Krychlis 04.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Planuję podnieść sobie ściany fundamentowe o wysokość dwóch warstw bloczków fundamentowych i postanowiłem zrobić to sam, mam kilka pytań co do których szukam odpowiedzi, lub nie jestem jej pewny, wiem, że dla większości odpowiedzi na te pytania to „bułka z masłem”, więc bardzo proszę o pomoc: 1) do murowania: zaprawa cementowa w proporcji 1:4 (cement:piasek) będzie ok.? 2) czy są jakieś wskazania co do konsystencji takiej zaprawy? tzn. ile wody do niej dodajemy? 3) sznurki mam rozciągnąć dokładnie wzdłuż murowanej ściany, czy też sznurek ma być trochę odsunięty od tej ściany; 4) na jakiej wysokości ma przebiegać sznurek? dokładnie na wysokości bloczka? 5) czy bloczki przed murowaniem powinien polać wodą? 6) jakie spoiny? czy mniej więcej spoiny o gr. 1-1,5 cm na pion i poziom będą ok.? 7) czy spoiny mają być pełne, czy też nie? jak mam nakładać spoinę pionową? na bloczek, który jest już na murze i do niego docisnąć kolejny bloczek?? tak jak wspomniałem wyżej dla większości z Was sprawa jest oczywista, ale dla mnie niestety nie, ale mam nadzieję, że po Waszej pomocy to się zmieni z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102889-murowanie-%C5%9Bcian-fundamentowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Planuję podnieść sobie ściany fundamentowe o wysokość dwóch warstw bloczków fundamentowych i postanowiłem zrobić to sam, mam kilka pytań co do których szukam odpowiedzi, lub nie jestem jej pewny, wiem, że dla większości odpowiedzi na te pytania to „bułka z masłem”, więc bardzo proszę o pomoc: 1) do murowania: zaprawa cementowa w proporcji 1:4 (cement:piasek) będzie ok.? 2) czy są jakieś wskazania co do konsystencji takiej zaprawy? tzn. ile wody do niej dodajemy? 3) sznurki mam rozciągnąć dokładnie wzdłuż murowanej ściany, czy też sznurek ma być trochę odsunięty od tej ściany; 4) na jakiej wysokości ma przebiegać sznurek? dokładnie na wysokości bloczka? 5) czy bloczki przed murowaniem powinien polać wodą? 6) jakie spoiny? czy mniej więcej spoiny o gr. 1-1,5 cm na pion i poziom będą ok.? 7) czy spoiny mają być pełne, czy też nie? jak mam nakładać spoinę pionową? na bloczek, który jest już na murze i do niego docisnąć kolejny bloczek?? tak jak wspomniałem wyżej dla większości z Was sprawa jest oczywista, ale dla mnie niestety nie, ale mam nadzieję, że po Waszej pomocy to się zmieni z góry dziękuję. Ad: 1. Tak 2. Plastyczna , nie za gęsta nie za rzadka 3. 1-2mm od ściany 4. Na wysokości bloczka 5. Nie 6. 1,5-2 cm 7. Spoiny pełne 8. Są trzy sposoby : zaprawa na bloczek w murze ,zaprawa na bloczek w ręce , położyć bloczek i zalać spoine zaprawą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102889-murowanie-%C5%9Bcian-fundamentowych/#findComment-2496905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.06.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Planuję podnieść sobie ściany fundamentowe o wysokość dwóch warstw bloczków fundamentowych i postanowiłem zrobić to sam, mam kilka pytań co do których szukam odpowiedzi, lub nie jestem jej pewny, wiem, że dla większości odpowiedzi na te pytania to „bułka z masłem”, więc bardzo proszę o pomoc: 1) do murowania: zaprawa cementowa w proporcji 1:4 (cement:piasek) będzie ok.? 2) czy są jakieś wskazania co do konsystencji takiej zaprawy? tzn. ile wody do niej dodajemy? 3) sznurki mam rozciągnąć dokładnie wzdłuż murowanej ściany, czy też sznurek ma być trochę odsunięty od tej ściany; 4) na jakiej wysokości ma przebiegać sznurek? dokładnie na wysokości bloczka? 5) czy bloczki przed murowaniem powinien polać wodą? 6) jakie spoiny? czy mniej więcej spoiny o gr. 1-1,5 cm na pion i poziom będą ok.? 7) czy spoiny mają być pełne, czy też nie? jak mam nakładać spoinę pionową? na bloczek, który jest już na murze i do niego docisnąć kolejny bloczek?? tak jak wspomniałem wyżej dla większości z Was sprawa jest oczywista, ale dla mnie niestety nie, ale mam nadzieję, że po Waszej pomocy to się zmieni z góry dziękuję. Ad: 1. Tak 2. Plastyczna , nie za gęsta nie za rzadka 3. 1-2mm od ściany 4. Na wysokości bloczka 5. Nie 6. 1,5-2 cm 7. Spoiny pełne 8. Są trzy sposoby : zaprawa na bloczek w murze ,zaprawa na bloczek w ręce , położyć bloczek i zalać spoine zaprawą . 5. Polać to nie ale ochlapać tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/102889-murowanie-%C5%9Bcian-fundamentowych/#findComment-2497100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts