Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOmentarze do domu bukowego andulki i męża

Recommended Posts

• Odpowiedzi 670
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też myślę, że na żywo będzie łatwiej coś zadecydować :wink:

spiżarka w środku kuchni raczej się nie sprawdzi :wink:

najlepsze są spiżarki od strony północnej czy zachodniej, bo tam jest najchłodniej, a w środku kuchni tego nie ma szans zapewnić :wink:

a owoce czy ziemniaki czy upieczone ciasto..

w cieple długo nie wytrzymają :roll:

najlepsze są spiżarki od strony północnej czy zachodniej, bo tam jest najchłodniej, a w środku kuchni tego nie ma szans zapewnić :wink:

Też tak uważam.

moja kuchnia będzie od strony północno-wschodniej, ale to jednak kuchnia :(

jak tu wytrzymać bez prawdziwej spiżarni :(

na większy dom i zmianę projektu nie ma co liczyć niestety

czesc a ja zlikwidowalam spizarke jak wiecie ale wybralam lodowke ktora ma dodatkowa komore biofresh, ktora gwarantuje idealny klimat dla długotrwałej świeżości. Przy temeraturze niewiele powyżej 0 st.C i idealnej wilgotności powietrza owoce i warzywa, mięso i ryby zachowują swoje witaminy, delikatny aromat i apetyczny wygląd do trzech razy dłużej

ale sie pochwalilam 8)

ja nie mam spiżarki i da się przeżyć.

Wcześniej sobie tego nie wyobrażałam..

ale mam piwnicę, więc wszystko jest tam, a tylko małe ilości przynoszę na górę i trzymam w szafkach, ziemniaki pod zlewem, owoce i warzywa w lodówce :wink:

problem jest tylko z ciastami, tego nie ma gdzie dać, na wierzchu za ciepło, w lodówce zaraz przesiąkną zapachami i robią się wilgotne...

Masz rację, Aniu - fe, nie ma nic gorszego niż ciasta przesiąknięte zapachami z lodówki :-?

W sprawie spiżarki powiem Wam, że ja mam teraz i w nowym domu mam pomieszczenie od północnej strony (Aniu, pamiętasz o czym mówię :wink: ), w którym mogłaby być spiżarka, jednak chyba przeznaczę je na podręczną, dodatkową garderobę. Moim zdaniem spiżarka nie jest niezbędna. Ja osobiście dużo lubię gotować, piec i eksperymentować w kuchni, jednak w spiżarce przeważają rzeczy, które spokojnie mogłabym trzymać w szafkach lub lodówce. Minęły już czasy, kiedy kupowało się jedzenie z zapasami, czy w piątek robiło się zakupy na cały weekend, bo sklepy były pozamykane - teraz praktycznie cały czas kupuje się rzeczy świeże, na bieżąco, do bezpośredniego spożycia, zatem spiżarka nie jest konieczna. Myślę, że to poniekąd pomieszczenie przyzwyczajeniowe, które zawsze bywało w domach z uwagi na wspomniane zapasy. Kto dzisiaj kupuje ziemniaki, marchew, czy pietruszkę na zimę? Niewiele osób, bo wszystko jest dostępne w zasadzie o każdej porze dnia i nocy w sklepach, sklepikach czy marketach. Nie wiem jak sama ostatecznie zdecyduję, ale raczej pomieszczenie przeznaczę na kolejną garderobę. Faktem jest, że mam piwnicę, jak u Ani - to z kolei znakomite pomieszczenie "na wszystko", więc wszelkie słoiki z przetworami, butelki z winami i nalewkami tutaj znajdą dla siebie miejsce :wink:

Masz rację, Aniu - fe, nie ma nic gorszego niż ciasta przesiąknięte zapachami z lodówki :-?

W sprawie spiżarki powiem Wam, że ja mam teraz i w nowym domu mam pomieszczenie od północnej strony (Aniu, pamiętasz o czym mówię :wink: ), w którym mogłaby być spiżarka, jednak chyba przeznaczę je na podręczną, dodatkową garderobę. Moim zdaniem spiżarka nie jest niezbędna. Ja osobiście dużo lubię gotować, piec i eksperymentować w kuchni, jednak w spiżarce przeważają rzeczy, które spokojnie mogłabym trzymać w szafkach lub lodówce. Minęły już czasy, kiedy kupowało się jedzenie z zapasami, czy w piątek robiło się zakupy na cały weekend, bo sklepy były pozamykane - teraz praktycznie cały czas kupuje się rzeczy świeże, na bieżąco, do bezpośredniego spożycia, zatem spiżarka nie jest konieczna. Myślę, że to poniekąd pomieszczenie przyzwyczajeniowe, które zawsze bywało w domach z uwagi na wspomniane zapasy. Kto dzisiaj kupuje ziemniaki, marchew, czy pietruszkę na zimę? Niewiele osób, bo wszystko jest dostępne w zasadzie o każdej porze dnia i nocy w sklepach, sklepikach czy marketach. Nie wiem jak sama ostatecznie zdecyduję, ale raczej pomieszczenie przeznaczę na kolejną garderobę. Faktem jest, że mam piwnicę, jak u Ani - to z kolei znakomite pomieszczenie "na wszystko", więc wszelkie słoiki z przetworami, butelki z winami i nalewkami tutaj znajdą dla siebie miejsce :wink:

my z mama wlasnie dzis od chlopa kupilysmy 50 kg ziemniakow :oops:

ale spokojnie w garazu sie mieszcza :wink:

Monia to ja do Twojej piwnicy sie wybiore kiedys :lol:

Dlatego napisałam, że "niewiele" osób, możliwe, że więcej niż myślę, ale wśród moich znajomych raczej mało kto - wszystko jest dostępne cały rok. Ja wyleczyłam się z kupowania ziemniaków jakieś 15 lat temu, gdy jednego roku wszystkie nam przemarzły i nie nadawały się do zjedzenia, bo były słodkie :-? :( Od tej pory robię zakupy na bieżąco, jedynie kupuję w większych ilościach dodatki do ciast, puszki z kukurydzą,groszkiem, tuńczykiem itp o dłuzszych terminach przydatności. Trzymam te rzeczy w spiżarce, ale nie widzę problemu, żeby miały być w szafce kuchennej do tego celu przeznaczonej - przecież w sklepach też toto stoi na pólkach :wink:

No a do piwnicy, Aniu, zapraszam :lol: :lol: Muszę zacząć robić zapasy :lol: :lol: :lol: :lol:

piwnica, no właśnie, tej też u mnie brak niestety :(

chyba że coś w garażu wygospodaruję,

a te warzywa... ja będę miała ze 2 km do moich rodziców, którzy mają od zawsze swoje warzywa,a moze powoli i ja się we własne grządki zabawię,

całe życie jadłam warzywa z ogrodu, jajka od kur mamy itd. i jak tu zrezygnować z takich pyszności :-? oni póki dadzą radę na pewno z tego nie zrezygnują, takie typ :wink:

wyjeżdżam jutro po południu do stolicy na 5 dni, będę bez dostępu do netu, ale może po powrocie jakoś nadrobię zaległości na forum :wink:

a tu do mnie zapraszam nawet jak mnie nie będzie :)

piwnica, no właśnie, tej też u mnie brak niestety :(

chyba że coś w garażu wygospodaruję,

a te warzywa... ja będę miała ze 2 km do moich rodziców, którzy mają od zawsze swoje warzywa,a moze powoli i ja się we własne grządki zabawię,

całe życie jadłam warzywa z ogrodu, jajka od kur mamy itd. i jak tu zrezygnować z takich pyszności :-? oni póki dadzą radę na pewno z tego nie zrezygnują, takie typy :wink:

wyjeżdżam jutro po południu do stolicy na 5 dni, będę bez dostępu do netu, ale może po powrocie jakoś nadrobię zaległości na forum :wink:

a tu do mnie zapraszam nawet jak mnie nie będzie :)

Andulko, i bardzo dobrze :D Niech nie rezygnują jak najdłuzej - to zupełnie inna inszość takie swoje warzywa, jajka itp. - nie ma oczym gadać :wink: W takim razie może się skusicie na małą piwniczkę :wink: