Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

TMK mógłbyś mi na PW napisać ile kosztowała wełna z m2 i stelaże????

Sorry że tak późno, ale przegapiłem powiadamiajkę o nowym poście. Co do rachunków, jakby to powiedzieć - prędzej skończę budowę niż ogarnę papiery... :-? :oops:

Wełnę brałem z mega1000 - toprock150mm 18,06 zł/m2, superrock 50mm 6,08 zł/m2. Profile z Domexu w Bielanach Wroc. - firmy Lafarge - gdzieś 2zł z groszami /mb

Od dzisiaj walka z zabudową poddasza, jutro koniec stelaży, znów wełna (druga warstwa i ostatnia!) i w końcu zacznie się kręcenie płyt Później już z górki aż do wprowadzenia się

Hej, sam kładłeś, to wiesz co tam położyłeś. Ja dzisiaj się tak uśmiałam, że hej.

Moja szefowa opowiedziała mi jak to jej znajomemu ekipa ocieplała poddasze. Już kończyli robotę - ocieplanie, ale czegoś im zabrakło. Inwestor pojechał zawieźć, wszedł na poddasze i co widzi :o :o :o :o połowa wełny na ocieplenie została :o :o :o .

Co się okazało, PANOWIE wełnę dzielili na pół " bo gruba była" :lol: :lol: :lol:

TMK pytanko dot. ocieplenia.

czym ciąłeś wełnę i profile?

na allegro np. znalazłem do wełny coś takiego

http://www.allegro.pl/item581666885_noz_do_welny_mineralnej_festa_45_cm_gratis.html

warto taki nóż kupić czy po prostu zwykły ostry nóż kuchenny??

takim nożykiem, duży i wygodny

ps. 80% drugiej warstwy wełny założony - o wiele szybciej się układa :)

Co się okazało, PANOWIE wełnę dzielili na pół " bo gruba była" :lol: :lol: :lol:

TMK - Nie wiem czy najpierw bym ich udusił czy obciążył całym kosztem ponownego zakupu i montażu... :lol:

Kazałabym im dokładać do tego co porozdzielali w samych slipkach, żeby wełna gryzła po całym ciele . :lol: :lol: :oops:

Co raz ładniej te twoje pomieszczenia wygladają, tylko pozazdrościć :D

Pozdrawiam

Niezła robota z regipsami,

a jakiej wysokości masz ściankę kolankową?

Powoli, ale cały czas do przodu :) Ścianka po moim domurowaniu 1 warstwy ytonga przed murłatą ma ok 110cm (minus grubość podłogi i to co zachodzi ze skosu) - na gotowo będzie z 100-104cm

Megana - tylko kręgosłup chciałbym mieć wymienny :) Jak będzie dobrze i zgodnie z planem, to gdzieś za 2 tygodnie malujemy wszystkie pomieszczenia docelowo. Montaż drzwi wewn. już czeka

ps. mógłby ktoś zaprosić wiosnę? :roll: bardzo ładnie proszę :)

TMK - Dowiedz się ile za to śpiewają i ile kosztuje skrzynka pomiarowa. Ja złapałem na fuchę elektryka ze swojego regionu, załatwił wszystko z kpl papierów. W międzyczasie sam dał znać że u kogoś demontuje kompletną skrzynkę pomiarową, którą odkupiłem za 1/3 ceny rynkowej (osprzęt legranda).

TMK

napisz ile Cię to kosztowało, właśnie będę się umawiać z elektrykiem, to będę miała jakieś pojęcie o koszcie :lol:

A na Twoje życzenie zaprosiłam wiosnę :lol: :lol:

http://www.systemc.pl/domek/krokusy.jpg

We Wrocławiu już przyszła i to zgodnie z kalendarzem - zdjęcie zrobione 21.03.2009.

Pozdrawiam

TMK -Gdybym to pamiętał dokładnie Skrzynka wyglądająca jak ze sklepu, z kompletem w środku, o ile pamiętam 350zł i elektryk też gdzieś tyle (może 400zł). W tym było zainstalowanie szafki pomiarowej, doprowadzenie ziemią kabla do domu, montaż rozdzielni w domu (3 fazy + dwa gniazdka + 3 zabezpieczenia) oraz załatwienie kompletu papierów do przyłącza.

Wielkie dzięki. Jutro będę się również umawiać na podłączenia :)

Dobranoc :)

Wielkie dzięki. Jutro będę się również umawiać na podłączenia :)

Dobranoc :)

i ile zaśpiewał?

ps. pozwoliłem sobie lekko grzebnąć, mam nadzieję że nie obrazisz się?

http://img213.imageshack.us/img213/2708/testhhu.jpg

Do soboty sam coś pstryknę, jutro ma dojść do mnie nowe szkiełko, to będzie pretekst do zajrzenia w trawę :)

Bardzo ładne parapety, właśnie jestem na etapie ich szukania.

Zastanawiam się czy nie zamontować ich jeszcze przed tynkami.

Wzór botticino, podobne mam teraz i od prawie 10lat nic z nimi się nie dzieje. Mają wszystkie zalety naturalnego kamienia nie mając jednocześnie ich wady czyli podatności na plamy. Jeżeli odpowiada Ci taki "prawie" kamień, polecam :)

Jednak nie montowałbym ich przed tynkami, tynkarze generalnie są jedną z "najbrudniejszych" ekip. Podcięcie przed montażem zajmuje góra parę minut, lepiej tylko sobie wstępnie podmuruj aby zostało ze 3mm na klej.

TMK - powiedz, tak z ciekawości, dlaczego w każdym pomieszczeniu inne panele ? Hmmmm ... nie lepiej byłoby dać jednolitych wszędzie ?

pozdrawiam, majki

Czy ja wiem czy inne? Na dole salon i komunikacja ten sam quick stepa, kuchnia jeszcze nie wiem co będzie... Na górze korytarz jest mocno doświetlony, a zarazem kolor będzie pasował do paru innych rzeczy... Pokoje dzieci żądzą się swoimi prawami, a po naszej stronie był kompromis ;) Generalnie jednolita powierzchnia na całym piętrze, z uwagi na duże różnice w oświetleniu (naturalnym) sprawdziła by się tak sobie plus monotonia ;) i pamiętaj - "żona zawsze ma racje" :lol: :roll: :D

Moja żonka uparła się że w całym domu chce mieć takie same panele ja bym wolał coś pokombinować ;) ....jak ją przekonać?

ps. TMK pochwal się co to za "lufę" kupiłeś?

świetny portret córci.

U nas także miały być identyczne w całym domu. Na dole na całości będzie merbau, który bardzo ładnie wygląda na dużej powierzchni. Zresztą quick step ma dużo fajnych podłóg... Na górze jednak są pokoje dziewczyn, młodsza córka zażyczyła sobie na ścianie delikatny róż i podłoga w orzechu czy merbau pasuje jak pięść do nosa. Do tego dochodzi różny rozkład naturalnego światła w każdym z pokoi. Twojej żony pewnie nie przekonam, jednak my staramy się urządzić dom z zachowaniem pewnej gamy kolorystycznej lecz bez monotonni.

a szkiełko - nikkor 70-210/4 czyli najlepszy stałoświetlny sprzed wielu lat, wycofany z produkcji tylko dlatego że robił zbyt dużą konkurencję dla 80-200 2.8 przy podobnych właściwościach optycznych. Dorwałem go na forum nikona, a wygląda jakby wczoraj wyszedł z fabryki - rewelacja, szczególnie piękny bokeh :) No może poza gabarytami i wagą, doceniłem w końcu mój fotoplecak ;)