cannon 04.06.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Jestem w szoku Po zrobionym kosztorysie przez elektryka nie wiem co myśleć. I tak materiał 22 tys. ( kable- sama elektryka ,bez TV ,bez alarmu, mniej więcej 147 punktów) skrzynie Legranda 2 szt.przełączniki bistabilne (albo coś takiego),uzbrojenie skrzyni 5 tys.+11 200 za 147 punktów. Dobrzy ludzie poradzcie co o tym myśleć . Cena to normalna czy z księżyca .Nie mam żadnego porównania . Jak się teraz kształtują ceny za instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 04.06.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Niezle się szokowałem , twoją ceną, tez mam robić elektryke i napewno tyle nie mam na to. a ile mam metrow powieszchni domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 04.06.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Na szczescie jestem elektrykiem z wyksztalcenia (m.in.) i swoje 7km kabli polozylem za 0 PLN. Do tego mam wszystko gdzie chce i ile chce. Na material wydalem jakies 3,5tys. PLN. Nie zazdroszcze ludziom, ktorzy sami nic nie potrafia zrobic i za kazda duperele musza bulic burakowi, ktoremu sie wydaje ze jest fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 04.06.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Jestem świeżo po instalacji el. zapłaciłem 7050 PLN za instalację prądową materiał+robocizna (bez uzbrojenia rozdzielni, to po tynkach). Instalację sygnałową robiłem sam, rozciągnołem 1km kabla (TV, alarm, internet itp.), kable kosztowały ok. 1100 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 04.06.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Cena to normalna czy z księżyca .Nie mam żadnego porównania . . Jakaś kosmiczna wycena (moim zdaniem tego nawet nie ma co negocjować). nie bardzo nawet wiem ile w sumie Ci to wyjdzie bo 22 koła za materiał + 5 za uzbrojenie skrzynki + jeszcze 11 tysi czyli 38 tysięcy. powiedz, że coś nie zakumałem. Robocizna u mnie za 140 punktów to 4900 (35 pln/punkt) Uzbrojenie tablicy 1000. Za wszystkie bebechy (materiały nie w najniższych cenach z supermarketu) koło chyba 5-6 (w tym bednarka i kilkanaście metrów kabla kupionego na zapas do instalacji w pomieszczeniu na kosiarke i doprowadzenie prądu do grilla). W skład tego co napisałem wchodzi także instalacja antenowa, komp. w kazdym pokoju + domofon. Słowem komplecik elektryki + TV + komp. Całość z kablami czekającymi na wkopanie w przyszłości wyszła 12 000. ps Ten elektryk chce 76 pln za samą robociznę za punkt ??!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.06.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 wałek /100metrów/ kabla YDYp 3x2,5mm kosztuje ok. 250 zł 3x1,5mm jakieś 150 zł... za 22 tysiące zł to można kupić z 15 kilometrów tych kabli /tak uśredniłem cenę/... a duży masz pałac??? jak tak z 1000 metrów ma to pewnie tyle i potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 04.06.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Część instalacji - jakieś 60% robiła u mnie ekipa elektryków od dewelopera (resztę robiłem sam).Poszło na to jakieś 700mb kabla. Jest ok. 120 punktów. Robili też jedną rozdzielnicę (tablicę). Żadnych gniazd, łączników, opraw oświetleniowych nie montowali. Robili jeszcze doprowadzenie energii do domu od skrzynki w ogrodzeniu (jakieś 30mb). No i ochronniki przeciwprzepięciowe B+C. Razem bodaj 22.000 - rok temu.Szczegółów teraz nie podam (ile za co), bo nie pamiętam, ale jak weryfikowałem te ceny rok temu to wyszły przeciętnie - na poziomie średnich cen rynkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 04.06.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Cena z kosmosu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 04.06.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Zapomniałem napisać, że rozdzielnica, którą robili, była duża (96 pól). Robili w/g mojego projektu: wykorzystali 80 pól - w tym założyli główny wyłącznik, kontrolki obecności napięcia (1 moduł z trzema diodkami), 18 różnicówek, bodaj 25 nadprądówek, wspomniane wcześniej ochronniki, trzy przekaźniki bistabilne, jeden stycznik do zmierzchówki. Nad tą tablicą najbystrzejszy z nich siedział chyba 3 albo 4 dni.Dobrze, że nie robili reszty (jeszcze 3 rozdzielnice, kupa okablowania i cała automatyka), bo napewno bym poszedł z torbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cannon 04.06.2008 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mój dom ma 220 m2 i nie ma w nim nic nadzwyczajnego ,a żeby było śmieszniej to ten elektryk nie jest taki całkiem obcy . Ale czekam na Wasze opinie aby sobie z nim podyskutować nie tylko o jego wycenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 04.06.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 jeżeli nie wymyśliłeś żadnych cudów na kiju to koszt instalacji (kabelki + zwyczajowe wyposażenie rozdzielni z połączeniem jej) może zamknąć się w granicy 12000 pln - to i tak dużo. w większości przypadków wychodzi dużo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 04.06.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Dom 220m, instalacja dobrze zrobiona, w średnim standarcie, dobrze rozłożone punkty i dobry matreiał... można liczyć że 15000 (netto) - robocizna i materiał, z kablami ziemnymi, i skrzynią - rozdzielnią, powinno wystarczyć. VAT oczywiście 7% Chyba że jakieś cuda są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 04.06.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mój dom ma 220 m2 i nie ma w nim nic nadzwyczajnego ,a żeby było śmieszniej to ten elektryk nie jest taki całkiem obcy . Ale czekam na Wasze opinie aby sobie z nim podyskutować nie tylko o jego wycenie. Mój dom ma 204 m2. Mamy rozprowadzone wszystkie kable: elektryka, tv, alarm, jest już zainstalowana rozdzielnia. Wliczone mamy też koszty bednarki. Do tej pory z robocizną wydaliśmy 9500. Twoje koszty trochę jakieś za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.06.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Na szczescie jestem elektrykiem z wyksztalcenia (m.in.) i swoje 7km kabli polozylem za 0 PLN. Do tego mam wszystko gdzie chce i ile chce. Na material wydalem jakies 3,5tys. PLN. Nie zazdroszcze ludziom, ktorzy sami nic nie potrafia zrobic i za kazda duperele musza bulic burakowi, ktoremu sie wydaje ze jest fachowcem. ja w sumie zrobić dużo umiem, ale tak się zastanawiam czy jeżeli chodzi o instalacje elektryczną (wewnętrzną, odbiorczą czyli poza licznikami i rozdzielniami ZE) to czy nie mając uprawnień moge ją sam zrobić? czy nie muszę potem mieć dla ZE lub do zakończenia budowy jakiś papierów, protokołów, pomiarów? bo jeśli tak to co z tego że sam zrobię jak mi fachowiec za pieczątke potem i tak swoje skasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 04.06.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Jak dla mnie cena z kosmosu. Przy domu 160m2 płaciłem 1400zł za robociznę i około 2000zł za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 04.06.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 2000 za materiał?? Chyba tylko kable, i to bez ziemnego zasilającego.Możesz rozpisać co mieści się w materiale za 2000 zł - najlepiej podaj ilość i producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 04.06.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mi się wydaje że cena jest niska, zważywszy na fakt,że kable są srebrzone a końcówki złocone. Jak czytam ile musieliście zapłacić elektrykom ..... Osłabłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 04.06.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 2000 za materiał?? Chyba tylko kable, i to bez ziemnego zasilającego. Możesz rozpisać co mieści się w materiale za 2000 zł - najlepiej podaj ilość i producentów. Dokładnie nie liczyłem zakładam, że zmieściłem się w 2000-2500zł. Kable wszelkiej maści kosztowały mnie nie więcej niż 1000zł. Ziemny oczywiście nie jest ujęty. Wyposażenie rozdzielki w granicach 500zł. Dodatkowo wliczam tutaj wszelkie puszki, złączki, uchwyty etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 04.06.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 2000 za materiał?? Chyba tylko kable, i to bez ziemnego zasilającego. Możesz rozpisać co mieści się w materiale za 2000 zł - najlepiej podaj ilość i producentów. Dokładnie nie liczyłem zakładam, że zmieściłem się w 2000-2500zł. Kable wszelkiej maści kosztowały mnie nie więcej niż 1000zł. Ziemny oczywiście nie jest ujęty. Wyposażenie rozdzielki w granicach 500zł. Dodatkowo wliczam tutaj wszelkie puszki, złączki, uchwyty etc. rozdzielnia za 500 - to co w niej jest a raczej czego w niej nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.06.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Wyposażenie rozdzielki w granicach 500zł. Dodatkowo wliczam tutaj wszelkie puszki, złączki, uchwyty etc. rozdzielnia za 500 - to co w niej jest a raczej czego w niej nie ma? Napisał "wyposażenie rozdzielni", a nie "rozdzielnia". Skoro jedna różnicówka kosztuje kilkadziesiąt złotych, byle programator czasowy też, to 500zł nie poraża. A jak do tego dojdą np. przekaźniki bistabilne to już można spokojnie zebrać dużo większą kwotę. Oo, ja wydałem 450zł na wyposażenie: http://lh5.google.pl/jajozaza/R9MJumqToaI/AAAAAAAAByo/GcIwSF28HaU/s800/DSCF3144.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts