aniak25 26.08.2009 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dzieki Aniu za miłe słowo. Odwiedziłam też twój dziennik budowy i jednak ukłucie zazdrości jak przy każdym domku już w takim stanie, też już bym tak chciała i mam nadzieję, że w miarę szybko to nastąpi Domku z archonu są naprawdę fajne, takie bajowe a ja zawsze marzyłam o małym białym domku, że użekł mnie mój rodo A tak wogle to mimo tylu przeszkód i czasu oczekiwania wciąż jestem optymistycznie nastawiona i ciągnę do przodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.08.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witaj Aniu własnie przejrzalam sobie Twój dzienniczek i jedna rzecz mnie zdziwiła a mianowicie, że do POŚ potrzebujecie operat wodno-prawny. W zeszły roku mieliśmy montaż oczyszczalni i z tego co pamiętam to jeżeli nie naruszac stosunków wodnych to przy normalnej wielkości oczyszczalni nie jest wymagany operat. pzdr Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 26.08.2009 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Hej Monika, dzięki za informacje, muszę się w takim razie dowiedzieć i popytać. Mi powiedziała o tym Pani architekt ale ja nie wiem od czego to zależy może to tak w mieście musi być. A poza tym kiedy narusza się stosunki wodne? Wogle z tego co wiem to niby drogo to operat drogo kosztuje i długo trwa ale na naszej miejskiej stronie piszą, że wniosek to opłata skarbowa 217 zł. Sama już nie rozumiem. Jeśli wiesz coś wiecej o prawnej stronie montowania oczyszczalni to napisz proszę. My możemy mieć tylko biologiczną oczyszczalnie.I dzięki wielkie za to info. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.08.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Aniu nie jestem ekspertem ale z tego co pamiętam to stosunki wodne narusza się wtedy gdy chce sie, np. odprowadzic wodę ze swojej działki do rowu poza terenem dzialki albo na sasiednią działkę. W przypadku Poś nic nie wydostaje sie poza działkę. Jeśli chcesz być na 100% pewna to zadzwoń do siebie do Urzędu Gminy lub do Starostwa. Możesz tez zadac pytanie w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/decyzje-o-warunkach-zabudowy-i-plany-pomoge,t18258.htm?highlight=poś powinnaś dostac konkretną odpowiedz. Ze swojej strony musisz mieć projekt oraz badania gruntu ale to naogół mają w cenie firmy zajmujące się montażem. Potem składasz papiery do Starostwa i czekasz 30 dni. Jeżeli w tym czasie Starostwo nie wniesie sprzeciwu możesz przystapić do monażu. Komfort korzystania z oczyszczalni a z szamba to ogromna różnica wiec myślę, że warto zgłębić temat. monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 26.08.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dzieki za odpowiedź i link do wątku, teraz już coś mi naświetliłaś, masz raję musze się zagłebic w temat. Gościa od projektu poś już mam, a badania gruntu zrobiłam przed wystąpieniem o WZ. Ostatnio robiłam zmianę w WZ i pozwolili mi na szambo lub poś, żeby było szybciej składamy z szambem a potem zmienimy. Taki mam plan a jak się dowiem wsystkiego będzie łatwiej.jeszcze raz wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.08.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Aniu bez sensu jest składac papiery do pozowolenia z szambem.Zmiany, które trzeba potem zrobić nie należą do ciekawych.Na etapie, na którym jestescie architekt tyłko i wyłącznie wyrysowuje na mapie, w którym miejscu ma byc Poś a całą papierologię związaną juz bezpośrednio z Poś zrobisz sobie przed samym montażem.Narazie nie jest Ci potrzebny żaden projekt, żadne badania, kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 26.08.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie możliwe, to dlaczego teraz muszę dać projekt szamba razem z pozwoleniem. Zreszta po złożeniu pierwszy raz pozwolenia na budowę dostałam nakaz uzupełnieia i jedną z rzeczy do poprawienia był nakaz usunięcia projektu szamba bo w WZ były warunki z MPWiK na zrobienie wodociągu i kanalizacji. Dlatego zmieniałam wz z prośbą o pozwolenie na szambo lub poś. Wogle moja działka to skompikowana sprawa inaczej nie trwało by to tak długo. Jutro pogadam z architekt to wyjasnimy tą sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 26.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeżeli chodzi o szambo to projekt musi być na etapie pozwolenia na budowę a jeżeli chodzi o Poś nie ma takiego wymogu i nie daj się nikomu naciągnac na jakiekolwiek koszta teraz, ze niby szybciej Ci zrobi jak zaplacisz.Najlepiej zadzwon do urzędu Gminy lub Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.08.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 I jak Aniu?Dowiedziałaś się coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 27.08.2009 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Niestety nie dowiedziałam się bo nie mogę sie dodzwonić do mojej architekt (wiem ze wyjechała i nie ma tam zasięgu ale jutro powinna już być), rozmawiałam tylko z jej wpólnikiem ale chłopak zajmuje się projektem mojego wodociągu i nie bardzo mi potrafił powiedzieć. Jedynie potwierdził, że dajemy z szambem bo przy oczyszczalni znowu mogą zacząć co sprawdzać i będzie dłużej trwało a ja muszę do konca września dostać PnB. Pootem w trakce budowy zrobimy zmianę w pozwoleniu, a to podobno już szybko pójdzie bo ok 20dni więc już mi wszystko jedno bo domek będzie się budował. Napewno napiszę w dzienniku jak sprawa się wyjaśniła. I dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.08.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Oj coś ten architekt dupooowaty Na etapie pozwolenia musi tylko wyrysować na mapie miejsce usytuowania Poś i opis w projekcie, że bedzie pos i tyle. U mnie nawet w innym miejscu jest zrobiona niż była wyrysowana w papaierach do pozwolenia, inwentaryzacja zrobiona i zero problemu. Polecam tel. do UG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 02.09.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witaj, Aniu!! trzymam mocno kciuki za Was, na pewno dacie radę przebrnąć przez całą papierkologię... wiem, co to znaczy, bo sytuację mamy pod wieloma względami podobną (brak kanalizacji, konieczność rozbudowy sieci wod., na dodatek dojazd przez drogę prywatną - współwłasność 6 osób, koszmar!!). Stąd moje pytanie: pisałaś w dzienniczku, że rozbudowa sieci wodociągowej (oraz przyłącze?) kosztować Cię będzie ok. 35 tys. Czy mogłabym prosić o więcej szczegółów na ten temat? Jak duży odcinek sieci musicie rozbudować, a potem - jak długie przyłącze? Przeraziły mnie te koszta, dlatego poważnie zastanawiam się nad budową studni głębinowej... może i u Was wchodziłoby to w grę?... Nie poddawajcie się, MUSI być dobrze!!!(dzięki za odpowiedź, może być na prv, jeśli nie chcesz rozbijać sobie dzienniczka tym pobocznym wątkiem)pozdrowionka,Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 24.09.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Aniuk25 - co u Ciebie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 30.09.2009 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Cześć Gosiu i cała reszto Własnie wróciłam z urlopu, odpoczywałam i nabierałam sił. I niestety po powrocie dostała pismo o uzupełnienie do zlozonego wniosku PnB. i znowu szlag mnie trafia bo mecze sie z kanalizą. Nasz urzad miasta jes popier.... bo już inaczej nie mozna. Na 3 pietrze wydali zmiane decyzji o WZ ze mogę zrobic szambo a na 4 pietrze mowia ze nie moge miec w centrum miasta szamba (zaznaczalam ze to tylko tymczasowo) nawet jesli musze wybudowac sobie kawalek sieci zeby sie potem do niej przylaczyc i nie dadza mi pozwolenia na budowe dopoki tego nie wyjasnie. podpieraja sie z mpwik ze mam mozliwosc podlaczenia. tylko nie patrza na to ze mpwik napisalo ze ta mozliwosc jest tylko wtedy kiedy sama sobie wybuduje czyli w praktyce nie ma mozliwosci. druga sprawa rozbija sie o sluzebosc bo niby dalam im pismo ze decyzja jest pozytywna ale to nie znaczy ze juz jest udzielona. jedna wielka masakra a pani do mnie psokojnym glosem mowi ze to w koncu dopiero drugie podejscie do PnB by ja normalnie szlag trafil i to tyle co mnie, dzieniczek bede uzupelniac ale chcialam zeby to byl dziennik budowy a nie dziennik meczarni z urzedami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 30.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 aniuk25 -W tych urzędach to masakra i współczuję CI, ale nie poddawaj się i walcz. Przecież masz o co . W końcu to ma być Twoje miejsce na ziemi Pisz, pisz może trafi się ktoś któregoś dnia, że coś mądrego Ci podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 03.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Gratuluję PnB, w końcu się Wam udało, jakiś czas już obserwuję wątek, no i będę dalej podglądał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 03.12.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witaj Ktośku Fajnie ze ktoś tu o mnie zagląda, mam nadzieję, że będzie na co patrzeć bo bardzo bym chciała już ruszyć. Zajżałam oczywiście z ciekawości do twojego dziennika. Póki co gratuluję nowego domownika (moja imienniczka) i oczywiście postępów na budowie. Rewelacyjnie zrobiłeś wizualizacje, możesz zdradzić jak to zrobiłeś. Sama chętnie bym sobie pokombinowała bo mam pomysł na wnętrze ale chciałabym to w 3D zobaczyć jeśli wogle będę umiała to zrobić. pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 03.12.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wizualizacje robiłem w programie Pro100, nie jest to zbyt skomplikowane. Teraz czekam na wasze postęp, bo u mnie do wiosny nic się nie będzie działo, więc mamy praktycznie takie same możliwości do zimy przyszłego roku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 03.12.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Aniu, no nareszcie startujesz, więc jestem stałym Twoim czytaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 05.12.2009 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ktośku nie wiem czy takie same szanse mamy bo my zaczniemy jakoś w lutym, teraz chyba nie ma sensu a przynajmniej tak mówi nasz najprawdopodobniejszy majster budowy. Megana, czytaj, czytaj bardzo proszę i ja się cieszę, że nareszcie będę miała co pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts