Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejściowe otwierane do srodka czy na zewnątrz?

lukasz123

Recommended Posts

wracajac do kwestii picia :)

jesli wiecej pijesz na miescie po knajpach - otwierane do srodka

jesli imprezujesz raczej w domu - otwierane na zewnatrz (zeby goscie w wiatrolapie nie zalegali)

Kuriozalna wydaje sie byc kwestia "psikusow" z blokowaniem dzwi - przeciez kazdy dom ma poza zwyklym wejsciem ma drzwi tarasowe, gospodarcze, bramy garazowe lub chociazby kuchenne dla sluzby.

Chyba ze juz tak garujemy w domu ...ze otworzyc drzwi nie umiemy i zapomina sie o reszcie drzwi - trzeba sie ratowac i okno polaciowe staje sie jedyna droga ratunku. W mlodosci to sie pilo ...i drzwi bylo za mlodu latwiej znalesc ....a teraz ... lata juz nie te...

(Y)

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwolennikom otwierania drzwi na zewnątrz:

Nie zapominajcie, że przy takim wariancie byle wesołek podeprze wam do klamki drzwi kawałkiem deski i za Chiny ludowe ramieniem tych drzwi wywazyć się nie da. Trzeba więc w domku trzymać drabinę do wychodzenia przez okno w razie awarii. I nie zapominać, że 20 lat to się wiecznie nie ma, że będzie się miało i 60 lat. więc z czasem tgrzeba w oknie zamontować jakiś wyciąg, bo po drabinie będzie trudnowato.

Kurcze, jak ludzie lubią odkrywac amerykę co parę lat...

PS. Róbcie se jeszcze do garażu otwierane na zewnątrz i poczekajcie na zimę.

Bardzo śmieszne ktoś podeprze drzwi kawałkiem deski jak żyje to jeszcze się nie spotkałem z takim wesołkiem a poza tym jakby się takie coś wydarzyło to niektórzy z Nas mają garaż w bryle budynku i to skutecznie niweluje przeszkodę a jeśli chodzi o okienko to nie wiem czy każdy ma w bloku mieszkać że drabina potrzebna. :lol:

Reasumując minusy:

Do wewnątrz / Na zewnątrz:

----------------------------------------

1. Rozbijanie głowy domownikom / Rozbijanie głowy gościom

2. Śnieg nawiewa po otwarciu / Trudno otworzyć jak zrobi się zaspa

3. Łatwo wyważyć kopniakiem / Łatwo rozwalić zawiasy

4. Po otwarciu w deszcz, woda skapuje z drzwi na podłogę / Po otwarciu w deszcz, wewnętrzna powierzchnia drzwi się moczy i po zamknięciu skapuje na podłogę

5. Wszyscy mają na zewnątrz / Wszyscy mają do środka

6. Zabiera miejsce w wiatrołapie / Zabiera miejsce na ganku

7. Byle wesołek wsunie deskę między klamkę i futrynę i nie wyjdziecie / Byle wesołek podeprze klamkę deską i nie wyjdziecie

8. Trudniej wejść (wpaść) jak wraca się pijanym / Trudniej wyjść (wypaść) jak wychodzi się pijanym

9. Koran zaleca na zewnątrz / Feng Shui zaleca do środka

10. Podczas otwierania wiatr od frontu może nas wepchąć z drzwiami do środka / Podczas otwierania wiatr boczny może nam wyrwać drzwi

11. Wiatr od frontu może napierać na drzwi i je rozszczelniać, wciskając się do domu razem np. z deszczem / Ze względu na brak progu przed drzwiami, wiatr z frontu może wciskać się pod drzwiami do domu razem np. z deszczem

12. W razie pożaru trudno rozbić drzwi od środka, żeby uciec / W razie pożaru strażakom trudno wywalić drzwi od zewnątrz, żeby ratować

13. Nie jest kulturalnie, jeśli trzeba wychodzących gości poprosić żeby cofnęli się z wiatrołapu do korytarza, bo musimy otworzyć drzwi / Nie jest kulturalnie, jeśli trzeba gości stojących na ganku poprosić o krok w tył, bo musimy otworzyć drzwi

14. Jak mały wiatrołap, to masakra / Jak mały ganek, to masakra

Reszta w zasadzie się powtarza.

Ja tu, szczerze mówiąc, nie widzę żadnych istotnych różnic - nie wiem, może ciołek jestem. Nadal powtarzam - to jest kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Luuuudzie - idźcie popracować w ogródku, zamiast pisać dyrdymały i przekonywać się nawzajem, że dzinsy są lepsze od sztruksów.

Brawo Bigbeat !!! :lol: :lol: :lol:

Ja w poprzednim domu miałam drzwi otwierane do środka i ze względu na wszystkie argumenty z listy z "prawej strony" przeszłam do opcji drzwi otwieranych na zewnątrz - no i teraz zaliczę te uciązliwości z lewej...

W trzecim to chyba przesuwne. :wink:

Tak szczerze, to najbardziej uciążliwe było zajmowanie miejsca w wiatrołapie, wjeżdżanie mokrych i ośnieżonych drzwi do przedpokoju oraz jednak niekiedy przy silnym wietrze rozszczelniały się i wiało. Natomiast nigdy nikogo nie uderzyły, nie wyrwał wiatr z rąk, no i takich zasp jak na Syberii, żeby drzwi zablokowało, to na Śląsku nie widziałam.

A jak zasypie cały dom po komin, to nawet wyjść się nie da - i to ze względu na to, w którą stronę działąją drzwi ;)

Może by rozważyć jeszcze opcje "do góry" i "na dół", oprócz standardowych "do środka" i "na zewnątrz"?

Do góry to może być brama garażowa segmentowa/roletowa. Wtedy może uda się ją podnieść i przekopać tunel. No chyba że łopata zostanie w składziku na ogrodzie. Wtedy zostanie przeczekać do wiosny.

to jest najlepszy wątek na tym forum ;)

taki poprawiający humor.

a tak wogóle to mam na zewnątrz (dopiero jak przywieźli drzwi to zacząłem się zastanawiać w którą stronę je wstawić i dlaczego nikt mnie nie pytał czy mają być na zewnąrz czy do wewnątrz). Problem miałem więc rozwiązany.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Popłakałam się ze śmiechu!!!! Buduję dom i codziennie siedzę przy komputerze i czytam FORUM , ale takiego wątku jeszcze nie spotkałam. Mistrzostwo świata. Ja będę miała drzwi otwierane na zewnątrz- ganek duży, zadaszony i na pewno z kablem grzewczym, a w wiatrołapie szkoda miejsca.