Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja w swojej hurtowni dostałam 3,13 brutto za dachówkę podstawową Brass podwója S Cisar. Cena jest z kwietnia i mam nadzieję, że uda mi się coś jeszcze wynegocjować :) (tak jak spadła cena pustaka o prawie 0,50 zł)

Mój sąsiad właśnie kończy dach kryty tą dachówką (kolor grafit) i wygląda naprawdę nieźle. Niczym nie różni się od zwykłej ceramicznej (no, ceną :) )

Lepiej nie zapeszać, ale podoba mi się ich praca :)

Partacze zbierali się do dzisiejszej wizyty długo i kombinowali jak mogli z ceną. Wyliczyli sobie z bzdurnego metrażu, że wartość tego co zrobili to 6400,00 PLN :evil: Gdzie cały etap murarki wyceniony był na 11tys. (ściany dołu, tarasy, słupy, kolankowa, szczytowa, komin, działowe góry itd. - ile z tego zrobili, widać...). Dostali duuuużo mniej i nie chcę ich więcej widzieć na mojej budowie :evil:

Takich fachowców nie brakuje i pewnie trafią na następną budowę, czego nikomu nie życzę... Tak po fakcie i już na spokojnie stwierdziłem, że o miesiąc za późno pożegnałem ich.

• 2 weeks później...
Mój małż budowlaniec twierdzi, że warto posmarować (dysperbirem, nie Tiną). Po to, aby ograniczyć przenikanie wód gruntowych z kwasami organicznymi do betonu.

i chyba tak zrobię, za tydzień po krótkim urlopie najwyżej sam przesmaruje tarasy i pójdą do obsypania pospółkę z zewnątrz.

Ewa, bardzo dużo przemawia za brassem i żona także jest na niego zdecydowana. Jednak ceramiczna ma tę zaletę, że za 5-8 lat nie powinna zielenieć na dachu, a większość (wszystkie?) betonowe tak. Mam jeszcze parę dni na zastanowienie się i męczenie składów o ceny i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ile m. sześciennych potrzebne jest na dach Południowej?

Szczerze mówić nie wiem :) Więźbę i tak trzeba zamówić, dlatego sprawdzałem tylko jakość i cenę w hurtowniach i tartakach. Pójdzie około 6,5-7m3 jednak my za namową górali i innych ekip z którymi rozmawialiśmy, zmieniliśmy układ więźby. Zamiast jednej belki kalenicowej dajemy dwie położone niżej, nie pamiętam jak się nazywają... W każdym razie wg ekip projekt źle jest przygotowany pod dachówkę, proponowali albo zamówienie większych przekrojów (8cm a nie 6cm), lub jak u nas bez kalenicowej.

ps. do jutra będę miał zestawienie drewna i wkleję tutaj dane

To ekipa tak goni, na środę szykują wiechę :D Jednak na koniec mam dla nich niespodziankę, dostaną wypłatę jak posprzątają po sobie całą budowę. Do pracy nie ma żadnych zastrzeżeń, ale śmieciarze są straszni. Na szczęście w umowie z firmą dopisałem punkt dotyczący sprzątania 8)

Dotychczasowa hurtownia z Sobótki zaczyna przypominać działaniem moją poprzednią ekipę. Coraz częściej niemożliwy kontakt, odwlekanie wycen, opóźnione dostawy itp Nałapali za dużo klientów i pogubili się... Chyba ich przy następnych zamówieniach odciążę... :wink:

W czwartek ma wjechać więźba i jak dobrze pójdzie, to górale w piątek lub poniedziałek zaczynają dach. Jak napisałem w dzienniku, dachówka wybrana i teraz tylko zamawiać :) Przy okazji znalazłem fajną hurtownię w Jelczu z dachówkami, facet bardzo konkretny i niesamowicie obyty w temacie. Warunki cenowe i transportowe bardzo fajne. Zaliczka 30%, reszta po dostawie, a dostawa w 2-3 dni od wpłaty zaliczki.