Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc nt działka rolniczo siedliskowa

misia-28

Recommended Posts

Mam zamiar kupić działkę 1000m2. Dostałam zaświadczenie /potrzebne do aktu notarialnego/ z urzędu gminy, że działka własciciela jest rolniczo -siedliskowa z możliwością wydzielnia działek jednorodzinnych wraz z lokalizacją usług nieuciążliwych. czy to jest jednoznaczne z tym, że będę mogła się budować na niej?

• 4 weeks później...

Jeśli w MPZP jest przeznaczona pod zabudowę zagrodową i np: usługi nieuciążliwe to OK. Jeśli jest tylko rolna, to po 11 lipca żeby zabudować taką działkę trzeba spełnić kilka warunków.... Nie polecam...

Poprzednio gdy obowiązywała ustawa z 1994r niemal zawsze można było stworzyć siedlisko teraz jest znacznie trudniej.

Z pozdrowieniami

andy999

• 3 weeks później...

Proponuję w gminie sprawdzić WZiZT (warunki zabudowy i zagospodarowania terenu) a najlepiej spytać się czy możnabyłoby postawić taki a taki dom (który Ciebie interesuje). Ja jestem właśnie w podobnej sytuacji. Najpierw pokazałem reklamę z gazety interesującego projektu i ... będę kupował projekt aby ... wiadomo co.

Będę się budował :D .

• 2 weeks później...

Dziękuję za odpowiedzi.

Trochę się zdenerwowałam jak dostałam to zaświadczenie ale nie będzie tak źle.

W urzędzie gminy powiedziano mi, że nie będzie problemu z wybudowaniem się. Trudność, jedyna jak narazie, to fakt, że Agencja Rolnictwa miała prawo pierwokupu i musieliśmy czekać ponad miesiąc na odpowiedź.

Pozdrawiam

Małgosia

Dziękuję za odpowiedzi.

Trochę się zdenerwowałam jak dostałam to zaświadczenie ale nie będzie tak źle.

W urzędzie gminy powiedziano mi, że nie będzie problemu z wybudowaniem się. Trudność, jedyna jak narazie, to fakt, że Agencja Rolnictwa miała prawo pierwokupu i musieliśmy czekać ponad miesiąc na odpowiedź.

Pozdrawiam

Małgosia