Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejściowe otwierane do srodka czy na zewnątrz?

lukasz123

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może inaczej ... nie kojarzę żeby w którymkolwiek z domów (w mojej rodzinie, czy też u znajomych) były drzwi otwierane na zewnątrz.

Nie mówię, że takie rozwiązanie jest złe, ale rzadziej spotykane i dla mnie osoby przyzwyczajonej do konkretnych rozwiązań było by uciążliwe.

To może inaczej ... nie kojarzę żeby w którymkolwiek z domów (w mojej rodzinie, czy też u znajomych) były drzwi otwierane na zewnątrz.

Nie mówię, że takie rozwiązanie jest złe, ale rzadziej spotykane i dla mnie osoby przyzwyczajonej do konkretnych rozwiązań było by uciążliwe.

A ja nie widziałem w mojej miejscowości ani jednych drzwi otwieranych do wewnątrz - szlag by mnie i innych trafił gdyby przy każdym otwieraniu drzwi (zima)śnieg wlatywał do środka , wolę drzwi pchnąc na zewnatrz .

dziecko znajomego podczas silnego wiatru zimą o mało nie zginęło od uderzenia drzwiami otwieranymi na zewnątrz

dziecko znajomej o mało nie udusili drzwiami otwieranymi do srodka ...

przy bezwietrznej pogodzie ... :-?

I kolejna sluszna uwaga.

Do tego tematu kazdy powinien podjesc indywidualnie.

Swoja droga my mamy otwierane do wewnatrz.Jednym z argumentow za tym rozwiazaneim bylo to ze my idac w gosci nie lubimy byc spychani drzwiami otwieranymi na zewnatrz.

Ale jak ktos napisal wczesniej ile ludzi tyle opini,trudno jest poprostu wszystkim dogodzic :roll:

Słuchajcie, to szkodza czasu, palców i klawiatur.

To jest TYLKO I WYŁĄCZNIE kwestia gustu i własnych przekonań. Do każdego z rozwiązań można dorobić równie dobrą teorię, że jest lepsze, i równie dobrą, że jest gorsze.

Niedługo padną pytania: czy podjazd do garażu dać łuczkiem w lewo, czy może w prawo? Wszyscy znajomi mają w lewo, bo podobno większość obecnie produkowanych samochodów ma mniejsze opory na przekładni kierowniczej przy skręcie w lewo, a więc łatwiej jest wjechać do garażu.

Może o czymś takim podyskutujemy?

Jedyne słuszne rozwiązanie to pozostawienie zawiasów w domu a nie na zewnątrz. Złodzieje raczej włażą piwnicami lub oknami na parterze ale ze względów bezpieczeństwa drzwi na zewnątrz, jak by jakaś panika to łatwiej wyjść. W blokach zakładają drzwi do wewnątrz. Zakłądając drzwi z otwieraniem do środka musimy dać skrzynkę/futrynę na zewnątrz, nie najlepsze rozwiązanie moim zdaniem.

A ja nie widziałem w mojej miejscowości ani jednych drzwi otwieranych do wewnątrz - szlag by mnie i innych trafił gdyby przy każdym otwieraniu drzwi (zima)śnieg wlatywał do środka , wolę drzwi pchnąc na zewnatrz .

Ciekawe, jak pchniesz, jak ci wiatr usypie zaspę za drzwiami :D

Ciekawe, jak pchniesz, jak ci wiatr usypie zaspę za drzwiami :D

Najpierw wyskoczy oknem w tą zaspę i odśnieży... :D

Zwolennikom otwierania drzwi na zewnątrz:

Nie zapominajcie, że przy takim wariancie byle wesołek podeprze wam do klamki drzwi kawałkiem deski i za Chiny ludowe ramieniem tych drzwi wywazyć się nie da. Trzeba więc w domku trzymać drabinę do wychodzenia przez okno w razie awarii. I nie zapominać, że 20 lat to się wiecznie nie ma, że będzie się miało i 60 lat. więc z czasem tgrzeba w oknie zamontować jakiś wyciąg, bo po drabinie będzie trudnowato.

Kurcze, jak ludzie lubią odkrywac amerykę co parę lat...

PS. Róbcie se jeszcze do garażu otwierane na zewnątrz i poczekajcie na zimę.

Zwolennikom otwierania drzwi na zewnątrz:

Nie zapominajcie, że przy takim wariancie byle wesołek podeprze wam do klamki drzwi kawałkiem deski

....

PS. Róbcie se jeszcze do garażu otwierane na zewnątrz i poczekajcie na zimę.

Jak mieszkasz na wsi chałupa w chałupę bez ogrodzenia, przy lokalnym sklepiku z piwem to masz racje, dużo łatwiej otworzyć drzwi z tzw. buta.

Ale u mnie w domu nikogo nie ma prawa być przed drzwiami komu chwilkę wcześniej przez wideofon nie otworzyłam bramki. Cała reszta to "swoi" i sami sobie otworzą.

Nigdy nie widziałam bram garażowych których skrzydła rozchylałyby się do wewnątrz. Możesz przybliżyć ten pomysł?

Przesadzasz z tymi zaspami - każdą świeżą polską zaspę można ubić te 15-20cm żeby wyjść na zewnątrz.