alba.lupa 03.06.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam, mam akt notarialny gruntów z 93 r, w którym jest zapis że zgodnie z aktualnym planem zagospodarowania przestrzennego (potwierdzone zaświadczeniem) są to grunty "przeznaczone pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne". W aktualnym Wypisie z Rejestru Gruntów ta sama działka figuruje jako grunt rolny (opis użytku R / Ls). Ponadto w tym roku został mi w związku z tym naliczony podatek w wysokości 0 pln (!), choćdo tej pory płaciłam "za metr" jak przy budowlanym. Jak to możliwe? Czy bez mojej wiedzy/zgody można było zmienić kwalifikację moich gruntów? Dodam, że tylko moje grunty w całej wsi okazują się być rolnym, pozostałe są budowlane. Podobno został zmieniony plan zagospodarowania przestrzennego. Czy to oznacza, że moje grunty straciły swoją wartość i nie będę mogła tam zbudować legalnie domu? Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem i zechciałby się podzielić wiedzą. Pozdr. I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mój dom buduje się aktualnie na gruncie ornym RIVb / RV. Ten Ls (las) ciekawie wygląda - czyżby rósł u Ciebie jakiś zagajnik Moim zdaniem ważniejsze z Twojego punktu jest to, czy w planie zagospodarowania teren jest przeznaczony pod zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alba.lupa 04.06.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Rzeczywiście połowę mojej działki zajmuje, nawet już wyrośnięty, las sosnowy. Chciałam dokupić jeszcze kawałek, ale teraz się zastanawiam: parcela jest oznaczona jako rolna, Gmina mówi że nie ma tam planu zagospodarowania przestrzennego - stary przestał działać w 2003r, więc pewno przy kupnie zapłacę jak za grunt budowlany (bo taka jest cena) a kupię rolny - z zapisem w akcie notarialnym, że mam grunt "R" (rolny) i czy wtedy nie będzie to przeszkodą aby zbudować tam kiedyśi dom dom? Pozdr. I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Rzeczywiście połowę mojej działki zajmuje, nawet już wyrośnięty, las sosnowy. Chciałam dokupić jeszcze kawałek, ale teraz się zastanawiam: parcela jest oznaczona jako rolna, Gmina mówi że nie ma tam planu zagospodarowania przestrzennego - stary przestał działać w 2003r, więc pewno przy kupnie zapłacę jak za grunt budowlany (bo taka jest cena) a kupię rolny - z zapisem w akcie notarialnym, że mam grunt "R" (rolny) i czy wtedy nie będzie to przeszkodą aby zbudować tam kiedyśi dom dom? Pozdr. I. Jeżeli nie ma tam już planu zagospodarowania możesz wystąpić o warunki zabudowy. Będziesz wtedy wiedział, czy na tej działce możesz coś wybudować - nawet jeżeli jest to grunt R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alba.lupa 04.06.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 dziekuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdr. I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr19733791 06.07.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam, pozdrawiam. Przepraszam serdecznie za odgrzanie tematu. Jest to moj pierwszy ppost na forum wiec prosze o wyrozumialosc. Posiadam od okolo 19 lat dzialke o lacznej powierzchni okolo 1500m². Na dzialke sklada sie okolo 800m² dzialki budowlanej a reszte stanowi grunt rolny.Przebywam obecnie za granica ale dowiedzialem sie iz z urzedu przyszlo pismo adresowane do mnie i oczekuje sie podania klasy ziemi oraz zgody na zamiane czesci powierzchni dzialki budowlanej na grunt rolny. Dzialka znajduje sie na terenie wiejskim, stoi na niej stary domek, ktory "step by step" powoli remontuje oraz rosnie kilka drzewek (5 sztuk z czego jedno to okolo 40 letni jesion). Spotkal sie ktos z takim problemem jak wyzej opisany by urzad miasta oczekiwal mojej zgody na taki przepis co za soba niesie obnizenie wartosci dzialki i rzuca klody pod nogi gdybym w przyszlosci chcial chocby jakas altanke na fundamencie postawic?? Pozdrawiam - Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts