Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...to będzie bukowy koniecznie

Recommended Posts

Już od kilku tygodni przymierzam się do tego tematu, bo skoro zdecydowaliśmy sie na budowę, to może warto dokumentować od samego początku.

Na początek mamy niewiele - zebrane dokumenty niezbędne do aktu darowizny działki - i już pierwsze koszty.

Zaczynamy więc podliczanie:

12,19 zł - wypis z rejestru gruntów

17 zł - zaświadczenie z urzędu gminy o braku planu zagospodarowania przestrzennego dla działki.

działka ma 0,54 ha i na razie stanowi własność mojej mamy, ale lada chwila umawiamy spotkanie z notariuszem i będzie nasza :)

Działka jest długa i wąska - to jej wada. A zaleta - jeden koniec przy drodze asfaltowej, drugi dochodzi do skraju lasu:)

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jeszcze kilka informacji o działce - na wypisie mam, że są grunty orne klasy III, co jest prawdą, bo aktualnie rośnie tam żyto. Ale na sąsiedniej działce trwa budowa domu i to jest dla nas duże ułatwienie przy staraniu się o pozwolenie na budowę. Na miedzy prawie - pomiędzy tą zabudowaną a naszą działką jest przyłącze do prądu ( nie wiem jak się to fachowo nazywa), więc nie trzeba będzie z daleka tego podciągać.

W piątek 13 czerwca 2008 roku o godz. 13 na podstawie aktu darowizny zostaliśmy właścicielami działki opisanej jako grunty rolne o wielkości 0,54 ha

:D :D :D

Koszt aktu notarialnego: 1.084,52 zł

Pani notariusz poinformowała nas, że dokumenty prześle teraz do sąd - wydziału ksiąg wieczystych oraz starostwa powiatowego, a oni potem do urzędu gminy. Wszystkie procedury mogą potrwać kilka miesięcy - zwłaszcza w sądzie bo trwa migracja ksiąg :(

• 3 weeks później...

Tu widać budowę po prawej od naszej działki, co podobno ma nam ułatwić otrzymanie zezwolenia (tzw. dobre sąsiedztwo). My też będziemy od tej strony budować, tu gdzie stoimy, robiąc zdjęcie, jest asfaltowa droga

http://images31.fotosik.pl/303/ee20547a5d03a290.jpg

Działka jest długa, tu widok z drugiego końca działki (obok po lewej ta sama budowa co wyżej), teraz stoimy po kolana w trawie, bo droga polna na drugim końcu działki zarosła, bo chyba rzadko ktoś tędy jeździ

http://images32.fotosik.pl/302/79f8901faeeac693.jpg

Szukamy projektu, dom ma być nieduży, tani i funkcjonalny..

nasze typy wstępne:

http://www.z500.pl/projekt/z14.html tylko jakoś mało okien

a może taki

http://www.projekty-domow-drewnianych.pl/projekt-domu-Domek%20Ciep%C5%82y-3118-1.html

może to:

http://pprojekt.pl/projekt548-manta,opis.html - ale tu bym kichnie z salonem zamieniała a sie nie da raczej tego zrobić.

Wczoraj kolejny mały kroczek - konsultacje w banku dot. zdolności kredytowej. Chyba damy radę, choć jak zobaczyliśmy wstępne wyliczenia rat i kosztów, to mało optymistycznie się zrobiło. I oczywiście przed nami kolejne dylematy - w jakiej walucie kredyt. Na to jeszcze trochę czasu, bo musimy ruszyć z dokumentacją i pozwoleniem, ale dylemat będzie w tym temacie, oj będzie :(

• 4 weeks później...

Chyba się jeszcze wielu rzeczy trzeba douczyć :(

poszłam do Urzędu Gminy, okazało się, że do wniosku o wydanie warunków zabudowy muszę dołaczyć warunki przyłaczenia do prądu i wody, wodoociąg jest gminny, więc ich samych muszę zapytać o te warunki a potem to dołaczyć :roll:

złożyłam więc wniosek w sprawie warunków przyłaczenia do wodociągu,

natomiast przyłacze prądu to cięższy orzech do zgryzienia, chyba pomoc jakaś będzie potrzebna, bo my laicy w temacie, a tam trzeba określić jakieś moce itd :o :o :o dobrze, że wujek elektryk jutro wraca z wakacji 8)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

28.08.2008r. złożyłam wniosek o wydanie warunków zabudowy

piszę grubiej, żeby termin nie umknął, bo będę odliczać ile czekamy :roll:

odebrałam najpierw te warunki przyłącza prądu, czekały już gotowe, a w urzędzie tylko złożyłam wniosek

wcześniej, już we wtorek rozmawiałam z kierownikiem wydziału, którego znam, bo kiedyś tam pracowałam, ale musiałam się przypomnieć bo mam nowe nazwisko od roku :wink: Pan powiedział, że oni zlecają opracowanie urbanistce spoza urzędu i nie bardzo można coś tu przyspieszyć, za to obiecał, że jakoś przejdą te mapki, ktrórym coś brakuje, dołączą jakiś fragment innej mapy i ma być ok :roll:

Pan mi jeszcze poradził, żebyśmy jeśli jesteśmy zdecydowani na budowe zamówili już mape do celów projektowych, bo na to też się czeka ok miesiąca i moze nam to potem wstrzymać złożenie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę. To jeszcze wizyta w starostwie i potem czekamy.

• 2 months później...

5 listopada 2008r. otrzymaliśmy decyzję o warunkach zabudowy

Kilka dni wcześniej ze Starostwa przyszła informacja, iż nie widzą przeszkód jeśli chodzi o wyłączenie naszej działki z produkcji rolnej.

Warunki zabudowy: (z tolerancją +-20%)

- powierzchnia zabudowy - 120m2 przy szerokości budynku ok 15m

- okap budynku - 3,8

- wysokość linii kalenicy ok. 7,6

- dach dwuspadowy o nachyleniu ok 45stopni.

Jakiś krok naprzód, ale znów mamy zastój i zamieszanie z projektem. Już był wybrany, ale okazuje się, że jego wycena wyszła drożej niż przypuszczaliśmy. Teraz nad powrotem do poprzednich pomysłów się zastanwaimy. Mąż negocjuje ceny, trzeba w końcu decyzję podjąć i złożyć wniosek o wydanie pozwolenia. Jakoś nie chcemy z tych marzeń o drewnianym domku rezygnować.

Tyle, że przy obecnym kryzysie finansowym jakoś mało optymistycznie sprawa kredytu wygląda, zobaczymy co nowy rok przyniesie. Poza tym i tak przed wiosną z żadnymi pracami nie ruszymy, więc jakoś tak spokojnie teraz trzeba to wszystko ogarnąć.

• 3 weeks później...