przez działki na których kiedyś ma powstać droga a ja głupia zgodziłam się na budowę wodociągu. Może i mogłam ale najtańszym wyjściem było preprowadzenie tych przyłączy przez działkę rodziców i sąsiadów na które się nie zgodzili. Prowadzić przyłącza drogą nie zgodziło się MPWiK a w warnah pisali, że mogę się przyłoczyć ale koniczne jest rozbudowanie sieci. Poza tym zdecydowałam się na rozbudowę bo bałam się, że w długim na 90m przyłączu będzie kiepskie ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 25.08.2009 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Kolejne zapiski Dostalam kolejną wycenę od ekipy, sprawdzonej i poleconej. Wklejam dokładny zakres prac ponieważ jest to moja trzecia wycena i ceny w miarę podobne więc zastanawiam się czy jeśli ktoś pisze o swoich wycenach bierze pod uwagę zakres prac. W moim przypadku ekipa będzie zamawiała towar sama ale z mojej ustalonej hurtowni gdzie sama będę negocjować ceny. Dla przypomnienia: pow użytkowa 127m2, garaż 38m2, pow domu bez garażu 144m2 (nie wiem jak to przypiąć do pow użytkowej i garażu bo mi się jakoś nie zgadza) tu wycena STAN ZEROWY 15 500 w tym:usunięcie humusuwykopy pod ławy,położenie uziemienia??? wywóz ziemi pomiary przy wykopach przygotowanie i montaż zbrojenia zabetonowanie ław izolacje poziome ław ściany fundamentowe - z bloczków lub lane izolacje pionowe cieplne i przeciwwilgociowe zasypanie i zagęszczenie ułożenie kanalizacji izolacja pozioma z folii zabetonowanie podkładu z chudego betonu PARTER 9 500 w tym:Murowanie ścian zew i wew Otwory na drzwi i okna (nadproża) Kominy i kanały wentylacyjne Schody żelbetowe zabiegowe Strop + wieniec STROP NAD PARTEREM 9 000 w tym:wieńce podciągi słup strop balkony zbrojenie zabetonowanie PODDASZE 12 500 w tym:sciany kolankowe i działowe Otwory na drzwi i okna (nadproża) wieńce kominy wieloprzewodowe prefabrykowane wykończenie kominów ponad dachem DACH konstrukcja drewniana 9 300 POKRYCIE DACHU 16 200 w tym:ofoliowanie ołacenie pokrycie dachówką betonową montaż orynnowania montaż okien dachowych montaż wyłazu dachowego obróbka wykończeniowa podbitka W SUMIE 72 000 koszty dodatkowe: fadroma, geodeta, szalunki, transport, ubijarka płytowa OK 5000 Bardzo proszę o opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 25.08.2009 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 I jeszcze kolejne papierkowe informacje: 1. najpierw huuuurrrrraaaaaa bo dostałam zgodę na wybudowanie szamba lub przydomowej oczyszczalni, ode mnie zalezy co zrobię. A ja zrobię tak, że składam pozwolenie na budowę z szambem bo projekt gotowy i nie będę tego zmieniać. Poza tym do ozyszczalni potrzeba zrobić operat wodno-prawny a to i kasa i znowu czas, tak wiec składamy z szambem a potem sobie w trakcie budowy być może zgłosimy zmianę i powoli będziemy załatwiać co trzeba. 2. teraz drugie hura bo w tym tygodniu składamy wnioek o pozwolenie na budowę To już drugi raz, poprzedni musieliśmy wycofać bo nie dalibyśmy rady złożyć wszystkich uzupłnień w wyznaczonym terminie. Teraz już jest tak zrobione, że nie powinni się do niczego przyczepi. Pozostaje jedno uzupełnienie ale o tym pkt 3. 