andulka 04.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Pisałam w dzienniku, że działka prawie nasza...no ale tu juz pierwszy dylemat się pojawia - nasza czy moja? Realna wartość działki może przekraczać według mnie 25 tys zł wobec czego, jeśli w akcie darowizny wpiszemy się razem z mężem, to będzie on musiał zapłacić podatek, bo jego część przekroczy dopuszczalną dla zięcia, zwolnioną z podatku kwotę 9 tys. z groszami. Jeden notariusz twierdzi, że działka jest mniej warta i radzi wpisać kwotę do 18 tys., inny mnie straszy ustawowymi odsetkami jeśli US urealni wartość darowizny i uzna że została ona zaniżona.To może tylko dla mnie działkę? Tylko czy to potem budowy domu nie utrudni? A jak z kredytem na dom, o który zamierzamy się ubiegać? - czy tu własność wspólna czy osobna małżonków ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 06.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witaj życzę powodzenia w papierkologii i budowaniu! a co do działki i kredytu: - nie wydaje m się, żeby był problem z udzieleniem kredytu, jeśli tylko jedna osoba jest właścicielem; przecież kredyt i tak udzielany jest pod hipotekę, a biorą go dwie osoby, które solidarnie będą spłacać raty; ale warto zapytać w banku, co za problem? , - mama może na Ciebie przepisać np. 2/3 działki a na zięcia 1/3 (czy inny podział mieszczący się w widełkach), - mama może na Ciebie przepisać całość, a Ty potem połowę na męża; pierwsza grupa podatkowa, nie płacicie podatku od darowizny. A wszystko można chyba załatwić za jednym razem u notariusza, z tym że koszt takiej operacji oczywiście podwójny, ale może z rabatem za hurt? pozdrawiam, bartolinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 06.06.2008 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witaj życzę powodzenia w papierkologii i budowaniu! a co do działki i kredytu: - nie wydaje m się, żeby był problem z udzieleniem kredytu, jeśli tylko jedna osoba jest właścicielem; przecież kredyt i tak udzielany jest pod hipotekę, a biorą go dwie osoby, które solidarnie będą spłacać raty; ale warto zapytać w banku, co za problem? , - mama może na Ciebie przepisać np. 2/3 działki a na zięcia 1/3 (czy inny podział mieszczący się w widełkach), - mama może na Ciebie przepisać całość, a Ty potem połowę na męża; pierwsza grupa podatkowa, nie płacicie podatku od darowizny. A wszystko można chyba załatwić za jednym razem u notariusza, z tym że koszt takiej operacji oczywiście podwójny, ale może z rabatem za hurt? pozdrawiam, bartolinka Witaj Do banku to mój mąż "idzie" od kliku dni Opcja dwóch aktów notarialnych zdeecydowanie się nam nie opłaca. Skłaniam się ku wersji - wpisać taką kwotę aby nie płacić podatku (w urzędzie gminy mnie przekonywano, że to realna kwota) a potem zgłosić akt do Urzędu SKarbowego z prośbą o ocenę czy nie powinniśmy zapłacić podatku. Jakoś nie mam ochoty dzielić ile działki czyje ma być - wydaje mi się, że najlepsze sa czyste sytuacje - współwłasność i tyle. Potem tak samo dom. Trochę mnie przerażą moja "zieloność" w temacie budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 06.06.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Hej! U nas też była darowizna, w dokładnie dwie i troche podobna sytuacja. W miedzyczasie jeszcze ślub Rodzice przed ślubem przepisali działkę na mnie, żebym mogła jaknajszybciej załatwiac formalności związane z pozwoleniem na budowe, jako własciciel nieruchomości. Po ślubie "podzieliłam się" działką z mężem i wtedy już wspólnie staraliśmy się o kredyt. Sama na pewno bym takiego nie dostała... Nikt nie płacił podatku, a za akty nie zapłaciliśmy jakos dużo. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 06.06.2008 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Hej! U nas też była darowizna, w dokładnie dwie i troche podobna sytuacja. W miedzyczasie jeszcze ślub Rodzice przed ślubem przepisali działkę na mnie, żebym mogła jaknajszybciej załatwiac formalności związane z pozwoleniem na budowe, jako własciciel nieruchomości. Po ślubie "podzieliłam się" działką z mężem i wtedy już wspólnie staraliśmy się o kredyt. Sama na pewno bym takiego nie dostała... Nikt nie płacił podatku, a za akty nie zapłaciliśmy jakos dużo. Powodzenia! Hej neti skoro podzieliłaś się działka z mężem rozumiem, że to ułatwia inne formalności, bo mnie niektórzy przekonuja, że działka może być tylko moja i niczemu to nie przeszkadza. A ja nie chcę być samodzielnym inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 06.06.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 my też mamy darowiznę.. tylko, że w grę wchodził już dom a nie działka zapisana jest wspólnota majatkowa, czyli nie jest to tylko moja własność, ale i męża, zresztą inaczej nie chciałam. Dom jest dany od mojej rodziny, ale cała późniejsza inwestycja była finansowana przez rodzinę męża. I w razie czego... kłopot będzie z głowy bez kłótni co moje a co nie Też zaniżyliśmy wartość, US się nie przyczepił i żadnych kosztów nie ponosiliśmy z tego tytułu. Tyle tylko, że notariusz wziął prawie 4 tys. za dokonanie przepisu i parę groszy jeszcze musieliśmy dać za wypisy i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 06.06.2008 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 my też mamy darowiznę.. tylko, że w grę wchodził już dom a nie działka zapisana jest wspólnota majatkowa, czyli nie jest to tylko moja własność, ale i męża, zresztą inaczej nie chciałam. Dom jest dany od mojej rodziny, ale cała późniejsza inwestycja była finansowana przez rodzinę męża. I w razie czego... kłopot będzie z głowy bez kłótni co moje a co nie Też zaniżyliśmy wartość, US się nie przyczepił i żadnych kosztów nie ponosiliśmy z tego tytułu. Tyle tylko, że notariusz wziął prawie 4 tys. za dokonanie przepisu i parę groszy jeszcze musieliśmy dać za wypisy i takie tam trochę Was to kosztowało ale to pewnie dlatego, że wartość domu wchodziła w grę, a to zupełnie co innego niż wartość działki mam nadzieję, że mój US też się nie przyczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 06.06.2008 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 my też mamy darowiznę.. tylko, że w grę wchodził już dom a nie działka zapisana jest wspólnota majatkowa, czyli nie jest to tylko moja własność, ale i męża, zresztą inaczej nie chciałam. Dom jest dany od mojej rodziny, ale cała późniejsza inwestycja była finansowana przez rodzinę męża. I w razie czego... kłopot będzie z głowy bez kłótni co moje a co nie Też zaniżyliśmy wartość, US się nie przyczepił i żadnych kosztów nie ponosiliśmy z tego tytułu. Tyle tylko, że notariusz wziął prawie 4 tys. za dokonanie przepisu i parę groszy jeszcze musieliśmy dać za wypisy i takie tam Witaj DarioAS trochę Was to kosztowało ale to pewnie dlatego, że wartość domu wchodziła w grę, a to zupełnie co innego niż wartość działki mam nadzieję, że mój US też się nie przyczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 06.06.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 myślę, że mają ważniejsze sprawy na głowie.. nas to kosztowało tyle u notariusza dlatego, że darowizna była od dwóch osób, no i wchodziły tam jeszcze sprawy spadkowe w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 07.06.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Prawdopodobnie moglibyście starać się o kredyt, jeśli tylko Ty byłabyś właścicielką, jednak napewno jest trochę większe zamieszanie w papierach. Ale tak, mamy wspólą działkę, wspólny kredyt i będziemy mieli wspólny dom. Na równych prawach. I według mnie tak jest najlepiej w malżeństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 08.06.2008 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Prawdopodobnie moglibyście starać się o kredyt, jeśli tylko Ty byłabyś właścicielką, jednak napewno jest trochę większe zamieszanie w papierach. Ale tak, mamy wspólą działkę, wspólny kredyt i będziemy mieli wspólny dom. Na równych prawach. I według mnie tak jest najlepiej w malżeństwie. neti zdecydowanie się zgadzam z Tobą, w tym tygodniu dopinam sprawy u notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 08.06.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 witam wieczorkiem śmigaj do tego notariusza, bo ja już bym jekieś efekty chciała oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 08.06.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 witam wieczorkiem śmigaj do tego notariusza, bo ja już bym jekieś efekty chciała oglądać Widzę, że założenie tematów to był dobry pomysł. Przyda się nam taka mobilizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 09.06.2008 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 efekty mobilizacji - zaniosłam dokumenty do notariusza, mają sprawdzić księgę i przygotować akt. Podpisanie - czwartek lub piątek, muszę z mamą i moim zapracowanym połówkiem uzgodnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ja jeszcze nie mam darowizny ( jakoś mi sie nie składa iść do notariusza ) i na podstawie umowy użyczenia działki mam pozwolenie na budowę. Z kredytem nie było problemów - teściowa tylko musiała podpisać, ze daje swoją nieruchomość pod zastaw. I wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 12.06.2008 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ja jeszcze nie mam darowizny ( jakoś mi sie nie składa iść do notariusza ) i na podstawie umowy użyczenia działki mam pozwolenie na budowę. Z kredytem nie było problemów - teściowa tylko musiała podpisać, ze daje swoją nieruchomość pod zastaw. I wsio. Moi rodzice mieli taką nadzieję, że zamieszkamy z nimi i trochę przerobimy ich dom. Trochę trwało przekonanie mamy, że jednak będziemy tworzyć coś swojego. Wolę nie ryzykować, że się rozmyśli z darowizny działki Zwłaszcza, że tato dalej jakoś nie dowierza, że chcemy coś budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 12.06.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 I jak u notariusza? Jesteś już właścicielką działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 12.06.2008 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 I jak u notariusza? Jesteś już właścicielką działki? jak pisałam w dzienniku - jutro wizyta u notariusza dziś rano sobie uświadomiłam, że jutro jest piątek 13-tego, a spotkanie umówione jest na 13 ale cóż to za problem dla osoby urodzonej 13-tego dnia miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 13.06.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Mamy więc działkę Trochę trwają te procedury zmiany właściciela My chwilowo w czerwcu skupiliśmy sie na podnoszeniu kwalifikacji i awansach , więc lekki zastój może być w działaniach, choć nie wiem jak długo wytrzymam z działaniami dalszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 15.06.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 no to pozwolę sobie jako pierwszej pogratulować aktu notarialnego.... życzę szybkiego załatwienia dalszych papierków... no i kredytu. No a potem to chcemy widzieć wytyczanie domu jakiś projekt już macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts