Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

Roto bardzo ładne, macałam osobiście, ale PCV nie widziałam i niemacanego nie miałam ochoty kupować...

Poza tym ich cena była wyższa niż PCV Fakro.

O ile pamiętam to 74x140cm kosztowały 860zł + 200zł kołnierz

http://www.oknadachowe.com/index.php?p2080,roto-okno-735-k-74x140

fakro jest tańsze?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Fakro PCV miałam wycenę w granicach 830 zł.

Okno z Twojego linka to 1219 zeta - dostałeś 4 stówki upustu?? :o

Jeszcze oblachowanie Roto bardziej pasowałoby do dachówki u mnie... Ehhhh

lubię się targować 8) żonka twierdzi że nawet nieźle :wink: ale z jednej hurtowni brałem całą dachówkę, dodatki, rynny galeco i okna połaciowe - łatwiej było rozmawiać przy dużym zamówieniu. Nie wiem jak sprawdzą się okna, ale wiem że wilgoć im nie grozi i nie będzie malowania co jakiś czas, a lenistwo jest piękne 8)

Zależy jakie "ciśnienie" ma hurtownia w danym momencie... Druga sprawa to szukanie miejsc zakupów z dala od Wrocławia, choćby w okolicznych miasteczkach typu Oława, Sobótka, Środa Śląska etc - mniejsze koszty prowadzenia firm, często mniejsze marże i jakoś przyjemniej się rozmawia :)

Wysokościowe masz te roto?

ja kupowałam 6 miechów temu i do pokojów obrotrowe z kołmnierzem wychodziły 1000zł a do łazinki obrotowe pcv 1250zł ..

I to jeszcze sie naszukałam jak głupia ..kupiłam tylko 2 kasy mało było ...

wysokościowe, to samo co z linka

http://www.oknadachowe.com/index.php?p2080,roto-okno-735-k-74x140

Jak się sprawdzi nie wiem, okaże się za parę lat. Opinie mają dobre, wykonane moim zdaniem solidnie.

Dokładnie też na to liczę, że te wysokościowe będą sprawdzały się super.

ps. dobra robota z ociepleniem :)

Pożyjemy zobaczymy :)

Ocieplenie przynosi coraz lepsze efekty, z początku przed założeniem ciężko było dogrzać dom do 10-12stC. Dzisiaj przy tej samej temperaturze w salonie było 20stC - to duża różnica.

Ogólnie co do ocieplenia i kolejnych robót - jakbym miał w nadmiarze z 70tys. to nie robilibyśmy tego sami. Jednak wiem ile zostało kredytu (i jak rosną raty...), ile zarabiamy obecnie i wiem że jeszcze nie jedno sami zrobimy. Na szczęście poza dużym zmęczeniem, praca przy własnym domu przynosi bardzo dużo satysfakcji i... uczy cierpliwości :) Jak w castoramie - damy radę :D

mam pytanie ,czy oprócz wełny dajesz na stryszek płyty K-G?my właśnie teraz mamy dylemat ;ocieplać stryszek ,czy nie?

Nie daję płyt KG. Na razie zostaje folia, jeśli kiedyś miałbym coś tam kręcić na ściany to raczej jakieś cienkie osb. Stryszek będzie sporadycznie używany jako klamociarnia np na pudła od rtv, zimą stolik i krzesła ogrodowe etc

• 2 weeks później...

Zajrzałam, poczytałam, pooglądałam :D .

Domek fajnie wygląda z zewnątrz ... rewelacyjnie zaprojektowany jest ganek .... świetnie skomponowany z calością , a szczególnie słupy rozszerzane do dołu - świetny efekt.

Ogólnie projekt w moim stylu z cyklu "krótko i na temat" ... prosty i funkcjonalny .... bez nieprzydatnych udziwnień.... podoba mi się :wink: .

Mamy te same schody strychowe- miniporęcz to super sprawa .... będziecie zadowoleni.

Takie same mamy również gniazdka (tyle że ja mam białe) ... proste w formie i bardzo dobre jakościowo.

Co do układania wełny ...masakra ... moja rola ograniczała się do robienia zdjęć (lepiej było nie drażnić mojej alergii) ... małż pracował przy układaniu w masce i goglach ..... ja po kilku minutach wychodziłam cała swędząca i nicniewidząca :lol: ... więc podziwiam każdego kto decyduje się sam to cholerstwo układać :wink: :D .

Piszesz, że przed Tobą układanie płytek .... mała rada: ucz się na pomieszczeniu małoreprezentacyjnym (garaż, kotłownia, spiżarnia :roll: ) i zacznij o ile to możliwe od podłogi ....podłogi robi się łatwiej ,a przy tym poznasz o co w tym wszystkim biega i na co uważać :wink: .

Życzę powodzenia, pozdrawiam :D .

Piszesz, że przed Tobą układanie płytek .... mała rada: ucz się na pomieszczeniu małoreprezentacyjnym (garaż, kotłownia, spiżarnia :roll: ) i zacznij o ile to możliwe od podłogi ....podłogi robi się łatwiej ,a przy tym poznasz o co w tym wszystkim biega i na co uważać :wink: .

Początek już za nami, oczywiście od kotłowni i... od ściany. Fotki w dzienniku. Generalnie nie jest źle, tylko strasznie powoli idzie. Ściana nie jest idealnie równa i musiałem na kleju gubić odchyłki. Po tych paru kaflach przynajmniej wiem, że może i powoli, ale na 100% zrobię do końca :)

ps. fajnie że zajrzałaś :) Pamiętam o zlocie, jak nas kredyt nie zje to stawimy się w komplecie czyli ja, żoncia i dwie małe TeeMKi ;)

no to gratulejszyn ... życzę takiego zapału do końca kafelkowania :wink: :D

piszesz, że powoli idzie ... jak na początki to barrrdzo dobrze Ci idzie i wcale zaś nie tak powoli :wink:

zlot ... nie ma totamto i wymówek też niet - trza być i finito jak na porządnego forumowicza przystało :lol: (ja też mam kawałek ... z samego połednia :roll: , ale raz w roku se można pozwolić :D )