Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Południowej - komentarze

TMK

Recommended Posts

No to Twoje obliczenia otworzyły mi oczy na wielkość domku :o

Pamiętaj, że jest to powierzchnia liczona po podłogach. Każdy dom z użytkowym poddaszem będzie miał większą powierzchnię niż jest podana w projekcie. Za względu na wielkość, kształt pokoi oraz ich ilość nadal twierdzę że jest to jeden z lepiej przemyślanych domów dla tzw klasycznej rodziny tj. 2+2 :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomku, napisz proszę, na co zwracałeś uwagę sprawdzając poprawność wykonanych tynków.

Nie wiem jakie są normy. Na początku "wyłuszczyłem" jakiej jakości oczekuję, które pomieszczenia są dla mnie kluczowe i zaznaczyłem że będę sprawdzał wieczorami z długą łatą i halogenem

Aneta, pytanie podstawowe jak się z nimi umówiłaś i czy już zapłaciłaś za całość? Nierównościami widocznymi tylko przy poziomce nie przejmowałbym się, po pomalowaniu jeszcze bardziej zgubią się optycznie. Tam gdzie maja być kafle, to parę milimetrów i tak zgubi się na kleju. Dla mnie ważniejsze było aby np w łazience w rogach zachowali idealny kąt prosty (kabina, wanna). Problem z ich montażem jest znacznie bardziej upierdliwy niż odchyłka 2mm na ścianie.

Jak ja się z nimi umawoałam? Nie sądziałm, że trzeba się umawiać, sądziłam, że ma być wszędzie gładko, równo gotowe do pomalowania farbą. Powiem szczerze, że do głowy mi nie przyszło, że tu się trzeba na coś umawiać....

I jeszcze im nie zapłaciłam.

Dzisiaj sprawdziłam wszystkie ściany i odchylenia na grubość zapałki są wszędzie, fakt, tego nie widać, więc może to i normalne, ale ściany nie wszędzie są gładkie, gdzie niegdzie widać siatkę (na ściance kolankowej) i przy oknach jest nieładnie wykończone. Jedno to na pweno wymaga poprawy, bo to widać gołym okiem....

A ile płaciłeś za swoje tynki?

Dzisiaj sprawdziłam wszystkie ściany i odchylenia na grubość zapałki są wszędzie, fakt, tego nie widać, więc może to i normalne, ale ściany nie wszędzie są gładkie, gdzie niegdzie widać siatkę (na ściance kolankowej) i przy oknach jest nieładnie wykończone. Jedno to na pweno wymaga poprawy, bo to widać gołym okiem....

A ile płaciłeś za swoje tynki?

Płaciłem 22zł z materiałem, czyli cena średnia. Jak było u Ciebie?

Odchylenia na 2mm mogą wyjść przy schnięciu tynku, tam gdzie było grubiej bardziej obkurczył się. Tynk na ceramice nigdy nie jest równomierny, to nie ytong czy silka :)

Dokładności pilnowałem na bieżąco, jedynie w pomieszczeniach technicznych trochę im odpuściłem ze sprawdzaniem - jednak nie zrobili gorzej niż gdzie indziej. Wykończenie okien dałbym Twoim do poprawy, tam gdzie siatka jest na wierzchu także. W razie czego ściągnij kierownika budowy na odbiór - większość ekip boi się tego jak ognia :)

TMK z fotek widać, że tynki prezentują się świetnie. Dobrze , że macie już ukonczone prace hydrauliczne bo spokojnie mozna palić i dogrzewać dom.

Tak sie zastanawiam, czy folię i styropian przy robieniu hydrauliki, to hydraulik sam układał ?

Jak się Wam sprawdza kotłownia - piec. Jak często zasypujesz piec?

Oczywiście czekam niecierpliwie na relacje z wylewek.

Pozdrawiam

TMK z fotek widać, że tynki prezentują się świetnie. Dobrze , że macie już ukonczone prace hydrauliczne bo spokojnie mozna palić i dogrzewać dom.

Z tym nie jest tak różowo, wylewkarz dał szlaban min 7 dni na palenie. Twierdzi że pod grzejnikami beton mógłby się pofałdować. Ile w tym prawdy nie wiem, zobaczę po weekendzie jak z powrotem zacznę wieczorami przepalać w piecu.

Tak sie zastanawiam, czy folię i styropian przy robieniu hydrauliki, to hydraulik sam układał ?

Hydraulik układał tylko paski foli i styropianu pod samymi rurami. Tynkarze jeżdżąc na dole agregatem porozwalali część i ekipa od wylewek podkładała w korytarzu od nowa, oraz później na całości.

Jak się Wam sprawdza kotłownia - piec. Jak często zasypujesz piec?

Oczywiście czekam niecierpliwie na relacje z wylewek.

Dopiero parę razy paliłem i chyba raz przez całą dobę. Na razie na piecu ustawiłem minimum tj. 55stC aby tylko ściany złapały temperaturę, ale nie schły zbyt szybko. Do pieca wchodzi 1,5-2 małe węglarki i wystarczały na jakieś 6 godzin (wg papierów stałopalność do 20godzin). W tym czasie na górze (brak wełny, sufitów itd) było 12-14stC, na dole dobijało do 18stC. Weryfikacja pieca będzie dopiero w przyszłym sezonie, po ociepleniu dachu, poddasza oraz elewacji z zewnątrz - w każdym razie piec coraz bardziej mi się podoba. Raczej nie będę żałował zakupu, a miał być z zasobnikiem na ekogroszek.

Wylewki już oglądałem, wyglądają równo. Jednak misie zrobiły parę małych baboli i jutro przyjeżdża szef tj. Rafał Lipiec na oględziny. Przy schodach na górze w jednym miejscu wypuścili podłogę 1,5cm poza krawędź ścianki przy schodach i... zrobili takim kiepskim betonem ostatni schodek :lol: B20 to to nie jest :)

U mnie wylewka podsycha i chcę ściągnąć wełnę na wigilię. Po świętach mam trochę urlopu i zacznę ją zakładać - kombinezony lakiernicze, maski i gogle już na stanie :) Dziś chcę dopiąć zamówienie na wełnę, poniżej jak potwierdzę wstępne wyceny:

Toprock 150mm 48paczek po 18,05zł/m2

Megarock 150mm 9 paczek po 16,06zł/m2

superrock 50mm 20paczek po ok 6,09zł/m2

[edit] rozmawiałem, ceny potwierdzili ale +150zł transport...

Zdjęcia... chmm będzie ładny kawał czasu. Od smieny, przez różne dziwne kompakciki i hybrydy po obecnego Nikona D80 ze stertką słoików ;) Na stronce nie ma dużo fotek, trafiające tam są robione "przy okazji", większość moich to portrety czy inne które nigdy nie trafią do netu (z definicji). Pomijając fakt, że budowa to przerwa w życiorysie - fotograficznym również :roll:

To ja muszę się pochwalić, ze wczoraj zamówiłem .....Nikona D80 ;) plus Nikor 18-105 VR.....dobry wybór na początek??

.... Po świętach mam trochę urlopu i zacznę ją zakładać - kombinezony lakiernicze, maski i gogle już na stanie :)
...ja niebawem tez zamierzam się w taki zestaw zaopatrzyć ;)

To ja muszę się pochwalić, ze wczoraj zamówiłem .....Nikona D80 ;) plus Nikor 18-105 VR.....dobry wybór na początek??

http://optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=803&typ=0&moc=0

Na początek na 100%, ten nowy kit zbiera dobre opinie - dla mnie trochę za ciemny, ale zakres ogniskowych wystarcza na codzień. Osobiście wolę kilka jaśniejszych - mam jako podstawowy zoom tamrona 17-50 2.8.

D80 to bardzo wygodna puszka, niektórzy twierdzą że przepala:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135

ale ja nie zauważyłem, chociaż na matrycowym nie pstrykam

generalnie zapraszam i polecam jeśli jeszcze nie podczytujesz:

http://forum.nikon.org.pl/

Jak się wkręcisz to nie skończysz budowy, braknie $ ;) aparat, później kolejne obiektywy, lampa, jakaś torba, plecak, mieszki, statyw, pilocik... zbiera się :) Bardzo lubię nikona za ergonomię, jednak osprzęt jest droższy nawet od canona.

ps. mam do sprzedania nikora 18-55VR jakby ktoś chciał, prawie nie używany

Niech ten szczególny czas cudownych

Świąt Bożego Narodzenia będzie dla Was

okazją do spędzenia miłych chwil w gronie najbliższych,

w atmosferze rodzinnego ciepła, wielkiej radości

i wzajemnej życzliwości,

pod żywą choinką dużo prezentów

a w Waszych pięknych sercach wiele sentymentów,

Świąt dających radość i odpoczynek

oraz nadzieję,

że Nowy Rok będzie szczęśliwszy.

http://img386.imageshack.us/img386/8194/christmascard2lh2.jpg

Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?

Hula po polach i szumi w lesie,

Jak stuka w okna, wchodzi w kominy

I obserwuje dziecięce miny?

Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,

Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.

http://republika.pl/blog_ti_267886/392270/tr/carteneige005.gif

Z najlepszymi życzeniami Świątecznymi i Noworocznymi -Dagmara