3. Czeka mnie jeszcze wizyta Pani z wydz. ochrony środowiska, która ma sprawdzić czy na działce nie ma drzewek do usunięcia. To też jest dla mnie masakra bo wniosek w tej sprawie wpłynął już w lipcu i wogle bez sensu, e kazali nam starać się o tą opinię bo na mapie nie ma żadnych anaczonyh drzewek, tym bardziej, że większa część działki jest sobie ślicznym trawniczkiem a reszta porośnięta zielskiem. No ale nic, w porównaniu z tym co mieliśmy do przejścia to pikuś więc w przyszłym tygodniu mam Panią na działce i jak napisze opinię do uzupełniam wniosek PnB i pozostaje czekać.....a potem zaczynamy budowę )) i tyle na dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 03.12.2009 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Czas najwyższy zacząć prowadzić dziennik. Do tej pory miałam tyle załatwiania, że ani czasu ani ochoty nie miałam pisać. Zresztą po co skoro wszystko szło pod górkę. Odnośnie tego co powyżej w poście to owszem dostaliśmy pozwolenie na szambo, była Pani od zieleni (musiałam zrobić inwentaryzację i narysować jakie drzewka mam na działce). Powolenie na budowę złożyliśmy 4 września (podejście numer dwa) Niestety Pani z IV piętra UM czepiła się Pani z III piętra, dlaczego ta wystwiła pozwolenie na szambo w środku miasta. Potem dowiedziałam się, że w złożonym projekcie jest niezgodność z warukami z MPWiK. Było odkręcanie tego wszystkiego, pisanie do MPWiK o zmianę decyzji bo my składaliśmy tylko o wodę a dali na wode i ścieki , potem rozmowa z kierownikiem wydziału na temat i czekanie czy Pani sę zastanowi na tak czy na nie. I..................uwaga.................... 4 listopad wydane zostało pozwolenie na budowę Półtora roku męk, załatwiania, biegania, stresów, rozmów ale jest udało się, mamy PnB. Na dzień dzisiejszy a właściwie jutrzejszy czyli 4 grudnia odbieramy dziennik budowy No i właściwie moglibyśmy zacząć ale jeszcze załatwiamy kredyt i muszę ostatecznie dogadać się z ekipą i podpisać umowę. Mam nadzieję, że uda nam się załatwić to wszystko do końca roku. Acha, jeszcze jedno, pozostaje sprawa służebności, którą musimy zapłacić za dojazd do działki bo jest decyzja o ustanowieniu drogi koniecznej. Chcielibyśmy to odłożyć do uzyskania kredytu bo do zapłaty jest 16 000zł ale dopóki nie zapłace nie będzie aktu notarialnego a dopóki tego nie będzie nie mogę zacząć bo nie mogę używać tej drogi. Z drugiej strony wcale nie uważam, że powinniśmy płacić cokolwiek więc składamy pismo, w którym opiszemy nasze stanowisko w tej sprawie i poczekamy na odpowiedź. No i na dziś to będzie tyle ale teraz to już będzie mam nadzieję z górki i będę mogła na bierząco pisać o postępach bo w końcu jakieś postępy wogle będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 05.12.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Tak jak pisałam, wczoraj odebrałam opieczętowany dziennik budowy. Co nas jeszcze czeka jeśli chodzi o papiery (no bo przecież w naszym pięknym Wrocławiu papierologia nie zna granic ): 1. W poniedziałek daję wszelkie papierki naszemu Panu od kredytów coby je poskładal do banków. Składamy do trzech, później opisze jakie wybory i dylematy. 2. Również w poniedziałek składamy wniosek o wydanie zaświadczenia o uprawomocnieniu PnB bo dla urzędu wydanie dzienika jest równoznaczne z ostatecznością PnB ale dla banku raczej nie. I to mnie zastanawia bo w dzienniku mamy wyciąg z prawa budowlanego i tam jak byk stoi, że dziennik można zarejestrować i wydać w 3 dni po uprawomocnieniu? Zastanawiające 3. W tygodniu też chcemy złożyć do gminy takie pisemko, że nie podpisujemy protokołu z rokowań w sprawie słuzebności bo nie zgadzamy się na podaną kwotę do zapłaty (16tys). Gdzieś tam wcześniej było o co biega to się nie będę powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 14.12.2009 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 No więc tak: Ad 1 Papierki oddane Panu od kredytu, czekam jeszcze na zaświadczenia o zatrudnieniu moje i męża, maja być na jutro, no i jutro chyba będzie do odebranie zaświadczenie z urzędu dla banku o uprawomocnieniu bo jednak musi być. Ad 2 patrz ad 1 Ad 3. Kurde blaszka, wkurzyliśmy się na prawnika bo się strasznie ociągał z tym pismem i podziekowaliśmy mu ładnie, muszę sama coś kombinować bo trzeba to przyspieszyć. Teraz jeszcze co nieco o kredytach. Z tego co powiedział nam nasz "Pan Kredycik" a) najlepszy kredyt jest w PEKAO SA z dopłatami dla małżeństw. Okazuje się że jest najlepszą na rynku i przebija kwotowo ofertę w euro bo też rozważaliśmy taką opcję.Po 96 miesiącach rata dopiero w pełnej wysokości. Oprocentowanie 6,20% w stosunku rocznym (wibor na dzień dzisiejszy 4,3%, marża 1,90%) b) na drugim miejscu oferta BPH - marża 2,20% c) na trzecim miejscu DOMBANK - oprocentwane 8,5% na dofinansowanie dla małżeństw ale...jest najszybszym bankiem, nie ma skomplikowanych procedur, nie trzeba robić własnych wycen, harmonogramów rzeczowo finansowych potwierdzanych przez nadzorcę budowy itp. Do Pana Kredycika osobiście należy wykonanie zdjęć działki i podpisanie ogólnikowego własnego harmonogramu prac. Tak więc do tych trzech składamy, na razie poszedł dombank i pekao, teraz jeszcze bph. W sumie w pekao i dombanku jest taka sama rata rzez te 8 lat a potem można zawsze zmienić bank. Jak ktoś z czytających jest na takim samym etapie to napiszcie co sądzicie o tych kredytach. Ja się nie znam a głównie zależy nam jak pewnie większości na niskiej racie ale też na niskiej sumarycznej kwocie jaka będzie do spłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 14.12.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 No i mam do szybkiego rozwiązanie jeszcze jeden dylemat - z czego budować? Do tej pory byłam za silką lub ceramiką a totalnie wykluczalam ytong bo gdzieś kiedyś słyszała że jest be i tak mi jakoś zostało. Teraz Pan który będzie budował ma swój dom z ytongu i bardzo sobie go chwali, ceramika też może być ale nie jest za silką. Podpowiedzcie jak możecie co wybrać. Jak dla mnie szybiej i ładniej buduje się z silikatów (tylko czym się tak bardzo różni silka od ytongu że jedno jes dobre a drugie nie???). Ceramika poryzowana jest niby naturalna i ciepła ale silikat jak dla mnie też jest naturalny. Patrząc na allegro cena zwaliła mnie z nóg bo za ytong średnio wychodzi 58zł/m2, za silkę 54zł/m2 a za porotherm 38zł/m2. A nie tak dawno te materiały były bardzo zblizone cenowo. Może dodając zużycie zaprawy przy porothermie cena m2 muru a nie samego bloczka daje podobną cenę. Czy przy silikatach trzeba ocieplać wełną albo jest to wskazane czy można dać grubiej styropianu. Zakładałam ściany 24+12 a teraz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 01.03.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Hura, huraaaa, hurrrraaaaaaa Właśnie dowiedziałam się, że na nasze konto wpłynęła pierwsza transza z kredytu no teraz kto mi powie czy to koniec czy początek Oczywiście koniec z papierami na chwilę obecną ale coś czuję że początek miliona innych spraw i decyzji i czegoś niesamowitego w naszym życiu - Naszego Domu Ze spraw do załatwienia: 1. Służebność - zapłacić, podpisać akt notrialny i zapomnieć o mękach z gminą w tej sprawie 2. Zdecydować z czego budować - opcje są dwie - klimablock + wełna, silka + wełna - będzie to co tańsze 3. Zawieźć zgłoszenie o rozpoczęciu robót budowlanych 4. Spotkać się z majstrem, podpisać umowę, wytyczyć wstępnie budynek, zdjąć humus 5. Zamówić geodetę do wytyczenia budynku 6. Zamówić prąd budowlany - ciekawe ile to kosztuje? 7. .......i rozpoczynać roboty ziemne i koniecznie spisywać w dzienniku to co najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 03.03.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 No szlag mnie trafi chyba, mam dość Ad 1. Służebność - byłam dziś w urzędzie gminy i po podpytaniu się o różne sprawy podpisałam protokół rokowań na podstawie którego tworzy się akt notarialny. W tym protokole jak byk stoi, że na działki które są obciążone służebnością za którą płace grube pieniądze nie mają ksiąg wieczystych i trzeba założyć. OK, robi to notariusz ja płace 200zł za każdą. Do podpisania aktu notarialnego potrzeba wiec potwierdzenia ze gmina jest właścicielem tych działek. W między czasie koleżanka zza biurka mówi ze nie wiadomo czy nie ma przypadkiem ksiąg bo ostatnio zakładane były na wszystkie działki które ich nie miały (fajnie bo może 400zł w kieszeni). sprawdzanie ... i co, okazuje się że księga jest stara i nieaktualna i ze jest tylko decyzja komunalizacyjna (cokolwiek to znaczy) i że oni nie wiedzą czy te działki nie są przypadkiem własnością skarbu państwa. Burdel mają w papierach jak nie wiem co a ja stoję z robotą bo nie mam prawa dojechać do własnej działki. Koniec końców czekmy na wyjaśnienie a akt nie będzie podpisamy w piątek tylko w przyszłym tygodniu Ad 2. sprawa jeszcze nie rozwiązana, czekam na info. Ad 3. Zawiezione i nawet Pani powiedziała, że nie musimy czekać bo już wstępne rzeczy można robić byle pierwszy wpi do dziennika był 11.03 Ad 4. Spotkanie wstępnie w sobotę 6.03 Ad 5. wytyczenie budynku - 500zł Ad 6. dzięki pomocy Smoka wiem co i jak i jak już trzeba będzie to się zrobi Ad 7. rozpoczynamy w czwartek 11 marca - odpukać oby niec się nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 16.03.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Problemów ciąg dalszy, nie wiem kiedy to się skończy Sprawa gminy i dojazdu do działki nadal nie rozwiązana. Jutro tam dzwonię to się może coś dowiem. Wymyślili, że dadzą mi na razie dzierżawę i będę płacić czynsz dzierżawny. Złożyłam pismo w którym nie zgadzam się na takie rozwiąanie sprawy bo nie zamierzam płacić za błędy gminy. Poza tym skoro nie mogą podpisać aktu notarialnego bo nie mają dowodu własności działek a decyzja komunalizacyjna jest nie wystarczająca to na jakiej podstawie dadzą umowę dzierżawy. beznadziejna sprawa. No i jeszcze jedna kwestia. Dowiedziałam się dziś, że dostałam wreszcie pozwolenie na budowę wodociągu, który przechodzi przez te same działki co moja droga dojazdowa i też podpisywałam protokół uzgodnień z gminą. Czy to wszystko jest nie ważne ??? Dobra informacja jest taka, że poprawia się pogoda i choć miałam zacząć 11 marca to opóźni się to wszystko i zaczniemy zaraz po świętach wielkanocnych a może się uda zrobić wielką dziurę już przed świętami i tego będę się trzymać a reszta ... mam nadzieję, że jakoś się ułoży ... byle w miarę szybko. Z pierwszych obliczeń naszego majstra wychodzi ok 1300szt bloczków po 2,72zł na fundament = około 3540zł i 1760szt bloczków klimabloc po 5,20zł na ściany zewnętrzne = około 9200zł tyle na dziś, zobaczymy jak jutro z gminą ale nastawiona jestem bojowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.04.2010 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Znowu była długa przerwa w pisaniu ale musiałam pozałatwiać wszystko do końca. Udało się ....ale po kolei - niestety będziemy płacić dzierżawę na dojazd dopóki gmina nie zrobi porządku z papierami i będzie w końcu możliwość zakończenia sprawy służebności aktem notrialnym; na razie co miesiąc 238,50 + 22%vat na konto gminy i protokół przekazania podpisany tak ze od 7.04 możemy sobie przejżdzać i przechodzić - miało byc przed świętami ale ze względu na pogodę i sprawę powyższą przesnęliśmy termin rozpoczęcia a teraz uwaga, ogłaszam wszem i wobec DNIA 7 KWIETNIA 2010 ROKU ROZPOCZĘLISMY BUDOWĘ NASZEGO NOWEGO DOMKU :) 1. wczoraj została wykopana rzez bardzo sprytnego koparkowego pana Sławka wielka dziura - 90zł/h 2. dziś będzie geodeta do wytyczenia bydynku - 500zł 3. jutro przyjedzie buda dla panów budowniczych 4. w poniedziałek rano będą już panowie i kopią fundamenty 5. nie wiem jeszcze kiedy ale podobno do końca przyszłego tygodnia jeśli pogoda nie przeszkodzi fundamenty z bloczków już będą i to nawet zasypane i zagęszczone pewnie wiecie jak bardzo się cieszę po całych 22 miesącach i 7 dniach od pierwszego złożonego papierka o WZ, że nareszcie zaczynamy a jak mi się uda to wieczorkiem wstawię jakieś fotki pięęęęknej dziury pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 05.05.2010 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nareszcie mam mój komputer, więc pierwsze zdjęcie z placu boju - dziura http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/YKrn9GjNWr6WuL6gBB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 07.05.2010 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 22.04.2010 zalane i zaizolowane ławy i już rozpoczęta budowa fundamentówhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/mr7SIAtrb8Mpms8D6B.jpg widok na wykuszhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/cf5IKGuw7PlmKVENbB.jpg widok na garażhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/WpLl8lhdGNDODLLnuB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 07.05.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 27.04.2010 gotowy zamaziany fundamenthttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/teK5tjIac6T9Nv9AIB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/H3jML5IsbZPFgv11HB.jpg widok od strony garażuhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/kVz7oPbymq8D3Gu9ZB.jpg tu będzie wejście do domkuhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/BbbPG5aVyBEcJGKaQB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 07.05.2010 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 29.04.2010 układanie zbrojenia pod płytęhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/99Ojq6sfBsB8qVm9BB.jpg już ułożone wszystkie żelastwohttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/w9VBPEif8vLUe5HH6B.jpg obrys tarasu z przygotowanym zbrojeniem do zalania razem z płytąhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/HfiqPFqyLUdNNaxiTB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 07.05.2010 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 tego samego dnia czyli 29.04.2010 lotnisko :) z wystającymi rurami do kanalizy i żółto-niebieski wąż do podłączenia wody http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/g5lwFmbpP7Bq5a2CaB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/adJ9g4l9nH1O4VIzNB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/R1aQKKxDWEdBJl9xqB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 07.05.2010 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 dzień następny 30.04.2010 Po pierwsze mój synek skończył 5 lat Wszystkiego najlepszego Kochanie ! Po drugie miały być wyprowadzone narożniki więc byłam na to nastawiona. Wracam z pracy a tu niespodzianka, zastałam taki widok: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/aCwf2pK67Tad7LFGTB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/fY70z2O4TM4pEfzMxB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/NkpTDxV3rDZCffBKEB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/volk82SWLJMh6CViLB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 17.05.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) Spróbuję podsumować stan O (kwoty w zaokrągleniu) 1 cement 1 932,00 zł 2 wapno 221,00 zł 3 papa papierowa288,00 zł 4 beton b20 na ławy i stan 0 5 454,00 zł + pompa dojazd + pracownik 832,00 zł 5 pręt gwint ocynk fi 10 134,64 zł 6 pręt gładki fi 6 1 251,00 zł 7 pręt zbrojeniowy fi 12 2 732,40 zł 8 drut wiązałkowy 150,00 zł 9 bloczki fundamentowe 1300,00szt po 2,29 zł = 2 973,10 zł 10 dysperbit 954,00 zł 11 plastpapa 486,00 zł 12 folia ldpe 396,00 zł 13 lepik - smołowiec 20,00 zł 14 kij do smołowca 10,00 zł 15 piasek do zasypu fundamenty dom 60,00t po 20,00 zł = 1 200,00 zł 16 koparka do zasypu fundamentów 430,00 zł 17 piasek do zasypu taras 20,00 po 15,00 zł = 300,00 zł 18 piasek rzeczny do zaprawy 400,00 zł 19 tłuczeń do utwardzenia drogi 5,00 t po 80,00 zł = 400,00 zł 20 deski i inne drewno 630,00 zł 21 plastyfikator do zaprawy 40,00 zł 22 płyta styropianowa fs 20 10cm 86,40 zł 23 gwoździe 50,00 zł 24 cegła betonowa 385,00szt po 0,75 zł = 288,75 zł 25 tarcza ścierna do stali 45,00 zł 26 rura i inny plastik do wyprowadzenia kanalizy i dojścia wody 330 zł 27 kołki na ławice50,00 zł 28 siatki zbrojeniowe do płyty fundament 1 775,00 zł 29 dodatkowe bloczki 2 palety 424,00 zł SUMA: 23 282 ZŁ - MATERIAŁ + 11 175 ZŁ - ROBOCIZNA (fundamenty, taras, schody wejściowe) = OK. 35 000 ZŁ KOLEJNE KOSZTY: klimabock 1680,00szt po 5,20 zł = 8 736,00 zł kształtki wieńcowe i nadprożowe 1 497,00 zł terriva 5 450,00 zł kominy 3 900,00 zł stal na żebro 600,00 zł styro 28,00zł zamówiona więźba 7 262,00 zł robocizna: parter 6 300zł; kominy 2 325zł SUMA: 20 211 ZŁ MATERIAŁ + 8625 ZŁ ROBOCIZNA (parter, kominy) = 28 836 zł Dojdzie jeszcze robocizna za strop - 9375zł Ale chyba całkiem dobrze to wygląda Edytowane 18 Maja 2010 przez aniak25 uzupełniłenie kwot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 04.06.2010 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 (edytowane) Otworzyłam galerię zdjęć, tam są wszystkie z budowy, tu tylko wyciąg. wiechahttp://lh4.ggpht.com/_ZM5TXKPrdjg/TAlGyAAeV9I/AAAAAAAAAVA/wtdhfEL4A8Y/s640/IMG_0165.JPG widok ze spocznika - o lewej drzwi do łazienki, do naszej sypialni i do pokoju synkahttp://lh3.ggpht.com/_ZM5TXKPrdjg/TAlGzuYD4_I/AAAAAAAAAVM/i_VNJZE9154/s640/IMG_0169.JPG wybrana dachówka - creaton premion miedz angobowanahttp://lh6.ggpht.com/_ZM5TXKPrdjg/TAlGz_cRrMI/AAAAAAAAAVQ/mBqrehHg8Ks/s512/IMG_0174.JPG Edytowane 5 Czerwca 2010 przez aniak25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts