Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam gorącą prośbę wytłumaczcie mi proszę, jaka jest różnica pomiędzy płytkami porcelanowymi , ceramicznymi, gresem polerowanym.

Na zdrowy rozum wszystkie wymieniony płytki wytwarza się w podobny sposób i z podobnych materiałów.

Czy różnica polega jedynie w nasiąkliwości, skórczliwości, wytrzymałości, technice obróbki? Czy również w sposobie kładzenia i używania odpowiednich klei.

Czym różnią się techniki kładzenia w/w płytek, a płytek kamiennych np. bazaltów, granitów, marmurów.

Bardzo będę wdzięczny za odpowiedż. Zastanawiam mnie ile jest w nazewnictwie zawartych różnic technicznych, a ile marketingu:).

Pozdrawiam serdecznie.

https://forum.murator.pl/topic/102933-pro%C5%9Bba-do-glazurnik%C3%B3w-p%C5%82ytkarzy-flizer%C3%B3w/

taka różnica jak między kaolinem, gliną lessową, a plasteliną.

to jest nauka w sobie - musiałbym tu 10 stron znormalizowanego druku napisać /TNR 12; 1,5 interlinia/, sprawdź sobie w google, bo to dużo pisania.

Miałem nadzieję na poważną odpowiedź.

Każda glina zawiera pewien procent glinokrzemianu (kaolinu), porcelana ok. 1/4, chuda glina (lesowa) pewnie ze 3%. Płytki nazywane porcelanowymi mają jednak niewiele wspólnego z porcelaną stąd moje pytanie do profesjonalistów, jakie są praktyczne różnice w układaniu poszczególnych rodzajówe płytek, a takie informacje raczej trudno znaleść w wyszukiwarce.

to była poważna odpowiedź. Nie możesz wymagać, żebym ktoś napisał kompedium wiedzy tu na forum. Polecam: Poradnik ceramiczny, Warszawa 1963 (aut.zb.).

ciekawostka: chińczycy sezonowali przez dziesięciolecia glinę w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach, dodając do nich odchody zwierzątk karmionych specjalnymi roslinami. z takiej masy powstawała dopiero chinska porcelana (ta słynna). Proces ten nie jest mozliwy do wdrożenia na skalę przemysłową. zatem, jeżeli przez porcelanę rozumiemy to, co powstawało przed wiekami w chinach, to tego, co okresla sie mianem: "płytki porcelanowe" - ciągnione z prasy, nazwać porcelana nie sposób.

Ja o zupie Ty o d... :).

Zadałem wydaje mi się jasne pytanie. Jakie są różnice w układaniu poszczególnych rodzajów płytek ? Ty piszesz mi o plastelinie, zwierzętach i ich odchodach, poradnikach dla ceramików.

Odpowiedź wyobrażam sobie tak: zwykłe płytki układa się na klej np. CM-11 , ze względu na większą rozszeżalność linniową płytki porcelanowe lepiej układać na CM –17

Do cięcia porcelanowych trzeba używać tarczy diamentowej.

Marmur ze względu na to, że lekko prześwituje kładzie się na biały klej i nie tnie się narożników pod kątem 45º

I tak dalej i tak dalej.

Nie mniej dzięki za zainteresowanie tematem :).

Pozdrawiam.[/b]

Płytki produkowane z różnych materiałów.

Jedna są formowane, wypalane, szkliwione.

Inne to mielony materiał spiekany w całości w płytkę.

Szlkiwione - maja strukturę warstwową, gresowe hommogenne w przekroju.

To co dla śmiertelnika jest ważne - wiąże się to z nasiąkliwością, a stąd konieczność zastosowania innego kleju. Zasadniczo im niższa nasiąkliwość ,tym potrzeba lepszego i droższego kleju.

To takie wytłumaczenie za szybko po laicku.