Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bilety lotnicze przez internet

Hanula

Recommended Posts

Witam

Czy często kupujecie bilety lotnicze przez internet? Czy bezpiecznie jest płacić kartą kupując? Czy może lepiej wyszukać sobie lot przez internet i udać się do biura?

Jak myślicie?

Jestem początkująca, jeśli chodzi o bilety lotnicze i nie wiem jak lepiej.

Poradźcie coś. :)

Bilety lotnicze od 5 lat kupuje wylacznie w internecie. Zawsze w biurze bedzie drozej. Trzeba tylko uwazac, czy oferowany bilet to e-ticket (elektroniczny, jedziesz na lotnisko z wydrukiem z maila) czy bilet papierowy, ktory musisz dostac poczta. Wtedy moze byc za wystawienie i przyslanie tego biletu dodatkowa oplata. Tu jest niezla wyszukiwarka:

http://www.kayak.com/flights?uselast=true

Jedyna strona int. na ktorej nie wolno kupowac biletow jest strona Lufthansy - przecietny bilet kosztuje tam kilkanascie tysiecy...

Też często kupuję bilety przez internet, jednak zanim zaczniesz podawać swoje dane osobiste , koniecznie sprawdź czy strona jest kodowana . W marcu na easy jet zamawiałam bilet- zgubiła mnie rutyna :( podałam swoje dane przy niekodowanej stronie :( uratowała mnie dość szybka reakcja - musiałam zastrzec kartę jako "transakcja oszukańcza" trochę kłopotu z tym było, najważniejsze , że pieniądze na koncie zostały uratowane :p Napisałam do nich pismo z pytaniem, jak to się mogło stać, że ich strona była niekodowana - odpowiedzi do dzisiaj nie dostałam :( Bilet zamówiłam u nich przez internet - nie ze swojej karty ,na moją musiałam trochę poczekać :( Sytuacja ta, nie zraziła mnie , do tej pory zamawiam bilety przez internet - z tym, że jestem bardziej ostrożniejsza :) W biurach zawsze płaci się prowizję za pośrednictwo

[ Tu jest niezla wyszukiwarka:

http://www.kayak.com/flights?uselast=true

Jedyna strona int. na ktorej nie wolno kupowac biletow jest strona Lufthansy - przecietny bilet kosztuje tam kilkanascie tysiecy...

No własnie mi się bardziej podoba ta: tanie loty

Dobra, zwlaszcza po Europie.

Zdecydowanie najlepiej wyrobić sobie e-kartę tylko do zakupów w internecie.

Napełniasz ją tylko na czas transakcji i potem "rozładowujesz" resztę jaka zostanie ("rozładowujesz" czyli pozostałe po operacji pieniądze wracają na Twoje konto, bo nigdy dokładnie kursu przecież nie wyliczysz). Przydaje się nie tylko do biletów, ale i do książek i innych rzeczy.

Chyba wszystkie bilety są tańsze w internecie, często nic się nie drukuje (możesz sobie spisać nr rezerwacji) ale i tak kartę pokładową dostaniesz na dowód lub paszport (o ile się nie pomylisz w trakcie rezerwacji!).

W niektórych liniach, jeśli lecisz tylko z bagażem podręcznym możesz się odprawić przez internet - min. pół godziny możesz zaoszczędzić.

Niestety niektóre linie najpierw zbierają dane teleadresowe na niekodowanej stronie - dopiero zakup jest kodowany. To już od Ciebie zależy czy chcesz ryzykować.

kupuje tylko i wylacznie przez internet (oczywiscie jesli organizuje sobie wyjazd sama a nie przez biuro turystyczne)

Ostatnio - testowalam aerlingus, centralwings i wizzair

Bez zadnych problemow choc pamietam za pierwszym razem ciut dziwnie bylo mi wklepywac w net nr. karty kredytowej :)

(ps. dla strachliwych - czasami bank (np. mbank) w obrebie 1 konta pozwala bezplatnie załozyc subkonto - inny nr konta i inna karta płatnicza. mozna wtedy na to sub konto przelac tylko i wylacznie kwote potrzebna do dokonania zakupu i nie martwic sie ze jakis "haker" znajac dane i nr karty wyczysci nam któregos dnia konto - jest to dobre tez w przypadku innych zakupów przez internet :))

kupuje tylko i wylacznie przez internet (oczywiscie jesli organizuje sobie wyjazd sama a nie przez biuro turystyczne)

Ostatnio - testowalam aerlingus, centralwings i wizzair

Bez zadnych problemow choc pamietam za pierwszym razem ciut dziwnie bylo mi wklepywac w net nr. karty kredytowej :)

(ps. dla strachliwych - czasami bank (np. mbank) w obrebie 1 konta pozwala bezplatnie załozyc subkonto - inny nr konta i inna karta płatnicza. mozna wtedy na to sub konto przelac tylko i wylacznie kwote potrzebna do dokonania zakupu i nie martwic sie ze jakis "haker" znajac dane i nr karty wyczysci nam któregos dnia konto - jest to dobre tez w przypadku innych zakupów przez internet :))

Karty kredytowe sa zwykle ubezpieczone i w niektorych bankach (niestety nie we wszystkich) mozna zlozyc dyspozycje na wyjasnienie transakcji, jesli sprzedawca obciazyl nas wyzsza kwota niz na rachunku. W mBanku tak jest, nie wiem, jak w innych bankach. Generalnie nie balabym sie o sama transakcje w internecie, raczej o warunki dotyczace zwrotu biletu lub zmiany rezerwacji. Kiedys kupilam bilet przez travelocity i przy zmianie chcieli mnie skasowac jakies 500 dolarow. Zadzwonilam do Lufthansy, bo tam mialam bilet i zmienili mi za jakas drobna kwote. Do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego travelocity chcialo mnie tak orznac.

przypomnialo mi sie ze płatnosci dokonywalam tez normalna karta płatnicza dolaczana do konta w banku (nie "wypukla") kredytowa)

nie wiem czy takie mozna ubezpieczac i sposob z subkontem chyba bj. prosty

Kazda karta jest ubezpieczona od nieuprawnionego uzycia do pewnej kwoty. Jasne, ze potem boksowanie z bankiem czy z ubezpieczycielem to nic ciekawego, wiec lepiej sie zabezpieczyc samemu.

przypomnialo mi sie ze płatnosci dokonywalam tez normalna karta płatnicza dolaczana do konta w banku (nie "wypukla") kredytowa)

nie wiem czy takie mozna ubezpieczac i sposob z subkontem chyba bj. prosty

e-karta jeszcze prostsza i nie utrzymujesz drugiego konta :) i chyba jednak bezpieczniejsza

• 9 months później...
  • 2 years później...
  • 1 year później...
Witam

Czy często kupujecie bilety lotnicze przez internet? Czy bezpiecznie jest płacić kartą kupując? Czy może lepiej wyszukać sobie lot przez internet i udać się do biura?

Jak myślicie?

Jestem początkująca, jeśli chodzi o bilety lotnicze i nie wiem jak lepiej.

Poradźcie coś. :)

Ja zawsze kupuje za pomocą wyszukiwarek połaczeń. Ostatnio znalazłem fajna strone http://www.eloty.pl/ i jak teraz kupuje bilet, to tylko za jej posrednictwem