aniak25 03.06.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Jeśli ktoś ma ochotę to bardzo proszę o wpisy.pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.06.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Aniu bedę pierwsza wytrwalosci zycze i bede podgladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 03.06.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Cześć Aniu Będę Cię odwiedzać Ja buduję dom, który jest projektem indywidualnym wykonanym na bazie rodo 6 z podwójnym garażem. Jestem ciekawa Waszych rozwiązań. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 10.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 WitamMy budujemy rodo5 - okolice północne Wrocławia. Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z wyboru projektu. W wątku o rodo 6 we wcześniejszych wpisach sporo o swoim domu pisała remle. Mimo, że buduje rodo5, sporo podpowiedzi skorzystałam od niej.W jakich okolicach się budujecie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labi 20.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Witam, mam zamiar rozpocząć budowę wg projektu Dom w Rododendronach 6. Poszukuję kogoś w okolicach Wrocławia, kto ma już na ukończeniu budowę domu wg tego projektu, aby obejrzeć jak wygląda on w rzeczywistości. Jeśli będzie ktoś taki miły, chętnie umówię się na spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 26.02.2009 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 witam labi, my niestety jeszze nie zaczelismy budowac ale vanka jest na ukończeniu tyle ze rodo 5 i sama chcialabym się do niej wybrac. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 26.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jestem ciekawa rzutów i elewacji, bo budujemy bardzo podobny domek z zewnątrz. W dzienniku tego jeszcze nie widać ale dojdzie garaż i nasz będzie wyglądał prawie jak wasz od frontu, bo reszty nie widać. Może wrzucisz jakieś zdjęcia do dziennika. Chętnie obejrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 26.02.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 KREDYT-możesz załatwiać nie mając jeszcze pozwolenia na budowę ,ale transzę wypłacą Ci dopiero po dostarczeniu odpisu i ustanowieniu hipoteki w księdze wieczystej-(druk do sądu powinien przygotować Ci bank)oraz dostarczeniu pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 26.02.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 W Pekao sa do wnoisku o kredyt konieczne jest załączenie prawomocnego PnB, wiem bo też czekam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 27.02.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja chyba bede miec podobne problemy z PGM. Napisali mi, że zapewnią mi odbiór ścieków pod warunkiem wykonania koncepcji na uzbrojenie w media działek sasiadujących ( a jest ich 5, z tym że nie mają one jeszcze właścicieli należa jezcze do rolnika , który je przekształcił w działki budowlane). Także pozostaje mi pewnie przydomowa oczyszczalnia a to sie wiążę z podwójnym wydatkiem, bo póżniej i tak bede musiała sie podłaczyc do kanalizacji, jeżeli ją kiedyś zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 28.02.2009 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 monikaa13 wrzucę do dziennika rzuty i elewacje jak tylko wprowadze zmiany a ze z grafiką komputerową jeszcze jestem na bakier to trochę potrwa lukasz i claudi dzieki za info, postaram się zacząc jak najwczesniej, nasz pan od kredytów namawia nas na franki w nordei ale jestem sceptycznie nastawiona bo kolezanka majac juz nowe mieszkanie chciala wziasc 100tys i nie dostala, no i zobaczymy jak wyjdzie jeszcze kredyt z doplata w pko meri nie chce cie martwic ale ja bym sama tego nie przeszla , dobrze ze mam taka fajna pania architekt i jej kolege z biura ktorzy załatwiaja mi to wszystko bo najpierw powinnam wybudowac dla miasta za wlasne pieniadze wodociag i kanalize a potem dopiero dom. z oczyszczalnia tez jest problem jesli budujesz w miescie bo mimo braku uzbrojenia i duzych kosztów i pisma ze to tymczasowo nie pozwalaja i trzeba pokombinowac ale jak juz bede miala to na papierze to powiem ci jak to zrobic anjamen - dopiero teraz sie zorintowalam od dluzszego czasu sledze twoj dziennik i podziwiam wielkosc lazienki i wogle twoich pomyslow tym bardziej ze blisko mnie budujesz a bylas pierwsza osoba ktora dodala wpis do moich komentarzy dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marijah 28.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 witam życze wam powodzenia i jak najmniej problemów związanych z budową ja na pozwolenie czekałam ponad 4 miesiące może u was bedzie szybciej;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 28.02.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 lukasz i claudi dzieki za info, postaram się zacząc jak najwczesniej, nasz pan od kredytów namawia nas na franki w nordei ale jestem sceptycznie nastawiona bo kolezanka majac juz nowe mieszkanie chciala wziasc 100tys i nie dostala, no i zobaczymy jak wyjdzie jeszcze kredyt z doplata w pko Jeśli kredyt z dopłatą to polecam Pekao warunki o niebo lepsze niż w PKO, my też taki kredyt bierzemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Cześć, sprzedaję i Jezierskiego, i Urzędowskiego.. więc mam dylemat? Pomijając kwestie producenta i sprzedawcy dwie uwagi do produktów: - w życiu nie widziałem pomarszczonej okleiny, więc to bajka. - druga to malowanie co 5-6 lat. Jeśli wybierzesz w miarę racjonalnie kolor to wg moich doświadczeń i 100% przekonań lakier na meranti wytrzyma bez konieczności odnawiania go przez min 7 lat. To nie znaczy też że po 7 roku odpadnie od okna płatami, ale będzie na tyle cienki, że przy spojrzeniu przez mikroskop fachowiec w labolatorium uzna że można go odnowić. A lakierowanie zrobione w porę to mała chwila, przegapienie tego momentu może kosztować 2-3 razy więcej pracy przy renowacji. Oczywiście - jak wszędzie - są wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.03.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Strasznie drogą masz firme .Ja zaplacilem za fundamenty 4700 szalowali deskami , wykop za koparke zaplacilem 700 zl wiec za co chca 5 200 zł ??Izolacja 1500 zl łącznie z wysmarowaniem dysperbitem itp zasyp z zawiborwaniem i wylaniem plyty 1000 zl - jeden dzien roboty 4 ludzi parter 15000 góra 10000dach 19000 - skomplikowany bardziej niz Twoj wylewki po 12 zł bez materiału , tynki 24 zł z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 22.03.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 No nie, redpradnik nie załamuj mnie a juz sie uspokoilam ze to jednak dobra cena a teraz znowu, sama nie wiem co mysleć. Ekipa sprawdzona wiec chce zeby to wlasnie oni budowali, drugi plus taki ze sami zalatwiają wszystko i nie bede się musiala martwic kiedy co zamowic ale ... ponegocjuje z nimi na bank ale juz mi zapowiedzial szef ze nie da sie bardzo zbic z tej ceny bo jest bardzo tanio dla mnie te fundameny wlasnie stanowily zagadkę. Bo jak widzisz u siebie gora i dol razem to 25 mnie tez tak wychodzi tylko inaczej rozbite ale faktycznie prace ziemne troche duzo finlandia dzieki za opinie, co prawda nie pomogo mi w podjeciu decyzji bo jak przeczytalam w ankietowym watku jareko "serce za drewnem a rozum za PVC" to wlasnie tak sie czuje. Zawsze chcielam duuuzo drewna w domu ale jednak ze wzgledow finansowych zostanie wstawiony drewnopodobny plastik. A swoja drogą jako znawce tematu zapytam czy jest jeszcze godna polecenia firma robiaca okna PVC a tansza od jezierskiego? chcialam wycenic w MS okna i VEKA ale tych pierwszych nie moge cos zastac w biurze a do drugich jakos nie jestem przekonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 30.05.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] Czas na cyferki. Mam wstępny kosztorys budowlany od ekipy, która będzie budować naszego rodo. Materiały będą załatwiać sami i tu kwestia względna odośnie ceny. Wstępnie wyszło 120 tys za materiał na cały dom ale... ceny się zmieniają no i my zmieniamy parę rzeczy m.in. strop na terrive, likwidujemy balkon a budować będziemy z silka e25 tak więc biorę tą wycenę +/- Niektóre materiały będą zamieniane na tańsze a beton liczony jest już z transportem. co do robocizny to wychodzi tak: domek: 127m2 pow użytkowej 133m2 pow zabudowy 222m2 pow całkowita 783m3 kubatura kosztorys: roboty ziemne (humus, wykopy, uziemienie, wywóz ziemi, zasypanie fund., pomiary, praca koparki) - 5 200 zł fundamenty (podklady, wylanie ław, szalunek i wylanie ścian fundamentu) - 6 600 zł izolacja fundamentów (izolacja ław papą zgrzewalną, przeciwwilgociowe pionowe, styrodur, folia kubelkowa) - 3 900 zł podkłady betonowe (z materiałów sypkich na gruncie, betonowe) - 3 500 zł w sumie - 19 200 zł sciany parteru (murowanie ścian zew i wew, otwory okienne i drzwiowe, kominy i wentylacja, schody żelbet zabiegowe, strop, wieniec) - 18 200 zł ściany poddasza (murowanie ścian zew i wew, otwory okienne i drzwiowe, kominy i wentylacja, okładziny kominów i wentylacj) - 7 400 zł zbrojenie (przygotowanie i monta zbrojenia ze stali) - 2 400 zł w sumie - 28 000 zł dach (konstrukcja dachu, folia, łatowanie, ułożenie dachówki, montaż okien połaciowych, ławy kominiarskie, rynny) - 19 700 zł Czyli stan surowy zamknięty 66 900 zł I teraz bardzo proszę o komentarze - dobra cena czy zła cena? wyjatkowo drogo! stan zeowy 19 tys to przegiecie na maxa! Ja płacę ok 8 tys, domek mniejszy o jeden garaż (135m uzytkowej + garaz 20m) za dach o pow 200m płacę 13tys kompleksowo pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/uzytkownik46359.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 13.06.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam, moja ekipa (buduję na północny Wrocławia) za stan surowy z dachem wyliczyła 43.000 zł / ok. 250 m2 p.u., ok. 300 m2 p.c, ok. 300m2 dachu, w tym dach 13.000 zł. Czy są dobrzy - nie wiem. Na razie mam zalane ławy i położoną na nich izolację. Dalsze prace wstrzymuje (od prawie 2 tygodni ) pasqdna pogoda oraz to, że ekipa znalazła jakąś fuchę pod dachem i do roboty na świeżym powietrzu (przy zagrożeniu deszczowym) się nie kwapią. Jakby co, służę namiarem i/lub wizją lokalną u mnie na budowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 30.06.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witaj Przyszlam sie przywitac i zyczyc stalowych nerwow w zalatwianiu wszystkich dokumentow ,bo chyba musza Ci byc potrzebne ....no i jak najszybszego rozpoczecie budowy i mnie tez sie wydaje ze strasznie drogo sobie policzyli za fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.radko 25.08.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Hejka! Po pierwsze chcę życzyć wam duuużo cierpliwości bo urzędasy w naszym kraju życia nie ułatwiają. Trzymam kciuki i bedę zaglądać. Nie wiem jak jest z budowaniem w okolicach Wrocka ale my pod Poznaniem zbudowaliśmy dom i założyliśmy dach za w sumie 38 tys. zł za robociznę. De fakto cały stan surowy otwarty z materiałami (cegła roben poroton 24 cm, dachówka roben plus) kosztował nas jakieś 120-125 tys. Nie ukrywam, że dużo walczyliśmy o ceny z firmami ale było warto, np. za dachówke płaciliśmy 2,4 zł za sztukę o początkowa cena proponowana oscylowała w granicach 3,5 zł!!! Co do okien to my czekamy na okna w profilu VEKA Perfectline 5-komorowe i cena jest ustalona na 21 tys z montażem aha no i w tym jest brama garażowa z Krispol'a z automatyką i montażem. Faktem jest, że wszystko w bieli więc troszkę taniej. Trzymajcie się ciepło i jeszcze raz dużo szczęścia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts