jonna 17.01.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A nie nazywa się ''Chatka Puchatka" ? Też nie mogę spać po nocach przez tą śliczną kuchnię:)Ja cały balkon mam "ogrodzony "przezroczystą siatką z małymi dziurkami już nie raz zatrzymała się na niej nasza kicia w pogoni za ptaszkiem .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Andżi, a mnie ciekawi gdzie można kupić lustro w tej fikuśnej białej ramie? Widziałam już w kilku dziennikach takie więc pewnie i w Polsce można je dostać... To które wisi nad atrapką kominka??? Jeśli chodzi o nazwę to ja głosuję na pomysł Moni, mnie również Twój dom kojarzy się podobnie, nawet podobnie pachnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 u nas taras tez ogrodzony ale ona wskoczyla na barierke (gorna) i sie poslizgnela! jak ja zobaczylam na chodniku to przezylam SZOK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Andżi, a mnie ciekawi gdzie można kupić lustro w tej fikuśnej białej ramie? Widziałam już w kilku dziennikach takie więc pewnie i w Polsce można je dostać... To które wisi nad atrapką kominka??? Jeśli chodzi o nazwę to ja głosuję na pomysł Moni, mnie również Twój dom kojarzy się podobnie, nawet podobnie pachnie... ja dardus kupilam uzywane ale mysle ze najszybciej to dostaniesz w sklepach z meblami w stylu kolonialnym np almi decor itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 a ma ono jakąś nazwę, serię, czy coś po czym mogłabym je odszukać w necie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nie ma ja tak przypadkowo trafilam. Przewaznie szukam pod haslem ''drewniane, przetarte, pobielane'' itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Będę szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A z innej ''beczuni'', w sobote spodziewam sie gosci bo moj synek konczy 5 lat. Nie prosilam na obiad lecz na ciasto. Ale wiadomo ze jak przyjda, wypadalo by cos do jedzenia tez podac. Jezeli macie fajne sprawdzone przepisy, to biore nawet jezeli jest to przepis wlasnie na ciasto pieke tylko czekoladowe bo boje sie ze inne mi nie wyjdzie, ale raz kozie smierc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Widzę, że Ty z pieczeniem to tak jak ja... więc nic Ci nie doradzę, ale może Monia lub Beatka zajrzą A swoją drogą Googulek już 5 lat kończy?!? Toż to duży chłop już!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 duzy chlop, moze w koncu nauczy sie ubierac sam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Pewnie, że się nauczy! Moja już się ubiera, ale to tylko dlatego, żeby szybko rano ubrać się w to co chce - czyli chłopięce ciuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 swietna jest a mojemu sie nie chce wiec mowi ze nie umie. A przy tym jak moze, wykorzystuje starsza siostre jednym slowem, radzi sobie chlopak w zyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.01.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 I tak trzymać, oby mu się żona trafiła tak dobra jak siostra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 17.01.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Mamy dzieci w tym samym wieku moja Klara w " walentynki " kończy 5 lat i też szykuje się mała imprezka Też mały leniuszek jest z niej.... jakimś dziwnym trafem nie umie się sama ubrać, najprościej powiedzieć NIE UMIEM.....brrrry Jak mi miło , że u mojego męża będzie zamawiane Nadal burza mózgów nad nazwą, ja moją miałam dawno obstawioną ( domu w planach jeszcze nie było a nazwa już była...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.01.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Podaję kilka przepisów Ciasto, które nie może się nie udać Marchewkowiec Ja robię z podwójnej porcji podanej poniżej na typowej brytfannie, można również z 1,5 porcji wtedy będzie niższy, albo z 1 na małej: - 2 szkl. cukru - 4 jajka ubić miserem dodać - 1 szkl. oleju nastepnie kolejno dodawać - 2,5 szkl. marchwi - 3 szkl. mąki - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystko wymieszać. Piec ok. 1 godz.w 200'C Moja ulubiona Pysznotka Ciasto 50 dag mąki 20 dag margaryny 4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch http://forumogrodnicze.info/images/smiles/icon_wink.gif, tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 dag cukru pudru Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku). Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek). Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek). Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka. II placek wykonać tak samo. Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę. Masa 1,5 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki zieminaczanej Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem. Masę wyłożyć na pierwszy placek. II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć. Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko http://forumogrodnicze.info/images/smiles/icon_lol.gif Rafaello 20 dag mleka w proszku 30 dag cukru pudru 1/2 kostki masła 2 ubite białka 1/3 olejku migdałowego Wykonanie Składniki wymieszać (ja mieszam mikserem, choć nie jest to łatwe, bo masa b.gęsta). Formując kulki, do środka wkładać migdał blanszowany (cały, bez łupinki). Formować kulki wielkości Rafaello (jak najmniejsze, ale żeby schować migdał). Uformowane kulki obtaczać w kokosie. Zostawić na 2 godziny w lodówce do stężenia. Jeśli mają być potrzebne 'od zaraz', to trzeba dać ciut więcej mleka w proszku - szybciej zastygnie/stwardnieje. Mam nawet fotkę niedawno robionych Rafaello http://upload.fototube.pl/pics/2010/11/24/org/3a691bf268dd2a812146b78ae46da94b.jpg Kulki rumowe 30 dag cukru pudru 1/2 masła 20 dag mleka w proszku 2-3 łyżki kakao 1 ubite na sztywno białko olejek rumowy 2 kieliszki spirytusu Tym razem do środka daję rodzynkę, a obtaczam kulki w brązowych, podłużnych (krótkie pałeczki dł.3mm) cukierkach dozdobienia tortów. Jeśli nie mamy, to może być kokos. Z takich do pochrupania, to polecam niezawodne Rogaliki z piwa 1 kostka margaryny (zamrożoną zetrzeć na tarce) 2 szkl. mąki 1/2 szkl. piwa Ciasto szybko wyrobić i włożyć do lodówki na 1,5 godz. Wałkować, ciąć w kwadraty, nakładać powidła śliwkowe/węgierkowe, zawijać w rożki. Piec w temp. 220'C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. No i może jeszcze sałatka, która jest u mnie hitem na wszelkich imprezach. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu makaron w kształcie ryżu 40dag szynki konserwowej 1 ogórek zielony puszka kukurydzy 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie majonez jogurt naturalny Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego. Sałatka z tortellini 1 opakowanie tortellini z miesem (kupuję to suche, jak makaron) ogórek zielony pomidor papryka żółta i czerwona majonez kielecki 1-2 ząbki czosnku Ugotowane, przelane dobrze zimną wodą tortellini studzę i odcedzam na sitku. Ogórek, pomidor i papryki kroję w kosteczkę. Dodaję tortellini, wyciskam ząbki czosnku, łączę wszystko z majonezem. Sałatka nie wymaga dodatkowego przyprawiania http://forumogrodnicze.info/images/smiles/icon_biggrin.gif Skorzystasz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 18.01.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 pewnie Moniu placuszki wydaja mi sie trudne dla takiej ciemnoty jak ja ale salatki dam rade zrobic napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 18.01.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Ja też dam Ci przepis na: SAŁATKA WIOSENNA 2 woreczki ryżu ugotować na sypko 2 pęczki rzodkiewki ścieramy na tarle na grubych oczkach 2 pęczki szczypiorku kroimy w małe kawałeczki 1 mała czerwona paptyka kroimy w kwadraciki ser żółty ścieramy na tarle na małych oczkach ilość jak to woli 3 jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarle na małych oczkach majonez + jogurt naturalny sól, pieprz smacznego...... P.S dzieci ją uwielbiają P.S czy mogę skorzystać z przepisu na Sałatkę z tortellini ???? dziękuję bardzo... wstawię przepis do mojej galerii dla zapamiętania..... dzięki..... Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Juszczakówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 18.01.2011 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 a wiecie moze jak sie robi ta salatke z przyprawa gyros i z kurczakiem? Jadlam w wakacje w PL i byla bardzo smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 18.01.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Można kupić gotową przyprawę do gyrosa, wysmażyć w niej kurczaka a resztę wedle uznania, dodasz co lubisz - nie może się nie udać. Mnie niedawno bardzo posmakowała taka z selerem naciowym - pychota!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 18.01.2011 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Hmm, nie moze sie nie udac powiadasz... To chyba malo mnie znasz dardus w kuchni, wszystko potrafie spierniczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts