Bazhyl 04.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 2000 za materiał?? Chyba tylko kable, i to bez ziemnego zasilającego. Możesz rozpisać co mieści się w materiale za 2000 zł - najlepiej podaj ilość i producentów. Dokładnie nie liczyłem zakładam, że zmieściłem się w 2000-2500zł. Kable wszelkiej maści kosztowały mnie nie więcej niż 1000zł. Ziemny oczywiście nie jest ujęty. Wyposażenie rozdzielki w granicach 500zł. Dodatkowo wliczam tutaj wszelkie puszki, złączki, uchwyty etc. rozdzielnia za 500 - to co w niej jest a raczej czego w niej nie ma? Zapewne niema w niej zbędnego w moim mniemaniu wyposażenia, są w niej wszystkie elementy, które umożliwiają zrealizowanie i zabezpiecznie obwodów gniazd oraz oświetlenia + jednego gniazda 3-fazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.06.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mój dom ma 220 m2 i nie ma w nim nic nadzwyczajnego ,a żeby było śmieszniej to ten elektryk nie jest taki całkiem obcy . Ale czekam na Wasze opinie aby sobie z nim podyskutować nie tylko o jego wycenie. A może ten twój nie całkiem obcy elektryk zaproponował Ci instalację elektryczną dla inteligentnego domu a Ty nawet o tym nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek.2010 04.06.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Cena bardzo wygórowana, nawet gdybyś mieszkał w W-wa, Punkty też można policzyć bardzo różnie, ale na moje max 12.000zł CAŁOŚĆ z FV 7% Chyba ze rozdzielnica ma być bardzo rozbudowana to troszkę dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 04.06.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 witamczytam i czytam i jakos nie moge uwierzyc ze moj elektryk wziol 3800 za :140 punktowpodlaczenie rozdzielniinstalcja TV domofoni wszytskie moje wydziwnienia material kupowalem sukcesywnie ,wiekszosc na allego ale tylko kable telefonikiposzlo okolo 1200 metrow 3x1,5500 metrow 3x2,5250 metrow koncentryka (po dwie zyly w puszce)100 metrow telefonicznego50 metrow ziemnego domofonowego50 metrow zimenego do zasilania bramy250 metrow peszla za caly material zaplacilem suma sumarum chyba cos okolo 3000 zldo tego wyposazenie rozdzielniroznicowka legrandaprzepieciowka mollera30 bezpiecznikow molleradwa trzy fazowe tez molleraza wyposazenie szkrzynki z skrzynka 670 zlotywiec moja suma za calosc to cos okoolo 7500 zlotychTwoja wycena dosc sporo odbiega od realiow odkresle ze ja mam dom Markach pod Warszawa wiec ceny mam raczej zblizone do warszawskich25 zloty punkt bez matarialu plus do tego sporo gratisow jak wyprowadzenie linii telefonicznej i podlaczenie skrzynki do stycy na budynku elektryk jest mi obcy ,to nie moj ani wujek ani brat ani nik podobnyrada:zmien elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 05.06.2008 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 płaciłem 50 zł za punkt z materiałami brutto, rozdzielnia, ogrzewanie podjazdów, schodów, 200 punktów, internet, tv w każdym pokoju, ogród, basen, rolety, instalacja alarmowa, dymowa, monitoring, kamery, sterowania oświetlenia, gniazda Gazela w całym domu, wyszło na moich 270m2 koło 40k zł ze skrzynką wewnątrz/na zewnątrz podwójna + sklep, magazyn. Ceny poleciały w górę (robocizna) ale chyba przesadzone, chociaż kto teraz wie, może elektrycy się wypowiedzą ile biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.06.2008 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 płaciłem 50 zł za punkt z materiałami brutto, rozdzielnia, ogrzewanie podjazdów, schodów, 200 punktów, internet, tv w każdym pokoju, ogród, basen, rolety, instalacja alarmowa, dymowa, monitoring, kamery, sterowania oświetlenia, gniazda Gazela w całym domu, wyszło na moich 270m2 koło 40k zł ze skrzynką wewnątrz/na zewnątrz podwójna + sklep, magazyn. Ceny poleciały w górę (robocizna) ale chyba przesadzone, chociaż kto teraz wie, może elektrycy się wypowiedzą ile biorą. Ile się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.06.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Nie ma to jak robić dla forumowicza. Reszta potem dyskutuje a nawet nie wie oczym. Niech inwestor wypowie się konkretnie co zamówił to potem będziecie mogli porównywać z waszymi instalacjami za 3000. Ludzie porządna pusta rozdzielnica kosztuje więcej niż 500 zł a tu ktoś się chwali że jego z wyposażeniem i montażem kosztuje mniej. A najlepsze było to Na szczescie jestem elektrykiem z wyksztalcenia (m.in.) i swoje 7km kabli polozylem za 0 PLN. Do tego mam wszystko gdzie chce i ile chce. Na material wydalem jakies 3,5tys. PLN. Nie zazdroszcze ludziom, ktorzy sami nic nie potrafia zrobic i za kazda duperele musza bulic burakowi, ktoremu sie wydaje ze jest fachowcem. Dajcie człowiekowi te 3500 i niech zapierdala. Wszak nie jest burakiem. Wam cały czas pasuje tylko dziadostwo co to aby najtaniej wyszło.Biedni ci fachowcy coby porządnie chcięli coś zrobić oj biedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 05.06.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 I na to mam sposob. Ale pozostawie to na wlasny uzytek. Na szczescie jestem elektrykiem z wyksztalcenia (m.in.) i swoje 7km kabli polozylem za 0 PLN. Do tego mam wszystko gdzie chce i ile chce. Na material wydalem jakies 3,5tys. PLN. Nie zazdroszcze ludziom, ktorzy sami nic nie potrafia zrobic i za kazda duperele musza bulic burakowi, ktoremu sie wydaje ze jest fachowcem. ja w sumie zrobić dużo umiem, ale tak się zastanawiam czy jeżeli chodzi o instalacje elektryczną (wewnętrzną, odbiorczą czyli poza licznikami i rozdzielniami ZE) to czy nie mając uprawnień moge ją sam zrobić? czy nie muszę potem mieć dla ZE lub do zakończenia budowy jakiś papierów, protokołów, pomiarów? bo jeśli tak to co z tego że sam zrobię jak mi fachowiec za pieczątke potem i tak swoje skasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.06.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 ,a żeby było śmieszniej to ten elektryk nie jest taki całkiem obcy . . Daj sobie z nim spokój - cena to taki kosmos, ze jak zejdzie 50% to będzie jeszcze drogo. Ja też miałem zamówionego elektryka bliskiego znajomego. Po pierwsze po wielkich zniżkach i znajomosci chciał 38pln za punkt (ceny rynkowe i bez łachy to 35 jak robiłem kosztorys). Później przekładał mi terminy. Obcego możesz zje!@# lub pogonić. A znajomy - rodzina to tak delikatnie trzeba. Później stwierdził, że zrobiło się zimno i do kładzenia kabla musi mieć +15 . Potem zaczął mi opowiadać jak komuś gryzmolił w dzienniku budowy. Pytałem czy nie słyszał, że elektryk nie gryzmoli w dzienniku. Reasumując przez tego ćwoka zamiast mieć elektrykę zrobioną przez super elektryka naszego forumowicza na marginesie (polecam wszystkim budującym w okolicach wawy ), który robił mi wycenę we wrzesniu 2007, elektryke zrobił mi ten sam forumowicz w kwietniu 2008 (ćwoka - znajomego w końcu pogoniłem) - po kilku podwyżkach kabli i innego badziewia. Pomijając podwyżki kabli to przez znajomka przed zimą nie zrobiłem tynków, wylewki + kominka z DGP - co pozwoliłobymi na rzeźbienie np z K-G w zimie. Nauczka - na mojej budowie zero znajomych i rodziny. Tylko polecani obcy fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrokomoro 05.06.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 jestem elektrykiemz wykształcenia z uprawnieniami seposkimi do 1kw. chce sopbie samemu polozyć elektryke w chacie. jakie potem musze poniesc koszty ewentualnego zatwierdzenia roboty, podbicia pieczątki czy co tam innego musze potem zrobic.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 05.06.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 jestem elektrykiemz wykształcenia z uprawnieniami seposkimi do 1kw. Az sie boje o ta instalacje, skoro masz uprawienia do 1kw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 05.06.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 jestem elektrykiemz wykształcenia z uprawnieniami seposkimi do 1kw. chce sopbie samemu polozyć elektryke w chacie. jakie potem musze poniesc koszty ewentualnego zatwierdzenia roboty, podbicia pieczątki czy co tam innego musze potem zrobic.??? LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 05.06.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 u mnie pierwsza konkretna oferta:- 4 tyś robocizna- 5,5 tyś materiały- 2 tyś za jakąś skrzynkę, jakieś drogie bezpieczniki, wiecej nie pamiętam... W sumie alles zussamen 11,5 tyś zł, nie wiem czy to dobra cena...tyle pamiętam, ale muszę się z nim spotkać i osobiście ustalić co ma być P.S.był też jakiś burak, 3 tyś za robocizne chciał, a materiały to kupowałbym z nim, on nie był w stanie powiedzieć ile będą kosztować (dostał wcześniej projekt) i to było dla mnie czerwone światełko, wyglądało jakby nie był na czasie, albo dawno nie robił w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.06.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam,U mnie całość elektryki kosztowała dokładnie 11.471zł, w tym:robocizna: 111 punktów po 35 zł = 3885 złmateriał =4012zł (kable, wyposażenie skrzynek, itp z 15% rabatem)w energetyce zapłaciliśmy:podłączenie prądu na okres budowy=1400złpodłączenie prądu do domu, kabel w ziemi = 2174zł Do tej kwoty dojdą jeszcze oczywiście wszelkie przełączniki, gniazdka, no ale tu rozpiętość cenowa jest dość duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cannon 05.06.2008 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Jak się wczytuję w Wasze posty to wiem ,ze gość chce ze mnie po prostu zedrzeć skórę . I przyznaję rację mario1976 -nie ma nic gorszego niż znajomi na budowie . Szkoda ,że przy tej okazji nasza znajomość została wystawiona na próbę . Dzięki za Wasze posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.06.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Sluchaj, zanim go calkowicie skreslisz, to wypytaj dokladnie co i jak a potem tu napisz - bo jestem cholernie ciekaw tego materialu za 22 tysiace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 06.06.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 "Piekne" pytanie. Jak masz uprawnienia SEP to sam se przybijasz pieczatke jesli ci potrzebna. Ludzie, wy nic nie kumacie a sie za budowe bierzecie. jestem elektrykiemz wykształcenia z uprawnieniami seposkimi do 1kw. chce sopbie samemu polozyć elektryke w chacie. jakie potem musze poniesc koszty ewentualnego zatwierdzenia roboty, podbicia pieczątki czy co tam innego musze potem zrobic.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.06.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 "Piekne" pytanie. Jak masz uprawnienia SEP to sam se przybijasz pieczatke jesli ci potrzebna. Ludzie, wy nic nie kumacie a sie za budowe bierzecie. Ty tez nie kumasz jak widac - bo uprawnienia mozna miec "D", a mozna miec "E", itp. itd. - i nie zawsze da sie ta pieczatke przybic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patusia 14.06.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 witam. ja mam takie pytanko. ponieważ nie budujemy nowego domu, tylko remontujemy stary mamy już instalacje elektryczną w domu i płacimy rachunki za prąd. jednak nasza instalacja wewnętrzna jest dość stara, i chcemy ją wymienić. może zrobić to mój brat z zawodu i zamiłowania elektryk (ale bez uprawnień). teraz moje pytania - czy potrzebuję pozwolenia od energetyki - czy można zrobić to samemu, a póżniej dać do odbioru komuś z uprawnieniami - co stanie się jeżeli poprostu wymienimy kable nie zgłaszając tego nikomu ? będę wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 14.06.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 - czy potrzebuję pozwolenia od energetyki - czy można zrobić to samemu, a póżniej dać do odbioru komuś z uprawnieniami - co stanie się jeżeli poprostu wymienimy kable nie zgłaszając tego nikomu ? 1. Tak. Mozecie sie dotykac do wszystkiego co znajduje sie za licznikiem. 2. Mozna samemu, nie trzeba miec uprawnien. 3. Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts