Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izby In?ynierów

Gość Gajowy

Recommended Posts

Gość Gajowy

Witam i pozdrawiam wszystkich uczestników forum.

Wszystkich inżynierów budownictwa i architektów zainteresowanych poparciem zbiorowego protestu przeciwko uchwaleniu ustawy o samorządach zawodowych pragnę poinformować, że mogą to zrobić odwiedzając stronę: http://www.enter.net.pl/www/archimal/protest.htm.

Na stronie tej zamieszczono LIST OTWARTY, który po zebraniu mozliwie największej liczby "podpisów" t.j. głosów poparcia, zostanie rozesłany do klubów poselskich, właściwych urzędów i instytucji oraz mediów.

Mam nadzieję, że większość z nas inżynierów właściwie ocenia tę zarówno samą ustawę jak i motywy jej wprowadzenia. Organizatorzy protestu liczą na to, że najbardziej zainteresowani sprawą samorządów zawodowych tj. inżynierowie i architekci, skorzystają z okazji wypowiedzenia się przeciwko aktowi wprowadzonemu bez ich zgody oraz naruszającego podstawowe prawa i wolności obywatelskie.

Łączę pozdrowienia

Gajowy

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
:D

do 31 grudnia 2002 roku inwestor nie mial mozliwosci sciagniecia od wykonawcy robot i kierownika budowy naleznosci za spartolona robote budowlana czy od architekta za wadliwie wykonany projekt gdzie przy wchodzeniu po schodach nalezy sie w pas klaniac aby glowa nie uderzac w strop. Od 01 stycznia 2003 roku jak zaczela obowiazywac ustawa o Izbach Inzynierow kazdy wykonujacy samodzielne funkcje techniczne w budownictwie a majacy czlonkowstwo w izbie jest ubezpieczony od odpowiedzialnosci cywilnej na danej budowie do kwoty 210.000 pln czyli jesli cos spartoli to mozemy my inwestorzy bez zadnych zbednych klotni z nim odebrac za to pieniazki od ubezpieczyciela. Nie jestem zreszta jak wiekszosc obywateli tego kraju przyzwyczajony oraz zadowolony ze skladek na PIIB ale czy obecna kwota 480 pln jako ubezpieczenie od odpowiedzialnosci za swoje bledy to duzo na caly kalendarzowy rok. Z tego co wiem mozna nie placic skladki na ubezpieczenie przez PIIB ale wtedy skladka na OC ustalona przez ministra odpowiednia ustawa wynosi 2.500 pln. Co za tym jest korzystniejsze dla inzyniera a co dla inwestora ktory za wszystko placi. A wieczorem jak juz bedziemy w cieplych bamboszach ogladac telewizor w naszym domu zastanowmy sie czy nie mozna by tak z OC uszczypnac troche kasy na zwrot za nasza budowe. Zapraszam do dyskusji mam nadzieje ze bedzie ona owocna .Pozdrawiam.

A jeśli ja, wolny obywatel RP godzę się na ryzyko i tanio chcę kupić projekt od osoby bez członkostwa to dostanę pozwolenie na budowę ? Nie dostanę, nawet jeśli projekt będzie bezbłędny a projektant z kwalifikacjami i pieczątką.

Mój kierownik musiał do starostwa przedstawić kwit o przynależności, co oznacza, że bez tego kwitu nie mógłby być kierownikiem. Niezależnie od opłacania OC.

Widzisz ten system jako osoba, która znalazła się już po właściwej stronie - masz odpowiedni kwit i dostęp do rynku. Powiedz:

- W jaki sposób ustawa lub Izba gwarantuje, ze wśród jej członków znajdują się wszystkie osoby o wystarczająco wysokich kwalifikacjach i otwarte na klienta, niezależnie od tego jakie mają układy z Komisją Weryfikacyjną czy innym ciałem przyjmującym nowych członków ?

- Dlaczego stawkę OC dla niezrzeszonych ustala minister a nie ubezpieczyciel ?

Chcę żyć w kraju bez korupcji, gdzie to JA wybieram kogo JA chcę zatrudnić za MOJE pieniądze. I gdzie walka z konkurencją odbywa się przez poprawę jakości a nie przy pomocy ustaw, policji i sądów.

Gość Gajowy

Mam wrażenie, że Jarosław nie zrozumiał idei protestu.

Jego organizatorzy nie kwestionują istnienia żadnej organizacji pod warunkiem, że przynależność do niej jest dobrowolna a nie narzucona pod groźbą zakazu wykonywania zawodu.

Przepisy "Ustawy o samorządach..." naruszają szereg praw i woności konstytucyjnych, a przede wszystkim dwie funadamentalne reguły stanowienia prawa t.j zasadę nie działania prawa wstecz i ochrony praw nabytych. Samorządy, wbrew temu co piszesz Jarosławie, nie służą ani środowisku inżynierskiemu, ani inwestorom. Jest to zwykły "skok na kasę" w imię rzekomej troski o etykę zawodową i pod przykrywką dostosowywania naszego prawa do Unii. Tymczasem żadna z dyrektyw UE nie zawiera takiego wymogu, czego dowodem są bardzo różne uregulowania tej kwestii w poszczególnych krajach.

Co do ubezpieczenia, to przecież przedstawiciel każdego zawodu może popełnić błąd i spowodować szkodę. Przykładowo urzędnik, którego blędne decyzje skutkować mogą bardzo dużymi stratami. A czy ma on oboiwązek ubezpieczenia się od odpowiedzialności z tytułu wykonywania zawodu? Czy Izby Lekarskie faktycznie poprawiły położenie pacjentów, czy są tylko organizacją służącą obronie kolegów?

Żyjemy w kraju podobno "demokratycznym". Jednocześnie w naszym sejmie poszczególne grupy lobingowe są w stanie przeprowadzić każdą nawet w rażący sposób sprzeczną z Konstytucją RP, ustawę. Takiemu stanowi winni jesteśmy my przez swój oportunizm i bierność. Nie chcąc powtarzać argumentów przeciwko temu bublowi legislacyjnemu, zapraszam na stronę podaną we wcześniejszych wypowiedziach i zachęcam do zapoznania się z racjami autorów LISTU OTWARTEGO.

Mam wrażenie, że Jarosław nie zrozumiał idei protestu.

.

Mam nadzieje ze nieuwaznie czytales moj tekst . Ale to zapewne nie przeszkadza innym uzytkownikom forum myslec. Moim tekstem zaproponowalem dyskusje ale w niej brakuje opcji na TAK i dlatego zglosilem moj protest na protest. Przypomina mi to nagonke dzialaczy partyjnych na spokojnych obywateli tego demokratycznego kraju przed wyborami do sejmu i senatu. Coz historia lubi sie powtarzac.

Gość Gajowy

Do Jarpola.

Właściwie powinienem insynuacje w tym stylu pozostawić bez odpowiedzi, ale czego nie robi się dla idei. W którym to miejscu (chodzi o treść listu i jego merytorycznego uzasadnienia) znajdują się fragmenty, które można uznać za nagonkę na kogokolwiek, a zwłaszcza na spokojnych obywateli? Jak wcześniej napisałem w proteście brak jest żądania likwidacji izb. Protest dotyczy łamania praw i zasad ustanowionych w Konstytucji!

Jeśli ktoś chce zakładać jakiekolwiek organizacje i w nich działać to wolna wola. Niech jednak robi to za swoje, a nie kolegów pieniądze. Jeśli wolny obywatel czyli inżynier lub architekt uzna, że w jego interesie jest członkostwo w odpowiedniej organizacji sam pójdzie (a może nawet pobiegnie) się zapisać. Nie trzeba go będzie zaganiać strasząc zakazem wykonywania zawodu.

W wolnym i demokratycznym państwie prawa nic nie może usprawiedliwić łamania konstytucyjnych wolności i podstawowych zasad legislacji.

Skoro jednak zgłaszasz protest na protest, to może zamiast uogólnień warto posługiwać się konkretnymi argumentami. W przeciwnym wypadku będzie to nagonka na obywateli, którzy próbuja walczyć o swoje prawa.

Protest dotyczy łamania praw i zasad ustanowionych w Konstytucj i!

Jeśli ktoś chce zakładać jakiekolwiek organizacje i w nich działać to wolna wola. Niech jednak robi to za swoje, a nie kolegów pieniądze.

Jeśli wolny obywatel czyli inżynier lub architekt uzna, że w jego interesie jest członkostwo w odpowiedniej organizacji sam pójdzie (a może nawet pobiegnie) się zapisać. Nie trzeba go będzie zaganiać strasząc zakazem wykonywania zawodu.

W wolnym i demokratycznym państwie prawa nic nie może usprawiedliwić łamania konstytucyjnych wolności i podstawowych zasad legislacji.

Skoro jednak zgłaszasz protest na protest, to może zamiast uogólnień warto posługiwać się konkretnymi argumentami. W przeciwnym wypadku będzie to nagonka na obywateli, którzy próbuja walczyć o swoje prawa.

Gajowy

Rownie mocno protestuje, co czyniłem juz na tym forum - nie cierpie chamstwa,

a próbe zrzeszenia na siłę traktuje jako chamstwo.

Łamana jest Konstytucja i chce się wprowadzić prawo działające wstecz - złamać umowy zawarte wcześniej miedzy inwestorem a kierownikiem budowy - to niedopuszczlne ! ( w wypadku gdy kierownik sie nie zechce wpisac)

Puszczanie oka, że tylko najlepsi w zawodzie zostali , elita sama jest nieuczciwe

Kolejne przerzucenie kosztów na inwestora - elita ubezpieczona odbije sobie koszty - z nawiązka na inwestorze (eliminuje teraz konkurencje i łasząc się, mówiac "my inwestorzy"... :p )

- do czasu

kończa rzekome elity całe nasze budownictowo ...VAT - ami , Izbami,

likwidacją ulg

przebudzenie moze nastapic ... z ręką w nocniku

Gajowy - wpisałem sie

nie dajmy sie wodzić za nos łamaczom prawa i klakierom

wciskaczom, że jak tak jest w Uni to i u nas musi ..itd., itp.

miejmy własny rozum, a małpowanie wszystkiego zostawmy dla małp ...

serdeczne pozdro

http://www.enter.net.pl/www/archimal/protest.htm

Churchill

Gość Gajowy

Witam p.premiera Churchill'a.

Cieszy mnie Twoje poparcie. Mam nadzieję, że będziesz w stanie przekazać adres strony swoim znajomym budowlańcom i architektom. Jeśli nie wszyscy mają dostęp do internetu, a masz chęć pomóc skseruj list wraz z listą podpisów na odwrocie i zbierz głosy poparcia. Po porozumieniu się z adminem strony dowiesz się na jaką skrzynkę pocztową wysłać listę. Z góry dziękuję w imieniu komitetu protestacyjnego.

Pozdrawiamy wszystkich ceniących wolność i prawo i czekamy na wasze głosy.

Gość Gajowy

Cieszy mnie Twoje poparcie. Mam nadzieję, że będziesz w stanie przekazać adres strony swoim znajomym budowlańcom i architektom. Jeśli nie wszyscy mają dostęp do internetu, a masz chęć pomóc skseruj list wraz z listą podpisów na odwrocie i zbierz głosy poparcia. Po porozumieniu się z adminem strony dowiesz się na jaką skrzynkę pocztową wysłać listę. Z góry dziękuję w imieniu komitetu protestacyjnego.

Gość Gajowy

Gość Gajowy

No i nie doczekałem się od Jarpola odpowiedzi na dwa proste pytania...

Dlatego wciąż uważam, że obowiązkowe Izby służą wyłącznie odcięciu od rynku niezrzeszonej konkurencji. Niezrzeszonej dlatego, że nie wkupionej w łaski zarządu Izby a nie dlatego, że są marni merytorycznie.

I odwrotnie - ja, inwestor jestem skazany na ryzyko trafienia na "miernego ale wiernego" z pieczątką i kwitem.

I żadne OC nic tu nie pomoże.

Gość Gajowy

Przepraszam wszystkich za czterokrotny wpis, ale to nie moja wina. Albo mój serwer, który ostatni faktycznie szwankował albo coś na stronie musiało nie zagrać. Po pierwszych próbach wysłania pojawiał się dziwny komunikat o błędzie, więc w ogóle zarzuciłem zamiar wysłania tego postu. Okazało się, że poszedł cztery razy.

Podzielam Twoje zdanie Zbyszku. Nie tędy droga do poprawy "jakości wykonywania zawodu". Jak zresztą mogą dbać o etykę zawodu ludzie, którzy dla własnego interesu, z pominięciem wszelkich zasad ze świadomością naruszania konstytucyjnie gwarantowanych praw, przeforsowali wprowadzenie tak fatalnego aktu prawnego jakim jest ustawa o samorządach. Fatalnego zarówno pod względem legalności jak i merytorycznych aspektów jej przepisów. To jest po prostu zwykły bubel. Nie mam nadziei na to, że tak źle skonstruowano ustawę przez przypadek lub przeoczenie. Źle napisana ustawa służyć ma dowolności interpretacji przez "grupę trzymającą władzę" w izbach. Kto nie wierzy, niech przeczyta całą ustawę ze zrozumieniem (o ile to się da!).

Pozdrawiam.

No i nie doczekałem się od Jarpola odpowiedzi na dwa proste pytania...

.

Doczekasz sie ale jak dyskusja przybierze na sile. Ustawa dotyczy okolo 60 tys osob uprawnionych. Wiec cierpliwie czekam na jej przebieg a Tobie polecam moj pierwszy post do ponownego przeanalizowania. Dodam ze pierwsza ustawa o izbach wyszla juz w 2000 roku. Gdzie byles pogromco zla chocby juz podczas prac nad ustawa w 1998 lub 1999 roku. Na forum budinfo protest uzyskal akceptacje tylko kilku osob . Cos w tym jest ale CO?.

Gość Gajowy

Sanipro.

Mylisz się co do ilości przeciwników ustawy. Podkreślam ustawy, a nie izb.

To nie to samo, o czym już pisałem. Forum BUDINFO, o którym piszesz, jest w ogóle odwiedzane przez kilka osób. Tak więc to nie jest dowód.

Ja mam nadzieję, że zgodnie z Twoimi słowami dyskusja istotnie przybierze na sile. Wtedy Ty będziesz mógł się przekonać, co naprawdę myślą sami zainteresowani. A jeśli chodzi o reakcje środowiska na ustawę, to albo nie wiesz albo udajesz, że nie wiesz ile było bardzo krytycznych wypowiedzi np w listach do Rzeczpospolitej czy na forum GW.

Biuro RPO przyznało, że listów protestacyjnych do rzecznika praw obywatelskich było ok.1 tysiąca (w tym zbiorowe). Teraz wielu inzynierów opuściło ręce w przekonaniu, że z sitwą nie da się walczyć. Ano zobaczymy.

Mylisz się także co do ilości osób, których "dotyka" ten kuriozalny akt prawny. Oprócz inżynierów i architektów posiadających uprawnienia budowlane (zabierane im mocą ustawy), są jeszcze przyszli młodzi inżynierowie. Oni oprócz haraczu zapłacą jeszcze za egzaminy. Słyszy się także o praktykach przymuszania młodych adeptów do uczestnictwa w "kursach przygotowawczych", oczywiście płatnych, bez których zdanie egzaminu jest o wiele trudniejsze.