Yoric 05.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 wracajac do kwestii picia jesli wiecej pijesz na miescie po knajpach - otwierane do srodka jesli imprezujesz raczej w domu - otwierane na zewnatrz (zeby goscie w wiatrolapie nie zalegali) Kuriozalna wydaje sie byc kwestia "psikusow" z blokowaniem dzwi - przeciez kazdy dom ma poza zwyklym wejsciem ma drzwi tarasowe, gospodarcze, bramy garazowe lub chociazby kuchenne dla sluzby. Chyba ze juz tak garujemy w domu ...ze otworzyc drzwi nie umiemy i zapomina sie o reszcie drzwi - trzeba sie ratowac i okno polaciowe staje sie jedyna droga ratunku. W mlodosci to sie pilo ...i drzwi bylo za mlodu latwiej znalesc ....a teraz ... lata juz nie te... (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.06.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zróbcie sobie podwójne jak w np. Stanach. Jedne na zewnatrz (np szklane) a drugie do wewnatrz (np. drewniane) Wszyscy będa happy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 05.06.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zwolennikom otwierania drzwi na zewnątrz: Nie zapominajcie, że przy takim wariancie byle wesołek podeprze wam do klamki drzwi kawałkiem deski i za Chiny ludowe ramieniem tych drzwi wywazyć się nie da. Trzeba więc w domku trzymać drabinę do wychodzenia przez okno w razie awarii. I nie zapominać, że 20 lat to się wiecznie nie ma, że będzie się miało i 60 lat. więc z czasem tgrzeba w oknie zamontować jakiś wyciąg, bo po drabinie będzie trudnowato. Kurcze, jak ludzie lubią odkrywac amerykę co parę lat... PS. Róbcie se jeszcze do garażu otwierane na zewnątrz i poczekajcie na zimę. Bardzo śmieszne ktoś podeprze drzwi kawałkiem deski jak żyje to jeszcze się nie spotkałem z takim wesołkiem a poza tym jakby się takie coś wydarzyło to niektórzy z Nas mają garaż w bryle budynku i to skutecznie niweluje przeszkodę a jeśli chodzi o okienko to nie wiem czy każdy ma w bloku mieszkać że drabina potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.06.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Reasumując minusy: Do wewnątrz / Na zewnątrz:----------------------------------------1. Rozbijanie głowy domownikom / Rozbijanie głowy gościom2. Śnieg nawiewa po otwarciu / Trudno otworzyć jak zrobi się zaspa3. Łatwo wyważyć kopniakiem / Łatwo rozwalić zawiasy4. Po otwarciu w deszcz, woda skapuje z drzwi na podłogę / Po otwarciu w deszcz, wewnętrzna powierzchnia drzwi się moczy i po zamknięciu skapuje na podłogę5. Wszyscy mają na zewnątrz / Wszyscy mają do środka6. Zabiera miejsce w wiatrołapie / Zabiera miejsce na ganku7. Byle wesołek wsunie deskę między klamkę i futrynę i nie wyjdziecie / Byle wesołek podeprze klamkę deską i nie wyjdziecie8. Trudniej wejść (wpaść) jak wraca się pijanym / Trudniej wyjść (wypaść) jak wychodzi się pijanym9. Koran zaleca na zewnątrz / Feng Shui zaleca do środka10. Podczas otwierania wiatr od frontu może nas wepchąć z drzwiami do środka / Podczas otwierania wiatr boczny może nam wyrwać drzwi 11. Wiatr od frontu może napierać na drzwi i je rozszczelniać, wciskając się do domu razem np. z deszczem / Ze względu na brak progu przed drzwiami, wiatr z frontu może wciskać się pod drzwiami do domu razem np. z deszczem12. W razie pożaru trudno rozbić drzwi od środka, żeby uciec / W razie pożaru strażakom trudno wywalić drzwi od zewnątrz, żeby ratować13. Nie jest kulturalnie, jeśli trzeba wychodzących gości poprosić żeby cofnęli się z wiatrołapu do korytarza, bo musimy otworzyć drzwi / Nie jest kulturalnie, jeśli trzeba gości stojących na ganku poprosić o krok w tył, bo musimy otworzyć drzwi14. Jak mały wiatrołap, to masakra / Jak mały ganek, to masakra Reszta w zasadzie się powtarza. Ja tu, szczerze mówiąc, nie widzę żadnych istotnych różnic - nie wiem, może ciołek jestem. Nadal powtarzam - to jest kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Luuuudzie - idźcie popracować w ogródku, zamiast pisać dyrdymały i przekonywać się nawzajem, że dzinsy są lepsze od sztruksów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 05.06.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 dobre już wiem że zrobię otwierane na zewnątrz - bo tak i już !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.06.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 O, i to jest argument, którego obalić się nie da! Masz rację i tak trzymać!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.06.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Brawo Bigbeat !!! Ja w poprzednim domu miałam drzwi otwierane do środka i ze względu na wszystkie argumenty z listy z "prawej strony" przeszłam do opcji drzwi otwieranych na zewnątrz - no i teraz zaliczę te uciązliwości z lewej... W trzecim to chyba przesuwne. Tak szczerze, to najbardziej uciążliwe było zajmowanie miejsca w wiatrołapie, wjeżdżanie mokrych i ośnieżonych drzwi do przedpokoju oraz jednak niekiedy przy silnym wietrze rozszczelniały się i wiało. Natomiast nigdy nikogo nie uderzyły, nie wyrwał wiatr z rąk, no i takich zasp jak na Syberii, żeby drzwi zablokowało, to na Śląsku nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 06.06.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Tu nie ma nad czym dyskutowac. Zawsze drzwi zewnetrzne w domach wolnostojacych. Ale zrobicie jak chcecie, nie ja sie bede z tym meczyl przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Przesadzasz z tymi zaspami - każdą świeżą polską zaspę można ubić te 15-20cm żeby wyjść na zewnątrz. Tylko, żeby tą zaspę ubić, trzeba najpierw wyjść na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.06.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 A jak zasypie cały dom po komin, to nawet wyjść się nie da - i to ze względu na to, w którą stronę działąją drzwi Może by rozważyć jeszcze opcje "do góry" i "na dół", oprócz standardowych "do środka" i "na zewnątrz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 A jak zasypie cały dom po komin, to nawet wyjść się nie da - i to ze względu na to, w którą stronę działąją drzwi Może by rozważyć jeszcze opcje "do góry" i "na dół", oprócz standardowych "do środka" i "na zewnątrz"? Do góry to może być brama garażowa segmentowa/roletowa. Wtedy może uda się ją podnieść i przekopać tunel. No chyba że łopata zostanie w składziku na ogrodzie. Wtedy zostanie przeczekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.06.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 W międzyczasie post został przeniesiony do działu wnętrza, czyli moderator uznał i zdecydował za nas - drzwi do wewnątrz. Ale ja się nie zgadzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 06.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 U mnie otwierane na zewnątrz. Nie narzekam. Wiatrołap mam mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 06.06.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 to jest najlepszy wątek na tym forum taki poprawiający humor. a tak wogóle to mam na zewnątrz (dopiero jak przywieźli drzwi to zacząłem się zastanawiać w którą stronę je wstawić i dlaczego nikt mnie nie pytał czy mają być na zewnąrz czy do wewnątrz). Problem miałem więc rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 06.06.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 U nas drzwi zewnętrzne otwieraja się na zewnątrz i był to nasz świadomy wybór. Kiedys miałam otwierane do środka i stwierdziłam ze juz nigdy więcej . Zabierały bardzo dużo powierzchni z przepokoju-nic w sąsiedztwie drzwo nie mogło stać,bo przeszkadzało przy otwieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demi 06.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 My bedziemy mieli na zewnątrz, ze zględu na nieduży wiatrołap, ale drzwi z wiatrołapu na kaorytarz/pokoj będą otwieraly się do śrotka wiatrołapu, inaczej kolidowałby z innymi drzwiami. ps. A możeby dodać sondę (o ile mozna?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.06.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Zróbcie sobie podwójne jak w np. Stanach. Jedne na zewnatrz (np szklane) a drugie do wewnatrz (np. drewniane) Wszyscy będa happy. Ja tak mam Tylko że w mieszkaniu i te przeszklone są od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.06.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 W krajach skandynawskich drzwi są otwierane na zewnątrz, ze względu na silne wiatry, które dodatkowo dociskają drzwi. W Niemczech częściej spotyka się drzwi do wewnątrz, a u nas pół na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 06.06.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Popłakałam się ze śmiechu!!!! Buduję dom i codziennie siedzę przy komputerze i czytam FORUM , ale takiego wątku jeszcze nie spotkałam. Mistrzostwo świata. Ja będę miała drzwi otwierane na zewnątrz- ganek duży, zadaszony i na pewno z kablem grzewczym, a w wiatrołapie szkoda miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 07.06.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Popłakałam się ze śmiechu!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts