Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomku trzy pytanie dot. ocieplenia.

- dlaczego tak "wysoko" zaczynasz kłaść styropian od trzeciej warstwy pustaków?

- - jakie zewnętrzne parapety wstawisz?

- i czy planujesz jakieś taśmy, uszczelnienia założyć wokół ościeżnic okien??

1. nie jest wysoko, to akurat na jeszcze jedną warstwę styro tyle że będzie cieńszy (chyba dam 10cm) dla uwypuklenia cokołu. Dodatkową zaletą jest jeszcze bardziej wystający kapinos odprowadzający wodę dalej od ściany.

2. płytki ceramiczne/klinkierowe dopasowane kolorem do dachówki

3. zapytaj mnie za 1-2 tygodnie ;)

może coś takiego:

http://img17.imageshack.us/img17/2292/26985481qi4.jpg

I jeszcze jedna sprawa dot. fotografii. Umieszczasz fotki na serwerze, on jest darmowy??

Tylko i wyłącznie darmowy, a zarazem stabilny i bez większych ograniczeń - w skrócie ImageShack :) Parę stron wcześniej w komentarzach opisywałem jak z niego korzystać, gdzieś koło 10 strony.

Przy okazji, nigdy jeszcze nie robiłem, ale w końcu w nowym domu jest okazja :)

http://img389.imageshack.us/img389/6431/wino.jpg

Rok-dwa czekania :D Dostaliśmy 10 litrów malin które zdążyły w słoju lekko złapać winny zapach, szkoda wyrzucać :)

Nie sądziłem że zrobienie wina wymaga aż tyle matematyki :roll: :D

http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=12124

sam jestem ciekaw czy się uda. Później próbuje zrobić wino z ryżu :)

....Tylko i wyłącznie darmowy, a zarazem stabilny i bez większych ograniczeń - w skrócie ImageShack :) .....

to się dogadaliśmy ;) ...ale to ja niezbyt dokładnie wytłumaczyłem o co mi chodzi.....chodzi mi o Twoja stronę www z fotkami :)

:D :p ok to już mówię na temat :)

Stronka jest na wrocławskim serwerze ovh.org, nie wiem jak jest teraz, ale wcześniej konto było całkowicie darmowe i bez limitów plus dostęp do baz mysql itp. 60MB na dane. Galeria na skrypcie Coppermine całkowicie konfigurowalnym i zarządzanym z poziomu WWW Obecnie na OVH można ten skrypt z poziomu panelu zainstalować automatycznie, wypełniając minimum danych typu loginy, hasła etc. Generalnie bardzo polecam ten skrypt, jak chcesz poczytać:

http://www.cyberfoto.pl/software/44895-robimy-wlasna-galerie-coppermine-photo-gallery.htm

i tak w ogóle nie mówmy o mojej stronie z fotkami... żal tam zaglądać z braku czegokolwiek nowego :-?

Pogoda nie daje popracować z ociepleniem :( W ramach oderwania się od budowlanki, przenieśliśmy w końcu do salonu akwarium i powoli zrobiłem jego restart. Na pocieszenie oglądałem zdjęcia z tego zbiornika z czasów przed budowlanych - ech... :) Na razie lekka prowizorka, za trochę zamawiam nowe szkło - jak w końcu zrobię/kupię większą szafkę... Żonce zachciało się paletek malboro :roll:

http://img201.imageshack.us/img201/8039/akwa.jpg

akwa odpalone.

Szkoda że nie mogę skończyć elewacji, w weekend tak wiało że po paru paczkach miałem dosyć wspinaczek po drabinie z płachtą styro :evil: Oczywiście od poniedziałku poprawa pogody i tak pewnie do piątku :evil: :evil: W odwodzie czeka już obłożenie schodów wewn. osb już mam, chyba w tygodniu wieczorami z tym się pobawię i później parkiet lub blaty z klejonki - powinno wyjść ładnie :)

Zrób zdjęcie akwarium, jak teraz wygląda :)

Teraz jest tylko uruchomione, jeszcze nic przy nim nie robiłem. Przede wszystkim muszę dokupić trochę zielska i jeszcze parę ryb, tylko nie mam zapału do wyjazdu na giełdę :)

http://img80.imageshack.us/img80/8918/skalary.jpg

Rok-dwa czekania :D Dostaliśmy 10 litrów malin które zdążyły w słoju lekko złapać winny zapach, szkoda wyrzucać :)

Nie sądziłem że zrobienie wina wymaga aż tyle matematyki :roll: :D

http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=12124

sam jestem ciekaw czy się uda. Później próbuje zrobić wino z ryżu :)

Gdy już wino będzie odstawione do klarowania, to lepiej do mniejszej butli, żeby po wlaniu tego co zostało, nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni.

A tak bardziej budowlanie to bardzo ładny domek :wink:

Fajny domek!!! Szkoda, że bliżej Poznania nie budujecie, też chętnie byśmy obejrzeli na żywo. Nie widziałam kominka, czy już coś działacie w tym temacie - jak się podłączacie do komina, czy dużo będzie Wam wystawać kominek w pokoju- czy fachowiec od kominka wbije się Wam w komin? Pozdrawiam

Fachowca u nas już żadnego nie będzie, tak jak i kominka, o czym napisałem na początku dziennika :) Zamiast niego docelowo wstawiamy duże akwarium - przyjemne, piękne, żywe, zdrowe i nie dymi ;)

ps. z Poznania to tylko 2 godziny jazdy, zawsze możecie podjechać :)

Gdy już wino będzie odstawione do klarowania, to lepiej do mniejszej butli, żeby po wlaniu tego co zostało, nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni.

W ten sposób zastawię pół domu baniakami ;) Gdzieś czytałem o dolewaniu wody - nie wiesz czy i ile wino będzie jej tolerować? Na razie jest 2/3 butli po wywaleniu owoców. Czekam teraz ze 4 tygodnie i znów zlewam wszystko z nad osadu. Później planowałem jeszcze miesięczną sesję w balonie i rozlanie do butelek.

ps. piękne psisko :D Długo trwało szkolenie? Napisz proszę w jakim wieku był parys przy pierwszym szkoleniu?

W ten sposób zastawię pół domu baniakami ;) Gdzieś czytałem o dolewaniu wody - nie wiesz czy i ile wino będzie jej tolerować? Na razie jest 2/3 butli po wywaleniu owoców. Czekam teraz ze 4 tygodnie i znów zlewam wszystko z nad osadu. Później planowałem jeszcze miesięczną sesję w balonie i rozlanie do butelek.

ps. piękne psisko :D Długo trwało szkolenie? Napisz proszę w jakim wieku był parys przy pierwszym szkoleniu?

Proponuję z przelewaniem się nie śpieszyć.

Nie warto.

Pierwszy odciąg zrób tak za dwa miesiące i odstaw do dalszego klarowania.

Pierwszą fermentację robię w ciepłym pomieszczeniu, żeby drożdże miały optymalne warunki.

Po odrzuceniu owoców sprawdzam smak i kolor moszczu i ewentualnie modyfikuję poprzez dodatek syropu cukrowego i jeśli barwa jest słaba to np. sok z czarnego bzu, ale nie za dużo, bo trochę za dużo garbników ma.

Kiedyś preferowałem dolewanie wody, ale obecnie staram się, aby wody jak najmniej dolewać np. na 10l wydrylowanych wiśni daję na maksa 5l wody, ale przy innych owocach typu porzeczka daję tylko tyle żeby rozpuścić cukier..

Wtedy wino jest bardziej esencjonalne.

Ostateczne klarowanie odbywa się w ciemnym(żeby barwnik się nie wytrącał) i chłodnym pomieszczeniu, żeby drożdże obumarły.

Co do Parysa, to my jeszcze nie skończyliśmy szkolenia.

Robimy PT i IPO jednocześnie.

Parysowi szkolenie zajmuję dużo czasu, bo późno był zabrany z kojca i mieliśmy problem aby nakręcić go na piłeczkę, która jest dla niego nagrodą za wykonane polecenia.

Widziałem że pies jest jeszcze młody, więc jeśli możecie to polecam zapisać się do psiego przedszkola.

Nie wiem jakie masz podejście do zwierząt, ale ja polecam, bo pierwsze przygotowuje to psa, a przede wszystkim właściciela do dalszego szkolenia.

Dla mnie szkolenie to przyjemność i szczerze polecam a im wcześniej zaczęte, tym lepiej.

Poza tym szkoleniowiec powie Ci jak odpowiednio socjalizować szczeniaka, żeby potem był pewnym siebie psem, a jednocześnie posłusznym.

Dobra, kończę pisać o Parysie bo mógłbym tak długo

:wink:

pozdrawiam :D