Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas lekki "przestój". Przeniesione wszystko co się dało, wszędzie piramidki rzeczy, w międzyczasie babram się z kuchennymi meblami - część szafek trzeba kompletnie rozmontować i przerobić do nowych wymiarów. W sumie i tak prowizorka do czasu wymiany wszystkich frontów i blatów. Drzwi na dole dalej nie mamy powieszonych, pech dosięga naszego fachowca od montażu, a to wyjazd, a to samochód, a to tamto, a siamto... ;) Generalnie potrzebny kolejny urlop, taki z dala od domu, z liczną służbą etc ;) :D

pan "wstające ucho" rośnie jak na drożdżach - średnio 1kg/tydzień :)

http://img197.imageshack.us/img197/2923/n001.jpg

TMK mój piesek ostanio lisał szyby , jak deszcz padał , a to przez to ,że zapomnieliśmy ,że w misce nie ma wody. Patrze , a piesek umyte wczesniej okna balkonowe lisze sobie. Chyba mu nie przyszło na myśl iść do łazienki i skorzystac z bidetu , tak jak Twój to zrobił. Mój jest mały, więc drzwi by sobie nie otworzył.

Przyślij go na szkolenie do nas ;) Mój niedźwiadek chętnie znajdzie kumpla. Owczarki mają opinie psów pracujących i widać od początku. Jest z nami wszędzie, niezmordowanie chodzi krok w krok wszędzie gdzie to możliwe. Wożę 15 taczek piasku - każdą asystuje, gdzieś idę idzie także, ucinał kątówką rurę - podchodzi aż iskry lecą na nos, jest burzą - ziew i śpi dalej... Tylko cyklistów nie lubi, już zaczyna obszczekiwać :)

ale sliczny piesek :)a nie brudzi scian ???

ale sliczny piesek :)a nie brudzi scian ???

BUBUS - pierwszy wpis i w moim dzienniku, fajnie :) Zapraszam do zaglądania. Psisko jak na szczeniaka jest czyste, nie ma zwyczaju ocierać się o ściany. A że był już kąpany i jest regularnie szczotkowany, to tym łatwiej nad nim zapanować. Chociaż po 2km spacerze nie ma sił już brykać, a zarazem coraz bardziej lubi patrolować działkę zamiast siedzeć w domu.

Betina, paski są malowane. Żonka ileś tam razy kleiła taśmy malarskie, malowała odklejała i tak w kółko. Prędzej przykleiłbym tapetę niż przy tym siedział ;)

Witaj Tomku,

gratuluje przeprowadzki - bardzo ładny domek. Czy Wy wszystko sami robiliście - łazienki, kuchnia. Właśnie - pokaż kuchnię :) Ciekawam bardzo :)

cześć :)

sami, sami, dlatego wszystko się tak wlekło :) Kuchnię pokaże jak będzie zrobiona, na razie wstawione stare meble i sprzęt, aby można było mieszkać. We wrześniu biorę się za meble i po skończeniu (lub w trakcie) porobię fotki. Obecnie zbieram namiary na stolarnie, firmy laminujące płyty, metody skręcania, osprzęt etc znów będzie DIY :) Jak się uda, to będą fornirowane drewnem, ale jeszcze zobaczymy.

siemanko

a teraz sprawa na "zaś" ;)....ocieplenie

też sam zamierzasz to robić? jeśli tak to kiedy?

Koniec sierpnia/początek września. Tak naprawdę zależy od pogody oraz pewnej osoby co ma mi pożyczyć rusztowania. Po weekendzie jadę sfinalizować zakup styropianu swisspora 12cm oraz klejów i reszty dupereli i czekam na dostawę. W międzyczasie jeszcze do kupienia podbitka, lakierobejce etc aby zrobić zarazem jedno i drugie.

....... Po weekendzie jadę sfinalizować zakup styropianu swisspora 12cm oraz klejów i reszty dupereli i czekam na dostawę. .....

12 cm miałeś w projekcie czy zmieniłeś grubość??

a styro "zwykły" czy frezowany??

ja zamierzam dopiero w październiku mam nadzieje, że pogoda dopisze.

W projekcie mam... ścianę jednowarstwową 36,5cm :) Miałem kupić 10cm, ale znalazłem 12cm (zwykły) i w bardzo dobrej cenie, a szkoda nie wykorzystać. Ceramika 24cm + klej + 12cm styro i mamy grubość z projektu ;)

lepiej nie, córcię na zmianę z żoną też nieśliśmy pod koniec - narzekała że boli ją brzuszek tj miała kolkę - przechodziło od razu po wzięciu na ręce :)

OJ TAM ZARAZ PRZECHODZIŁO - jak ja byłam maluszkiem, to też wiecznie chciałam ,żeby mnie noszono ( i tak mi zostało do dzisiaj :lol: :lol: :lol: ) :wink:

ooooo nie :) Jeszcze bardzo dużo do zrobienia! Teraz zejdzie z 2-3 tygodnie na zrobienie elewacji. W sobotę mają dowieźć mi resztę styropianu oraz parę płyt OSB - będę z nich robił obłożenie schodów wewn. Na to albo dam parkiet, albo będę wycinał stopnice z blatów bukowych - jeszcze nie wiem która wersja. Narzędzia niby mam, ale frezarki jeszcze nie używałem...

W międzyczasie dopinam budowę nowego akwarium o wymiarach 150x50x50cm i rozrysowuje stelaż stalowy - znajomy ma mi to wyspawać - będzie coś takiego (fotka zapożyczona z googla)

http://img197.imageshack.us/img197/7084/74715109.jpg

Za trochę chce zrobić taką drewutnię:

http://img212.imageshack.us/img212/1395/drewutnia.jpg

oraz budę dla niedźwiadka. Parę projektów już oglądałem, chce zrobić dużą z dwuspadowym dachem pokrytym gontem, ścianki trzy warstwowe tj od środka OSB, wełna lub styropian i na wierzchu dechy lub boazeria. Później skończenie kuchni tj wymiana wszystkich frontów i blatów plus zrobienie paru brakujących szafek. Wylanie tarasu przy wyjściu z kotłowni, może plus mały daszek nad drzwiami. Po ociepleniu w końcu muszę uporządkować i obsiać trawą ogród... Wymieniać dalej? ;) :roll: Jeszcze długo zabawię na forum :)

Nero pomaga jak może, to wyniesie spod ręki narzędzia, to wiadro, to ciągnie paczkę styropianu... Najlepszą zabawę miał jak było pełne wiadro wody, wskakiwał przednimi łapami po czym wsadzał pysk w wodę po uszy - jak łabędź :) Prawie 14 kilogramowy łabędź :D

No to się cieszę, że będziesz miał dużo pracy bo................. jak sam napisałeś "jeszcze długo zabawisz na forum :lol: :lol: :lol: :lol:

Poważnie, to rzeczywiście dużo jeszcze pracy masz i jak to przy domku, pewnie będzie jej zawsze dużo :) :)

Nero - no wreszcie jaies imię, bo nie zauważyłam wcześniej, że tak go nazwaliście.

Myślałam, że będzie spał w domku, ale jak napisałeś o budzie, to znaczy, że będzie miał swój domek :) :)

Akwarium - jejku, ja bym się bała, że jak ta woda wyleci to nie daj Boże.....

Kiedyś w bloku z sufitu zaczęła lecieć woda, poszłam do sąsiadów i mówię, że leje się woda. Okazało się, że pompka z akwarium ( nie wiem ja to się stało) pompowała wodę ale na zewnątrz, a nie w wewnątrz akwarium. Uratowałam rybki przed śmiercią, bo gdyby mas nie było w domu, to pewnie wypompowałaby całą wodę.

Myślałam, że będzie spał w domku, ale jak napisałeś o budzie, to znaczy, że będzie miał swój domek :) :)

Teraz śpi w domu, jednak coraz częściej sam ciągnie na dwór. Dlatego chce zrobić dużą budę oraz jakiś kojec - choćby na wypadek przyjazdu gości.

Akwarium - jejku, ja bym się bała, że jak ta woda wyleci to nie daj Boże.....

Kiedyś w bloku z sufitu zaczęła lecieć woda, poszłam do sąsiadów i mówię, że leje się woda. Okazało się, że pompka z akwarium ( nie wiem ja to się stało) pompowała wodę ale na zewnątrz, a nie w wewnątrz akwarium. Uratowałam rybki przed śmiercią, bo gdyby mas nie było w domu, to pewnie wypompowałaby całą wodę.

Źle zaprojektowane akwarium. U mnie będzie dziura w dnie, powyżej szklany "komin" i z komina przez śrubunek odpływ do kanalizacji (na wcześniejszym zdjęciu szkła widać komin w rogu akwa). Dzięki temu będę miał zawsze stały poziom wody w akwarium, a zarazem odpadnie cotygodniowa podmiana wody. O utrzymaniu stałych warunków fizyko-chemicznych nie wspomnę :)