TMK 07.12.2008 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No to Twoje obliczenia otworzyły mi oczy na wielkość domku Pamiętaj, że jest to powierzchnia liczona po podłogach. Każdy dom z użytkowym poddaszem będzie miał większą powierzchnię niż jest podana w projekcie. Za względu na wielkość, kształt pokoi oraz ich ilość nadal twierdzę że jest to jeden z lepiej przemyślanych domów dla tzw klasycznej rodziny tj. 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.12.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Tomku, napisz proszę, na co zwracałeś uwagę sprawdzając poprawność wykonanych tynków. Nie wiem jakie są normy. Na początku "wyłuszczyłem" jakiej jakości oczekuję, które pomieszczenia są dla mnie kluczowe i zaznaczyłem że będę sprawdzał wieczorami z długą łatą i halogenem Aneta, pytanie podstawowe jak się z nimi umówiłaś i czy już zapłaciłaś za całość? Nierównościami widocznymi tylko przy poziomce nie przejmowałbym się, po pomalowaniu jeszcze bardziej zgubią się optycznie. Tam gdzie maja być kafle, to parę milimetrów i tak zgubi się na kleju. Dla mnie ważniejsze było aby np w łazience w rogach zachowali idealny kąt prosty (kabina, wanna). Problem z ich montażem jest znacznie bardziej upierdliwy niż odchyłka 2mm na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.12.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Jak ja się z nimi umawoałam? Nie sądziałm, że trzeba się umawiać, sądziłam, że ma być wszędzie gładko, równo gotowe do pomalowania farbą. Powiem szczerze, że do głowy mi nie przyszło, że tu się trzeba na coś umawiać....I jeszcze im nie zapłaciłam. Dzisiaj sprawdziłam wszystkie ściany i odchylenia na grubość zapałki są wszędzie, fakt, tego nie widać, więc może to i normalne, ale ściany nie wszędzie są gładkie, gdzie niegdzie widać siatkę (na ściance kolankowej) i przy oknach jest nieładnie wykończone. Jedno to na pweno wymaga poprawy, bo to widać gołym okiem.... A ile płaciłeś za swoje tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.12.2008 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Dzisiaj sprawdziłam wszystkie ściany i odchylenia na grubość zapałki są wszędzie, fakt, tego nie widać, więc może to i normalne, ale ściany nie wszędzie są gładkie, gdzie niegdzie widać siatkę (na ściance kolankowej) i przy oknach jest nieładnie wykończone. Jedno to na pweno wymaga poprawy, bo to widać gołym okiem.... A ile płaciłeś za swoje tynki? Płaciłem 22zł z materiałem, czyli cena średnia. Jak było u Ciebie? Odchylenia na 2mm mogą wyjść przy schnięciu tynku, tam gdzie było grubiej bardziej obkurczył się. Tynk na ceramice nigdy nie jest równomierny, to nie ytong czy silka Dokładności pilnowałem na bieżąco, jedynie w pomieszczeniach technicznych trochę im odpuściłem ze sprawdzaniem - jednak nie zrobili gorzej niż gdzie indziej. Wykończenie okien dałbym Twoim do poprawy, tam gdzie siatka jest na wierzchu także. W razie czego ściągnij kierownika budowy na odbiór - większość ekip boi się tego jak ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.12.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No cóż, ja jestem umówiona na 28 zł - spora różnica, przy 700 m daje to 4000 tys różnicy - w tej cenie oczekiwałam super jakości. Jutro pogadam z szefem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 10.12.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 TMK z fotek widać, że tynki prezentują się świetnie. Dobrze , że macie już ukonczone prace hydrauliczne bo spokojnie mozna palić i dogrzewać dom.Tak sie zastanawiam, czy folię i styropian przy robieniu hydrauliki, to hydraulik sam układał ?Jak się Wam sprawdza kotłownia - piec. Jak często zasypujesz piec?Oczywiście czekam niecierpliwie na relacje z wylewek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 10.12.2008 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 TMK z fotek widać, że tynki prezentują się świetnie. Dobrze , że macie już ukonczone prace hydrauliczne bo spokojnie mozna palić i dogrzewać dom. Z tym nie jest tak różowo, wylewkarz dał szlaban min 7 dni na palenie. Twierdzi że pod grzejnikami beton mógłby się pofałdować. Ile w tym prawdy nie wiem, zobaczę po weekendzie jak z powrotem zacznę wieczorami przepalać w piecu. Tak sie zastanawiam, czy folię i styropian przy robieniu hydrauliki, to hydraulik sam układał ? Hydraulik układał tylko paski foli i styropianu pod samymi rurami. Tynkarze jeżdżąc na dole agregatem porozwalali część i ekipa od wylewek podkładała w korytarzu od nowa, oraz później na całości. Jak się Wam sprawdza kotłownia - piec. Jak często zasypujesz piec? Oczywiście czekam niecierpliwie na relacje z wylewek. Dopiero parę razy paliłem i chyba raz przez całą dobę. Na razie na piecu ustawiłem minimum tj. 55stC aby tylko ściany złapały temperaturę, ale nie schły zbyt szybko. Do pieca wchodzi 1,5-2 małe węglarki i wystarczały na jakieś 6 godzin (wg papierów stałopalność do 20godzin). W tym czasie na górze (brak wełny, sufitów itd) było 12-14stC, na dole dobijało do 18stC. Weryfikacja pieca będzie dopiero w przyszłym sezonie, po ociepleniu dachu, poddasza oraz elewacji z zewnątrz - w każdym razie piec coraz bardziej mi się podoba. Raczej nie będę żałował zakupu, a miał być z zasobnikiem na ekogroszek. Wylewki już oglądałem, wyglądają równo. Jednak misie zrobiły parę małych baboli i jutro przyjeżdża szef tj. Rafał Lipiec na oględziny. Przy schodach na górze w jednym miejscu wypuścili podłogę 1,5cm poza krawędź ścianki przy schodach i... zrobili takim kiepskim betonem ostatni schodek B20 to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 15.12.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Chyba bedziemy mieli takie same parapety wewnętrzne - tez mi sie takie podobają. Gdzie wycenili Ci najlepiej wełnę i jaką wybrałes? My zaczynam poszukiwania wełny po świętach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.12.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Gdzie wycenili Ci najlepiej wełnę i jaką wybrałes? Nie wybrałem. Nadal szukam dobrej oferty. Na razie skłaniam się do toprocka, jednak w hurtowni podwyższyli lekko cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 16.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nie wybrałem. Nadal szukam dobrej oferty. Na razie skłaniam się do toprocka, jednak w hurtowni podwyższyli lekko cenę. co drożeje wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.12.2008 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 co drożeje wełna? z tego co piszczały myszki, to na 90% sprzedawali poniżej zalecanej ceny producenta i dostali po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 16.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Hmmm...to trochę się tym zmartwiłem, zamierzałem poczekać z kupnem wełny gdzieś do lutego ps. ciekawa galeria prywatnych fotografii, długo już w tym hobby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.12.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 U mnie wylewka podsycha i chcę ściągnąć wełnę na wigilię. Po świętach mam trochę urlopu i zacznę ją zakładać - kombinezony lakiernicze, maski i gogle już na stanie Dziś chcę dopiąć zamówienie na wełnę, poniżej jak potwierdzę wstępne wyceny: Toprock 150mm 48paczek po 18,05zł/m2 Megarock 150mm 9 paczek po 16,06zł/m2 superrock 50mm 20paczek po ok 6,09zł/m2 [edit] rozmawiałem, ceny potwierdzili ale +150zł transport... Zdjęcia... chmm będzie ładny kawał czasu. Od smieny, przez różne dziwne kompakciki i hybrydy po obecnego Nikona D80 ze stertką słoików Na stronce nie ma dużo fotek, trafiające tam są robione "przy okazji", większość moich to portrety czy inne które nigdy nie trafią do netu (z definicji). Pomijając fakt, że budowa to przerwa w życiorysie - fotograficznym również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 16.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 To ja muszę się pochwalić, ze wczoraj zamówiłem .....Nikona D80 plus Nikor 18-105 VR.....dobry wybór na początek?? .... Po świętach mam trochę urlopu i zacznę ją zakładać - kombinezony lakiernicze, maski i gogle już na stanie ...ja niebawem tez zamierzam się w taki zestaw zaopatrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.12.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 To ja muszę się pochwalić, ze wczoraj zamówiłem .....Nikona D80 plus Nikor 18-105 VR.....dobry wybór na początek?? http://optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=803&typ=0&moc=0 Na początek na 100%, ten nowy kit zbiera dobre opinie - dla mnie trochę za ciemny, ale zakres ogniskowych wystarcza na codzień. Osobiście wolę kilka jaśniejszych - mam jako podstawowy zoom tamrona 17-50 2.8. D80 to bardzo wygodna puszka, niektórzy twierdzą że przepala: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135 ale ja nie zauważyłem, chociaż na matrycowym nie pstrykam generalnie zapraszam i polecam jeśli jeszcze nie podczytujesz: http://forum.nikon.org.pl/ Jak się wkręcisz to nie skończysz budowy, braknie $ aparat, później kolejne obiektywy, lampa, jakaś torba, plecak, mieszki, statyw, pilocik... zbiera się Bardzo lubię nikona za ergonomię, jednak osprzęt jest droższy nawet od canona. ps. mam do sprzedania nikora 18-55VR jakby ktoś chciał, prawie nie używany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Piotr 16.12.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Dzięki za skany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 22.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jak obyczaj każe stary, według ojców naszych wiary,chcemy złożyć Wam życzenia,z dniem Bożego Narodzenia.Niech ta Gwiazdka Betlejemska,która wschodzi tuż po zmroku,da Wam szczęście i pomyślność,w nadchodzącym Nowy Roku. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 23.12.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Niech ten szczególny czas cudownychŚwiąt Bożego Narodzenia będzie dla Wasokazją do spędzenia miłych chwil w gronie najbliższych,w atmosferze rodzinnego ciepła, wielkiej radościi wzajemnej życzliwości,pod żywą choinką dużo prezentówa w Waszych pięknych sercach wiele sentymentów,Świąt dających radość i odpoczynekoraz nadzieję,że Nowy Rok będzie szczęśliwszy. http://img386.imageshack.us/img386/8194/christmascard2lh2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.12.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?Hula po polach i szumi w lesie,Jak stuka w okna, wchodzi w kominyI obserwuje dziecięce miny?Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.http://republika.pl/blog_ti_267886/392270/tr/carteneige005.gifZ najlepszymi życzeniami Świątecznymi i Noworocznymi -Dagmara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 24.12.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Zycze Wam kochani, Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts